שלושה וחצי חודשים לפני שצפויה הכרזתם הרשמית, מתפרסמים מפרט וצילומים של מעבדים שולחניים מרובעי ליבות מהארכיטקטורה החדשה
אם להאמין למידע חדש שפורסם לראשונה באתר BenchLife הסיני, מידע שנראה על פניו סביר, אנחנו יודעים כעת את מפרטם הטכני של עשרה מעבדים שולחניים של אינטל מדור המעבדים הבא של החברה, Skylake, שהשקתו צפויה רק מאוחר השנה.
מעבדי סדרה 6000 שנתוניהם מפורטים בטבלה בנויים בטכנולוגיית 14 ננומטר, בדומה למעבדי סדרת Broadwell שהחלו להגיע לשוק בסוף 2014. אבל בעוד מעבדי Broadwell היוו רק מזעור של ארכיטקטורת הדור הקודם, Haswell מבוסס ליתוגרפיית ה-22 ננומטר, ארכיטקטורת Skylake מבוססת על שינויים משמעותיים במבנה המעבד, כולל ליבת עיבוד גרפי תומכת DirectX 12, שאמורים להתבטא בקפיצת ביצועים רצינית יותר.
קשיים בהסבת פסי היצור של אינטל ל-14 ננומטר עיכבו את מעבדי ה-Broadwell מתחילת השנה שעברה לסופה, ועד רגע זה הושקו בדור הנוכחי רק מעבדים בעלי צריכת אנרגיה נמוכה המיועדים למחשוב נייד; רק לפני חודש למדנו על שני מעבדי Broadwell שולחניים ראשונים שאמורים להגיע לשוק בזמן הקרוב. אינטל הייתה יכולה, בהתאם, לעכב את השקת מעבדי הדור הבא שלה, אבל על פי הסימנים נוטה לשמור על לוח הזמנים המקורי ולהביא לשוק את המעבדים בארכיטקטורה החדשה כבר השנה, על חשבון השקה מלאה של דור ה-14 ננומטר הראשון שלה.
כפי שאתם יכולים לראות מהטבלה, הרשימה כוללת מעבדי i5 ו-i7 מרובעי ליבות מהדור החדש, כולל וריאציות K, להן מכפלה פתוחה להמהרה חופשית של תדירות המעבד, ו-T, המתוכננות לצריכת אנרגיה יעילה. המעבד החזק ברשימה, ה-i7-6700K, עובד בתדירות בסיס של 4 גיגה-הרץ ותומך ב-Hyper Threading; גרסת ה-T שלו מורידה את התדירות ל-2.8 גיגה-הרץ כדי לשמור על מעטפת הספק נמוכה, כמעט-ניידת, של 35 וואט – הישג שדור ה-22 ננומטר של אינטל לא הגיע אליו בתדירויות מעבד שמעל 2.2 גיגה-הרץ.
המעבדים לעיל, שחשיפתם הרשמית צפויה ב-Intel Developer Forum באמצע אוגוסט בסן-פרנסיסקו, יתחברו ללוח האם דרך תושבת חדשה, ה-LGA1151, שתתפוס את מקום תושבת ה-LGA1150 של ארכיטקטורת ה-Haswell וגרסת 14 הננו המאחרת שלה. בניגוד לתמיכה החסרה בזכרון ה-DDR4, תמיכה שקיימת מאז השקת ארכיטקטורת ה-Haswell אך מוגבלת למעבדים יוקרתיים בודדים בלבד, כל מעבדי סדרה 6000 יתמכו בסוג הזכרון המתקדם, בנוסף לתמיכה ב-DDR3 הנפוץ כיום.
בנוסף למפרטים פרסם האתר המדליף צילומים של מה שהוא לכאורה אחד מהמעבדים המדוברים, בגרסה לא מסחרית כמובן, ה-i5-6400T:
1. לדעתי הדברים החשובים בכתבה הם השיפור בליבה הגרפית המובנית, שתכלול תמיכה ב DirectX 12, והעובדה שהמעבדים יכללו בקר זיכרון שיוכל לעבוד גם עם DDR3 וגם עם DDR4 (פעם ראשונה במעבדים של אינטל שבקר זיכרון יתמוך בשני סוגי זיכרון). שאר הנתונים הם פחות חשובים – היה דיי ברור שהמעבדים יקראו Core i5 ו Core i7, בדיוק כמו בדורות הקודמים, סביר מאד היה להניח שמספור המעבד יתחיל ב-6, בדיוק כמו שמספר מעבדי הדור השני התחיל ב-2, מעבדי הדור השלישי ב-3 והרביעי ב-4, וסביר היה להניח שפליטת ההספק תהיה נמוכה יותר מזו של מעבדי הדור הרביעי, שכן הם אמורים להיות מיוצרים ב 14nm. כמובן שהיה צפוי שעם המעבדים האלו תגיע גם תושבח חדשה, כדרכה של אינטל.
2. אם אכן מעבדי הדור השישי (ה Skylake) ישוחררו בעוד 3-4 חודשים, הרי שהדבר דיי חותם את הגולל על מעבדי ה Broadwell (הדור החמישי) שעדיין לא שוחררו לשוק, שכן לא ממש תהיה סיבה לקנות מעבדים כאלו כאשר אפשר יהיה להמתין מספר חודשים ולקבל מעבדים עדיפים ולוחות אם המבוססים על טכנולוגיה חדשה יותר.
לא בהכרח.
לכל מי שיש לוח אם טוב ורוצה לשדרג רק מעבד, עדיין זה יהיה טוב.
אבל מנגד, כבר כמה כאלה יהיו ?
די. כבר.
URL=
@
פליטת ההספק ברוב המעבדים האלו אמנם נמוכה אך לפי הטבלה ה-6700K מוגדר כ-95W שזה יותר מה-4790K שמוגדר כ-88W למרות אותו תדר בסיס וטורבו אפילו מהיר יותר בתהליך של 22nm.
מאכזב מאוד, תכננתי על המעבד הזה למארז מיני עם גוף קירור קטן.
אני מניח שהליבה הגרפית הארורה אחראית לתוספת החום.
חבל שלא מוציאים את המעבד הזה גם בגרסה ללא ליבה גרפית או עם אחת בסיסית ביותר.
זאת פחות או יותר חייבת להיות הליבה הגרפית. אבל, אולי גם לתוספת של בקר זיכרון כפול יש יד בדבר.
בנוגע לליבות העיבוד הנוספות, אני רק מזכיר שתהליך 14NM אמור כביכול להביא ביצועים זהים ל-22NM בחצי מכמות החשמל. סתם איזו תאוריה מדעית מטופשת שבאינטל מכחישים את קיומה בשנים האחרונות.
נחכה למבחני ביצועים כדי להחחליט עד כמה שווה להשקיע בשילוש חדש.
בנוסף, אישית לא מתלהב מדור מעבדים שתומך גם בDDR3 וגם DDR4, לדעתי זה יהיה עוד דור מעבר. זו רק דעתי והזמן יגיד מה נכון.
מקווה שלא ישנו בחזרה את פיתרון המשחה הטרמית הידועה לשמצה כמו בדור 3 ו4 שלה – לקראת סוף דור רביעי הם תיקנו זאת במעבדי Devil Canyon ומקווה שימשיכו בחידוש ושיפורים ביעילות מעבד, ולא ב"קיצוץ" עליות ייצור על חשבון איכות סופית של מוצר.