ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנוגע לתושבת החדשה מבית אינטל – ובנוגע לערכת השבבים המתקדמת ביותר שתלווה אותה באופן ספציפי
ענקית השבבים אינטל נמצאת על סף השקה מלאה למעבדי Alder Lake שהם מעבדי הדור ה-12 של מותג Core. מעבדים אלו מגיעים לתושבת חדשה לחלוטין בשם LGA1700 ולה כרגע ערכת שבבים אחת בשם Z690 אשר ממשיכה את מסורת ערכות השבבים המובילות שלפניה דוגמת Z590 ו-Z490.
בכתבה זאת אנו עושים לכם סדר בבלאגן ומסכמים עבורכם את כל המידע הטכני החשוב אודות הפלטפורמה החדשה של אינטל.
החל מה-27 לאוקטובר, החלו שלל לוחות אם שונים מערכת השבבים Z690 ותושבת LGA1700 למלא את עמודי המוצרים של חנויות המחשבים ברחבי העולם והם זמינים לרכישה מוקדמת מאז.
מלבד הסיבה לצאת עם מוצרים חדשים, יצרניות חומרה כמו GIGABYTE או אסוס מקבלות שוב את האחריות להטמיע כמות שונה של תכונות בלוחות אם לפי תגי מחיר, ולדאוג ליצירת קו מוצרים סולידי ככל האפשר.
בתור השבב הגדול השני בלוח האם אחרי המעבד, ערכת השבבים דואגת בעיקר לכל מערך חיבוריות הממשקים שאינו בשליטת המעבד. באמצעות קו תקשורת בערוץ יחודי (ה-DMI), עוברת כל התקשורת החשובה בין ערכת השבבים Z690 לבין המעבד שבתושבת. בהשוואה לדורות קודמים בהם הקו היה מבוססת PCI-Express 3.0 X8, עולה כעת הקו מדרגה ועובר לתקן PCI-Express 4.0 בשביל הכפלה מעשית של רוחב הפס.
על אף שערוצי תקשורת אלו לא מגיעים מערכת השבבים אלא מהמעבד, נהנים לוחות אם מבוססי Z690 גם מתקשורת PCI-Express 5.0 מהירה במיוחד לממשק אחד או שניים עבור כרטיסי מסך (תלוי באופי הטמעת יצרן לוח האם).
לשבב זה מעטפת חום של 6W כמו כל קודמיו, והוא מקורר ללא צורך במאווררים על ידי גופי קירור בלוחות האם השונים. לרוב, בתצורת פיסת אלומיניום בעלת מניפות רבות ושטח פנים גדול.
כפי שאתם יכולים לראות, בשלוש השנים האחרונות נצפו מספר שינויים בערכות השבבים המתקדמות של אינטל בתושבות המיינסטרים שלה. נוספו ממשקי USB מהירים במיוחד, ערוצי PCI-Express נוספים, תמיכה ב-WiFi מהיר יותר וכעת, גם התמיכה בזיכרון מערכת מסוג DDR5.
ממש כמו שראינו במעבר בין לוחות בערכת השבבים Z97 ל-Z170 (לאלו שזוכרים את Core i7 4790K ואז את Core i7 6700K), גם כאן אנו חווים "עונת מעבר" של זיכרון מערכת כאשר לוחות אם שונים מגיעים גם בגרסתם הסטנדרטית עם תמיכה ב-DDR5, וחלקם מגיעים בגרסת DDR4 לתמיכה בזיכרון הקיים (והזול יותר).
באופן כללי ולפי דגמים שהושקו עד כה, לא נראה הבדל טכני בין לוחות אם שתומכים ב-DDR4 לאלו שתומכים ב-DDR5 בעלי אותו השם. יצרניות לוחות האם דואגות לשמר את סט התכונות המלא ורק לשנות את חיווי ותושבות הזיכרון בלוח.
ברור לנו כי באינטל רוצים שמשתמשים אשר עוברים לדור ה-12 ירכשו גם לוח אם תומך DDR5 וזיכרון DDR5 חדש על מנת לקבל ביצועים אופטימליים ואופק שדרוג לכאשר ירצו יותר נפח או יותר מהירות מזיכרון המערכת שלהם, שכן DDR4 כבר עשה את דרכו בכל הקשור להגדלת נפחים ומהירויות ו-DDR5 רק מתחיל את שלו.
נכון לעת כתיבת שורות אלו ורלוונטי לעת השקת מעבדי הדור ה-12, לוחות אם מבוססי Z690 עדיין נחשבים לפרימיום כאשר גם הפשוטים שבין לוחות האם הקיימים עמוסים בסט תכונות שמצאנו בעיקר בלוחות אם מתקדמים ויקרים משמעותית בעבר. לצורך דוגמה, ה-Z690 UD של Gigabyte הינו לוח אם הנחשב בסיסי בין כל סדרת Z690 שלה, אמנם מכיל שלושה ממשקי M.2, כמות נדיבה של PCI-Express לכרטיסי הרחבה, מערכת יצוב מתח מפלצתית עבור תושבת המעבד שכולל 18 שלבים חכמים עם בקרת זרם וטמפרטורה (16 מהם לליבות עיבוד, 2 לבקרים השונים).
כך, גם פשוט לוחות האם בערכת השבבים הזאת נחשב למתקדם למדי, בדומה ללוחות High End Desktop שהכרנו בעבר (מבוססי X299 למשל). אנחנו צפויים בעתיד לראות לוחות אם זולים יותר ופשוטים יותר לתושבת LGA1700, והם כנראה יגיעו עם מעבדי Alder Lake זולים יותר בהתאם.
כיצד לבחור בלוח Z690 נכון
קודם כל ולפני הכל, חשיבות המעבד הראשי עליונה לרוב מטרות השימוש הנפוצות כיום ולשם תשומת הלב המירבית צריכה ללכת. לאחר שהחלטתם כי אתם מעוניינים במעבד מהדור ה-12 של אינטל, יש לבחון את אפשרויות לוחות האם ועל פי כך גם לסנן.
- האם אנחנו רוצים זיכרון DDR4 או DDR5? האם יש לנו זיכרון DDR4 שיהיה שווה להעביר ללוח חדש בהתאם לתוצאות הביצועים של Alder Lake עם DDR4?
- האם אנחנו צריכים כמות מסוימת של יציאת USB? אולי ממשקי תצוגה מובנים לשימוש בליבה הגרפית המובנית במעבד?
- כמה אמצעי אחסון אנחנו מתכננים לחבר ללוח האם באמצעות SATA ו-M.2?
- האם אוברקלוקינג מעניין אותנו? אם כן, עד איזו רמה? לאילו כפתורים ואפשרויות אוברקלוקינג אנו זקוקים? כדאי להתחשב בעובדה שגם הפשוטים שבלוחות Z690 יתאימו לאוברקלוקינג מירבי של מעבד תחת קירור אוויר או ערכת קירור מים
- איזו תצורת לוח אם חשובה לנו? האם יש לנו מארז קומפקטי שמגביל את בחירת לוח האם לתקנים כמו MATX או MITX?
ללא ספק, רוב המשתמשים המוחלט ימצא שלאחר סינון אפשרויות, השליש התחתון של דגמי לוחות האם מבוססי Z690 יתאים עבורם, ואם היו לוחות אם פשוטים יותר, כנראה גם הם פשוט כתוצאה מההנדסה והרכיבים המתקדמים שיש גם בלוחות Z690 הפשוטים ביותר. בכל זאת, עלותם לא זולה ביחס ללוחות אם סטנדרטיים שהכרנו בתושבת LGA1200 עד כה. אנו ממליצים כמו תמיד להביט בקטלוגים השונים של לוחות האם ולוודא שכל הממשקים ההכרחיים נמצאים שם.
חשוב לשים לב למערך ממשקי ה-M.2 לאמצעי האחסון בלוחות האם השונים. יהיו לוחות Z690 בהם כל ממשקי ה-M.2 יפעלו בתקן PCI-Express 4.0 X4. אמנם, לוחות אם מסויימים עשויים להציע ממשקים שיפעלו בתקן הישן יותר של 3.0 ולכן לא יהיו אופטימליים עבור כונני NVME בעלי תמיכה ב-4.0 שיכולים להרוויח ביצועים בממשק החדש יותר. מעבדי Alder Lake מציעים תמיכה טבעית בממשק אחד בתקן 4.0 (הממשק הצמוד למעבד מלמטה) והשאר יגיע מערכת השבבים. ב-Z690 UD שאתם רואים למעלה כל הממשקים פועלים בתקן 4.0, אמנם יש לוחות בהם תמצאו ממשק אחד פחות כרטיסי הרחבה שרוחב הפס שלו משמש לממשק M.2 רביעי. לרוב, הממשק הזה יקבל תקן 3.0.
יש עוד אפקט שמדבר לקהל מסוים (על אף שנוגד לוגיקה מעשית) ויש לו משמעות בחלל משתמשי המחשב הוא אסתטיקה. אנחנו יודעים שיש קהל משתמשים שמחפש מראה מסויים עבור המחשב ולוח האם, אז יתכן ותבוצע השקעה כספית נוספת רק בשביל להשיג לוח אם שעבורם נראה טוב. בין אם זה גופי קירור מעוצבים או נורות RGB.
כאמור, אנחנו צופים כי במהלך שנת 2022 תציג אינטל ערכות שבבים פשוטות יותר ואיתם יגיעו גם לוחות אם זולים. אלו יגיעו כנראה עם מעבדים זולים יותר, וזאת תהיה הדרך של אינטל להנגיש את מעבדי Alder Lake עם הקהל הרחב ולא רק עם החתך השאפתני איתו היא פותחת את קו המוצרים.
Pci-e דור 4, לא חדש לדור 12 ולZ690, הוא קיים בדור 11 עם Z590, Z590 תומך גם בדור 10 אבל אז כמובן הPCI רץ במהירות של 3.
כל התקשורות שהגיעו מערכת השבבים Z590 וקודמות לה הגיעו בתקן 3.0 עבור אמצעים כמו ממשקי PCI-Express לכרטיסי הרחבה.
גם אחסון שהוא אחסון M.2 על ערוצים PCI-Express קיבל תקן 4.0 אך ורק לממשק הבודד ישירות מהמעבד.
תקשורת M.2 שעברה דרך ערכת השבבים עשתה זאת בתקן 3.0 הישן יותר.
ASUS PRIME Z590-A לצורך דוגמה:
יש טעות בטבלה לוח z390 זה סוקט 1151v2 ולוחות z490/590 זה סוקט 1200
תודה, תוקן