אינטל מכריזה רשמית על זוג מעבדי ה-Lakefield הראשונים, בתהליך ייצור מוביל של 10 ננומטרים ועם טכנולוגיית ה-Foveros שמאפשרת ערימה של טכנולוגיות באריזה זעירה אחת
ענקית השבבים מורידה את הכיסויים היום באופן רשמי מעל מעבדי Lakefield החדשים שלה לעולם המחשבים הניידים. מדובר בסדרת מעבדים בעלת טכנולוגיה פורצת דרך שעל פיתוחה אנו עוקבים מזה מספר שנים והיא כוללת מספר בקרים אשר מיוצרים בהליך יוצא דופן וראשון מסוגו.
אחרי שנים ארוכות של פיתוח, אנחנו מקבלים היכרות ראשונה עם החומרה שמטרתה היא להיות היעילה ביותר להטמעה ושימוש במחשבים ניידים במעטפת חום נמוכה.
ישנם שני דגמים חדשים אשר מוכרזים היום, אחד מדגם Core i5 והשני מדגם Core i3. אלו הם השבבים הראשונים שמגיעים עם טכנולוגיית ה-Foveros אשר מאפשרת יצור של מעבד בשכבות, כאשר כל שכבה מכילה סט אחד של רכיבי סיליקון. כמות האתגרים הטכנולוגיים שביצור מעבדים שכאלה היא אדירה, ואחרי שנות פיתוח רבות הגיעו הפירות.
בין תכונות המוצר הן גודל מזערי של 12 על 12 מילימטרים, התאמה ללפטופים בעיקר, וליבה גרפית כחלק מהחבילה.
בשביל להבין את מורכבות המעבדים החדשים, צריך לצלול להרכב השכבות עצמן. התחתונה היא זאת שמכילה את כל נקודות החיבור לתושבת המולחמת. מעליה נמצאת שכבת SoC שמכילה רכיבי IO (תקשורת עם התקנים חוץ-סיליקוניים). מעליה ישנה שכבה שמכילה את ליבות העיבוד, הליבה הגרפית, מנועי התצוגה, אמצעי הגנה ובקר הזיכרון. השכבה העליונה (למעשה שתי שכבות) שייכת לזיכרון LPDDR4X במהירות מסחררת למדי של 4,267Mhz.
הרכב שכבת הליבה מעניין בהחלט. בשכבת הסיליקון הזאת יחידות העיבוד הראשיות מגיעות בהרכב הליבות מאוד לא קונבציונאלי – הוא כולל 4 ליבות קטנות וליבה אחת גדולה. זאת, כדי לנהל בצורה יעילה יותר מטלות שונות ומצבי מאמץ שונים, ממש כמו שאנחנו מכירים מעולם הסמארטפונים (big.LITTLE, מישהו?). הליבות הקטנות נקראות Tremont, הליבה הגדולה הינה מסוג Sunny Cove כמו זאת שניתן למצוא במעבדי ה-Ice-Lake, פרי פיתוח הצוות בחיפה. שכבה זאת מיוצרת בתהליך של 10 ננומטרים במפעלי אינטל. בנוסף לכל אלו, ישנם גם הבקרים השונים וליבה הגרפית מהדור ה-11 של אינטל.
ישנם שני דגמי מעבדים שנחשפים היום – האחד הוא ה-Core i5-15G7 והשני הוא Core i3-13G4. מעבדים אלו לא שייכים לשום "דור" של אינטל ולכן שמם קצר למדי. מעבדים אלו מגיעים במעטפת של 7W ושניהם מגיעים עם הרכב 5 הליבות המיוחד. ההבדל בניהם הוא תדר פעולת הליבות, כאשר ה-Core i5 מגיע ל-3Ghz ומתחיל בתדר גבוה יותר כתדר בסיס. חשוב מאוד להזכיר – מדובר ב-7W עבור פיסת סיליקון שכוללת את רוב רכיבי הליבה אותם מחשב נייד צריך.
עצם העובדה שמדובר במעבד בעל שטח זעיר של 12 על 12 מילימטרים, ושזה מעבד כל כך מיוחד – שווה את ההתלהבות מהצלחת מימוש Foveros שכן מכאן אפשר רק להתקדם.
עדיין מוקדם לדבר על Foveros בהטמעה עם מעבדים בעלי ביצועים גבוהים, אך החסכון בשטח ובצריכת חשמל לעומת פתרונות מסורתיים הוא חסכון מבורך והתקדמות טכנולוגית מתבקשת.
שני הלפטופים הראשונים שצפוים לנחות על המדפים עם מעבדי Lakefield הם ה-Lenovo X1 Fold בעל המסך המתקפל, וה-Galaxy Book S בעל התצורה היותר מוכרת, שיהיה זמין כבר החל מהחודש.
מה המחיר הצפוי של הנייד ?
נראה כמו מהפכה של ממש, צ'יפ משמעותית מורכב יותר מהתצורה ש-AMD פתחה ע"ע צ'יפלט (שאותה אינטל יכולה ליישם אם תרצה בנוסף).
אינטל נמצאת בתקופת "דגירה" ממושכת ונראה שדי תקועה במספר חזיתות. אם Lakefield זה הכיוון ובמקביל הם יתגברו על יכולת הייצור של 10NM ובהמשך 7NM הם יותר מיצליחו לסגור את הפער (החלקי) מול AMD. וכל זה כשלאורך כל הדרך הם יישארו בפיגור של תהליך הייצור נטו (AMD מתכננת לעבור ל- 5NM שנה הבאה).
ידוע איך הביצועים שלהם ביחס למעבדי אינטל ו-AMD הנוכחיים?
לא ידוע כלום אבל מדובר על 4 מעבדי אטום עם מעבד core "אמיתי" יחיד, ביצועים לא הולכים להיות הצד החזק פה. זה יותר תחרות ל-arm מאשר ל-amd שכמעט ולא קיימים בקטגוריה הזאת של הניידים.
הדבר העיקרי שמדאיג אותי פה זו תמיכת התוכנה, איזה שינויים ידרשו בווינדוס כדי שמערכת ההפעלה תדע לנהל את זה בצורה יעילה ואופטימלית כי בלי זה המוצר הזה ימצא את עצמו מהר מאוד בפח האשפה של ההיסטוריה.
קצת לא מובן לי למה צריך את זה. מדדו ניידים ובמצב מנוחה הם צורכים 1 וואט למה צריך לסבך ולייקר? לא רואה את זה מתפתח לשום מקום, אולי לפלאפונים.
רק מגדיל את החום וזה ידוע שהמעבדים של אינטל אוהבים להגיע ל300 וואט בשרתים ושולחניים.
והתושבת… החדשה… (אינטל או לא?)
לא ברור לי למה יש דבר כזה i3. המחיר שלו בפער מועט מ-i5, והביצועים לעיתים קרובים. במקום להחזיק שובל של מעבדים זולים בשם הממוחזר עד זרא 'פנטיום', שימו i3 וזהו.
רק מה, שאין להם אותו מספק ליבות וזה הדבר העיקרי על פיו מסווגים סדרות\רמות של מעבדים.
אבל ברמה השיווקית – מכירת מעבדים חלשים בשמות 'גדולים' לא מועילה. עדיף לקרוא להם i1… זה יהיה ברור יותר
זה אולי יהיה יותר ברור אבל מה גורם לך לחשוב שזה יהיה להם יותר טוב? השוק העיקרי של המעבדים האלו זה עולם שלישי, הודו אפריקה וכו' בהחלט הגיוני שהם מעדיפים לקנות מעבד עם שם גדול מאשר i1 מסכן.
אתה ראש מחלקת השיווק של אינטל? שמח שבאת לפורום הזה. אם יש לך הסברים על מדיניות השיווק – אנא ספר לנו…
המעבדים האלה נמכרים בכל העולם, בלי קשר ליכולת הקניה. הם מיותרים כי אנשים קונים אותם, מתאכזבים שהם חלשים, ועוברים לטאבלטים…
התמיכה במעבדים היא ברמת הדרייבר. מערכת ההפעלה מופרדת מהחומרה ע"י HAL, 'שיכבת פישוט חומרה', שאומרת שלמערכת לא משנה איזו חומרה מפעילה אותה, כל עוד יש דרייבר תקין שמתווך בין החומרה לשיכבה הזו, ומספק לה את כל מה שהיא דורשת (עיבוד, מרחב זיכרון, איכסון, גישה להתקנים ועוד).