לוח האם המתקדם מבית השחקנית הטאיוואנית נוחת על שולחן הבחינות – בואו לגלות כיצד הוא עומד בדרישות אספקת האנרגיה הקשוחות של מעבד ה-Core i9 9900K המתומן
יצרנית החומרה הוותיקה MSI רוצה להדגים התקדמות, ועם השקת סדרת ה-Core התשיעית והמרועננת של אינטל קיבלה הזדמנות להשיק גם לוח אם שתואם את אופי המעבדים החדשים ובמיוחד ה-Core i9 9900K, אשר זקוק בין היתר למערכת אספקת כח יציבה ואפקטיבית מאוד.
כך, קיבלה MSI גם הזדמנות לבצע מיתוג מחדש של לוחות האם שלה, כמו גם עיצוב חדש וחלק לגמרי שאמור לשים את Z370 בנחיתות טכנולוגית מסויימת עם ערכת השבבים Z390 אשר נמצאת כעת בתפקיד ספינת הדגל של תושבת ה-LGA1151.
עד כה השיקה MSI לא פחות מ-11 לוחות אם המבוססים על ערכת השבבים Z390. דירוג עלות לוחות האם מהיקר לזול נכון לעת כתיבת שורות אלו מופיע להלן.
- MEG Z390 GODLIKE
- MEG Z390 ACE
- MPG Z390 GAMING PRO CARBON / AC
- MPG Z390 GAMING EDGE / AC
- MPG Z390I GAMING EDGE AC
- MAG Z390 TOMAHAWK
- MAG Z390M MORTAR
- MPG Z390 GAMING PLUS
- Z390-A PRO
המונחים MEG, MPG ו-MAG הם חדשים בעולם המיתוג של MSI ובאים לסמן שלוש דרגות הנדסה שונות וכך המחירים בהתאם. כיום ה-Z390 GODLIKE הוא לוח האם היוקרתי ביותר – בתג מחיר של כ-2,750 שקלים.
לוח האם שבביקורת זאת הוא ה-MEG Z390 ACE שמהווה משנה לספינת הדגל בדור Z390. מחיר לוח האם הזה עומד על 1,500 שקלים, שמהווה כמעט חצי מהסכום של הדגם שמעליו. עם זאת, מדובר בלוח אם מתקדם למדי שמתאים למערכות יקרות, כולל כאלו עם Core i9 9900K וכרטיסי מסך דוגמת GTX 1080 Ti או RTX 2080 ודומיהם.
לוח האם MEG Z390 ACE הינו בתקן ATX סטנדרטי. משמעות הדבר שיתאים לרוב מארזי הגיימינג כיום. כל שצריך הוא לוודא כמובן תמיכה בעמוד היצרן.
ב-MSI נתנו ללוח האם הזה את הטיפול המתקדם בכל הנוגע לממשקי PCI-Express ו-M.2 לכרטיסי הרחבה ואחסון. ללוח 2 ממשקי M.2 כאשר אחד מגיע עם מכסה עשוי אלומיניום לקירור. ישנם שלושה ממשקי PCI-Express באורך מלא כאשר תצורות SLI ו-CrossFireX מאופשרות, למעטים מכם שעדיין מעוניינים במערך מרובה-ליבות גרפיות או לחלופין פשוט זקוקים למחשב למטרות כמו לימוד Deep Learning.
כמובן שהממשק התחתון מוגבל בתעבורתו ל-X4 בלבד, ותעבורה זאת מגיעה מערכת השבבים, ולא מהמעבד. בכל זאת, ממשק זה מתאים לאמצעים רבים.
ללוח האם 6 ממשקי SATA3 כאשר חלק מהם יהיו מנותקים במידה וישנו שימוש ביותר מממשק M.2 בודד. ישנה תמיכה מלאה ב-RAID מסוגים 0, 1, 5 ו-10.
מערך היציאות האחורי של ה-Z390 ACE מכובד בהחלט וכולל:
- אודיו ב-7.1 ערוצים אנלוגית ודיגיטלית
- מחבר לאנטנות Bluetooth ו-WiFi מהיר 1.73Gbps
- 4 יציאות USB 3.1 Gen1
- 2 יציאות USB 3.1 Gen2 שאחת מהן Type-C מבקר ASMedia ASM3142
- 4 יציאות USB 2.0 סטנדרטיות – מתאים למקלדת ועכבר
- יציאת רשת Ethernet 1Gbps מבקר Killer E2500
- כפתורים לאיפוס ביוס ולצריבת ביוס מכונן USB המחובר ליציאת ה-USB הממוסגרת
מקומות לשיפור יהיו בעיקר בתחום הרשת. אני חושב שלדגם בתג מחיר שכזה ובהתאם לטרנד שמתחיל לצבור תאוצה, גם בקר רשת במהירות של בין 2.5Gbps ל-10Gbps יוסיף המון ללוח האם, ביחוד לצד הבקר הקיים. כבר שמעתי ממשתמשים שמחפשים קודם כל לוח אם שיכול להתחבר לשרת מקומי מהיר.
בגזרת ה-USB אין תלונות כלל. האפשרות של צריבת ביוס מכונן USB באופן ידני היא נהדרת ומאפשרת עדכון למערכת מבלי להכנס ידנית ולבצע את כל התהליך. כל שצריך הוא שקובץ הביוס יהיה זמין בתיקיית האב של אותו כונן שמחברים.
אם באוברקלוקינג עסקינן, חשוב לציין את הכפתורים הללו על לוח האם. אתחול מחדש לצד הדלקה וכיבוי. כפתור שלישי הוא מעניין במיוחד מאפשר כיוונון בזמן אמת של פרופילים שונים אותם קובעים בביוס. דבר זה יכול להיות נח לאלו שבעיקר רוצים לשבור שיאי המהרה בזמן אמת או אפילו תוך כדי מבחן.
בחלקו העליון של הלוח לצד הזיכרונות ישנו גם צד LCD קטן אשר מציג סדר פעולות בעת אתחול המחשב. לאחר מכן צג זה מציג בזמן אמת את טמפרטורות המעבד. מדובר בטאצ' לא רע בכלל שמוסיף לפונקציונליות של רכיב שכזה. לא רחוק ממנו גם נקודות מגע שונות אשר מאפשרות לדעת בזמן אמת נתונים כמו מתח ליבה או זיכרון באמצמעות שימוש ברב-מודד.
במבט לצד לוח האם ניתן לראות תוספת מכובדת נוספת וחסינת עתיד מ-MSI והיא תוספת של יציאה קדמית מסוג USB 3.1 Gen2 למארז. כבר בשנת 2019 צפויה לצאת כמות מארזים גדולה הכוללת יציאות מתקדמות שכאלה ביחוד מסוג חיבור Type-C.
זיכרונות ה-RAM הנתמכים בלוח אם זה הינם כמובן מסוג DDR4. ב-MSI שמו שילדת פלדה מסביב לכל חריצי הזיכרון על מנת לשמור על החיבור מנזקים פיזיים. MSI טוענת לתמיכה בזיכרון במהירות 4500Mhz אך זאת כמובן תלויה ספציפית באיכות המעבד. לא הייתה ללוח האם בעיה כלל לפעול עם ערכת הזיכרון שלנו במהירות 3600Mhz.
כרטיס הקול בלוח אם זה מבוסס על מעבד האודיו ALC1220 מבית Realtek שכבר הפך לנדוש למדי. אין דבר יוצא דופן בחיווי שסביבו. ישנו מגבר קטן תוצרת ESS וגם כמה קבלים תוצרת יפן. אשמח מאוד לראות בעתיד יצרנית או שתיים שמעזות מעט יותר מעיצוב זה. הוא בהחלט עושה את העבודה, אך יש מספיק שטח על הלוח גם לחשוב על פתרונות מתקדמים יותר.
החלק היותר מעניין לאוברקלוקרים בלוח האם הזה הוא מערכת יצוב ואספקת הכח למעבד. בלוח אם זה בחרה MSI להשתמש במערך שהפך למוכר בין לוחות האם המתקדמים של Z390 ונחשב רק בדור הקודם לרמת ספינות הדגל.
מערכת זאת מבוססת על הבקר המפורסם IR35201 מבית Infineon. מדובר בבקר של 6+2 אשר מוגדר כאן בתצורת 6X2+1 כאשר 12 שלבים מוקדשים לליבות העיבוד במעבד ושלב אחד מוקדש לבקרי המעבד השונים.
כל שלב עשוי משני מיצבים שיחדיו נותנים הספק זרם מירבי של 40A. מערכת של 12 כאלה מעניקה קיבולת זרם של 480A לליבות העיבוד בתושבת. הפילוסופסיה של עיצוב מערכת שכזאת היא שהמעבד המתקדם ביותר יצרוך לכל היותר כ-60% מכלל הקיבולת. זאת, בדומה לספק הכח למחשב כולו כדי שהיחס בין יעילות הפקת החשמל ופליטת החום תהיה מירבית. גם למיצבים הללו קיימת עקומת נצילות שחשוב לעמוד בה.
מעבד Core i9 9900K טיפוסי יצרוך כ-230A בעת מאמץ בתדר 5Ghz יחד עם מתח ליבה טיפוסי של כ-1.3V. משמע, מערכת אספקת החשמל של ה-MSI MEG Z390 ACE הינה ראויה למצב שכזה.
MSI בחרה להעניק ללוח האם הזה שתי כניסות חשמל מסוג 8PIN למעבד. אין לכך סיבה טכנית מובהקת שכן יכולת של מחבר בודד לא רחוקה פיזית מ-500W. אני יכול לראות את ההגיון שבצירוף 4PIN לצד 8PIN אך לא כל כך 2 כאלה. בכל מקרה, נדרש חיבור רק של 8PIN בודד לפעולה מלאה של המערכת יחד עם המהרה ל-9900K כך שאין דאגות בנושא.
על מערכת אספקת החשמל הזאת אחראי גוף הקירור הזה. הייתי מדרג אותו כראוי ולצינור הנחושת מוליך החום תפקיד מאוד חשוב במערכת שכן יכולת ההולכה שלו משחקת תפקיד חשוב באיזון הטמפרטורה בין שני חלקי הגוף. שטח הפנים של הגוף בינוני למדי ומלבד כמה חתכים אין איזור גדול למדי אליו החום יכול להתפזר. אשמח לראות את MSI בעתיד עוברת לגופי קירור בעלי כמות חתכים גדולה משמעותית או אפילו למניפות אלומיניום כמו בקירורי כרטיסי המסך כיום.
הגיע הזמן לבדוק את יעילותה של מערכת הקירור הזאת וכיצד עומד ה-MEG Z390 ACE ב-Core i9 9900K זועם. לצורך כך השתמשנו במעבד ב-3 מצבים.
- מצב אחד בו כיוונו את המעבד לצרוך 100W באופן קבוע – תדר 4.4Ghz מתח 1.13V
- מצב שני בו כיוונו את המעבד לצרוך 175W באופן קבוע – תדר 4.8Ghz מתח 1.21V
- מצב שלישי קיצוני בו כוון המעבד לצרוך 250W באופן קבוע – תדר 5Ghz מתח 1.31V עם AVX
את המספרים אנו מכוונים מחדש בכל לוח אם כדי לוודא שהתדרים והמתחים מתאימים לצריכת החשמל.
מצבים אלו מתארים באופן אמין למדי את מצבי העומס המשתנים של לוחות אם מתקדמים עם מעבד שכזה. טמפרטורת הסביבה בעת בדיקה היא 22 מעלות צלזיוס. לא כוון מאוורר כלל על המערכת בשונה מזרימת האוויר אשר היא תקבל בתוך מארז ולכן בחינה זאת מתארת את המצב הגרוע ביותר לעומת מצב טיפוסי ללוח אם שכזה.
טמפרטורת מייצבי המתח (VRM) נמדדת על גבי גוף המייצבים עצמם, כך שיש להוסיף כ-15 מעלות להערכתינו כדי להגיע למספר שבתוכם. טמפרטורת המייצבים המירבית המותרת היא 115 צלזיוס. מעל לכך הם למעשה כבים או מפעילים מנגנון הנמכת תדר למעבד. בדקנו באמצעות מודד אינפרא-אדום גם את טמפרטורת השטח הגבוהה ביותר על גבי גוף הקירור עצמו, מתואר כ-Heatsink Temp.
לוח האם של MSI עמד בקלות במשימות השונות. גם תחת צריכת חשמל מירבית ושעה של מאמץ טמפרטורת ה-VRM המדווח היא 85 מעלות צלזיוס או כ-100 מעלות פנימית. חשוב לזכור שלא מכוון מאורר כלל לאיזור זה ושההשפעה של זרימת אוויר אפילו מינימלית היא אדירה. מאוורר באיזור יכול להוריד את טמפרטורת המיצבים ב-10 מעלות צלזיוס בקלות. זרימת אוויר ראויה באיזור זה בתוך מארז יכולה להפחית גם 20 מעלות צלזיוס ויותר מטמפרטורת המיצבים.
מבחינתנו MEG Z390 ACE של MSI הוסמך במלואו להתמודדות עם Core i9 9900K גם תחת קירור אוויר וגם תחת קירור מים.
עיצוב לוח האם הזה הוא דווקא מהסולידיים שנתקלתי בהם בדור Z390 עד כה, אני חייב להודות. בדרך כלל אנחנו רגילים לוחות אם מלאים בכל טוב בנורות RGB ונראה כאן כי MSI עדינה יחסית בעניין. נורות ה-RGB היחידות שתמצאו על לוח האם עצמו הינן באפקט המראה האינסופית על קירור מייצבי המתח.
אורות אחרים בתמונה פשוט מגיעים מהרכיבים השונים. אני מודה שלא האמנתי שאגיד זאת, אבל מבחינתי יכלה MSI לשלב גם כמה נורות RGB נוספות בלוח אם. אולי באיזור ערכת השבבים, אולי מתחת ללוח באחד הצדדים. תמיד אפשר לכבות נורות שלא רוצים דלוקות, אך קשה להאיר היכן שאין נורות כלל.
סיכום
לסיכום חשוב לציין כי מדובר באחד מלוחות האם הסולידיים ביותר שראינו מ-MSI בשנים האחרונות. נראה שהחברה ועולם לוחות האם ככל עושה צעדים נכונים לקראת הבאה של חוויה יותר חלקה ויציבה למשתמשים השונים.
בספקטרום של "למי מיועד Z390 ACE?" אני חושב שהייתי מציב את לוח האם בעיקר למשתמשי קצה שאפתנים בחזית הגיימינג ומחשבי העריכה למיניהם בסגנון Adobe Ae\Photoshop. כמות היציאות והמגוון אצל MSI מאפשר התעסקות עם שלל אמצעי אחסון והרחבה כמו כרטיסי לכידה או אביזרים שמתחברים ב-USB בתקן מהיר במיוחד.
כלוח אם לגיימינג ולאוברקלוקינג הוא בהחלט עושה את העבודה, ואחד הבונוסים המכובדים הוא יכולת WiFi במהירות 1.73Gbps שאחרת יעלו לכם לא מעט כמוצר לוואי.
במחיר של כ-1,500 שקלים לצרכן הוא בהחלט שייך לדרגה הגבוה יותר של לוחות האם וכאן אני חושב שצריך להכניס גם את אספקט האוברקלוקינג. בשונה מלוחות האם הזולים יותר מסדרות Z370 או Z390 התקציביות, כאן יש לכם את הבטחון שבהמהרת שבבים כמו i7 9700K או i9 9900K התובעניים. בנוסף, נראות היא נראות ויתכן וערכת הצבעים של לוח האם הזה תהיה גם חלק בשיקול הרכישה.
מומלץ – MSI MEG Z390 ACE
לוח אם זה מוצא את דרכו בקלות לרשימת המומלצים של HWzone. הוא עבר בהצלחה את מבחן מערכת החשמל שלנו ומספק היצא רחב של יציאות וחיבורים.
באותו מחיר עדיף כבר הדגם של גיגהבייט שיש לו שתי יציאות טנדרבולט 3 מאחורה.
זה – Gigabyte Z390 Designare .
אם כבר, הסיבה העיקרית היא כי לא רק שיש לו 2 חיבורי TB3 אלה גם זוג חיבורי רשת מבית אינטל לעומת MSI שבה חיבור האתרנט העיקרי הוא מבית Killer E2500 וזה הרבה פחות עדיף, למה? תמיכת דרייברים.
אינטל תמשיך לתמוך שנים ולעדכן את הדרייבר ולעומת KILLER, לך תדע.
נוסף על הכל, לגיגבייט יש עדיפות במגוון חיבורי מסך מהלוח אם לעומת MSI שהוא דל ממש.