ניתוח מבחני הביצועים וסיכום
אנחנו בדרך לסופר-מחשבים אישיים
מאז העשור הקודם, כבר בשנת 2007, קיבל שוק המחשבים האישיים את האפשרות לרכוש מעבדים בעלי ארבע ליבות עיבוד שמסוגלים לבצע כמות מרשימה של חישובים ולשדרג את חוויית השימוש. תושבת LGA775 שלטה בשוק ואליה הותאמו כל המעבדים למחשב השולחניים של אינטל. בתחילת העשור הנוכחי, החלה אינטל לעבוד במודל שכולל שתי תושבות, האחת לרוב משתמשי המחשב והשניה למשתמשים הכבדים ביותר.
מוקדם יותר השנה קרו כמה דברים שישנו בעתיד הקרוב את עולם המעבדים של המחשבים האישיים. נראה ש-AMD קמה מהאפר והשיקה אחרי ארבע שנות הכנה ארכיטקטורת מעבדים שהצליחה להפתיע אותנו כמשתמשים, ואולי אפילו את אינטל שכבר הפכה בעשור האחרון לפסאודו מונופול ואחזה בנתחי שוק גבוהים במיוחד.
2017 תיזכר כשנה שבה ארבע ליבות עיבוד הופכות לסטנדרט. עם השקת מעבדים כמו Ryzen 5 1600 בעל שש הליבות ותג מחיר של 200 דולר אין ספק שדברים עמדו להשתנות לעד. אינטל לא יכולה להמשיך ולשמור על אותם מספרים עליהם היא מקפידה מאז 2011 בכל הנוגע לחלוקת כוחות העיבוד בין לפחי השוק השונים.
משם, המשיכה AMD בהכרזות הרציניות ואמרה "16 ליבות לכולם" עם תושבת TR4 האקסטרימית שלה ומעבדים שמטפסים מעל ל-8 ליבות לראשונה בצד האדום. המחיר? 999 דולר. בכך, מסרה AMD את הכדור לצד המגרש של אינטל והכינה אותה לתחרות בחזית חדשה לגמרי בה אינטל שלטה ביד רמה בעשור האחרון.

בתערוכת קומפיוטקס ובסמוך להכרזה על מעבד ה-Core i7 7900X בעל עשר הליבות שלה, הפתיעה אינטל כאשר הכריזה על כך שבהמשך תוציא גם מעבדים בעלי 12 ליבות ויותר עד ל-18. כמו שזה נראה, למספר הליבות יש קשר רב לתחרות ואינטל רוצה לנצח בקרב "למי יש גדול יותר". כתוצאה מכך נולדו ה-Core i9 7980XE וה-Core i9 7960X. לאינטל היו מעבדים בעלי כמות כזאת של ליבות בתחום השרתים והיא פשוט הלבישה אותם במדים חדשים והשיקה לתושבת LGA2066 הקיימת.
הנה כמה דברים שחשוב לי לציין לטובה במעבדים המפלצתיים החדשים, ובמיוחד ב-7980XE. בראש ובראשונה, באיזורים מסויימים נראה שאינטל השיגה את הנצחון שלה. זה הוא ללא ספק המעבד החזק ביותר שניתן להשיק למחשבים אישיים כיום. הוא טוחן וגורס עיבוד מקבילי כבד בצורה יוצאת דופן. אני בטוח שמשרדים וחברות הייטק רבות ברחבי העולם ממתינים בשקיקה לקצר את זמני העיבוד שלהם עם מעבדים כמו ה-7980XE, אין בכך ספק.
אמנם, יש כמה צדדים פחות יפים למעבדים הללו. חלקם ביכולתה של אינטל לתקן, וחלקם פשוט תלויים בהתקדמות הטכנולוגיית של תעשיית המיקרו-שבבים בשנים הקרובות.
הראשון לדעתי בסדר העדיפויות הוא המחיר. אינטל היקרה, יש לך תחרות אמיתית. תוספת של 10-15 אחוזי ביצועים בממוצע לא שווה מחיר כפול ללקוחות פוטנציאליים רבים, זה מעיד על חוסר עירנות או זילזול מסוכן בתחרות. כמו שציינתי בביקורת על Core i9 7900X, אינטל זקוקה לתמחור אגרסיבי בהתאם להתעוררות התחרות.
לדעתי, במידה ו-7980XE היה עולה 1499 דולר ואחיו הקטן 1349 דולר, בחירה במעבדים הללו הייתה קצת יותר קלה. אלו יהיו עדיין מחירים גבוהים משמעותית מהתחרות, אך לא מוגזמים. כעת, בתגי מחיר של 1999 ו-1799 דולר, סביר להניח שרבים יתפשרו על מעבד ה-7900X או יעברו לצד האדום.
כעת אנו מגיעים לצד נוסף שיכול להיות בעייתי אצל חלק מהמשתמשים במעבדים החדשים הללו. מדובר בשילוב של כמה תכונות שגורמות לשימוש במעבדים לגבות דרישות מסויימות. בראשונה – התמודדות עם פליטת החום. אנחנו רואים שלראשונה במעבדי אקסטרים החלה אינטל להשתמש במשחה טרמית בין מכסה המעבד לליבה עצמה במקום להשתמש בהלחמה של השניים.
כתוצאה מכך נוצר צוואר בקבוק מאוד רציני בהולכת החום משטח המעבד עצמו אל מכסה הנחושת ומשם אל גופי הקירור השונים. אנחנו רואים היום משתמשים רבים שמוותרים על האחריות למעבד, מסירים את המכסה ומחלים פתרונות שונים, החל ממשחה טרמית סטנדרטית למעבדים ועד למתכת נוזלית. משתמשים אלו רואים הורדת טמפרטורות שיכולה לעיתים להגיע ל-20 מעלות פחות (!) תחת תנאים מסויימים.
בכך, קהל הלקוחות מקבל אליו את הנטל להגביר את עוצמות הקירור על המעבדים. אם בעבר שילמנו על קירור של מעבד אקסטרים 150 שקלים בשביל פעולתו התקינה, כעת אנחנו צריכים לעלות לקירורי אוויר של 300 שקלים וקירורי מים יקרים משמעותית מכך.
לטענת אינטל הסיבה למריחת משחה בין גוף המעבד למכסה במקום החלמה היא הדאגה לאורך חיי המעבד. אינטל מספרת כי הלחמה מסורתית עלולה לקצר את חיי המעבד כתוצאה משינויים קיצוניים בטמפרטורה שעשויים לסדוק את ההלחמה ולסיים את חיי המעבד מוקדם משצריך. לצורך הבהרה, מעבדי Xeon לשרתים כן מגיעים עם פתרון טרמי מולחם וטמפרטורות העבודה שלהם נמוכות משמעותית כתוצאה מכך, אך גם צריכת החשמל ופליטת החום שלהם נמוכה משמעותית מאלו של מעבדים דוגמת Core i9 7980XE ולכן הסיכון שלהם מופחת בצורה משמעותית.
אפרופו. צריכת החשמל של המעבדים החדשים ובמיוחד ה-7980XE היא אדירה. בכל שנותי כסוקר חומרה ומשתמש עוד לא נתקלתי בשבב כל כך עוצמתי שפולט כמות כזאת של חום וצורך כמות חשמל שדומה לזאת של ארבעה מעבדים ממוצעים. אפילו ללא שום המהרה, נראה שהמעבד הזה מותח לחלוטין את גבולות החומרה שמיועדת אליו.

משתמשים ברחבי האינטרנט מדווחים על כבלים חמים למגע בשימוש של ספקי כח מסויימים, ונתוני צריכת החשמל אפילו מצליחים לחרוג קלות מהתקן בלוחות אם הכוללים מחבר 8PIN בודד לתושבת המעבד. עושה רושם שבאינטל רצו להגיב במהירות להשקות של החברה המתחרה, אולי במהירות קצת גבוהה מדי? כתוצאה מכך, יעילות המעבד הזה היא יחסית נמוכה. היחס בין צריכת החשמל לכח העיבוד גבוה משמעותית אפילו במעבדים מאותה סדרה כמו ה-7900X במקרים רבים.
אם ברצונכם להצטייד במעבד דוגמת Core i9 7980XE, אנא דאגו ללוח אם בעל מערכת קירור טובה משל עצמו, ולפחות חיבור 4PIN או 8PIN נוסף לחיבור ה-8PIN הקיים לחשמל המעבד. בנוסף, חשוב לדאוג למערכת קירור מתקדמת ככל הניתן. הייתי ממליץ כדרישת מינימום על קירורים כמו ה-Noctua NH-D15 או קירורי מים בעלי רדיאטורים של 240 מילימטר.
לצורך המהרה למעבד הזה, הייתי ממליץ על קירורי המים הטובים ביותר בשוק או קירור מים בהרכבה אישית, כמו זה שיש אצלנו במערכת הבחינה. גם אז, אין לצפות להמהרה רצינית במיוחד כמו שהדגמנו בביקורת. עם זאת, להרמת התדר בכמה מאות מגה הרץ יש השפעה מעולה בעיקר במשחקים. זה בהחלט מאזן את המעבד מול המעבדים המהירים דלי-הליבות.
למי המעבדים החדשים מתאימים?
אם כמשתמש אתה מוצא את עצמך אומר "אני רוצה את המעבד המהיר ביותר בשוק לרינדור ולא אכפת לי כמה הוא עולה", ברכותי. יתכן מאוד וה-Core i9 7980XE הוא המעבד בשבילך. במטלות מסויימות הוא בהחלט המהיר ביותר שיש.
אם מחיר גבוה הוא דאגה, אפשר בהחלט להנמיך את להבות ההתלהבות וללכת על משהו "צנוע" דוגמת Core i9 7900X שעולה חצי ממנו ונותן כ-65% מביצועיו כך שהוא למעשה מהווה מעבד עדיף ביחס של עלות לביצועים. לחלופין, במידה ומבחני הביצועים מראים כך, גם לצד האדום פתרונות מהירים כפי שאתם רואים בביקורת זאת.
יתכן מאוד גם שהתשובה הנכונה תהיה לחכות. לחכות למתי? קשה לי להגיד כרגע, אך ישנה סערה גדולה בעולם המחשבים גם בתחום ה-HEDT (ר"ת High End Desktop). דברים משתנים בקצב מהיר וצפויים להמשיך לעשות כך גם ב-2018. כשמעבדי 8 ליבות הושקו לפני שנתיים הם התחילו ב-1100 דולר. שנה לאחר מכן דגם חדש עלה 999 והיום ה-7820X מתומן הליבות מתומחר ב-575 דולר בלבד. דברים בהחלט משתנים במהירות וכך אני גם מצפה למעבדים בעלי 12 ליבות ויותר.
גזר הדין
גזר הדין שלי הוא כדלהלן: על אף מחירו הכבד של 2000 דולר, שהולכים להיות מתורגמים לכ-9000 שקלים בישראל, ה-Core i9 7980XE מבצע מטלות מסויימות בצורה מהירה מאוד. לעיתים, גם בצורה מהירה משמעותית מזאת של מתחריו. מי שמחפש יוכל למצוא השוואות ספציפיות דוגמת Vray ו-Blender שם ההבדלים יכולים להגיע גם לעשרות אחוזים. אלו בפירוש לא מעבדים שמיועדים לגיימינג – לצורך כך מומלץ מאוד לחשוב על סדרת Coffee Lake החדשה.
במידה ויש צורך להקים תחנת עבודה רצינית ביותר אפשר בהחלט לשקול את 7980XE או 7960X כמועמדים מובילים. רינדורי וידאו וגרפיקה יפיקו את המירב ממפלצות שכאלה כאשר התקציב מאפשר זאת. זכרו – יש גם לבחור בלוח אם מתקדם ואיכותי וגם בקירור רציני לטובת שקט וטמפרטורות פעולה תקינות.
קצת רצינות, המעבדים האלה מיועדים רק לשוק הביתי ולא לשוק העסקי, המקצוענים והחברות כבר יקחו מעבדי Xeon המקבילים והם יותר טובים בתחומים האלה.
המעבד i9-7980XE עם כל ה-18 ליבות שלו עדיין לא מכיל הרבה תכונות מתקדמות ומקצועיות החל מ-ECC ועד vPro וכדומה ולא מיועד בכלל למה שנקרא Workstation.
חוץ מזה גם הגיימינג יתקדם בניצול הליבות הודות ללמה שהולך בזמן האחרון, כך שהמעבד אולי כבר עוד שנה יתחיל יותר להנות מהאחרים בגיימינג ויעזור לגיימרי על חובבי פוזות לעבור אליו, בטח הם אומרים לעצמם למה אין מעבד 32 ליבות לגיימינג בלבד שיהיה החזק בעולם.
חוץ מזה כדאי לסקור את המעבד הזה: 🙂
https://ark.intel.com/products/120498/Intel-Xeon-Platinum-8180M-Processor-38_5M-Cache-2_50-GHz
ותבדוק כמה הצריכת חשמל שלו בפועל (מוצהר 205W), והאם הוא באמת משתמש בפתרון טרמי מולחם.
שכחתי לציין את הגיימרים שמשחקים תוך כדי הקלטה ושידור חי של המשחקים שלהם לערוצים ב-Twitch ויוטיוב, דיברו על זה בהכרזה על המעבד i7-6950X, שווה לבדוק כמה זה מועיל, וכנ"ל לגבי מציאות מדומה
.
המעבדים האלו מיועדים למחשבי Imac Pro של אפל.
מעניין איך יקררו אותם במארז של IMAC.
הם לא ישימו את האלה, כבר ידוע איזה מעבדים יהיו וזה יהיה דגמי Xeon נבחרים.
במק פרו הקודמים תמיד היו שמים Xeon המיינסטרים בערך, אך באחרון מכיוון שעברו לפלטפורמת AIO תחת השם iMac Pro, הם ישימו Xeon E3, ואינטל הוציאו Xeon E3 1585 v6 בשבילם (לא שמור להם וגם אתה יכול לקנות אותו עבור PC 😉 )
ברוך הבא ליאור.
(כנראה היה עסוק בזמן האחרון)
יופי של בקורת – תודה.
אחלה ביקורת, מקצועי ואינפורמטיבי. תודה רבה.
שכחתם את הבאנצ' הכי חשוב:
עם הפתרון הטרמי שקיים, המעבד ישרף לפני שהמים יהיו חמים
אבל ליאור כבר אמרו עליהם FAIL.
נו…? יש כבר 8700K 8600K … יש הדלפה של מייל בין אינטל לאחת הלקוחות שלה בו מצויין שבתחילת חצי שני של 2018 יחליף את 6ליבות מעבד מיינסטרים חדש עם 8ליבות (במחיר של 400$ כמובן)
עובדים במלוא המרץ להשקה הנ"ל.
נ.ב.
אולי עכשיו כל השונאים של Z370 יפנימו שכשאינטל אמרה "החשמל חשוב" היא חשבה צעד אחד קדימה ולא התכוונה לדור ה8700K
לא מדוייק. בחמישי לאוקטובר למה
NDA?
אין שום משמעות ל NDA במקרה האמור. המוצרים ידועים, אפילו השמות המפרטים הטכניים והמחיר.
ניסיון לעשות מהומה על לא כלום.
נתונים כמו ביצועים מכל סוג, לרוב ביצועים טרמיים וחשמליים נשמרים תחת סודיות
אני רושם דברים מהסוג הזה כי קצת מתסכל אותי לראות קשקושים שאני יודע שחלקם בפירוש לא נכונים לפני שהוכח אחרת
במושג "מהומה" לא היתה כוונה אליך ליאור חלילה, אלא לאינטל במקרה זה, שעושה רעש על כלום.
לא מדובר במשהו מהפכני שהם משיקים ב 5 לחודש, אלא באבולוציה (לא רבולוציה) לסדרת מעבדים קיימת.
תוספת של 2 ליבות, והפחתת מחיר. זה הכל.
על זה לא הייתי עושה NDA או רעש וצלצולים, אילו הייתי אינטל.
לאנשים בתחום מהצד זה מגוחך.
דומה הדבר ל NDA למכונית מודל 2018 , שהוא זהה לדגם 2017 לחלוטין, רק עם מתיחת פנים קלה בכללה עדכון קל לעיצוב הפנסים בחזית.
שמשהו ישמע עוד אפשר לחשוב שהעולם עובר מהפכה.
שאלה – האם נחוץ פתרון קירור מתקדם גם בלי OC? הרי המעבדים מגיעים עם פתרון מובנה. למה כל החנויות דוחפות קירור משודרג?
שוב, שיפור ביצועים של מעל ל-50 אחוז פר מחיר זהה הוא לא מתיחת פנים קלה. שיפור ששווה ערך לכל אלה שבוצעו בשבע השנים האחרונות הוא לא עדכון קל.
כן, אבל את ה- 50% האלו ה NDA אינו מסוגל להסתיר, זו הרי לוגיקה בסיסית, שאם נכפיל את הליבות פי 1.5
אז נקבל פי 1.5 ביצועים, וזה יראה היטב בבנץ שמודד הספק כולל כמו למשל cinebench.
אז למה NDA ?!
דומה המקרה לכך שאני אעשה NDA לשעת ההגעה שלי הביתה הערב.
הרי משפחתי יודעת שאכנס בדלת בין 10 לשש, ולכל המאוחר בשש.
אז היום איזו הפתעה אני אעשה להם, היום זה NDA!
אגיע בשש פחות דקה. ואשתי תשחק אותה מה זה מופתעת והמומה, שמתחתי אותה ככה טוב טוב ולא אמרתי לה מתי אני חוזר.
נשמע מגוחך נכון ?
זה בדיוק הגיחוך מה NDA של אינטל במקרה הזה.
ממש לא. יש מקומות בהם השיפורים מאוד קטנים, ויש כאלה שהם עצומיםגם באותן קטגוריות בדיקה. יש את נושא צריכת החשמל שהופך למאוד מעניין בקופי לייק. נושא האוברקלוקינג ופליטת החום חשוב גם הוא.
אני מבין שאתה מנסה להקטין, ולזלזל, וללהראות חוסר אכפתיות מכוון מכל דבר שיוצא מהזון, אבל לפחות תנסה קצת להבין במה מדובר
בשביל לעשות כסף אלא מה…
נראה לי שאתה אפילו לא מתחיל להבין את חבר פורום nec , ועל כן מפרשן משהו "בצורה נגטיבית",
אינני מבין איך בכלל הגעת לשם…. ?!
לא אתעקש להוכיח שאתה טועה, ואשאירך באמונתך זו.
מי שמכירני מספיק זמן (ואתה כנראה עוד לא שם) ומסוגל לקרוא בין השורות, מבין למה כוונתו של nec ולאיזה וקטור היא ממוענת.
NDA זה בדיחה כאשר מדובר במוצר שידוע בדיוק 99% מה הוא ומה הולך להיות. NDA נועד רק למקרים של הפתעה רבתי, כשאין מושג ירוק מה מצופה למעט שמועות.
למה לכל הרוחות להשתמש במעבד לעשות את הקידוד לווידאו ולא במקודד על הכרטיס מסך שגם ככה לא עושה כלום ? הפגיעה בביצועים מינימלית (3-5%).
אין בזה שום הגיון, אם עובדים חכם לא צריך יותר מR1200 לשום מטרת גיימיג אלא רק אם אתה מחפש 144FPS למסך 144HZ.
אני מתכוון שידור חי תוך כדי המשחק שאז הביצועים של המשחק נמוכים בגלל חלוקת משאבים, וזה מה שרשמתי בתגובה עצמה
גם אני מדבר על זה, הכרטיס מסך עושה את זה מעולה היום, גם AMD וגם NV.
אחרי הכל הם מנצלים אותו כמה שיותר בשביל התצוגה כדי להשיג FPS גבוה ככל האפשר, יש כאלה שמשחקים עם 144FPS ויותר…
זה לא עובד על אותו חלק הGPU כמו המשחק, זה מקודד/מפענח יעודי וניפרד כמעט לגמרי לכן הפגיעה בביצועים שואפת ל0 לרוב.
https://www.youtube.com/watch?v=oKWUY_zGv6Q&t=655s