לאחר ההשקה הטרייה של דור מעבדי 14 ננומטר חדש עם תושבת מעודכנת ואותן ליבות עיבוד שמלוות אותנו משנת 2015 – נראה כי אינטל פונה להתמקד במעבר אל טכנולוגיות חדשות ומעניינות יותר
עם ההשקה הנוכחית של מעבדי Comet Lake אנחנו מקבלים משהו שלא ראינו מאינטל מעולם – ארבעה דורות מוצרים שמבוססים על אותה ארכיטקטורת ליבה (ואותי ליטוגרפיית ייצור שבבים, כתוספת), אשר הופיעה לראשונה אי שם בשנת 2015 בדור ה-Skylake והמשיכה לשרת אותנו הרבה מעבר למתוכנן. כעת אנחנו כבר יודעים מה הם הביצועים שמעניקים לנו הדגמים המודרניים – ומאמינים שסוף כל סוף מגיע הזמן לשינוי ורענון חומרתי, גם בשוק השולחני.
בשוק הנייד קיבלנו כבר בשנה שעברה את ההשקה של מעבדי ה-Ice Lake, בהתבסס על תהליך ייצור של 10 ננומטר ועם ליבות עיבוד בארכיטקטורת Sunny Cove חדשה, אך לצערנו לא זכינו להשקה מקבילה בעולם הנייח, כנראה משום שהתפוקה הנוכחית של אינטל מתהליך הייצור הזה אינה מאפשרת את המימדים ותדרי העיבוד הגבוהים הדרושים לשם כך. מה שכן נקבל מהחברה, כבר בסוף השנה הנוכחית או בתחילת השנה הבאה לפי הדיווחים, הוא משפחה של מעבדי Core מהדור ה-11 תחת שם הקוד Rocket Lake, עבור אותה תושבת LGA1200 חדשה, עם תמיכה רשמית ב-PCI-Express 4.0, עדיין בתהליך ייצור וותיק מאוד של 14 ננומטר – אף הפעם עם ליבות עיבוד בארכיטקטורת Willow Cove, שמיועדת להוות שיפור של Sunny Cove המדוברת.
מפתיע לראות בהדלפות השונות תוכניות להשקת מעבדי Rocket Lake עם עד שמונה ליבות עיבוד בלבד בקצה העליון, במקום עשר הליבות שהביאו לנו לראשונה (מחוץ לטווח ה-HEDT) דגמי ה-Comet Lake – האם זה אומר שבאינטל מקווים לשפר את יעילות מוצריהם עם שמונה ליבות משודרגות שיספקו יכולות דומות לעשר ליבות מעידן ה-Skylake, או שבסופו של דבר נראה דגמים עם עשר ליבות גם במשפחת ה-Rocket Lake השולחנית? מבטיחים להמשיך לעדכן כשנגלה יותר פרטים.
אחרי Rocket Lake, בשלהי 2021 או במהלך 2020, אנחנו אמורים לראות את אחד מהשינויים המשמעותיים ביותר בהיצע של אינטל מעל ימי ה-Core המוקדמים – עם דור ה-Alder Lake, שכנראה יהווה בסיס למשפחת ה-Core מדור 12, עם התבססות על תהליך ייצור מעודכן ב-10 ננומטר סוף כל סוף, תמיכה צפויה הן ב-PCI-Express 4.0 והן בזכרונות DDR5 – ושילוב בין ליבות Golden Cove גדולות ומתקדמות (שיפור נוסף של Sunny Cove ו-Willow Cove) לבין ליבות Gracemont מגלגול חדש של ארכיטקטורת ה-Atom החסכונית.
שילוב חכם בין ליבות יעילות וחסכוניות לליבות עוצמתיות הוכיח את עצמו באופן נהדר בעולם המובייל, והפך לברירת המחדל הבולטת בתחום – ונראה כי באינטל מאמינים כי יש להם את הכלים והטכנולוגיות (ערימת שבבים תלת מימדית עם Foveros) להביא לידי ביטוי את נקודות החוזק של התפיסה גם בשוק המעבדים הנייחים, על אף העובדה שבו מעטפת הספק ונתוני צריכה מהווים לעתים קרובות שיקול משני בלבד לביצועים המירביים.
מעבדי דור ה-Alder Lake עשויים להציע עד 16 ליבות עיבוד, מתוכן שמונה ליבות Golden Cove ועוד שמונה ליבות Gracemont, ולהתבסס על תושבת חדשה בשם LGA1700 – ויהיה מעניין במיוחד לראות כיצד הם יתפקדו מול מעבדי ה-Zen 3 ואפילו ה-Zen 4 (בתהליך ייצור של 5 ננומטר בלבד) של AMD, אשר ככל הנראה יגיעו עם עד 16 ליבות עיבוד ואולי אפילו מעבר לכך.
חשבתי לתומי שאינטל מחזיקה בתוכניות מגירה לשנים קדימה. ואז מסתבר שאין להם את היכולת/הידע הדרוש כדי להתקדם בתחום ייצור השבבים.. ולכן הם נשארים בטכנולוגיה הישנה. או שאולי כי הם לא רוצים/יכולים לעשות את ההשקעה הנדרשת במעבר לליטוגרפיה עדינה יותר. כך או כך, הם מפקירים את השוק ל-AMD