ענקית השבבים סמסונג חושפת את טכנולוגיית GDDR6W אשר צפויה להעניק נפח כפול ומהירות כפולה על פני ה-GDDR6 הסטנדרטי שבכרטיסי המסך העכשוויים
פיתוח של מאיצים גרפיים הוא אחד התחומים המורכבים והמאתגרים ביותר בעולם הסיליקון המודרני. כיום כרטיס מסך הוא הרבה יותר מאשר חבילה של צינורות עיבוד דומים עם קצת זיכרון מטמון לצורך הצגת מודלים תלת מימדיים.
אחד התחומים אשר מקבלים פיתוח מואץ בעולם הגרפיקה הוא דווקא הזיכרון הגרפי, אותו אחסון נדיף אשר אחראי לכל מה שאתם רואים וגם למה שאתם לא רואים על המסך בדמות צבעים, פוליגונים ושלל אפקטים מורכבים על בסיס חישוב מתמטי מורכב.
הצורך לשלוף ולאחסון מידע בין הליבה הגרפית ובין הזיכרון הגרפי הוא צורך שבא בד בבד עם שיפורי כח העיבוד הגרפי בין כל דור לדור של מאיצים וכרטיסי מסך. בצד הליבה הגרפית עושות חברות כמו NVIDIA ו-AMD מאמץ לאפשר כמה שפחות צוואר בקבוק בין הצורך להכניס מידע ולעבד אותו לבין הצורך לפנות אותו ולהכניס מידע חדש.
מקור התמונה: Techpowerup.com
עם השקת דור ה-GeForce RTX 30 של NVIDIA נחשפנו לסוג חדש של זיכרון בשם GDDR6X. מדובר בפיתוח משותף של NVIDIA ושל מיקרון אשר מביא לשבבים בעלי תעבורה גבוהה ותדרים גבוהים במיוחד. שבבים אלו דורשים התקנה מאוד צמודה אל הליבה הגרפית לצרכי אות נקי ומהיר.
כתוצאה משימוש בשבבים המהירים הגענו לתעבורת זיכרון אפקטיבית מאוד מהירה של כמעט טרה-בייט שלם לשניה דרך ערוצים בסך 384BIT ב-RTX 3090. משמעות הדבר היא שעיבוד גרפי כללי עלה בעוצמתו. מאז, הגענו לרף הטרה-בייט לשניה עם סדרת RTX 40.
בתור ענקית טכנולוגיית זיכרון בעצמה, לא ישבה סמסונג בחיבוק ידיים ופיתחה את הפתרון שלה אשר צפוי להפוך לאוניברסלי בעולם המאיצים הגרפיים, ה-GDDR6W. סמסונג מבטיחה לשפר על גבי GDDR6 הסטנדרטי (אותו מייצרות היום מגוון יצרניות) אשר עדיין נחשב לזיכרון הנפוץ ביותר בין כרטיסי מסך חדשים היום.
השיפור מגיע בכל מישור אפשרי – גם הפיזי וגם בביצועים כאשר הזיכרון יהיה נמוך בשליש מהזיכרון הקיים תוך הכפלה של נפח הזיכרון והמהירות שלו. בכך, רוצה סמסונג לעקוף בסיבוב את מיקרון ואת ה-GDDR6X שלה אשר היווה שיפור של כ-50 אחוזים "בלבד" על פני GDDR6 סטנדרטי במישור מהירות הפעולה.
סמסונג טוענת כי ה-GDDR6W אשר עושה שימוש בטכנולוגיית אריזה חדשה, יהיה מהיר כפליים גם מזיכרון ה-GDDR6 המהיר ביותר שלה אשר פועל בקצב של 24Gbps, אותו טרם הספקנו לפגוש בכרטיסי מסך בשל היותו טרי יחסית בשוק.
משמעות הדבר עבור יצרניות כרטיסי המסך היא שכעת הן יכולות לפנות לטכנולוגיה אוניברסלית, לצמצם את משאבי הסיליקון בליבות הגרפיות עבור ערוצי זיכרון נוספים אם אין צורך בכך ובאופן כללי להרוויח מוצרים בעלי ביצועים משופרים. בהשוואה לכיוונון של סיליקון בליבה הגרפית עבור ביצועים מסוימים, בזיכרון הכלל הוא "מהיר יותר זה טוב יותר", והטמעה של שבבים מהירים על בסיס טכנולוגיות מוכרות היא תהליך יחסית מהיר, גם אם בניה של ליבה גרפית קרובה לסיום תהליך התכנון.
נקווה לראות ולשמוע על GDDR6W במהלך שנה הבאה, שכן יש סיכוי לא רע למצוא אותו בכרטיסי המסך של העתיד. הכפלת נפח הזיכרון המירבי פר שבב היא גם חדשה נהדרת, שכן הדרישה לנפח הזיכרון הגרפי עצמו נמצאת בעליה חדה בשנים האחרונות הודות לשימוש בטקסטורות ומודלים מורכבים במיוחד במשחקים וסימולציות. גם העליה ברזולוציה ונפוצות גיימינג ב-4K תורמים לכך.