איטיות וגמגומים בשילוב מעבדי AMD ומערכת ההפעלה העכשווית של מיקרוסופט? עדכון קרוב מבטיח לשפר את המצב עבור משתמשים בפלטפורמת האבטחה הנפוצה שגורמת לכך
לפני מספר חודשים, אי שם בקו המחבר בין תקופת הביטא אל היציאה הרשמית לשוק של מערכת ההפעלה הטריה מבית מיקרוסופט, Windows 11, נפל דבר: מעבדי ה-AMD Ryzen המושתתים עמוק מאוד בשוק לא בדיוק מסתדרים עם מערכת ההפעלה החדשה, שכן אלו סבלו (וכפי שתראו עדיין סובלים) מביצועים פחותים במקרים כאלה ואחרים. זאת, בהשוואה ישירה למערכת ההפעלה הקודמת לה, Windows 10, ולמעבדי אינטל המקבילים אשר פותחו בצמוד לתיאום עם למיקרוסופט.
התיקון לבעיות הללו הגיע מהר מאוד בעזרת שיתוף פעולה בין מיקרוסופט לחברת AMD אשר כולל עדכוני מערכת ועדכוני BIOS שהופצו עבור אותם המשתמשים בעלי מעבדים הלוקים בבעיה זו.
כבר מזה חודשים שצצים ברחבי הרשת, בכל פעם ממקורות ומקומות שונים, דיווחים הן של משתמשים מן המניין והן משתמשים מנוסים יותר אודות בעיות ביצועים הנמשכות אצל בעלי מעבדי AMD. הדיווחים הללו ביססו את עצמם מפשוטים עד עד לכאלו שכללו בעיות "גמגומים" ואיטיות. בין היתר אלו מתבטאים בקיפאון של מספר שניות בודדות בין פעולה לפעולה הנעשית על גבי המערכת, ובאופן כללי בתגובתיות נחותה יותר של מהירות הממשק וכל מה שעל גביו, החל מעבודה ביתית פשוטה, דרך גיימינג ועד לפעולות עריכה כבדות.
כעת, AMD יוצאת בהצהרה אל המשתמשים אודות בעיות ביצועים אלו. החברה לא רק מכירה בבעיות אלו כעת, היא אף מספקת הסברים, חדשות אופטימיות ואף פתרון זמני – עבור מי שבעיות אלו מהוות חלק משמעותי בעבודה על גבי המערכת או בצורך למעבר למערכת ההפעלה החדשה.
המושגים "TPM" ו-"fPTM" (ר"ת Trusted Platform Module ו-firmware Trusted Platform Module) עשוים להיות מוכרים היטב לאלו שכבר ביצע את המעבר למערכת ההפעלה החדשה, ואף לאלו העושים שימוש במערכת Windows 10. אפשרות זו, המוטמעת ב-BIOS של לוחות-אם מהשנים האחרונות היא פלטפורמה בעלת אבטחה יתרה העושה שימוש בהצפנה של מפתח אבטחה סטטי.
חברת AMD מצביעה על קשר ישיר שבין עבודה עם פלטפורמת ה-fTPM מאופשרת לבין אותם בעיות ביצועים. הקשר למערכת ההפעלה החדשה, Windows 11, היא העובדה שעבודה תחת מצב fTPM או TPM היא דרישת סף עבור הרצת מערכת הפעלה למען אפשרות לאבטחה משופרת. בעיות אלו מופיעות גם תחת Windows 10 עבור מי שבוחר לעבוד עם פלטפורמה זו כשהיא מאופשרת ב-BIOS.
ישנם פתרונות שצצו עד כה; האחד קבוע והשני הינו פתרון על בסיס דרך-צדדית. הפתרון הקבוע מגיע בדמות עדכון BIOS הפותר את הבעיה הנ"ל, אך אינו זמין לקהל המשתמשים הרחב, והוא צפוי להגיע ללוחות האם תומכי מעבדי AMD סביב תחילת חודש מאי 2022.
הפתרון השני והזמני אותו מציעה AMD היא עבודה עם רכיב TPM יעודי ("dTPM"), פתרון שעשוי להיתפס כפחות פרקטי עבור משתמשים רבים, בעיקר עבור אלו העושים שימוש במחשבים ניידים מבוססי AMD ב-Windows 11 שם אין גישה להתקנה של כרטיס חיצוני שכזה. כמו כן, הוספת רכיב זה אינה אפשרית בכל לוחות האם, וזאת מבלי להזכיר את העובדה שרכישת הרכיב עשויה להגיע לעלות של מאות שקלים, ועשויה לדרוש התקנה מחודשת של מערכת הפעלה או גיבוי קבצים, זאת בשל סיכון המידע האישי שעל גבי המערכת.
עד העדכון המיוחל בתאריך המשוער של כחודשיים מעכשיו, לעת עתה ניכר שמעבדי AMD ו-Windows 11 הם שילוב פחות מוצלח, זאת מבלי לשכוח להזכיר שאף עבודה תחת פלטפורמת ה-fTPM במערכת Windows 10 אינה רעיון טוב גם כן. אנו מקווים שהפתרון אכן יגיע כמובטח ויאפשר לבעלי מעבדי AMD Ryzen להתקדם ל-Windows 11 בצורה חלקה.
האם אתם בעלי מעבדי AMD תחת מערכת ההפעלה Windows 11 ומרגישים בתופעות אלו? מה תבחרו לעשות עד הפתרון? שתפו אותנו בתגובות