החלטנו לבדוק האם לוח האם הזול ביותר עד כה לתושבת ה-LGA1700 עושה את העבודה. התוצאות מחכות לכם בפנים
מעבדי דור ה-12 של אינטל המכונים Alder Lake הושקו לאחרונה ואיתם הושקה תושבת מעבדים חדשה ללוחות האם עבור מחשבים שולחניים. תושבת LGA1700 (הקרויה על שם 1700 נקודות המגע שלה) היא זאת המיועדת עבור אותם מעבדי הדור ה-12 של אינטל וכיום מגיעים עם ערכת השבבים המתקדמת ביותר לתושבת הזאת – Z690.
אם יש משהו שלוחות Z690 ידועים בו בקרב קהילת החומרה כעת הוא בעיקר מחירים קשוחים. עם טכנולוגיות חדשות ותושבת חדשה בעידן שכזה אין הרבה שמופתעים מכך שעלות לוח האם הזול ביותר לתושבת LGA1700 כרגע עולה קרוב לאלף שקלים. זאת, לפחות עד שיושקו לוחות אם זולים יותר המבוססים על ערכות שבבים בעלות טכנולוגיות איטיות יותר או פחות מאלו הקיימות בכמות. על פי שמועות, כך צפויה להיות B660 אשר תושק בעתיד הקרוב.
בשל זאת, עולה השאלה – מה מציעים לוחות Z690 הזולים ביותר שיש כיום? האם מחיר של קרוב לאלף שקלים מספק לוח אם עם כמות חיבורים ראויה? ומה לגבי אוברקלוקינג וקירור?
אנחנו כאן בשביל לענות על השאלה, כאשר ביקשנו מיצרנית החומרה את לוח האם הזול ביותר שלה נכון לעת כתיבת שורות אלו עבור תושבת LGA1700.
לוח האם הזה בא לשרת משתמשים שעבורם בניית מחשב עבור מעבדי הדור ה-12 של אינטל הוא מהלך שצריך להתבצע ביעילות כלכלית. סדרת ה-UD של GIGABYTE היא תמיד הזנב של ערכות השבבים המתקדמות בכל תושבת. ספציפית, לוח האם הזה מגיע במספר גרסאות כאשר ישנן כאלה עם תמיכה ב-DDR4 כזיכרון מערכת, ב-DDR5 וגם גרסאות עם כרטיס WiFi ובלי.
הגרסה שבדקנו בסקירה זאת היא הזולה ביותר שבין כל גרסאות ה-Z690 UD, זאת בעלת תמיכה ב-DDR4 וללא תקשורת אלחוטית.
באריזה מלבד לוח האם אנחנו מוצאים שני כבלי SATA לחיבור של של כוננים קשיחים, ושלושה ברגים לעגינה של כונני M.2. חוברת ההפעלה ללוח האם מתאימה לכל דגמי ה-Z690 UD וכמו שאתם רואים על הכריכה – יש הרבה מהם. בחוברת גם הגיע רכיב משונה במעטפה. מדובר בפלסטיק דק ועגול עם חור באמצע, לוגו של GIGABYTE ומראה בצד השני שלו. בנימה רצינית, אנחנו חושבים שבסוף 2021 כל לוח אם צריך להכיל דרייברים על גבי כונן USB.
ה-Z690 UD DDR4 הינו לוח אם בתקן ATX סטנדרטי. משמעות הדבר היא שהוא יתאים לרוב המוחלט של מארזי המחשב כיום. ערכת הנושא ניטרלית למדי ומורכבת בעיקר משילוב של שחור ואפור. לוח אם זה כולל 5 מחברי מאווררים נשלטים תוכנתית, 6 יציאות SATA לאמצעי אחסון ותמיכה בכל תקני ה-USB הפופולריים כיום לפנים ולחוץ המארז.
אם יש תכונה בולטת בממשקי לוחות Z690 זה שאנחנו רגילים לראות כמות גדולה של M.2 עבור כונני SSD. הטווח בלוחות ATX עם ערכת השבבים הזאת נע בין 3 ל-5 ממשקים. בשל היותו של לוח האם הזה הזול שבחבורה, הוא זוכה לשלושה ממשקים "בלבד". העליון מקבל גוף קירור לשימוש בכוננים השונים, כאשר השניים שמתחתיו חשופים. במידה וירצה המשתמש להוסיף גוף קירור, יאלץ לרכוש זאת בנפרד.
הממשקים לכרטיסי ההרחבה משתמשים ב-PCI-Express 5.0 X16 עבור העליון (בלבן), ותקן של PCI-Express 3.0 לכל אלו בשחור. הממשק התחתון מעניק תקשורת של X4 ושלושת אלו שמעליו ברוחב של X1 בלבד. ברור לנו שלוח האם הזה לא נוצר כדי להיות מפלצת של חיבורי כרטיסים. אמנם, מדובר במערך שהוא מעל ומעבר למשתמש הפשוט, כאשר כרטיסי תקשורת שלא זקוקים ליותר מ-X1 בתקן 3.0 מקבלים פה יצוגיות בריאה.
מלבד חיבור למאוורר בחלק התחתון, ישנם גם מחברים ליציאות המארז הקדמיות. שני כפתורים שנמצא כאן משרתים לריסט וצריבת ביוס מכונן USB גם כאשר אין מעבד בתושבת (Q Flash Plus). כמו כן, ישנם חיבורים ללדים RGB נשלטים.
גוף הקירור עבור ערכת השבבים הוא בדרך כלל דבר שלא מעסיק אותנו יותר מדי. Z690 היא ערכת שבבים בעלת מעטפת חום של 6W בלבד. בכל זאת, אנחנו כלל לא מתרשמים לטובה מגוף הקירור בו משתמשת GIGABYTE כאן. אנחנו מאמינים שלא משנה כמה מתקדם לוח אם של אותה ערכת שבבים, היא צריכה קירור ראוי בכל מצב כי לא מדובר ברכיב של אוברקלוקינג או מותרות. עיצוב הסנדויצ' המשונה הזה לא עושה יותר מדי מאשר ללכוד חום בין שתי שכבות האלומיניום. GIGABYTE, בבקשה לעתיד, פיסת אלומיניום אחת יצוקה עם שטח פנים ראוי וזה הכל.
בגזרת הממשקים האחוריים, GIGABYTE מקבלת כאן בעיקר נקודות חיוביות. עם 9 יציאות USB Type-A שמשלבות בין תקן 2.0 לבין תקן 3 במהירויות של 5Gbps (כחול) ו-10Gbps (אדום), אין כאן על מה להתלונן כלל. יציאת ה-Type-C מגיעה במהירות מפנקת של 20Gbps שתתאים לאמצעי אחסון חיצונים מהירים במיוחד.
יציאות ה-DisplayPort ו-HDMI מתאימות לתצוגה בשימוש המעבד הגרפי המובנה של מעבדי אינטל. יציאת ה-PS2 המשולבת בצד השמאלי מיועדת לציוד ישן או לבדיקות מעבדה מסוימות ולא רלוונטית עבור רוב המשתמשים המוחלט. כניסת הרשת מגיעה במהירות של 2.5Gbps מבקר של Realtek. יציאות האודיו האנלוגיות מחוברות לכרטיס קול מובנה של Realtek, שום דבר מיוחד.
אנו עוברים לאיזור היקר ביותר בלוח האם הזה, מערכת הספקת הכח למעבד. סדרת ה-UD של GIGABYTE נרשמה לחדר כושר מאז דור Z590 ועברה שינוי דרמתי למדי בשרניות חומרתית. קודם נתייחס לגופי הקירור הגדולים. על מערכת יצוב המתח לתושבת המעבד יושנים שני גופי קירור גדולים עשוים מאלומיניום יצוק. להם, שטח פנים ומשקל מאוד מכובד שלא יבייש כל לוח אם מתקדם.
בעבור לוח אם שעולה קצת מעל ל-900 שקלים, זה עוד לא ראינו. מערכת הספקת הכח למעבד ב-Z690 UD מופרעת לחלוטין במונחי זרם ותרמיות. המערכת כולה בנויה מ-19 שלבי יצוב מתח למעבד על גבי בקר מתח של Renesas מדגם RAA229131. מדובר בבקר מתח המתקדם ביותר שקיים בלוחות אם סטנדרטיים כיום. שלבי המתח עצמם הינם בעלי יכולת זרם מירבית של 60A כל אחד. 16 מתוך ה-19 מיועדים לליבות המעבד הראשיות. מערכת יצוב חשמל שכאשר רק בדור הקודם היו קיימות בלוחות אם של 1,500 שקלים ומעלה.
משמעות הדבר היא שבקר המתח יאלץ לרוב לכבות שלבים רק בשביל לשמור על יעילות תרמית סבירה, אפילו במאמץ. עם עומס של כ-200A מתושבת המעבד, דבר אליו מגיעים במאמץ מירבי עם Core i9 12900K כאשר כל מייצבי המתח לליבות דולקים, צפוי פליטת חום של כ-20W. כמות יחסית נמוכה שעל פני שטח פנים כזה גדול לא מהווה איום כלל. עם זרימת אוויר מינימלית, המערכת הזאת אמורה להיות מסוגלת לעבוד בלי גוף קירור כלל.
כבר בנקודת הפתיחה, ה-Z690 UD DDR4 מתאים לאוברקלוקינג עם קירור אוויר ומים כאוות נפשכם עם מעבדי הדור ה-12 של אינטל. וי גדול וירוק על מחלקת יצוב הכח כאן.
כאמור, מדובר בלוח אם שתומך בזיכרון DDR4. זה זיכרון רלוונטי, נגיש ומתאים לדרישות המהירות של מעבדי הדור ה-12 של אינטל. זיכרון DDR4 לא מוכן להרים דגל לבן בכזאת קלות ולכן נחשב לאופציה רלוונטית עבור משתמשי Alder Lake החדשים. GIGABYTE מציינת תמיכה במהירויות DDR4 של עד 5333. מבדיקות שלנו, ערכות זיכרון של 3733 ו-4133 עבדו ללא בעיה כלל.
DDR4 אפשרי בלוח האם הזה עד לנפח כולל של 128GB בסידור של 32GB כפול ארבעת הממשקים.
על אף שישנה עגינה חדשה לקירורי מעבדים, תושבת LGA1700 צפויה להמשיך ולצבור תנופה. בתמונה – מערכת העגינה החדשה של יצרנית הקירורים Noctua עבור LGA1700. עגינה של קירור מתקדם תאפשר אוברקלוקינג ללא בעיות עם ה-Z690 UD על גרסאותיות.
ה-BIOS של GIGABYTE מתחיל במסך פתיחה ידידותי למדי. כאן אפשר לקבוע פרופיל XMP לערכות זיכרון, לראות את אמצעי האחסון, המאווררים שמחוברים ושלל נתוני ניטור של טמפרטורה ותדר. לרוב, אין למשתמשים מה לחפש מעבר למסך הפתיחה הכללי של ה-BIOS הזה.
באפשרויות מתקדמות אפשר לבצע אוברקלוקינג וכיוונונים של תדר וכח בצורה פרטנית. לא חסרים כלים ב-BIOS של GIGABYTE בסך הכל אנחנו מדרגים אותו כח, מגיב היטב וקל לסיור.
סיכום – בכל זאת, לא לוח אם זול
נראה ש-GIGABYTE עשתה עבודה יוצאת מהכלל לייצר דגם UD זול ברשימת לוחות ה-Z690 הזולים, וגרסת ה-DDR4 מסתמנת כאחת הבחירות החזקות ביותר לאלו שרוצים לבנות מערכת מבוססת על מעבדי הדור ה-12 של אינטל בעלי סיומת K.
ה-Z690 UD DDR4 עומד כיום כבחירה חזקה לכל מערכת מבוססת Core של הדור ה-12. כמובן שכשמסתכלים על המחיר מרחוק, אפשר להבין שכתושבת, LGA1700 לא מספקת אפשרויות זולות עבור כולם. לוח אם דוגמת זה שעולה קרוב לאלף שקלים יחד עם מעבד Core i5 12600K שעולה קצת יותר מכך עדיין נחשב לשילוב בעל איזון כלכלי בעייתי כשמתחשבים בתקציב של רכיבי מערכת אחרים.
על אף שבהשוואה ללוחות רבים מבוססי Z690 ה-UD נחשב לזול וחזק, הוא כנראה לא יהווה בחירה בולטת במיוחד כאשר יחלו להגיע לוחות אם זולים משמעותית בעלי ערכות שבבים פשוטות יותר. אמנם, במידה ואתם רוצים לוח אם שמאפשר אוברקלוקינג ומכיל את כל הממשקים שתרצו, ה-Z690 UD מפתיע יחסית. זה לא אותו UD צנום שהכרנו בדורות קודמים כלל, ויכל בשקט לקבל את מיתוג ה-AORUS עם החומרה שיש לו. למעשה, על העיצוב שלו GIGABYTE כן השיקה לוחות AORUS שכוללים שיפורים אסתטיים ועולים יותר.
העובדה שמדובר בלוח אם שכולל תמיכה בזיכרון DDR4 ושזאת בכלל אפשרות זה דבר נהדר. נכון לעת כתיבת שורות אלו זיכרון DDR5 בנפח זהה לנפח DDR4 עולה כפול ויותר. ערכת DDR4 סולידית ומהירה בנפח 32GB תעלה לכם פחות ממקל DDR5 בודד פשוט ביותר של 16GB.
מומלץ – GIGABYTE Z690 UD DDR4
הכנסת לוח האם הזה לרשימת המוצרים המומלצים שלנו היא מטלה קלה. אם להגיד את האמת, סקרנו את תכונותיו של לוח האם הזה לפני שביקשנו אותו לסקירה כי ידענו שהוא יסיים כחביב עלינו למדי, על אף ובגלל היותו הזול שבחבורת לוחות ה-Z690 היום. בסופו של דבר, לא מדובר כאן בלוח אם זול כשמסתכלים על כל עולם החומרה, ועבור מחירו הוא מתקדם למדי. לא תמצאו כאן כלים משוגעים לאוברקלוקינג ולדים צבעוניים אבל יתכן וזאת בדיוק הסיבה לחבב מוצר קצת יותר מבויית שמערכות מחשב מתקדמות בעלות מעבדי Alder Lake יכולות לאמץ.
ניתן בהחלט לקחת את כל המלצותנו כאן ולהשליך אותן על גרסאות ה-UD השונות של Z690 כולל אלו בעלי תקשורת אלחוטית, או תמיכה בזיכרון DDR5.
איפה הביקורת על הלוח? כל מה שיש שם זה פרסומת ל-gigabyte. מה בדיוק כתבתם שם שלא מופיע ב-SPEC של הלוח? איפה מבחני ביצועים בהשוואה ללוח עם DDR5?
נראה כמו כתבה מוזמנת וממומנת.
המחיר גבוהה כרגע, לדעתי אין מה לרוץ אחריהם כרגע
מבחני ביצועים בין DDR4 ל-DDR5 אפשר למצוא כאן
תודה על הכתבה
היום המחירים מאוד גבוהים של זכרנות ולוח אם ועוד
אני לא רואה צורך לקנות עכשיו מחשב חדש למרות
שהמחשב שלי כבר כמעט ב 2.5 וגם שהמתחרה
של אינטל עדיין לא הוציאה מעבדים חדשים
אני בנתיים אמתין
כן AMD ואינטל משחקים כרגע פוקר
נראה מה יקרה
מעניין עם ביקוש גבוהה או לחלופין עליית המחירים של GPU
איך הכל יגמר