בואו לקבל שיעור אודות הסדרות, התכונות וכדאיות הרכישה עבור לוחות האם השונים של ASUS בתושבת AM5 החדשה עבור מעבדי RYZEN 7000 ומעבר להם
אנו מגיעים לתקופת סוף השנה ואיתה גם מבצעי החומרה ושעת הרכישה עבור משתמשים רבים. לצד ירידה במחירי מעבדי AMD החדשים ובמסגרת כיסוי המוצרים החדשים שמגיעים לשוק, הפעם אנו עושים לכם סדר בין כל לוחות האם החדשים שיצאו לשוק עד כה מתוצרת ASUS עבור תושבת AM5 במטרה להכווין אתכם למוצר אשר מתאים לכם ככל האפשר.
את ASUS אין צורך להציג לכל משתמש שמכיר את עולם המחשבים. אנחנו מכירים אותם בעיקר במוצרי המחשבים הניידים, לוחות האם, כרטיסי המסך והמסכים. יחד איתה ועם AMD התבקשנו למצוא ולספר לכם על הדגמים שלדעתנו הכי משתלם לכם לרכוש. בנוסף, כדאי לדעת כיצד לוחות אם שונים זה מזה, ואיך אפשר לבחור את לוח האם שמתאים עבורכם.
ל-AMD יש כעת ארבע ערכות שבבים עבור תושבת AM5 ולכן פילוח התכונות והמחירים מתבצע לארבעה שווקים שלעיתים חופפים. עד אשר תשיק ערכת שבבים זולה במיוחד, תושבת AM5 ולוחות האם שלה נחשבים יחסית לפרימיום כאשר גם הזולים שבהם מכילים תכונות מתקדמות לרוב.
ערכת השבבים המתקדמת ביותר היא ה-X670E והיא מובילה את כל הקו העליון של סדרות המוצרים בין מותגי ASUS השונים. ROG או Republic of Gamers שהוא המותג שמזוהה יותר מהשאר עם אוברקלוקינג מכיל את לוחות האם המתקדמים ביותר אשר מכילים את ערכת השבבים X670E. בטבלא למעלה אפשר לראות את חלוקת ממשקי ה-PCI-Express בתקנים השונים ויציאות ה-USB גם כן לפי ערכות שבבים. חשוב לזכור שבנוסף לכך גם המעבד עצמו שבתושבת מספק קווי PCI-Express עבור כרטיס המסך ואמצעי אחסון אחד מסוג M.2 שגם הוא רוכב על תעבורת PCI-Express.
נכון לעתה, ה-ROG Crosshair X670E Extreme הוא לוח האם המתקדם ביותר של ASUS עבור תושבת AM5, זו ספינת הדגל הנבנתה עבור אוברקלוקינג בקירור אקסטרים מעל לכל. אמנם, אנחנו יודעים כי מדובר בנישה מאוד מצומצמת עבור משתמשים ובעיקר הצגת שרירים הנדסיים מכיוונה של ASUS. לוח אם זה מככב בעיקר בשבירת שיאי עולם לתדר תחת חנקן נוזלי.
ל-ASUS חמישה מותגים שונים עבור לוח האם שלה, כאשר לוחות אם מבוססי AMD מקבלים שם מיוחד משלהם בקצה העליון – Crosshair. בצד של אינטל הסדרה הזאת נקראת Maximus, למי שמכיר.
סדרת ה-ProArt היא הצעירה ביותר בין מותגי ASUS ומכוונת בעיקר ליוצרי התוכן, אלה שהתעסקות בכל מדיום ויזואלי הוא עיקר שימושם. לאלו ששואלים כיצד זה בא לידי ביטוי בלוחות אם – ובכן, קודם כל ברמה הויזואלית.
הנה דוגמה ללוח אם מתקדם בסדרת ProArt. אפשר לראות שהוא מקושט בממשקים מתקדמים דוגמת USB Type-C בקצבים גבוהים, דוגמת צמד כרטיסי רשת מובנים, אפילו תמיכה ב-Thunderbolt דרך USB 4 כולל תצוגה.
האם לוח אם שכזה שונה משמעותית מלוחות אקסטרים כאלה ואחרים? לרוב לא, אמנם תג המחיר דווקא יהיה נמוך יותר שכן פחות דגש נעשה על כלי עזר לאוברקלוקינג. בכל זאת, במקרה של ה-X670E-CREATOR ניתן לבצע כל אוברקלוקינג ללא בעיה עם כל מעבד שיתאים לתושבת.
סדרת ה-PRIME היא זאת שחולשת על כל שוק הכניסה עד לרמת שוק האמצע, במקרה שלנו כל דבר מלוחות האם הזולים ביותר עד בערך רמת 350 דולר. סדרת PRIME מיועדת לקהל הרחב ביותר שאינו ספציפית מרוכז באוברקלוקינג או כמות רבה של ממשקים.
את סדרת TUF GAMING אפשר בעיקר לתאר כסדרת PRIME עם שכבת צבע חדשה. מדובר לרוב בתכונות דומות פר נתח שוק, אך בעיקר עם מראה שונה של גופי הקירור והממשקים השונים.
סדרת ה-ROG STRIX היא זאת שמגשרת מעל ל-PRIME ו-TUF עד לרמת Crosshair. כל מה שקורה בתושבת AM5 בין איזור 260 ל-500 דולר קורה לרוב עם מותג ה-ROG STRIX עליו. לוחות אם עתירי ממשקים, עתירי עזרי אוברקלוקינג, גופי קירור גדולים והרבה שלבי יצוב מתח לתושבת המעבד.
בטבלא זאת תמצאו את רוב לוחות האם מבוססי ערכת השבבים X670E על פי מחיר בשביל להבין אילו תכונות ASUS מכניסה בהם וכיצד היא מתמחרת אותם בהתאם.
באופן כללי, חשוב לפני שניגשים לבחור לוח אם לחשוב על כל התכונות בהם תשתמשו כעת ובעתיד. ממשקים פנויים הם לא ממשקים מבוזבזים, אלא אם מלכתחילה לא נולד הצורך להשתמש בהם.
חשוב מאוד לזכור ששוק הפרימיום של לוחות אם הוא כזה אשר יגבה מכם אקסטרה על תכונות מסוימות בלי יחס ישר בין עלות ההטמעה בהם בלוח האם לבין העלות אותה תשלמו. לוח אם בעלות של 329 דולר כמו ה-TUF GAMING X670E-PLUS WIFI הוא לא שליש מלוח אם כמו ה-X670E EXTREME על אף שעולה רק שליש ממנו.
שאלות שחשוב שמשתמש ישאל את עצמו לפני רכישת לוח אם:
- האם יש לי כרטיסי הרחבה נוספים ל-PCI-Express מלבד כרטיס מסך?
- כמה ממשקי M.2 אני אצטרך לכוננים על גבי הלוח?
- אשתמש בכונן רשת? האם יש לי סיבה לרצות עוד כניסת רשת?
- אוברקלוקינג חשוב לי? עד כמה?
- כמה אמצעי אחבר בו-זמנית ב-USB? יש צורך ב-Type-C?
- האם אני רוצה מארז קטן? איזה התקן גודל יתאים לי?
- האם אשתמש בכרטיס קול המובנה או בחיצוני?
- האם אתקין מעבדים בעלי צריכת חשמל גבוהה יותר בעתיד?
אם מסתכלים על כל תכונה שמציע לוח אם יכולה לעלות שאלה שקשורה לרצון המשתמש. בואו מביט במה שיש דווקא ללוח אם זול יותר להציע.
כפי שציינו, תושבת AM5 עדיין נחשבת למעט פרימיום, ולכן לוח אם "זול" בה מתומחר ב-199 דולר. ה-PRIME B650-PLUS הוא דוגמה ללוח אם עבור משתמש שאינו מעוניין בטכנולוגיה הכי נוצצת בכל קטגוריה שקיימת אלא פשוט להשתמש במחשב במחשבה שיחזיק כמה שיחזיק עד שיהיה צורך לשדרג את כולו, אם לא רק את המעבד שבתושבת.
לוח אם שכזה אינו מכיל כלי אוברקלוקינג מתקדמים, מכיל מערכת הספקת כח למעבד שצפויה להחזיק מעבדים כמו Ryzen 7 7700X בתדרי ברירת-מחדל ללא בעיה. אמנם, לוח אם זה לא בנוי למעבדים דוגמת Ryzen 9 7950X תחת המהרה. כאן השימוש במספר מופחת של שלבי המרת מתח וגופי קירור צנועים עלול במקרים בהם ישנו מחסור בזרימת אוויר תקינה לגרום לירידה פוטנציאלית בתדר המעבד.
תכונות אחרות בהן נחשב לוח אם זול ליחסית דליל באמצעים יהיה למשל השימוש בצמד ממשקי M.2 לאחסון בלבד. בעולם בו כונן אחד מגיע כפק"ל קבוע עבור מערכת הפעלה, זה משאיר מקום לכונן נוסף בלבד לפני שיש צורך לפנות לממשקים אחרים, איטיים יותר דוגמת SATA.
הרעיון שמאחורי פילוג תכונות שכזה קיים גם כי במידה ומשתמש מתקדם רוצה יותר מהמערכת שלו ולהוציא יותר מהמעבד שלו. הפילוח בין ערכות השבבים בעלות סיומת E לכאלה בלי היא גם שממשק ה-PCI-Express יבנה על תקן 5.0 ולא 4.0 עבור כרטיס מסך. לרוב – ממשק ה-M.2 העליון שצמוד למעבד פועל בתקן 5.0 בכל ערכות השבבים, אמנם יש לוחות זולים מסויימים שם התקן הוא 4.0. חשוב לבדוק באתר היצרן.
עוד דוגמה למשהו שיש קצת פחות מדע מאחוריו ומוצג כתכונה בלוח אם זולים יותר הוא כרטיס הקול. עבור הרוב המוחלט של המשתמשים חשיבות כרטיס הקול המובנה נמוכה מאוד. זה או שאיכות סאונד טובה יותר לא משנה להם, או שהם משתמשים בכרטיס קול חיצוני ואז אין חשיבות כלל לכרטיס הקול המובנה. יצרניות כמו Realtek שולטות בעולם המקודדים המובנים בלוחות האם עבור קול. יחד עם הבקרים הללו ישנו חיווי שעשוי בעיקר מהגברה וסינון רעשים בדרך אל ממשקי הקול השונים.
מה שפחות מתארים ושלרוב דורש ציוד בדיקה מסודר הוא איכות הקול בפועל בשילוב מקודדים עם חיווי כזה או אחר. לרוב, כרטיסי הקול הפשוטים ביותר כוללים מקודדים מדגמים פחותים עם פחות תכונות כיוונון ועם פחות סינון, דבר המתבטא בכמות קטנה שלקבלים באיזור כרטיס הקול.
הנה דוגמה ללוח אם שכולל מכלול רכיבים מתקדם יותר ועדיין נמצא בסטטוס נגיש בהתחשב במחירי תושבת AM5. ה-ROG STRIX B650-A GAMING WIFI הוא לוח אם שאפשר לתאר כ-"מתאים כמעט לכולם". הוא מגיע בתג מחיר רשמי של 280 דולר, כולל שלושה ממשקי M.2 לאחסון מהיר, מערכת הספקת כח למעבד שתאפשר אוברקלוקינג נטול גבולות עבור Ryzen 5 ו-Ryzen 7 יחד עם אוברקלוקינג עד גבול יכולת קירור אוויר ומים למעבדי Ryzen 9.
אפשר למצוא פה כרטיס קול יותר מתקדם, את הכפתור החביב שמאפשר את משיכת מנעול תושבת ה-PCI-Express לכרטיס המסך, ושלל ממשקים מסוגים שונים ובמהירויות שונות. היינו שמחים לראות עוד יציאה או שתיים של USB Type-A לציוד היקפי בגב לוח האם, אך שבעה מהסוג הזה אמור לטפל היטב ברוב דרישות שוק הגיימינג ויצירת התוכן היום.
אין כאן כרטיס רשת במהירות 10G או מחברי USB 4 או PCI-Express X16 5.0 עבור כרטיס מסך – אבל כל הרעיון הוא לחסוך את כל מקרי הקצה הנישתיים ולהגיש מוצר שיותר מתאים למיינסטרים ולדרישות שלו היום ובעתיד הקרוב. להזכירכם – גם כרטיסי המסך המתקדמים דוגמת RTX 4090 עושים שימוש בממשק מבוסס תקן 4.0.
אם היינו צריכים לציין לוח אם אחד שנראה לנו כמו עלות לתמורה גבוה ביותר בשליש התחתון, יש סיכוי גבוה מאוד שהוא יהיה ה-ROG STRIX B650-A GAMING WIFI. מנגד, קיימת אפשרות מקבילה למי שיש לו תעדוף אחר.
ה-ProArt B650-CREATOR מבוסס בגדול על אותו הלוח המודפס של ה-STRIX B650-A אך כאן אנחנו מקבלים תוספת של כרטיס רשת אחורי. כמות ממשקי ה-USB Type-A צונחת לחמישה ונוסף כרטיס רשת במהירות 1Gbps לצד אחד של 2.5Gbps. משמעות הדבר היא שניתן לחבר למשל אחסון חיצוני מבוסס רשת ישירות אל לוח האם לצד חיבור רשת קווי סטנדרטי.
יכולות האוברקלוקינג צפויות להיות דומות, שכן יש שימוש באותה מערכת הספקת הכח לתושבת, וגופי הקירור שעל המערכת הזאת נראים דומים למדי בשטח וביכולות.
אז זאת דוגמה נוספת של לוח אם, הפעם במחיר רשמי של 270 דולר שאנחנו מחשיבים כיחס עלות לתמורה מאוד גבוה בתושבת AM5.
מי שרוצה PCI-Express X16 5.0 עבור כרטיס המסך, ואוברקלוקינג נטול הגבלות לכל מעבדי התושבת תחת אוויר ומים ומערך ממשקים מתקדם יכול להוסיף עוד כמה עשרות דולרים וללכת על ה-STRIX B650E-F GAMING שבתג מחיר של 299 דולר מסמל את הנקודה הגבוהה ביותר אליה היינו ממליצים למשתמש שאינו "משוגע לדבר" להגיע.
B650E הוא זנב לאריות, ומחסור של ממשק M.2 על פני מקבילו ב-X670E בעבור תג מחיר נמוך ב-100 דולר ויותר זה לא עלבון עבור המוצר ועבור המשתמש. מי שסט התכונות מתאים לו – לא יתאכזב עם מוצר שכזה, שאמנם בין כל לוחות האם לא נחשב לפרימיום אך עבור המשתמש הממוצע הוא פרימיום של ממש.
כפי שתארנו בסקירה שלנו, יש כאן הכל כמעט לכולם עם מערך ממשקים מאוד מכובד. אמנם לא קיימת המצאות של USB 4 אך תקשורת 20Gbps תגיע דרך ממשק Type-C בודד בגב לוח האם.
מציאת המוצר הנכון במחיר הנכון
מה שחשוב לנו שתקחו מהמאמר הזה הוא בעיקר יכולת קבלת החלטות טובה במציאת לוח האם עבור הדרישות והצרכים שלכם. חשוב שמשתמשים יסננו בין הדברים שהם צריכים לבין אלו שלא. בעוד עבור משתמש מסוים המצאות של ממשק כזה או אחר זה לא ביג דיל, יהיו כאלה שחושבים קדימה או שזקוקים לחיבוריות מסוימת ויאלצו למצוא לוח אם שכולל אותה.
על אף שישנה חגיגה של צבע ושל מיתוגים שונים בין סדרות שונות, לעיתים חשוב לבצע את הניתוק ולעבור לפי צרכים. מצאתם לוח אם שכולל את כל מה שאתם רוצים ומגיע במיתוג וערכת צבע שתחמיא למחשב שלכם? נהדר, הרווחתם משני הכיוונים.
AMD השיקה ארבעה מעבדים מהירים כעת ותשיק מעבדים נוספים בשנים הקרובות עבור תושבת AM5. אם יש משהו שלמדנו מתושבת AM4 זה שלעיתים השקעה קטנה נוספת יכולה להתבטא באורך חיים רלוונטי גבוה יותר עבור המוצר. בשונה מתחילת תושבת AM4, תושבת AM5 מתחילה במהירות מאוד גבוהה עם מוצרים משוכללים ועתירי ממשקים ושלבי כח. אין ספק שלוחות האם הללו נבנו להיות רלוונטיים לכל אורך חיי התושבת ומעבר לכך.
יתכן כי בעתיד הקרוב נזכה לראות ערכת שבבים תקציבית עבור תושבת AM5 ואיתה כמובן תתחיל החגיגה של לוחות האם הזולים בקו 150 דולר ומתחת לכך. עד אז, אלו שניגשים לבניית מחשב חדש על בסיס AM5 צריכים לדעת מה הם מקבלים עבור כספם בין כל לוחות האם המתקדמים הללו. חשוב לסנן את הרעש ולהתמקד בחומרה שעל לוח המעגל המודפס.
להלן המומלצים שלנו בין לוחות האם של ASUS על בסיס כדאיות וממשקים:
- ROG STRIX B650E-F GAMING – לוח האם המומלץ ביותר לגיימר ולאוברקלוקר בתקציב בינוני
- PRIME B650-PLUS – לוח ה-ATX הזול ביותר, בעיקר לגיימינג ויצירת תוכן עם Ryzen 5 ו-Ryzen 7
- ProArt B650-CREATOR – לוח האם המשתלם ביותר שכולל צמד כרטיסי רשת מובנים
- ProArt X670E-CREATOR WIFI – לוח האם עתיר הממשקים המשתלם ביותר בשוק הגבוה, מתאים גם לאוברקלוקינג
האמת ?
אני מתגעגע לימי תושבת 775 העליזים ….
למי יש כח לכל הבלבלה הזאת ?