האם כדאי להשקיע אלפי דולרים בפתרונות קצה עליון מתקדמים, על מנת לקבל גישה למהירות החדשה והאולטימטיבית ברשת הביתית האישית שלכם?
בימים אלה נראה כי יש התעניינות הולכת וגוברת בישימות של טכנולוגית 10G, או 10 ג'יגה-ביט בשנייה, בסביבה הביתית. בדרך כלל מי ששוקל את בטכנולוגיה הזו, המספקת מהירות הגבוהה פי 10 מזו של 1G, נמצא בשלבי בניה או שיפוץ של הבית ובוחן את האפשרות לשדרג את מהירות הרשת הביתית. בחינה זו נובעת משתי סיבות עיקריות:
- במסגרת הבניה (או השיפוץ) כבלי הרשת המושחלים בתעלות הם בדרך כלל מסוג CAT6 או CAT7 והם מסוגלים לשאת מהירות שכזו.
- בעיקר בארגונים גדולים וכאמצעי לחיבור בין שרתים ורשתות, השימוש בטכנולוגית 10G הולך וגובר.
פרט לכבילה מתאימה (האלמנט הפסיבי של הרשת), על מנת ליישם רשת הפועלת במהירות של 10G נדרשים מספר רכיבים אקטיבים (כלומר כאלה הפועלים באמצעות מתח חשמלי).
הראשון והעיקרי שבינהם הוא מתג (סוויץ, switch), בעל לפחות 5 כניסות, התומך במהירות כזו. הדגם האטרקטיבי ביותר של מתג מסוג זה הוא ה-ProSAFE XS708E של חברת Netgear, שעלותו נעה סביב $750 עד $850. למתג זה יש 8 כניסות והוא מותאם לארון תקשורת ברוחב 19 אינץ'.
מחירו של המתג הוא רק ההתחלה. בשלב הבא יש לדאוג שבכל מחשב בבית יותקן כרטיס רשת התומך אף הוא במהירות של 10G. כאן ניתן למצוא מספר אפשרויות כמו ה-X540T1 של חברת אינטל בעלות של כ-$210 דולר או ה-ST10000SPEX של חברת StarTech שעלותו סביב $270.
אפשרות נוספת היא רכישת לוח אם הכולל יציאת רשת, אחת או יותר, התומכת במהירות של 10G. כך למשל הלוח של חברת ASROCK מדגם X99 WS-E/10G כולל שתי יציאות מובנות של 10G המתבססות על רכיב ה-10G של חברת אינטל.
זהו לוח ותיק, שיצא לשוק לפני כשנה וחצי, התומך במעבד XEON E5 או על i7 בפורמט LGA 2011. עלותו של לוח זה היא כ-$700 ובתמונה משמאל, מתחת ללוח הקירור הכחול, ניתן לראות את שתי יציאות הרשת התומכות במהירות 10G.
חברת ASUS נקטה גישה מעט שונה וכללה עם לוח האם שלה מדגם MAXIMUS VIII EXTREME/ASSEMBLY כרטיס PCI-E התומך במהירות 10G.
מדובר במארז משולב הכולל לוח אם סטנדרטי (Z170) התומך בדור ה-6 של מעבדי אינטל (Skylake) וכרטיס הרחבה לתמיכה ב-10G. עלותו של מארז זה מעט נוחה יותר וניתן להשיגו במחיר של כ-$550.
בנוסף ללוח זה, ובמסגרת תערכות Computex 2016, שנערכה לפני כחודשיים, הציגה ASUS לוח אם נוסף הדומה מאוד לזה של ASROCK. דגם זה – X99-E 10G WS – כולל 2 יציאות מובנות של 10G המתבססות אף הן על הרכיב של חברת אינטל. בשלב זה עדיין לא נמסר מחירו של לוח זה התומך במעבדי XEON ו-I7 בפורמט LGA 2011 בלבד.
המרכיב האקטיבי השלישי ברשת הביתית שמהירות 10G רלוונטית לגביו הוא ה-NAS. בתחום זה ניתן למצוא פתרונות של מספר חברות מתמחות כמו QNAP או Synology המציעות דגמים התומכים במהירות של 10G.
כך למשל ה-TS-831X של QNAP, בעלות אטרקטיבית של כ-$800, כולל 8 מפרצים לדיסקים ושתי יציאות רשת של 10G ואילו ה-DS2015xs של Synology, שגם הוא בעל 8 מפרצים, עולה כ-$1500.
בהנחה שבבית ממוצע ישנם ארבעה מחשבים נייחים, העלות המינימאלית לקפיצה מרשת של 1G לרשת של 10G עומדת על כ-$1,800. עלות זו לוקחת בחשבון 4 כרטיסי רשת של 10G ומתג תואם. מי שיחליט לרכוש מוצרי יד-שניה או לפשפש אחרי מבצעים ב-Ebay וב-Aliexpress יכול להקטין את ההפרש עוד יותר. הפרש המחיר בין NAS התומך ב-1G ל-NAS התומך ב-10G היא כ-$450, תוספת שתעלה את ההפרש המתבסס על מחירים רשמיים לכ-$2,250.
כל ההסכומים המופיעים בפוסט זה מבוססים על עלויות בארה"ב והם אינם כוללים מיסים ועלויות יבוא. אם ניקח גם עלויות אלה בחשבון, בשורה התחתונה – מדובר כאן על הפרש מינימאלי של כמה אלפי שקלים שיכול לטפס אף מעבר ל-10,000 שקל. זוהי כמובן הוצאה לא מבוטלת, אך מי שרוצה לקבל ברשת הביתית שלו מהירויות פנטסטיות ולחיות על "הקצה" לא יהסס לשלם תוספת זו.
ב-NetCHEIF תוכלו למצוא סקירות ומדריכים נוספים בנושאי נתבים ורשתות ביתיות
אלה המחירים כרגע, מן הסתם שירדו בהתאם לדרישה
השאלה היא כמה עולה שירותי אינטרנט על ע"י הספקי האינטרנט והתשתיות . שכן ללא התמיכה שלהם הדבר לא שווה . זה כמו לקנות מכונית מרוץ . וכול מה שאתה יכול לעשות איתו זה לנסוע ב100 קמ"ש מקסימום ….
ממתי ישנו צורך בשימוש בייתי, במהירויות כאלו ?
בשביל לגלוש באינטרנט ? לצפות בסרטים ? לשחק במשחקי און-ליין ? להוריד קובץ פה או שם ?
אלו השימושים הטיפוסיים ברשת בייתית. עבורם לא רק שמספיק 1G, אלא במרבית המקרים גם רשת
מיושנת יותר של "רק" 100mb עושה עבודה מעל ומעבר.
ממילא ספקיות האינטרנט בארץ מספקות טיפוסית עד 100mb (הוט ובזק).
חיבורםי מהירים יותר מכך מדברים כבר על קווי frame relay מאד יקרים, מהסוג שאינו נפוץ
במגזר הבייתי, אלא במגזר העסקי בלבד.
נכון להיום זה כנראה עדיין מיותר, אבל עם הזמן כשזה יהיה יותר רלוונטי המחירים גם ירדו בהתאם. אם גם צפיה ב4K ביוטיוב עדיין אפשרית עם "100מגה" כנראה שזה עדיין פחות הכרחי כרגע.
אני לא בטוח שהמגיבים פה יודעים מה ההבדל בין רשת ביתית וחיבור אינטרנט וזה עצוב
ברשת ביתית אין ספק ש-10GB זה נהדר, אחרי הכל זה די מבאס לנסות להעביר קבצים בין המחשבים בקצב איטי, אצלי בבית אני משתגע מקצב ההעברה בין המחשבים, עד כדי כך שלפעמים אני פשוט מעדיף להעביר עם החסן נייד…
אבל לכמה אנשים יש NAS ברשת הביתית שלהם? רוב האנשים שנתקלתי אצלהם ברשת ביתית הסתפקו בשיתוף המידע בין המחשבים…
ברור אפילו מיליוני שקלים שווה לשלם על חרא