מערכת ההפעלה הייעודית של וואלב תושק מעשית בימים הקרובים, אבל פרט ל-Steam Link עדיין לא ממש ברור אם יש ממה להתלהב, לעת עתה
בקרוב זה קורה – מערכת ה-Steam OS של וואלב, אשר מיועדת להיות מערכת ההפעלה הראשונה שמיועדת בראש ובראשונה לגיימינג, וכדרך אגב גם להצעיד את כל עולם הגיימינג במערכות מבוססות לינוקס לעידן חדש, תושק באופן רשמי, במסגרתם של מחשבי (או קונסולות, אם תרצו) ה-Steam Machine הראשונים.
שלוש שנים עברו מאז שבוואלב הכריזו על היוזמה החדשה והמפתיעה הזאת, שנועדה לתת אלטרנטיבה ממשית לקונסולות הסלוניות הישנות והמוכרות, אך נראה כי בכל הזמן הזה המטרה המוצהרת נותרה פחות או יותר זהה – לספק חוויית משחק טובה יותר הן מהקונסולות הקיימות והן ממחשבי PC סטנדרטיים מבוססי חלונות, בכל תג מחיר שתבחרו.
מה המצב בפועל? מעורב. קונסלת ה-Steam OS הבסיסית המובילה מגיעה מ-Alienware של דל, כאשר עלות של 450 דולר תעניק לכם קופסא קופקטית ומעוצבת, עם מעבד כפול ליבה חסכוני של אינטל, 4GB של זכרון RAM, כונן קשיח של 500GB וכרטיס מסך בעל יכולות דומות לאלו של ה-GeForce GTX 860M.
יתכן שעל הנייר ניתן לטעון כי חומרה זו מציעה רמת ביצועים דומה לזו של הקונסולות ממיקרוסופט וסוני, אך בפועל ספק גדול אם רמת הביצועים והליטוש הנוכחית של Steam OS תוכל לספק חווית משחק ראויה דומה – כאשר ראוי לציין שגם 450 דולר הוא מחיר שלמעשה גבוה בכ-100 או אפילו 150 דולר ממחירן הנוכחי של אותן קונסולות.
קונסולת Steam OS עם ביצועים סבירים באיכות ויזואלית שתהיה גבוהה יותר מזו של הקונסולות תעלה הרבה יותר מקונסולה סלונית, לפחות במציאות הנוכחית – וגם אז קשה להתעלם מהעובדה שלוואלב מצפה עוד דרך ארוכה עד שתוכל להכריז על תאימות כותרים שבאמת תהיה תחרותית לזו האדירה של מערכת החלונות, על שלל גרסאותיה.
עם כל הכבוד למכונות ה-Steam, המוצר המשתלם וההגיוני ביותר עבור רוב המשתמשים הוא ככל הנראה ה-Steam Link, שמהווה מין סטרימר קטן וחכם ב-50 דולר אותו ניתן לחבר לכל אמצעי תצוגה להזרמת גיימינג רשתית מכל מחשב שמריץ את פלטפורמת ה-Steam – במילים אחרות, כל מי שאינו מחפש לרכוש מערכת גיימינג חדשה או סתם לא מוכן לוותר על מערכת ההפעלה הקיימת שלו לטובת Steam OS, עדיין יוכל להפוך כל טלוויזיה וכל מסך בביתו לקונסולת משחק של ממש, בקלות ובזול (אם כי בקצב של עד 1080p60 בלבד, נכון לעכשיו)
מעבר לקונסולות הספציפיות של וואלב ושות', מומחי הלינוקס של האתר phoronix החליטו לבדוק לרגל ההשקה הקרבה את יכולותיה של SteamOS בגירסה עדכנית (2.0) במסגרת שימוש עם שלל כרטיסי מסך פופולריים מבית NVIDIA ו-AMD, לטובת מי שעשויים להתעניין במערכת ההפעלה לגיימינג באופן כללי, מבלי להיות תלויים בקופסאות המורכבות מראש שמוצעות למכירה בחנות המקוונת של Steam.
ירוק זוכה, אדום בוכה
במקרה הזה, המצב נראה מעודד יחסית – לפחות עבור NVIDIA. מרבית הכרטיסים של היצרנית הירוקה הציגו ביצועים סבירים שככל הנראה די דומים לאלו שהיו מתקבלים באותן הכותרים ובאותן ההגדרות במערכות מבוססות חלונות (אם כי קשה לצאת בהכרזות כאלו ללא השוואה ישירה מצד מי שביצעו את הבדיקות בפועל), אך באותה עת כרטיסי ה-Radeon של AMD ללא ספק עדיין לא מוכנים להשקה של וואלב, עם ביצועים רעים מאוד שבחלק מהמקרים גרמו ל-Fury X לתפקד בצורה פחות טובה מ-GeForce GTX 950 שעולה רבע ממנו.
מקור: phoronix.com
נקווה שב-AMD ישכילו לספק מנהלי התקנים טובים יותר לקראת ההשקה, משום שכרגע לא קשה להבין מדוע רוב מחשבי ה-Steam Machine מעדיפים כרטיסי מסך של המתחרה.
בשורה התחתונה, קשה לקרוא למערכת ה-Steam OS 'מהפכנית' במצבה הנוכחי – אך מצד שני, כנראה שגם ממש לא כדאי לזלזל בה ובחברה השאפתנית שעומדת מאחוריה. בשנים הקרובות סביר להניח שבאמת נוכל לראות מחשבים אשר מציעים איכות וביצועים עדיפים מהקונסולות בתגי מחיר דומים (אחרי הכל, חומרת המחשבים מתקדמת ללא הרף, בעוד חומרת הקונסולות מסתמכת בעיקר על ליטושים תוכנתיים), מה שיעניק רלווטניות מתחזקת למערכות ה-Steam Machine, וכנראה שגם ליטושים מתמידים במערכת ה-Steam OS והביצועים שהיא מציעה, לצד עוד ועוד כותרים עדכניים שיתמכו בה, בשאיפה, יחזקו את הקריצה שלה לכל מי שסטים מהווה את פלטפורמת הגיימינג המרכזית שלו.
ראוי לזכור גם את התחלתה הצנועה של פלטפורמת הסטים כפי שהייתה מוכרת לנו עד כה – משירות מוזר ודי מקרטע אשר 'נדחף' בכוח לגרונם של כל השחקנים שרצו לשחק ב-Half-Life 2 לפני קצת יותר מעשור, לפלטפורמה אשר הרימה כמעט לבדה את עולם הגיימינג ב-PC לגבהים חסרי תקדים, תודות לגישה חדשנית, שיפור מתמיד וגם עקשנות בלתי נלאית. גישה זו גורמת לנו להאמין כי יום אחד, אולי כבר בתוך כמה שנים, Steam OS תהפוך לבית החדש של רוב הגיימרים בעולם המחשבים. נחיה ונראה.
^ אולי, אבל יש לציין כי הקונסולות אמנם נחותות מבחינת ביצועים וגרפיקה ממחשב סביר אך בקונסולה מובטחת לך חווית שימוש יציבה לאורך כל תוחלת החיים שלה. (שהיא די ארוכה)מחשב כמו שצירפת כבר עכשיו יתקשה עם כותרים חדשים וכבדים (מעבד בסיסי עם כרטיס מזדקן), בעוד שבעיה כזאת לא תתעורר בקונסולה עד לסוף חייה.
הבשורה בדיעבד תהיה אם תגרר מכך הרחבת התמיכה במשחקים ללינוקס בכללותה.