בסקירה זאת אנו מביטים על אחד מלוחות האם הטריים מבית MSI בשביל לדעת האם הוא שווה את הכסף שלכם, או שאולי יש אפשרויות משתלמות יותר
בסקירה זאת אנחנו מכוונים קצת יותר גבוה את תותחי התקציב בשביל לראות איזו אפשרות קיימת בתג מחיר שמייצג את הפרימיום של ערכת השבבים Z690 בתושבת LGA1700 הטריה של אינטל. להזכירכם, תושבת מעבדים זאת הושקה לאחרונה יחד עם מעבדי הדור ה-12 של אינטל בעלי ארכיטקטורת Alder Lake שפותחה בעיקרה כאן בישראל.
עד כה יצא לנו לגעת במספר דגמים של לוחות אם מבוססי ערכת השבבים Z690 שהיא כעת היחידה אשר זמינה בתושבת LGA1700. ספציפית, הדגם הקודם של יצרנית החומרה MSI בו נגענו הוא ה-MAG Z690 TOMAHAWK DDR4, לוח אמצע שוק סולידי עם רכיבים איכותיים ותמיכה בזיכרון הותיק, אך הנגיש מסוג DDR4.
הפעם אנחנו קופצים ממיתוג ה-MAG למיתוג ה-MPG שנמצא באמצע סנדוויצ' המיתוגים ללוחות האם של MSI, כאשר MEG הוא היוקרתי.
ה-MPG Z690 CARBON WIFI של MSI הינו לוח אם שיוצר בשביל למלא את משבצת המחיר של כאלפיים שקלים, או כ-400 דולר לפני מיסים מעבר לים. בשנים האחרונות קטגוריית המחיר הזאת יצגה בעיקר לוחות אם שהיוו שדרוג מאוד מתון על קטגוריית ה-300 דולר הפופולרית משמעותית. בדרך כלל השיפורים אינם חדים, ומדובר בעיקר במשחק של מיתוג.
ה-MPG Z690 CARBON WIFI הינו לוח אם בתצורת ATX סטנדרטית, כך שיתאים לרוב מארזי המחשב המתקדמים כיום. לוח זה מקושט בערכת צבע של שחור ואפור עם פיסות טקסטורה בדמוי סיבי פחמן, ומפה השם. לוח אם זה מגיע עם תמיכה ב-DDR5 ונכון לעת כתיבת שורות אלו אין גרסה ללוח אם זה התומכת בזיכרון DDR4. נפח הזיכרון המירבי שנתמך הוא 128GB אך נתון זה צפוי להשתנות כאשר מקלות בודדים של 64GB יגיעו אל השוק, אז המגבלה תעלה באופן טבעי ל-256GB של זיכרון.
ב-MSI פיענחו את השיטה להפיק מערך ממשקים איכותי ככל האפשר עם כל ערוצי התקשורת האפשריים של המעבד ושל ערכת השבבים וכאן מגיע להם קרדיט. מערך ה-PCI-Express של לוח אם זה כולל שני ממשקים המגיעים ישירות מהמעבד (אלו בעלי מעטפת הפלדה) וממשק אחד מערכת השבבים. הממשק העליון פועל בתקן PCI-Express 5.0 X16 ומיועד לכרטיס המסך. כאשר יותקן כרטיס הרחבה בממשק האמצעי, תרד התעבורה של הממשק העליון ל-X8 והוא יחלוק X8 עם הממשק האמצעי, גם כן בתקן 5.0 הטרי. הממשק התחתון מספק תעבורה של X4 בתקן 3.0 מערכת השבבים ומיועד לאי-אלו כרטיסי הרחבה כלליים.
הסידור המיוחד של ממשקי ה-PCI-Express ושימוש בבקרי חלוקת תעבורה (מוצבים בגב הלוח) מאפשר ל-MSI להוציא שפן מהכובע, ולאפשר לא פחות מחמישה ממשקי M.2 עבור כונני SSD. העליון ביותר (זה עם פד תרמי בתחתית) מגיע ישירות מהמעבד, וכל הארבע האחרים מחוברים דרך ערכת השבבים, שעליה גוף קירור מכובד למדי כפי שאתם רואים. כל ממשקי ה-M.2 מקבלים גופי קירור כאשר מלבד זה ששייך לתקשורת המעבד, כל צמד מקבל גוף קירור אחד.
האם מדובר כאן באובססיה ל-M.2? קצת קשה להגיד, שכן כמות כונני ה-M.2 הממוצעת פר משתמש כיום לבטח לא מגיעה אפילו קרוב לחמישה. אמנם, יתכן ויש כאן הסתכלות אל העתיד באותה הצורה שבה הייתה כאשר לוחות אם הגיעו עם יותר מארבעה ממשקי SATA עבור כוננים קשיחים. לא מדובר כאן במערך הידידותי ביותר עבור כרטיסי הרחבה מסורתיים, שכן מעבר לכרטיס אחד בממשק השחור, כרטיס שני בממשק האמצעי כבר יחתוך את תעבורת הממשק הראשי מ-X16 ל-X8, אפילו אם מדובר כרטיס רשת פשוט שבכלל פועל בתקן 3.0 על ערוץ בודד של PCI-Express. להזכירכם, תקן PCI-Express פועל בדור הגבוה ביותר האפשרי גם לבקר וגם לכרטיס שמותקן. אם יותקן למשל כרטיס מסך בתקן PCI-Express 3.0 בממשק העליון – זה התקן בו הכרטיס יעבוד. אם משום מה יותקן בממשק השני כרטיס בדור 4.0 או 5.0, לא תהיה בעיה להעניק את הדור הזה לממשק האמצעי. המוצר המותקן בממשק הוא זה שקבוע את דור הממשק בתעבורה, כל עוד מה שמספק לו תעבורה תומך בזה או בגבוה מזה.
בפינה הימנית עליונה של לוח האם הזה ישנו צג לצורך פתירת תקלות ומצב מערכת בעת אתחול, ואפשר להשתמש בצג הזה גם להצגת טמפרטורת רכיבים בזמן אמת. אמנם, בכל הנוגע לעזרי אוברקלוקינג באופן כללי בלוח האם הזה, אנחנו קצת מאוכזבים.
בעבור אלפיים שקלים ציפינו למצוא בלוח אם מתקדם שכזה כפתור הדלקה, כפתור ריסט ואולי אפילו ממתקים דוגמת נקודות קריאת מתח עם רב-מודד בתוך שקע נח לשימוש. גורנישט, ב-MPG Z690 CARBON WIFI כל מה שאנחנו מקבלים על גבי לוח האם בדמות עזר פיזי הינו צג דו-ספרתי. אם צריך לתת קרדיט, לפחות מדובר בצג עם תאורה לבנה ולא אדומה, שזה יתרון נחמד לשמירה על ערכת נושא נקיה. אין דבר מתסכל בבניית מחשב בערכת נושא מסויימת מאשר צג אדום בוהק אם צבע הרכיבים אינו מחמיא לכך.
כמות מחברי המאווררים שיש בלוח האם הזה הינו שמונה, והם כולם נשלטים תוכנתית. מדובר בכמות נאה ולא בעייתית גם עבור מערכות מחשב מורכבות בעלות רדיאטורים לקירור מים ומה לא.
מערך הממשקים האחורי של לוח אם זה סביר למדי וכולל ארבע יציאות USB 2.0 לצד חמש יציאות USB 10Gbps ואחת מסוג Type-C במהירות 20Gbps. כניסת הרשת מחוברת אל בקר רשת של אינטל והיא תומכת במהירות 2.5Gbps, מהירות אשר כבר קיימת באיזורים מסויימים בסיבים אופטיים בארץ. ישנן צמד יציאות תצוגה בהן אפשר להשתמש עם המעבד הגרפי המובנה של אינטל והן מסוג HDMI ו-DisplayPort. יציאות האודיו מחוברות לבקר קול של Realtek מדגם ALC4080 שהופך במהרה לסטנדרט של לוחות Z690 המתקדמים.
WIFI נמצא בשם לוח האם הזה, וכיאה לרבים מלוחות Z690 לאחרונה, נמצא כאן חיבור לאנטנות המגיעות באריזה. גרסת ה-WiFi שמקבלים כאן היא 6E המתקדמת שתומכת מהירות של 2.4Gbps ובתדרים מתקדמים של 5GHz ו-6GHz לצד 2.4GHz על גבי טכנולוגיית MU-MIMO, לא רע בכלל.
באיזור זה נמצא גם כפתור קטן שמטרתו צריבת ביוס ללא צורך במעבד או בזיכרון מערכת, כל עוד משתמשים בכונן USB המחובר ליציאה האדומה שמוקפת בלבן.
כאמור, לוח אם זה עושה שימוש בבקר הקול החדש של Realtek מדגם ALC4080 אשר הושק בשנה שעברה ותופס כעת תאוצה בלוחות Z690 השונים. בקר זה ממשיך את דרכו של ה-ALC1220 שהכרנו עד כה בלוחות מתקדמים בשנים האחרונות. הדוקומנטציה הקיימת ברשת לגבי בקר ALC4080 מראה שמדובר ברענון שכמעט זהה לחלוטין בעיצובו הפנימי ל-ALC1220 שהכרנו עד כה. אנחנו יודעים שהתקשורת אל מול ערכת השבבים עובדת כעת ב-USB 2.0 לעומת I2C לפני כן, אך אין זה משנה דבר בחווית המשתמש. יחס האות-לרעש (SnR) נשאר זהה וכך גם כל נתון רשמי אחר. כרגיל, הגורמים המשפיעים העיקריים במערכת זאת הם סינון הרעשים והיכולת להניע אוזניות ושאר אמצעים בעלי התנגדות גבוהה.
החיווי בלוח אם זה מראה לנו כי ישנה היררכיית קבלים פשוטה למדי בכרטיס הקול המובנה הזה, כאשר כל ערוץ מקבל קבל אודיו בודד לסינון רעשים, ולא הרבה מעבר לכך. אין לצפות ממערכת זאת להיות אודיופילית, אבל אין לנו ספק שרוב המשתמשים המוחלט לא יטיל ספק באיכות המערכת הזאת. אלו שכן ימצאו את עצמם עם כרטיס קול חיצוני על שולחנם בין כה וכה.
בשלב זה קוראינו יודעים שלמצוא לוח Z690 שמכיל מערכת הספקת כח חלשה למעבד זה כמו למצוא חול בנגב. אנחנו לא יודעים מה אינטל ויצרניות הריכיבים עבור לוחות מודפסים עשו ליצרניות לוחות האם בדור הזה, אבל כל מערכת הספקת כח שקיימת עבור מעבדי הדור ה-12 של אינטל נראית כי מועתקת מלוחות אם של אלפי שקלים שרק הכרנו בדור הקודם. לוח אם זה אינו יוצא דופן וכולל גם גופי קירור אימתניים.
בקר המתח RAA229131 של Renesas הפך לכוכב בתושבת LGA1700 של אינטל, ויש לכך סיבה טובה. מדובר בבקר המתח הראשון שזמין בצורה מסחרית ללוחות אם ותומך ב-20 ערוצי PWM למייצבי מתח אשר כולם נשלטים וניתנים ותכנות בצורה עצמאית לחלוטין. כך, אין צורך בשימוש בבקרי מתח שונים בשביל להרכיב מערכת אחת. כמו כן, אין יותר צורך בחלוקת PWM בשביל להכפיל כמות של ערוצים, או לחלופין חיווי של שני מייצבים באופן פסיבי לערוץ בודד.
MSI משתמשת כאן בכל 20 הערוצים הזמינים לה מהבקר, כאשר 18 מהם מגיעים ישירות אל ליבות העיבוד עצמן, והשניים האחרים אל הליבה הגרפית המובנית ואל בקר המתח הפנימי במעבד. אותם 18 ערוצים מגיעים אל 18 מייצבי מתח מדגם RAA220075 של Renesas גם כן. מייצב זה מוגדר לזרם מירבי של 75A, כאשר שיא היעילות החשמלית שלהם עובר בין 10A לבין 25A, ומשם הנצילות יורדת בהדרגה, כאשר מעל ל-50A צפויה ירידה קצת חדה יותר, אבל עם המערכת הזאת אנחנו לא צפויים להגיע אפילו קרוב. למייצבים מהסוג הזה בקרה מוחלטת על טמפרטורת עבודה, על זרם שעובר בהם ושלל הגנות בהתאם.
עם צריכת זרם מירבית של כ-200A עבור Core i9 12900K במאמץ, הדלקה של כל 18 מייצבי המתח לליבות אומר שכל אחד יקבל עומס של 11A, שזה קולע מעט מתחת לשיא הנצילות החשמלית של כל מייצב. אופטימלית במצב זה, לא נרצה אפילו שכל המייצבים יהיו דולקים, שכן הדלקה של מייצב אפילו לצורך כמות זרם מינימלית נחשבת לבזבזנית בחשמל ובחום. חלוקת זרם של Core i9 12900K במאמץ תגיע לשיא הנצילות החשמלית אם נחלק אותה בין 14 מייצבים במערכת זאת. מי שחופץ באוברקלוקינג וימצא דרך לקרר מצב בו מגיעים ל-250A, הגיוני יהיה להשתמש בכל 18 המייצבים אך גם כאן יש למערכת עוד הרבה מה להעניק. זה קל עליה, אפילו בטמפרטורת סביבה של 40 מעלות צלזיוס ויותר.
גוף הקירור למייצבי המתח בנוי משני חלקים המחוברים בצינור נחושת מצופה ניקל. מניפות הקירור עצמן עשויות אלומיניום יצוק. פדים תרמיים באים במגע ישיר עם המייצבים, ויש גם שכבת פדים תרמיים המגיעה במגע עם הסלילים שגם מתחממים מעט. אין לנו דבר רע להגיד על הקירור כאן, MSI עשתה עבודה מעולה.
הביוס של MSI, ה-Click BIOS 5 מכיל ממשק נח לתפעול. בכניסה יקבל את פניכם עמוד שכולל מידע אודות רכיבי המערכת המותקנים, אמצעי האחסון, קביעת פרופיל XMP לזיכרון ועוד.
ניתנת אפשרות לקביעת היחס שבין טמפרטורות הרכיבים השונים לבין מהירות המאוררים. מערכת זאת מאפשרת השמה של כל חישן קיים לכל מאוורר מחובר במערכת ביחס זה, אותו ניתן לקבוע הן בצורת אחוזי PWM והן בקביעת מתח כניסה למאווררים ב-PWM קבוע. שני המצבים יביאו לאותן תוצאות, אך מצב מתח הכניסה טוב למאווררים אשר לא מכילים קריאת PWM.
ויזואלית, נותר לנו לציין כי ישנן נורות RGB נשלטות בלוח האם הזה, אחת מתחת לקירור של ערכת השבבים ואחת מעל ליציאות האחוריות. באופן כללי אנחנו חושבים שזה נעשה בטעם טוב, ובעיקר לא מוגזם כלל.
סיכום – עלותו של מיתוג
ה-MPG Z690 CARBON WIFI של MSI הוא לוח אם שמציע הרבה, ובאופן כללי התרשמנו מזה שאין לו צדדים חלשים במיוחד, לפחות כשלא מערבים אוברקלוקינג מתקדם "מחוץ למארז". מערכת הספקת הכח שלו מתאימה בקלות לכל מטלה אפשרית עם קירורי מים מתקדמים מכל הסוגים, רק תנסו אותו.
מערך ממשקי ה-PCI-Express של לוח אם זה היא עוד נקודה יחסית חזקה, עם חמישה M.2 ופיצול של תקן 5.0 לשני ממשקים. היציאות האחוריות הן סבירות, אך הכללה של יציאות USB 3.0 5Gbps (בדרך כלל בכחול) בנוסף בהחלט הייתה יכולה להציב את לוח האם הזה בדרגה מעל ללוחות זולים משמעותית שמכילים מערך דומה. שימוש ב-WiFi 6E מהיר במיוחד היא עוד נקודת זכות עבור לוח האם הזה.
אוברקלוקינג ו-Debugging ב-Z690 CARBON WIFI הוא חלק מעט מאכזב בלוח האם הזה, במיוחד בהתחשב בנקודת המחיר שלו. MSI בחרה שלא להציב צג LCD עם ספרות בלוחות האם הזולים או אפילו הבינוניים שלה אלא בעיקר להפוך את התכונה הזאת לזמינה כאן ובלוחות יקרים עוד יותר. זאת, בשונה מהתחרות שכן בחרה להציב כלים לאוברקלוקינג ופתירת בעיות עוד בשכבות מחיר זולות יותר. מן הראוי שבלוח אם שעולה אלפיים שקלים אנחנו נמצא כפתור הדלקה, כפתור ריסט, כפתור איפוס ביוס, ואפילו נקודות לבדיקת מתחים וכולם במיקום ראוי (בדרך כלל פינה ימנית עליונה). כאן אנחנו לא מקבלים אף אחד מהכלים הללו מלבד צג ה-LCD, וזה הופך את העסקה למעט מרירה.
בפועל, מי שלא זקוק כלל לצג כזה יכול לקבל סט תכונות דומה למדי גם בלוחות האם של קטגוריית ה-1,500 שקלים. אנחנו מדברים על הבדלים מינוריים בחומרה כמו חצי דרגה פחות של יכולת מערכת הספקת החשמל למעבד, שגם ככה נחשבת לאוברקיל הנדסי.
הרבה ממה שמרכיב את ה-MPG Z690 CARBON הוא הצורך של MSI ליצור דרגות מחיר שונות, ולדאוג שלא כוללים יותר מדי אך גם לא פחות מדי תכונות. לדעתנו ומהסתכלות על לוחות אם זולים יותר בשוק, חשוב לציין כי על המשתמש יהיה לבחון בכפידה האם הוא באמת זקוק לאקסטרא שמעניק לוח כמו ה-CARBON לעומת אפשרויות זולות יותר כמו ה-TOMAHAWK WIFI, למשל.
מי שמתחבר לאסתטיקה של לוח האם הזה, לא זקוק לעזרי אוברקלוקינג פיזיים ומוכן לשלם יותר, קשה לטעות כאן. אמנם, לא מדובר בתמורה יוצאת דופן בעבור אלפיים שקלים ללוח אם. פרסים של עלות לתמורה כן ניתן לתת ללוחות אם זולים משמעותית דוגמת ה-PRO Z690-A של MSI שלפחות בקטגוריה שלו נחשב לאחד המשתלמים ביותר רק על פי כמות ממשקיו.
באופן חלופי, מי שמחפש את אותו לוח האם, אך בערכת צבע שונה יכול למצוא אותה בדגם שנקרא MPG Z690 FORCE WIFI. שם, אפילו בירידה קלה של מחיר ניתן למצוא את אותו לוח האם (כולל צג ה-LCD) אך עם גופי קירור כסופים. בהחלט מעניין.
השורה התחתונה – העלות קשוחה, התמורה סבירה וכמות הממשקים מפנקת בעיקר בגזרת אחסון מהיר. ערכת הנושא נעימה למראה ונורות ה-RGB בטעם טוב. אוברקלוקינג דרך מערכת ההפעלה והביוס לזיכרון ולמעבד לא צפוי להתקל בקשיים מצד לוח האם כלל.