נוצר בשביל לנגן
את הניגון בתוכן בהבחנה גבוהה ניסיתי עם מעבד ה-5700. מה שיעבוד אצלו, יעבוד טוב יותר אצל 5800K. בהתחלה בחנתי את היכולת להציג דרך יוטיוב וידאו ברזולוציה מפלצתית של 2560 על 1440 ב-60 פריימים לשניה. הסרטון התנגן חלק כמעט לחלוטין. אמנם, כמעט זה לא נחשב וצריך להתחשב בעובדה שזה יוטיוב ושזה פלאש. ניצולת המעבד בעת ניגון התוכן:
נכון, 2560 על 1440 ב-60 פריימים לשניה הוא לא פורמט פופולארי לסרטים, בכלל. חשוב לי שתקבלו אינדיקציה עד כמה טובים המעבדים הללו בניגון תוכן בהבחנה גבוהה. כשזה מגיע ל-Full HD מסורתי ב-30 פריימים לשניה? קלי קלות.
המהרה
המהרת מעבד FM2 דומה לאופן שבו תמהירו כל מעבד אחר בימיינו. זירת ההמהרה ב-AMD לא תהיה שונה משמעותית גם לאלו שהשתמשו עד עכשיו במעבדי אינטל. בכל הכנות, מעבד ה-5700 לא מיועד לאוברקלוקינג וגם ממש לא טוב בו ולכן מי שכבר הולך על FM2 וחושב על המהרה, שילך על מעבד פתוח בעל סיומת K. בהמהרה של 5800K השתמשתי בקירור ה-Seidon 240M המתקדם על מנת לקבל מרחב טמפרטורות נח. התדר הסופי תחת מתח פעולה רצוי שאליו הגעתי הוא 4400 מגה-הרץ על ידי העלאת מכפלות המעבד ומתח הפעולה. מקובל וצנוע, לא יותר.
לסיכום
אתחיל מביצועי הליבה הגרפית. כשזה מגיע למשחקים, אין שום ספק שהליבה הגרפית המובנית Radeon HD7660D יכולה לחסוך ללא מעט משתמשים את ההוצאה על כרטיס מסך מוקדש. אחד שכזה, יעלה לכם בסביבות 300 שקלים. הליבה הגרפית נבחנה ברזולוציית 1280 על 720 כי זאת רזולוציה פופולארית במסכי טלויזיה וכי לא הייתי ממליץ להשתמש ברזולוציה גבוהה ממנה למשחקים חדשים. משחקים קלים יותר מאשר אלו שנבחנו דוגמאת Half Life 2 ומשחקי אינדי למיניהם יעבדו נהדר תחת הגדרות בינוניות ולעיתים גם גבוהות.
ליבה גרפית מובנית במעבד זה כבר לא דבר אקסקלוסיבי ל-AMD אך במעבדי FM2 הליבה הגרפית המובנית פשוט טובה וחזקה הרבה יותר מהפתרון שאותה אינטל מספקת. מספקת, דווקא במעבדים שעולים משמעותית יותר.
כשזה מגיע לשימושים להם נועדו המעבדים הללו שזה בעיקר ניגון תוכן בהבחנה גבוהה אין כאן הפתעה. המעבדים הגיבורים התמודדו ביתר קלות גם עם תוכן שכבד בצורה אסטרונומית יותר מאשר Full HD באיכות בלו-ריי "פשוטה". אפשר לסמן גם על הנושא הזה וי גדול וירוק.
המעבדים הללו לא נועדו לשימושים אחרים. לא יהיה מומלץ לקנות אותם במכוון על מנת להשתמש בהם עם כרטיסי מסך חזקים ויקרים. לא יהיה מומלץ לקנות אותם ולקוות לסחוט המהרה גבוהה בקירור קונבנצונאלי. לא יהיה גם נכון לקנות את המעבדים הללו במחשבה על עדית הפלטפורמה שכן הקודמת לה, FM1, לא זכתה לאריכות ימים.
מעבדי סדרת VISION החדשה ובראשם מעבדי A10 מכילים מקבץ של תכונות לא רעות. הפלטפורמה נהדרת ומספקת חיבוריות אופטימאלית (עיינו ערך מספר רב של ממשקי SATA3). הליבה הגרפית המובנית מצויינת וכח העיבוד הראשי לא רע בכלל. הבעיה עם הסדרה הזאת באופן כללי ובמיוחד פה בארץ זה התמחור. התמחור בארץ הוא לא אגרסיבי ומאפשר בקלות העדפה של מעבדים אחרים תוצרת אינטל על פניהם. הן בהבדלי המחירים במעבדים והן בהבדלי המחירים בין לוחות האם.
לוחות האם שהצגתי בתחילת הביקורת הם מה שיש לצפות מהשוק הגבוה של תושבת FM2. הם מוכנים להמהרה, מכילים ממשקיות שלא נופלת מלוחות האם המתקדמים ביותר של לתושבת AM3+ ונוחים לתפעול. מיקום ה-USB3 הקדמי בלוח האם של MSI בהחלט הרס קצת את החגיגה אבל שאר התכונות שהוא מעניק מחפות על העובדה הזאת. הלוח המוזהב של ECS מפגין בטווסיות את כל מה שרק אפשר לצבוע בזהב ומראה ש-ECS עדיין במשחק. בלוחות האם אין תמיכה ב-SLI. אין יותר מדי עומק בלוחות האם הללו שכן המטרות שלהם מובהקות – לספק תמיכה ולספק יציאות.
אני מזכיר מחיר גם בגלל שימושיות. נראה כי לליבות גרפיות שמוגדרות "קצת יותר מדי בשביל צפיה בסרטים אבל לא מספיק בשביל משחקים" אין כל כך מקום בשוק הישראלי. כשאנשים מחפשים מחשב לשימושים משרדיים וצפיה בסרטים בדרך כלל ימליצו להם ללכת עם מעבד מסדרת Pentium G של אינטל בפחות מחצי המחיר שכולל ליבה גרפית פשוטה בהרבה אך מספקת לשימושים אלו. מי שיבקש כח גרפי גדול יותר, סביר להניח וימליצו לו על אותו מעבד הפנטיום או i3 בצימוד של כרטיס מסך מוקדש תקציבי שיהווה פתרון גרפי עדיף משמעותית מאשר Radeon HD7660D. לכן, נראה כאילו המעבדים הללו פשוט נופלים בין הכיסאות.
למרות הכל, מי שצמא לכח עיבוד גרפי מובנה טוב, יכולות עיבוד גבוהות מאשר כפולי ליבה פשוטים וממשקיות טובה, יתכן מאוד ומעבדי A10 של AMD יהיו הבחירה הנכונה בשבילו. תנו למעבדים הללו הזדמנות, אני מאמין שלא תתאכזבו.
סדרת מעבדי AMD VISION A10
הטוב
- כח עיבוד ראשי טוב
- כח עיבוד גרפי מובנה מעולה הודות ל-HD7660D
- פלטפורמת ה-FM2 על ערכות השבבים שלה מכילות כמות ממשקים נדיבה
- אוברקלוקינג – אפשרות שלא קיימת במעבדי i3 או פנטיום G
הרע
- מחיר בעייתי, יקר מ-i3 בארץ
- ליבה גרפית שאינה מתאימה למשחקים כבדים, גם תחת הגדרות נמוכות
בין השורות: מעבדים משולבים הם רעיון נהדר. תחשבו מה היה קורה אם חברות התוכנה והחומרה היו עובדות עוד קצת על הטמעת האצות חומרה בפעולות יום יום. איזה עוצמתי מעבד משולב יהיה בפעולות אלה שכן המעבד הגרפי מכיל פוטנציאל עיבוד חזק משמעותית מזה הקיים במעבד הראשי. בקשר ל-A10? כמו שזה נראה עכשיו העתיד לא הולך להיות וורוד כלל וכלל.
הביקורת באה לי בידיוק בזמן.יופי.
ביקורת טובה
כבר שכחתי שקיימות אלטרנטיבות לאינטל…
ביקורת טובה. שכחתם לציין שהמעבדים בסדרת FM2 תומכים גם בdual graphics שייחודית לAMD
תוסיפו לביקורת הבאה את טכנולגגית הdual graphics שמאפשרת לשלב בין הליבה הגרפית ובין כרטיסי המסך 6450/6570/6670 ולקבל ביצועי גרפיקה טובים יותר משילוב עם מעבדים אחרים.
השוואה במשחקים
השוואה מעניינת לטעמי, מול מעבדים אחרים עם כרטיס מסך חיצוני חזק, זה שהכרזתם שהוא לא מתאים לזה לא אומר כלום צריך הוכחות