עם השקת ערוץ ה-PCIe לניידים בתחילת 2005, הכריזו NVIDIA ו-ATI על תקנים משלהם לערוץ החדש. מטרת התקנים החדשים הייתה לאפשר חיבור תושבת PCIe על לוחות אם של ניידים ובכך להציע ליצרני המחשבים גמישות בתכנון, יכולת החלפה של הכרטיס הגראפי בלבד ובסופו של דבר יכולות שדרוג לצרכן הסופי – בדיוק כמו במחשבים השולחניים. התקן של NVIDIA נקרא MXM והתקן של ATI נקרא Axiom, ומה שמעניין היה הוא ששתי החברות לא הגבילו את התקן שלהם לעבודה עם שבבים גראפים מתוצרתם (כלומר מצב של כרטיס MXM עם שבב Mobility Radeon של ATI הוא דבר אפשרי [וקיים]).
לאחר זמן קצר התברר כי יצרניות הניידים לא מתלהבות מהתקן של ATI, אולם התקן של NVIDIA החל לצבור תאוצה. תקופת ההתבגרות של ה-MXM החלה, ו-NVIDIA שיפרה את התקן והוסיפה לו הגדרות נוספות.
במצגת של NVIDIA מהחודשים באחרונים (את המצגת המלאה תוכלו להוריד מהשרת שלנו), הציגה החברה את היתרונות של תקן ה-MXM לדעתה. הדבר הראשון אותו מדגישה NVIDIA הוא זמן ההגעה לשוק. לטענת החברה, באמצעות שילוב כרטיסי (ותושבות) MXM בניידים, תוכלנה היצרניות לקצר את זמן הייצור ובדיקת האיכות של המוצרים, ולהביא את הדורות הבאים של הניידים מהר יותר לצרכן הסופי.
יתרון אחר הוא האפשרות להתאים פתרון מושלם לכל מסגרת תקציב. יצרנית הנייד תתכנן לוח אם אחד, ובאמצעות בחירה נבונה של מעבד, כרטיס גראפי וכמות זיכרון היא תוכל לשלוט במחיר ובקהל היעד של המחשב – וזאת ללא הוצאות נוספות.
NVIDIA מדגישה את העובדה כי תקן ה-MXM אינו מחייב כרטיסי שבבים גרפיים שלה, את יכולות השדרוג העתידיות שהוא מאפשר ואת העובדה כי מדובר בתקן פומבי.
אבל, על דבר אחד בטח לא חשבתם עד עכשיו – חום והספק. מחשבים ניידים שונים אחד מהשני בניגוד למחשבים נייחים בכמות החום אותו הם יכולים לפזר, וכמות החום אותו פולט כרטיס המבוסס על שבב Mobility Radeon X300 קטנה משמעותית מהחום אותו פולט כרטיס GeForce GO 7800GTX לדוגמא. גם צריכת ההספק משמעותית, ונייד שתוכנן לעבוד עם כרטיס פשוט, יחזיק זמן קצר בלבד לפני שהוא ישבוק חיים (ויגמור את הסוללה שלו) עם כרטיס מפלצתי.
ולכן על פי NVIDIA מוגדרים סוגים שונים של תקנים – Type I, Type II, Type III, Type HE – ולכל אחד מהם מידות אופייניות שונות ומעטפת חום שונה.
עוד יתרונות אותן מציגה NVIDIA הן האפשרות להחזיק מלאי כרטיסים ולשלב אותם במערכות שונות ובדגמים שונים של מחשבים. NVIDIA גם רומזת במצגת על כך שתקן ה-MXM לא ישאר רק בניידים, ועל כך שהוא מתאים לכל מערכת מחשב הדורשת חיסכון בנפח ומקום – כמו מחשבים לסלון ולקולנוע בייתי.
לטענת NVIDIA כבר מעל למליון יחידות MXM נמכרו בעולם, כאשר היא מציינת בין השאר חברות כמו AOpen, Asus, ECS, MSI ו-Fujitsu-Siemens כתומכות בתקן כיום.
חברת GECUBE, אחת מיצרניות הכרטיסים הגרפים המובילות בעולם, שיחררה החודש את מפת הדרכים שלה לשנה הקרובה. פינה מעניינת שתפסה את עיננו הייתה הפינה בו כתבה GECUBE על תוכניותיה לגבי תקן ה-MXM. חשוב להזכיר כי GECUBE מייצרת כרטיסים המבוססים על שבבים של ATI, ואמנם כל כרטיסי ה-MXM אותם היא מציגה מבוססים על שבבים של ATI ולא של NVIDIA. לפני מספר חודשים בעת ביקור כמה בכירים מ-ATI בישראל, שאלנו את אותם בכירים מה קורה עם תקן ה-Axiom של ATI שאמור היה להתחרות ב-MXM. תשובתם הייתה כי כמו שזה נראה כרגע תקן ה-MXM ניצח בקרב, אולם חשוב להם להבהיר כי רוב רובם של כרטיסי ה-MXM בעולם נמכרים עם שבבים של ATI – קצת אירוני.
על פי GECUBE, בחלק הראשון של 2006 יצרה החברה כרטיסי Type I המבוססים על שבב ה-Mobility Radeon X300 של ATI, וכרטיסי Type II המבוססים על שבבי ה-Mobility Radeon X700. בחודשים האחרונים מחליפה החברה את כרטיסי ה-Type II בכרטיסים המבוססים על שבבי ה-Mobility Radeon X1600 אשר מוסיפים תמיכה בטכנולוגיית ה-AVIVO של ATI לוידאו איכותי, ב-SM 3.0 ומיוצרים בטכנולוגיה של 90nm (בניגוד ל-130nm בשבבי ה-X700). יחד עם זאת, חשוב להבהיר כי על פי מידע שקיבלנו מהחברה, המוצרים האלו מיועדים כרגע ליצרני המחשבים הניידים (OEM) ולא ללקוחות סופיים (כלומר לא תוכלו לרדת לחנות הקרובה ולשדרג את הנייד שלכם – לפחות לא בקרוב).
אז איך באמת נראה אותו כרטיס MXM? לפני כמה חודשים עבר אצלנו מחשב נייד של Fujitsu-Siemens מדגם AMILO Pro V2045. הנייד הזה כולל כרטיס MXM המבוסס על שבב ה-Mobility Radeon X300, ואנו כהרגלנו מיהרנו לצלם.
רק לשם השוואה, כך נראה כרטיס MXM על פי מחלקת יחסי הציבור של NVIDIA: