היכולת ליהנות מיכולות מעבדי סדרת Ryzen 7000 אמורה להפוך לנגישה הרבה יותר בתוך זמן קצר – עם ההכרזה על לוחות אם ראשונים עבור ערכת השבבים A620
כניסתם של מעבדי Ryzen 7000 העדכניים מבית AMD אל השוק לא הייתה קלה בכלל, כשלצד הביקוש הנמוך באופן כללי בשוק החומרה הביתי היא נאלצה להתמודד עם מחירים ממוצעים גבוהים משמעותית של החומרות שלה ביחס למתחרה וביחס לדורות הקודמים שלה עצמה, בין היתר בשל המעבר לתושבת ה-AM5 ללא תמיכה לאחור בלוחות אם או בזכרונות DDR4. האם לפחות חלק מהצרות האלו עומדות להיות מאחוריה, כאשר המחירים של זכרונות ה-DDR5 יורדים בהתמדה ולוחות אם מוזלים חדשים המבוססים על ערכת השבבית A620 סוף כל סוף נוחתים בחנויות? מוזמנים להמשיך לקרוא ולהכריע בעצמכם.
GIGABYTE, אסוס, ASRock ו-MSI הכריזו כולן על לוחות אם חדשים למעבדי ה-Ryzen 7000 ולתושבת ה-AM5, עם מחירים שמתחילים מ-85 דולר בלבד לפני מס ומהווים הוזלה משמעותית לעומת לוחות אם המבוססים על ערכת השבבים B650 שרק לאחרונה החלו להתקרב על רף של 125 דולר לפני מס אותו הבטיחה למשתמשים מפתחת השבבים לפני מספר חודשים בתור נקודת פתיחה עממית נוחה.
ברמת הבסיס, לוחות אם עם ערכת השבבים A620 מיועדים לתמוך במעבדים עם הספק שיא של 88 וואט בלבד, מה שאומר כי מדובר בדגמים עם מעטפת הספק בסיסית של 65 וואט בלבד – כך שדגמי ה-X וה-X3D המתקדמים ביותר של החברה עשויים לסבול ממחסומי ביצועים בחלק מהלוחות החדשים, אם כי ראוי להבהיר כי מדובר בהגדרת הבסיס של AMD בלבד, כאשר היצרניות של הלוחות בהחלט עשויות לבחור לתכנן ולהנדס את מוצריהן כך שיאפשרו גם לדגמים עם הספקים גבוהים יותר למצות את הפוטנציאל שלהם. מעבר לכך, הלוחות החדשים כוללים 32 ערוצי PCI-Express 4.0 בסך הכל, ללא PCI-Express 5.0 כלל, עם תמיכה בממשק X16 יחיד עבור כרטיס מסך ועוד חיבור M.2 יחיד מהמעבד עבור כונני NVMe, זוג חיבורי USB 3.2 Gen 2 במהירות 10Gbps ללא תמיכה בסיסית בחיבורי USB 3.2 Gen 2×2 במהירות כפולה וארבעה חיבורי SATA 3.0.
לוחות A620 יתמכו בזכרונות DDR5 בלבד, כמו כל לוחות האם עבור תושבת AM5, כולל אפשרות להמהרה מעבר לבסיס של 5,200MT/s, אך לא יתמכו בהמהרה של תדרי הפעולה של המעבדים עצמם בניגוד לכל שאר ערכות השבבים של הדור החדש. מאפייני לוחות האם המוזלים הם בסיסיים למדי, אך ראוי לציין כי מדובר במינימום המוחלט שמוכתב בידי AMD – כאשר היצרניות עצמן יוכלו לבחר לבצע תוספות ושיפורים בדגמים שלהן על מנת לספק לצרכנים ערך ושימושיות גבוהים יותר.
החדשות הטובות הן שלמרות הפערים המשמעותיים ביכולות ערכת השבבים A620 על הנייר, במציאות יתכן כי ההבדלים עבור מרבית דגמי המעבדים ומרבית המשתמשים יהיו מינימליים וכאלו שיוכלו להצדיק את החסכון הכספי – עדות לזה אנחנו מקבלים מערוץ YouTube קוריאני בו מוצגת השוואת ביצועים של מעבד ה-Ryzen 7 7800X3D הטרי המתקדם (עם מעטפת הספק של 120 וואט) בלוח אם מתקדם מבוסס X670 ובלוח אם בסיסי מבית GIGABYTE המבוסס על A620, כאשר למרות פער של 200MHz בתדר המירבי אליו מצליח להגיע המעבד ההבדלים בביצועים הלכה למעשה מסתכמים בכחמישה אחוזים בלבד, ואף פחות מכך כאשר מתמקדים ביכולות הגיימינג בלבד.
אף משתמש לא יוותר בשמחה על ביצועים פוטנציאליים, אפילו אם מדובר באחוזים ספורים, אך אם לוחות האם החדשים אכן יהפכו לנפוצים מאוד בעת הקרובה, ולזולים בכמה מאות שקלים מהמחירים הממוצעים של לוחות AM5 כרגע – יכול להיות שסוף סוף נוכל לראות את מהפיכת ה-Zen 4 מתקדמת.