בואו לגלות על התמורה למחיר של אחד מלוחות האם המתקדמים והיוקרתיים לבית Gigabyte בדור החדש של אינטל
יום נוסף, לוח אם נוסף – הפעם אנחנו מכסים את התכונות והשימושיות של ה-Z490 Aorus Master, לוח אם מתקדם במיוחד תוצאת Gigabyte שלא יעלה לכם בזול, אך יתן לכם הרבה במיוחד אם אתם חובבים של אוברקלוקינג עד האקסטרים.
תושבת LGA1200 הושקה לצד דור Core העשירי של אינטל במטרה לתת מענה הולם להפגנת הדומיננטיות של AMD עם סדרת Ryzen 3000 כאשר בראש הסדרה עומד Core i9 10900K בעל 10 הליבות, 20 הנימים ותדר פעולה אדיר של מעל ל-5GHz. כמובן שלהרכב סיליקון שכזה ב-14 ננומטר יש מחיר והוא בעיקר צריכת חשמל גבוהה במיוחד. לצורך כך, נאלצות יצרניות לוחות לנפח את החומרה שהן מציעות, וגם לנפח את המחירים ברוב המקרים על מנת לכסות את ההוצאות, במיוחד בהתחשב בתקופה הלא פשוטה שעוברת על העולם בעת יצור המוצרים הללו.
מותג הגיימינג Aorus של Gigabyte צפוף למדי בין 200 ל-300 דולר בלוחות Z490, אך מעבר לזה לוח ה-Master הוא היחידי באיזור המחיר שלו, כאשר הקרוב אליו ביותר מבחינת תכונות הוא ה-Ultra. בתג של 390 דולר לפני מיסים, וכאלפיים שקלים אחרי המרה, לוח אם זה נחשב לפרימיום של ממש לצד לוחות אם אחרים דוגמת ה-ACE של MSI וה-Hero של אסוס. כמובן שיש לוחות אם יקרים משמעותית, אבל נראה שנוצרה קטגוריה חדשה בדורות האחרונים של לוחות אם שפונים בעיקר לגופי מדיה ואוברקלוקרים מקצועיים.
העליה הכללית שנעשית במחיר פר דגם של לוח אם מדור לדור לא מגיעה גם ללא שיפור בחומרה עצמה. חשוב לי כבר בשלב זה של הסקירה לציין שה-Z490 Aorus Master יותר דומה ל-Z390 Aorus Xtreme מאשר ל-Z390 Aorus Master. אם חושבים על זה בצורה כזאת, המחיר נותר דומה למדי פר סט תכונות.
תצורת לוח האם הזה היא ATX והוא יתאים לכל מארז גיימינג סטנדרטי שתומך בתקן. ישנה שילדת אלומיניום רצינית למדי שמכסה את ערכת השבבים ואת התקנה ה-M.2 לכוננים. באופן כללי, מדובר בלוח אם כבד, כאשר יש מעט פלסטיק בצד השמאלי שלו וכל השאר זה אלומיניום יצוק.
גם חלקו האחורי של לוח האם מכוסה באופן רציני למדי בשילדת אלומיניום. מלבד העובדה שהשילדה מגנה על לוח האם מנזקים פיזיים, היא משמשת גם לפיזור חום מהחלק האחורי של מייצבי המתח למעבד.
מערך ממשקי ה-PCI-Express בלוח האם הזה פשוט למדי. אין כאן ממשקים קצרים, לטובה או רעה, ולכן לא ניתן להתקין כרטיס הרחבה מעל לממשק העליון שמיועד לכרטיס מסך בעיקר. במקום זה, אנחנו מקבלים שלושה ממשקי M.2. לגבי ממשקי ה-PCI-Express X16, העליון והאמצעי פועלים מהמעבד. הממשק התחתון פועל במהירות של X4 ומגיע מערכת השבבים על תקן 3.0. כאשר יושקו מעבדים התומכים בתקן 4.0 המהיר יותר, הממשק העליון והאמצעי ישודרגו למהירות זאת. עד אז, ובשימוש מעבדי הדור העשירי, גם ממשקים אלו הם בדור 3.0 הישן והמוכר.
תחתית לוח האם הוא חלק שקרוב לפתחי גישה במארזים, ומקום נהדר למקום מחברים כאלה ואחרים. ישנם שלושה מחברי מאווררים נשלטים בחלק זה, לצד מחברי USB 2.0 וחיבורי פסי לדים. בנוסף, גם שני מתגים לבחירת ביוס. ל-Z490 Aorus Master שני שבבי ביוס שאפשר להחליף בניהם. מתג אחד יכול לבחור לאיזה שבב לוח האם יעלה, והשבב השני יכול לבחור בין שני מצבים בהם במצב אחד לוח האם תמיד ינסה לעלות עם שבב הביוס הנבחר, ובמצב השני ישנה לוח האם בעצמו את שבב הביוס במידה והמערכת לא מצליחה לעלות.
בחלקו העליון של לוח האם ישנם כלים לאוברקלוקינג ו-Debugging. בניהם צג דו-ספרתי לאיתור בעיות על פי אינדקס, כפתור הדלקה, ולדעתי החשוב מכל – נקודות לבדיקת מתח לרכיבים באמצעות רב מודד. התלונה היחידה שלי כלפי התכונה הזאת היא שהייתי שמח אם במקום נקודות על גבי הלוח הייתה תושבת בה היה קל להניח סיכות של רב מודד במקום לגעת בלוח.
בלוח אם זה ישנן יציאות אודיו ב-7.1 ערוצים יחד עם יציאה אופטית אשר מגיעים מבקר Realtek ALC1220-VB. כניסת הרשת הינה במהירות 2.5Gbps דרך בקר ה-i225-V של אינטל. מבין יציאות ה-USB, שתיים מהן במהירות 20Gbps, שתיים במהירות 10Gbps, שתי היציאות הכחולות הן במהירות 5Gbps וארבע השחורות הן יציאות USB 2.0 סטנדרטיות. ישנו ממשק בודד של HDMI בתקן 1.4 למי שרוצה להשתמש בליבה גרפית מובנית. מחברי האנטנות מגיעים מכרטיס Wifi בתקן AX201 הטרי. כרטיס זה כולל גם Bluetooth בתקן 5.0.
שני כפתורים שקשורים ל-Debugging הם איפוס ביוס, וצריבת ביוס באמצעות הכלי של Gigabyte, ה-Q-Flash Plus. מה שטוב בכלי הזה, הוא שכל שיש לעשות הוא להכניס דיסק און קי לממשק ה-USB הכחול שרשום לידו "BIOS", וללחוץ על הכפתור כאשר המחשב כבוי. לוח האם ימשוך גרסת ביוס חדשה ויצרוב אותה אליו, אפילו כשאין זיכרון או מעבד כלל בתושבת. תכונה זאת יהיה מאוד שימושית בעידן בו לוח אם זה ימכר לצד מעבדי הדור הבא מבלי שעבר עדכון ביוס. משתמשים לא יצטרכו להשיג מעבדים קודמים על מנת לבצע עדכון.
ה-Z490 Aorus Master תומך בזיכרון DDR4 בנפח של עד 128GB ובמהירות של עד 5000Mhz. חשוב לציין כי שני אלו לא בדיוק יכולים לקרות בו-זמנית. התמיכה בתדר עולה ככל שיש פחות ממשקים מאוכלסים וככל שיש פחות שבבים בכל מקל זיכרון. הסיכוי של לוח האם להגיע לתדרים הגבוהים ביותר לזיכרון יגדל במידה ויש שני מקלות, שלכל מקל מודפסים שבבים בצד אחד בלבד (מה שמוכר כ-Single Rank). אם משתמש יחליט שהוא משתמש בארבעה מקלות בנפח גבוה של 32GB כל אחד, סביר להניח שגם הגעה ל-4133Mhz תהיה לא פשוטה בכלל. מהירויות כמו 3600Mhz יהיו ברות השגה די בקלות.
מערכת הספקת החשמל לתושבת בלוח האם הזה היא אחת מהטובות ביותר בתושבת LGA1200, ובנויה בעיקר מ-14 שלבים מסוג 90A ליכולת זרם מירבית של 1260A לליבות המעבד. ישנם גם שלבים לבקרים האחרים, אבל השפעתם על אוברקלוקינג אפסית למדי.
בנוסף למערכת הבשרנית הזאת, ישנם גם גופי קירור בעלי שטח פנים גדול במיוחד. נכון לעכשיו, אין שיטה יעילה יותר לפיזור חום ממיצבים מאשר שימוש במניפות אלומיניום וצינור נחושת. Gigabyte מיישמת זאת בלי בעיה כלל.
מערכת הפילטור למעבד גם היא מרופדת למדי, וזרם מגיע דרך הסלילים אל קבלים מוצקים, ומשם לקבלי טנטלום פולימר.
הביוס של ה-Z490 Aorus Master נפח ישירות במצב מתקדם וטוב שכך, שכן מדובר בלוח המתאים למשתמש מתקדם. מדובר באותו ממשק ביוס שאנחנו מכירים מאז שהחליטה בחכמה Gigabyte לעדכן אותו לקראת סוף ימי Z390. מדובר בביוס המלוטש והנח ביותר של Gigabyte עד היום, וניתן להתווכח שעומד צד לצד מול ביוסים אחרים דוגמת זה של אסוס, זו טענה שהיה מאוד קשה לטעון רק לפני שנה.
לשונית המועדפים היא זאת שאמליץ לסדר עם ההגדרות השכיחות ביותר כדי שלא תאלצו ללכת לשום מקום אחר במידה ותרצו להתעסק עם אותן ההגדרות. ה-Master עשיר בהגדרות כיוונון מהחשובה עד הזניחה ביותר, והוא מוכן בהחלט לקירור אקסטרים תחת קירור מתחת לאפס.
המצב הפשוט קיים גם הוא, וניתן להגדיר אותו כברירת מחדל בעת העליה לביוס. מסך זה מציג את כל המידע החיוני על המערכת כמו טמפרטורות, גרסת ביוס, התקני אחסון ותדר זיכרון כולל קביעת פרופיל XMP ופרופיל מאווררים. פשוט, נח, עובד. אגב, כיוונון המאווררים עם פרופיל אצל Gigabyte הוא הקל והטוב ביותר לדעתי מבין כל לוחות האם היום, אפילו יותר מזה המשופר של MSI.
כמובן שאי אפשר בלי RGB. לוח האם הזה מגיע עם נורות RGB ניתנות לשליטה על גבי ערכת השבבים והפאנל האחורי. תוכנת ה-RGB Fusion 2.0 של Gigabyte יציבה וקלה למדי, כאשר התלונה היחידה שלי אליה זה שלוקחות כמה שניות לכל הגדרה להכנס לתוקף, ולא מעבר לכך.
האפקט לא צעקני, ובטעם טוב. Gigabyte עשתה עבודה פנטסטית עם האסטתיות של ה-Z490 Aorus Master.
סיכום – Gigabyte בכושר שיא
אנחנו חותמים סבב ראשון של לוחות אם בערכת השבבים Z490 והוא כלל לוחות זולים יותר לצד יקרים במיוחד, ואני חושב שאני יכול בזהירות להגיד שה-Z490 Aorus Master הוא האהוב עלי. חברת Gigabyte נמצאת לחלוטין בכושר שיא בלוחות האם שלה, היא במצב בו היא מפיקה את המוצרים הבוגרים ביותר, היציבים ביותר, והאיכותיים ביותר שאי פעם יצרה ורואים את זה.
אנחנו בתקווה שנגמרו ימי הביוס הנסיוני והמוזר, שכן הקיים הוא מעולה. נגמרו ימי צבעי הקשת המשונים וניסויי הניתוחים הפלסטיים שמעניקה Gigabyte ללוחות המתקדמים שלה, המראה המודרני, היחסית מינימליסטי והכהה בשילוב RGB בטעם טוב, הוא לפחות לדעתי המראה הכי טוב שהיה אי פעם ללוחות של היצרנית הזאת.
Gigabyte בוחרת מערך ממשקים טוב, כמות ממשקים טובה, ומשלבת את זה עם מערכת הספקת כח למעבד עם קירור המייצבים הכי מוביל בקטגוריית המחיר בין לוחות האם השונים. קשה שלא להצדיק להצדיק לוח אם כמו ה-Z490 Aorus Master במידה ומישהו רוצה את לוח האם הכי מתקדם לתושבת LGA1200 מבלי להגיע לגבהי מחיר מבהילים. כמובן שמחיר של כאלפיים שקלים הוא קייס כבד להצדקה של רכישת לוח אם, "זה לוח אם, אחרי הכל", אבל אם יש ביקוש, יש היצע וההיצע איכותי מאין כמותו.
בחירת העורך – Gigabyte Z490 Aorus Master
קשה למצוא תחום בו לוח האם הזה לא מקבל ציון של לפחות "טוב מאוד". מדובר באופציה חזקה מאוד מול המתחרים בקטגוריית המחיר של לוחות הפרימיום לתושבת LGA1200. שילוב של מערך ממשקים נדיב, כלים לאוברקלוקינג ובקרה, איכות בניה מתקדמת וחווית משתמש נטולת כאבי ראש הופכת את ה-Z490 Aorus Master לבחירה טבעית, זאת במידה והמחיר לא ירתיע אתכם.