המעבד הבא בו תולה AMD תקוות הוא השנחאי (Shanghai) שייוצר בטכנולוגיה של 45 ננו-מטר. מעבדי הברצלונה הנוכחיים, בטכנולוגיה של 65 ננו-מטר, אינם מסוגלים לעבוד בתדרים גבוהים מספיק כדי להוות יריב שקול למעבדי הזיאון מבוססי ליבת היורקפילד (Yorkfield) של אינטל, וזאת מבלי להזכיר את ארכיטקטורת נהלם (Nehalem) של אינטל, הצפויה להשתחרר לקראת סוף השנה. התכנית החדשה מציבה דגש על שנחאי, והחברה מדגישה את המאמצים לעמוד בתכניותיה לייצור משמעותי בטכנולוגית 45 ננו-מטר עד סוף השנה, ולזמינות מעבד השנחאי עוד השנה עם אפשרות גלישה לתחילת 2009.
ממשיכו של השנחאי הוא איסטנבול (Istanbul) שצפוי להופיע במחצית השנייה של 2009. ליבת איסטנבול כוללת שש ליבות בטכנולוגית 45 ננו-מטר וצפויה להיות שיפור של מעבד השנחאי. ליבה זאת תיוצר כמקשה אחת על שבב בודד ותתמוך עדיין ב-DDR2 בלבד. המעבדים המבוססים על ליבות השנחאי ואיסטנבול יתאימו ל-Socket F, תושבת המעבד בעל 1207 הפינים אשר נמצאת בשימוש היום, ויפעלו עם אותן ערכות השבבים כמו הברצלונה, כך שקיים נתיב שדרוג מובטח למערכות קיימות. מעבדים אלה מיועדים למערכות עם שניים עד שמונה מעבדים, ומעבדים אלו החליפו למעשה את ה-Montreal שתוכנן להופיע בשנת 2009, לפי מפת הדרכים הישנה, ולכלול שמונה ליבות.
AMD, הנמצאת מזה זמן בקשיים, משנה שוב את תכניותיה העתידיות ומציגה מפת דרכים חדשה למעבדי השרתים ותחנות העבודה. תציג מעבד בעל שש ליבות ומתכננת את השקת דור המעבדים הבא אל תוך העשור הבא.
רנדי אלן (Randy Allen), סגן נשיא ב-AMD, חשף את תכניותיה העדכניות של AMD למעבדים וערכות שבבים המיועדים לשרתים ותחנות עבודה, קרי לשוק העסקי. התכנית החדשה מתייחסת להמשך שנת 2008 וכן כוללת תכנון לשנים 2009 ו-2010. כזכור, מעבדי הברצלונה נתקלו בקשיים רבים עם השקתם ב-2007 שגרמו לעיכובים ממושכים בהפצת המעבד. בהודעתו, הדגיש רנדי אלן כי מעבדי הברצלונה בגרסתם המתוקנת (stepping B3) נשלחים למפיצים בכמויות משביעות רצון.
למרות שהתכניות עוסקות במעבדים לשוק השרתים ותחנות העבודה, אנו יודעים כי הטכנולוגיות ואמצעי היצור של המעבדים משותפים גם לשוק המחשבים האישיים, ולכן טבעי כי התכנית הזאת תשפיע באופן זה או אחר גם על המוצרים שמיועדים לשוק זה. מפת הדרכים למעבדים המיועדים למחשבים אישיים פורסמה לפני כחודשיים, ותכניות AMD לגבי ערכות השבבים והפלטפורמות החדשות הוצגו בתערוכת CeBIT 2008 וסוקרו כאן בהרחבה. על פי אנליסטים בשוק המחשוב, התכנית משקפת ניסיון להישאר תחרותיים מול אינטל ובה בעת שמרנית במידה הראויה, עקב העיכובים וההפסדים שנגרמו עם מעבדי הברצלונה.
השנה הקרובה
על פי נתוני AMD, צריכת ההספק של דגמי השנחאי במצב סרק (Idle) פחותה ב-20 אחוזים לערך מזאת של מעבדי ברצלונה. המעבדים יכללו 6 מגה-בייט של זיכרון מטמון מרמה שלישית (L3 cache), בשונה מהברצלונה הכולל רק 2 מגה-בייט זיכרון מטמון מרמה שלישית. זיכרון המטמון מהרמה הראשונה והשניה ישאר כנראה ללא שינוי משמעותי. שיפורים נוספים הצפויים בשנחאי הם ה-AMD-V שמשמעותו ביצועי וירטואליזציה משופרים, שימוש בממשק HyperTransport 3.0, ותמיכה בזיכרון DDR2 במהירות 800 מגה-הרץ. הצפי הוא לתוספת ביצועים של כ-20 אחוזים על פני אלה של ברצלונה עקב שיפורים בליבה ויעילות ביצוע (IPC) גבוה יותר.
שמונה ליבות OUT, שש ושתים-עשרה ליבות IN
מפת הדרכים למעבדים מרובי ליבות
השינוי המשמעותי הבא צפוי במחצית הראשונה של 2010, אז תוצג ליבה חדשה בשם Magny-Cours, תכנון בעל 12 ליבות אשר יורכב משני שבבים בעלי 6 ליבות (Sao Paulo) – תכונה אשר AMD לעגה לה כאשר הוצגה לראשונה במעבדי אינטל. ה-Magny-Cours יכלול בקר זיכרון התומך ב-DDR3 ותכונה המכונה probe filter, המיועדת להפחית את מספר הפעמים בו מעבד צריך "להציץ" בזיכרון המטמון של מעבדים סמוכים כדי לשמור על עקביות המידע בזיכרון (cache coherency). במקביל תוצג גם ליבת סאן-פאולו (Sao Paulo) שתדמה בתכונותיה ל-Magny-Cours אך תכלול שש ליבות. שתי הליבות ישתמשו בפלטפורמה חדשה הכוללת ערכות שבבים חדשות ותושבת מעבד חדשה בשם G34 תחת השם Maranello. אין שום סימן למעבד בעל שמונה ליבות ונראה כי AMD ויתרו לעת עתה על אפשרות זאת.
לשרתים פשוטים יותר המיועדים לפעול עם מעבד אחד בלבד תציע AMD את הבודפסט (Budapest). המעבד יכיל ארבע ליבות וצפוי להופיע במחצית השנייה של שנה זאת. הוא כולל 2 מגה-בייט של זיכרון מטמון מרמה שלישית ותמיכה בזיכרון DDR2. מאוחר יותר, ברבעון השני של 2009 יוחלף הבודפסט בסוזוקה (Suzuka), גרסא לתושבת בודדת של האיסטנבול שתכלול ארבע ליבות, 6 מגה-בייט של זיכרון מטמון מרמה שלישית, תמיכה ב-DDR3 וב-Hyper Transport 3.0.
Leave a Comment
Subscribe
Login
0 תגובות
הצג לפי תאריך