עידן חדש למחירי כונני ה-SSD מתחיל היום, וסמסונג נותנת לזה את הסיפתח
זה נקרא SSD 840, ובניגוד ל-SSD 840 Pro, המבוסס על מבנה MLC מסורתי, מדובר בכונן ה-TLC (ר"ת Triple Level Cell) הראשון לשיווק מסחרי. עכשיו זה זמן מצוין גם להסביר לכם מהו TLC ולמה מה שקרה היום כל כך חשוב.
מה זה TLC, בעצם?
בניגוד לכוננים מבוססי שבבי SLC (ר"ת Single Level Cell) מהירים ויקרים, המשמשים כיום בעיקר בשוק השרתים ותחנות העבודה למיניהן, כוננים מבוססי TLC הינם זולים יותר ליצור, שזוהי בדיוק המחלה ממנה סבלו כונני SSD עד עתה: כל נושא המחיר יחסית לנפח.
עד עתה, היה למחיר נמוך זה מחיר, בדמות האמינות התיאורטית של המוצר העלולה להיפגם: בכונני MLC, הנפוצים ביותר לשימושים ביתיים כיום, מאוחסנים בכל תא שני ביטים של מידע בלבד. בכונני TLC, לעומת זאת, יאוחסנו שלושה בכל תא. ניתן להסיק מכך כי בכוננים מבוססי TLC, התאים עובדים קשה יותר, ולפיכך (תיאורטית לפחות) יחזיקו פחות שנים.
הכוננים החדשים לא רק תחרותיים במיוחד – הם גם נראים לא רע בכלל |
סמסונג, לעומת זאת, טוענת כי כונן ה-SSD 840 החדש שלה מסוגל לשרוד יותר מחזורי כתיבה/שכתוב מכונני MLC מתחרים, וכי מהירות הקריאה הרציפה, הקריאה האקראית והכתיבה האקראית שלו אפילו גבוהה יותר מסדרת ה-830 שלה, המבוססת על MLC ונחשבת למשתלמת במיוחד.
מחיר – הג'וקר של סמסונג
לצערנו, קיימות ביקורות מועטות בלבד על כונן ה-TLC המסחרי הראשון, ולכן לא נוכל לעדכן כרגע האם הביצועים עליהם הצהירה סמסונג אכן תואמים את המציאות. סמסונג פירסמה גם את התמחור המומלץ של הכוננים החדשים, וזה אטרקטיבי ביותר וממחיש את הפוטנציאל של שבבי ה-TLC: גרסת ה-120 גיגה-בייט אמורה לעלות 110 דולר, גרסת ה-250 גיגה-בייט אמורה לעלות 200 דולר, וגרסת ה-500 גיגה-בייט אמורה לעלות 450 דולר. אנחנו אומרים "אמורים לעלות" מכיוון שהרבה פעמים, המחיר בפועל נמוך יותר מהמומלץ על ידי היצרן, וכשיצרנים נוספים יציעו כוננים מבוססי TLC, יתכן והמחיר ירד אפילו יותר.
מחיריהם וביצועיהם המוצהרים של הכוננים החדשים, על פי סמסונג |
ולקינוח – יש גם MLC
בהתאם למסורת אותה הנחיל ה-SSD 830 בזמנו, גם ה-SSD 840 Pro מבוסס אומנם על MLC אך איננו מתפשר על ביצועים. ביקורות על דגם ה-128 גיגה-בייט (הנפח המינימלי, על פי דעתנו, להתקנת מערכת הפעלה, אופיס, וכמה תוכנות וזאת מבלי שהמחשב יצעק כל הזמן כי חסר לו מקום על כונן C) מראות כי הכונן חסכוני במיוחד בצריכת ההספק שלו. יתרון נוסף הוא ביצועים טובים יחסית לכוננים ותיקים יותר.
כונני ה-840 Pro מציעים ביצועים מרשימים, בצריכת הספק מרשימה עוד יותר |
חבל שלביצועים יש מחיר. גרסת ה-64 גיגה-בייט של הכונן צפויה לעלות 100 דולר, גרסת ה-128 צפויה לעלות 150 דולר, וגרסת ה-256: 270 דולר. ישנה גם גרסת 512 גיגה-בייט, שצפויה לעלות 600 דולר. זה קצת גבוה יותר ממתחרים קיימים, וההחלטה נותרת בידיכם האם הביצועים הגבוהים וצריכת ההספק הנמוכה של הכונן שווים את זה.