ארכיטקטורה חדשה בפתח
אינטל פותחת דף חדש במחשבים ניידים באמצעות Tiger Lake – סדרת מעבדים בתהליך ייצור חדש עם שלל טכנולוגיות מתקדמות שחלקן מגיעות לעולם ה-PC לראשונה
היום מתקיים יום הארכיטקטורה 2020 של אינטל והוא מציין בין שלל הכרזות והסברים עיוניים גם את ההשקה של הצעד הבא בעולם המובייל – מעבדי Tiger Lake המבוססים על הליך היצור 10nm SuperFin ומכילים שלל טכנולוגיות חדשות.
מעבדי Tiger Lake של אינטל למעשה באים להחליף את מעבדי ה-Ice Lake שהושקו רק לפני מספר חודשים והם מכוונים לשוק האולטרא-בוקים והמחשבים הניידים בעלי צריכת החשמל הנמוכה, שוק שהינו משמעותי וגדול במיוחד בין משתמשי המחשב האישי ככלל. בין אם מדובר באנשי עסקים, מתכנתים, או סטודנטים, בשנים האחרונות עולם המחשבים הניידים הקלים תוסף תאוצה רצינית ואינטל מבינה שיש להמשיך ולספק טכנולוגיות חדשות לשוק הזה.
המונח הנכון למעבד כמו Tiger Lake יהיה SoC (ר"ת System on Chip) בשל כמות הפעולות עליהן אחראי המעבד הזה, בין היתן גם בתחום הגרפיקה.
אינטל שמה משפר מטרות עם הנדסת Tiger Lake, בניהן שיפור הביצועים הכללי, שיפור אבטחת המידע, ושיפור ביצועי הגרפיקה באופן משמעותי.
במעבדי Tiger Lake של אינטל ישנן ארבע ליבות עיבוד כלליות מסוג Willow Cove. ליבת עיבוד זאת מבוססת בחלקה על Sunny Cove שפגשנו בדור הקודם אך מכילה מקצה שיפורים. למשל, כמות זיכרון המטמון פר ליבה גדל ב-25% ל-1280Kb מ-1024Kb. כמו גם, אינטל טוענת לשיפור משמעותי בתדר פעולת הליבות הללו.
השיפורים של ה-Tiger Lake
אינטל מגיעה בהצהרות מאוד נועזות בכל הנוגע ליכולת ליבות Willow Cove בכל הנוגע לתדר פעולה אפשרי תחת מתח פעולה מסויים. אפשר לראות בהשוואה שאינטל הכינה שטווח המתחים של Willow Cove ביחס לתדר נמצא בליגה אחרת לגמרי לעומת Sunny Cove. זאת, כאשר מתח הפעולה המינימלי נמוך גם הוא. לצערנו לא מספקת אינטל נתוני מתח מדוייקים בהשוואה זאת, אך כמובן וזה מעט בעייתי בהתחשב בזה שכל מעבד שמיוצר צריך מתח עבודה מעט שונה לכל תדר. על פי הגרף שסיפקה, נראה שליבת Willow Cove יכולה להגיע לתדרים שמעל ל-3Ghz בשימוש של כמעט מחצי מתח העבודה של Sunny Cove. מרשים בהחלט.
בזכות יחס לתדר למתח רחב משמעותית, מסוגלים מעבדים המבוססים על Willow Cove להגיע לתדרים גבוהים יותר במתח זהה לעומת דור Sunny Cove. ההפרשים שמציגה אינטל בגרף המצורף הינם רציניים למדי, כאשר מציגה ליבת Sunny Cove בתדר 3.9Ghz וליבת Willow Cove בתדר 4.7Ghz פועלות באותו מתח כניסה.
לפניכם מבנה מעבד Tiger Lake. מעבד זה כולל ארבע ליבות Willow Cove, לצד בקר זיכרון התומך ב-DDR4 וב-LPDDR4x עד למהירות של 4267Mhz. כמו כן, ל-Tiger Lake תמיכה ב-LPDDR5 במהירות 5400Mhz.
חיבוריות מתקדמת היא אחד מהדברים שהופכים את Tiger Lake למעניין באמת. לשבב זה תמיכה ב-PCI-Express דור 4.0 לצרכי גרפיקה ואמצעי אחסון, כמו גם תמיכה מלאה מובנית בתקן Thunderbolt 4 החדש ואפילו תמיכה בתקן USB 4.0 המבוסס על Thunderbolt 3 למהירויות של עד 40Gbps. אם עד עכשיו זה לא קרה, בקרוב ממשקי USB Type-C יהפכו לידידו הטוב ביותר של משתמש הלפטופ.
כשביקרנו בבניין IDC9 של אינטל בחיפה לפני שנה, הבטיחו לנו ראשי צוותי הפיתוח כי נעשים צעדים דרסטיים בפיתוח של ליבות גרפיות מצד החברה, ושאנחנו צפויים להכפלות מאוד מהירות בכח העיבוד הגרפי. את ליבת UHD630 של אינטל הכפילה בכח ליבות ה-Iris Plus שמצאנו במעבדי Ice Lake של דור 10nm הראשון. כעת, משיקה אינטל תחת מותג ה-Xe-LP Graphics שלה את הדור ה-12 של הליבות הגרפיות. ליבה זאת תהווה עוד קפיצת ביצועים משמעותית מזאת שהכרנו עד כה, והיא חלק משמעותי ממה שהופך את מעבדי Tiger Lake למה שהם.
נכון לעת זאת, מנצלת אינטל את הבמה בעיקר להכיר לנו את כלי הבניה והנתונים שמרכיבים את מעבדי דור העתיד שלה. על דגמי המעבדים ופרטים טכניים נוספים נשמע בהמשך השנה בסמוך להשקתם במגוון לפטופים השונים. אתם מוזמנים לקרוא על הארכיטקטורה שבונה את ליבות Willow Cove כאן.
מה יתן מענה לתחנות עבודה על ניידים ?
יהיה דור אחר של מעבדי high performance ?