פוג'יטסו-סימנס משיקים יחידת גרפיקה עצמאית למחשבים ניידים, ה-AMILO Graphic Booster ביחד עם המחשב הנישא AMILO Sa 3650. היחידה תאפשר למחשב הנייד להפעיל עד שלושה מסכים ולאפשר עבודה עם יישומים הדורשים ביצועי תלת מימד חזקים.
AMD הכריזה על הפתרון שלה למעבד גרפי חיצוני XGP (ר"ת eXternal Graphic Processor) לפני כחצי שנה. מחשבים נישאים של פוג'יטסו-סימנס (Fujitsu-Siemens) התומכים בטכנולוגיה זו היו צפויים להופיע לפני כחודשיים, אך בגלל עיכובים שונים הקשורים בתהליך הפירוד בין החברות, מציגה החברה רק עתה את המחשב ויחידת העיבוד הגרפית החיצונית.
המחשב החדש AMILO Sa 3650, כולל מסך WXGA של 13.3 אינץ', מעבד כפול ליבה Turion או Athlon של AMD, שבב גרפי ATI HD 3200 המשתמש בזיכרון המערכת, ודיסק קשיח בנפח של 250 עד 320 ג'יגה-בייט ועד 4 ג'יגה-בייט זיכרון. זהו כרגע הדגם היחיד המסוגל לפעול עם היחידה החיצונית הנקראת AMILO Graphic Booster המבטיחה הגדלה של 470 אחוזים בביצועים הגרפיים יחסית לביצועי המחשב ללא היחידה.
ה-AMILO Graphic Booster מבוסס על ה-ATI Mobility Radeon HD 3870 (ליבת RV670) ובחודשים הקרובים צפוי להופיע גם דגם המבוסס על ליבת ה-RV770 המצויה בכרטיסי ה-HD 48XX. היחידה מתחברת למחשב הנייד בעזרת מחבר קנייני מיוחד התומך ב-PCI Express X8 (ובעתיד גם ב-PCI Express X16). החיסרון המרכזי של הטכנולוגיה כרגע הוא העובדה שניתן להשיג מערכת כזאת רק מפוג'יטסו-סימנס והמחיר צפוי להיות כ-1500 אירו (כ-2,000 דולר) למחשב וליחידה הגרפית. בשורה התחתונה, המחשב מסוגל להריץ Crysis והטכנולוגיה נראית מבטיחה.
כרטיסים גרפיים ומחשבים ניידים
הבעיה העיקרית בנוגע לכרטיסים הגרפיים במחשבים ניידים היא כמובן כמות האנרגיה המוגבלת העומדת לרשותם כאשר הם פועלים על סוללה, והמקום המוגבל שניתן להקצות ליחידת עיבוד גרפית והקירור הנדרש עבורה. על כן לא ניתן למצוא שבבים גרפיים חזקים במחשבים ניידים, ולצורך זה קיימות גרסאות ניידות לשבבים גרפיים אשר ביצועיהם נופלים בהרבה מהשבבים המיועדים לכרטיסים גרפיים במחשבים שולחניים.
גישה אחת להתמודד עם הבעיה היא שימוש בשני שבבים גרפיים, האחד חלש בביצועים וחסכוני בהספק לשימוש בעת עבודה עם סוללות, והשני בעל ביצועים גבוהים וצריכת הספק גבוהה יותר לשימוש כאשר המחשב מחובר לחשמל. בגישה זו נקטה Apple במחשבי ה-Macbook החדשים, אך השיטה אינה מאפשרת שימוש בשבבים שלא תוכננו לשוק הניידים ולא ניתן לשדרג את השבב ללא החלפת המחשב.
על כן AMD החליטה לתת פתרון לבעיה זו בעזרת יחידה גרפית חיצונית. הרעיון כשלעצמו אינו חדש, AMD רצו להגיע למצב בו ניתן יהיה להחליף יחידה גרפית באופן פשוט כפי שניתן לבצע זאת במחשב שולחני. על כן היה צורך לתכנן דרך חיבור סטנדרטית שתאפשר קלות חיבור מבלי לפגוע בביצועים. כל החיבורים הסטנדרטיים הקיימים במחשבים ניידים, כולל יציאת PCI Express X1 עבור כרטיסי הרחבה, אינם מספקים את נפח התעבורה הדרוש לכרטיס מסך חזק, ועל כן נדרש לתכנן ממשק חדש למטרה זו.
ממשק ה-XGP
כדי לממש את הממשק ליחידה החיצונית, AMD בחרו בפיתרון פשוט. הם תכננו יציאת PCI Express ייעודית המתחברת אל מארז המחשב הנייד. לצורך כך נבחרה חברה יפנית, בשם JAE המתמחה במחברים, לתכנן מחבר וכבל חדש המסוגל לתמוך בשמונה אפיקי PCI Express למרחק קצר, ולעמוד בדרישות מחיר וגודל שיתאים לחיבור במחשב נייד. מבחינה תיאורטית, אין שום הבדל בין חיבור כרטיס גרפי ללוח האם או דרך ממשק ה-XGP. בעתיד, יהיה זמין גם ממשק XGP שיתמוך ב-16 אפיקי PCI Express.
הממשק החדש ניתן לשימוש בכל מחשב ויכול לתמוך בכל התקן, כולל כרטיסים גרפיים של NVIDIA, היות ומדובר, כאמור, בהרחבה של קווי PCI Express סטנדרטיים. AMD הכריזו על דריברים חדשים עבור השבבים הגרפיים שלהם, שיאפשרו להם להציג תמונה על המסך של המחשב הנייד בעזרת היחידה הגרפית החיצונית.
אם החזון של AMD יצליח, יתכן מאוד ובעתיד הלא רחוק החלפת כרטיס גרפי במחשב נייד תהיה פעולה פשוטה יותר מאשר במחשב השולחני שלכם. בנוסף, ממשק ה-XGP יאפשר חיבור תוספים שונים ומגוונים למחשב הנייד כגון בקרי דיסקים, כרטיסי קול וכדומה. ניתן יהיה להעביר יחידה חיצונית כזאת בין מחשבים במשרד לפי הצורך. אם כי הפתרון הנוכחי מבית פוג'יטסו-סימנס מכיל כרטיס גרפי מדור קודם, סביר להניח כי יצרנים נוספים יכנסו לזירה החדשה ואנו נראה מוצרים נוספים ומעניינים בעתיד שיתמכו בממשק ה-XGP.