היחידות המרכזיות בתוך כונני ה-SSD הם הבקר ומודולי הזכרון המשמשים לאחסון המידע. כאשר טכנולוגיית ה-SSD הייתה בחיתוליה, נהוג היה להשתמש במודולי זכרון בתקן DRAM אשר על מנת לשמור על גביהם מידע היה צורך במקור כח קבוע. כיום, נהוג להשתמש במודולי זכרון מסוג NAND Flash אשר לא מצריכים מקור כח קבוע, אם כי מודולי זכרון אלה הינם בעלי אורך חיים קצר יחסית.
הבקר
בכל כונן SSD נמצא הבקר אשר משלב בתוכו את היכולת לגשר בין רכיבי ה-NAND לבין הפלט והקלט של ה-SSD. הבקר הוא מעבד אשר מוציא לפועל קוד ברמת הקושחה והוא אחראי בעיקר על ביצועי כונן ה-SSD. הקושחה משתנה לרוב בין יצרניות ה-SSD השונות ולמרות שייתכן שמדובר על אותו סוג בקר, את הקושחה ניתן, ואף רצוי לעדכן על מנת לוודא שה-SSD עומד ברף הביצועים שהוא אמור לספק.
מודולי הזכרון
כפי שציינו כבר כיום נהוג בעיקר להשתמש במודולי זכרון מסוג NAND משתי סיבות עיקריות שהן עלויות ייצור זולות יותר אל מול ה-DRAM ובנוסף לכך אין צורך במקור כח קבוע על מנת לאחסן את המידע בתוך מודולי הזכרון.
מודולי ה-NAND מגיעים בשתי תצורות:
- MLC (ר"ת Multi Level Cell): בתצורת MLC ניתן לרשום מעבר לביט בודד על כל תא. באופן פרקטי זה מתבטא בצמצום המרווח שנוצר בין התאים אך בכך גם נוצרת האפשרות של יותר שגיאות. כמו כן, ה-MLC זול יותר לייצור עקב צפיפות אחסון גדולה יותר.
- SLC (ר"ת Single Level Cell): בתצורת SLC ניתן לרשום ביט בודד בכל תא. ה-SLC ניחן ביתרון של מהירות כתיבה, צריכת חשמל נמוכה יותר ועמידות גדולה יותר של התאים אך עלות הייצור שלו פר מגה גדולה יותר. מקובל להשתמש ב-SLC בכרטיסי זכרון מהירים.
איסוף זבל ופקודת TRIM
תהליך איסוף הזבל בכונני SSD הוא חיוני מאוד לביצועי הכונן. בתוך הבקר של רוב הכוננים ניתן למצוא תכונה הנקראת "איסוף זבל ברקע" אשר דואגת לבצע איחוי על המידע שנמצא בתוך הכונן ובכך נוצר מצב שהמידע לא מפוזר בתוך הכונן וניתן לגשת אליו במהירות. לא רק שהדבר עוזר לשמור על ביצועי הכונן אלא גם מנטרל את הצורך לבצע איחוי תקופתי אשר עלול להוריד זמן רב מאורך חיי הכתיבה של זכרונות ה-NAND.
בנוסף לאיסוף זבל קיימת בתוך מערכת ההפעלה חלונות פקודה בשם TRIM. פקודה זו מודיעה לכונן ה-SSD אילו בלוקים של מידע כבר לא נחוצים וניתנים למחיקה. פקודה זו מאוד מועילה לכונני ה-SSD ובמיוחד לכוננים אשר לא מכילים את תכונת איסוף הזבל ובכך גם היא תורמת לשמירה על ביצועי הכונן. כאשר מתקינים כונן SSD בתוך המערכת חשוב מאוד לבדוק שאכן פקודת ה-TRIM מופעלת.
טבלת השוואה
כאשר כונני ה-SSD הוצגו לראשונה הם הביאו איתם שינויים מהפכניים שגרמו לכוננים קשיחים מכניים להיראות חיוורים לידם. בטבלה הבאה ננסה להשוות את שתי הטכנולוגיות ונראה עד כמה מהותיים השינויים שכונני ה-SSD הביאו עימם.
למה דווקא עכשיו?
חבל שלא חיכית והשוויתם את הדור החדש (G3) של הSSD של אינטל, שיוצא מחר (28 במרץ)
גם אליהם נגיע
אל דאגה 🙂
ביקורת בלי AS SSD
מאוד מפתיע לראות ביקורת של SSD מבלי בדיקה בכלי היותר "יעודי" לSSD
ל G3 אין הרבה מה להציע
תודה על כתבה איכותית
למה דגמים כ"כ יקרים?
למה לא לבדוק כבר את הדגמים היותר זולים? כמה מענה הם נותנים למיינסטרים?
כל הכבוד על הכתבה, אך חבל…
שלא הכנסת גם ה- G.Skill Phoenix שנחשב למאוד אטרקטיבי.
ל-4 חוץ ממהירות כפולה..
..ובקרה יציבה יותר על הקריאה והכתיבה ועוד הרבה דברים שכדאי שתקרא עליהם לפני שאתה פולט שטויות.
פשלה שאין בביקורת OCZ VERTEX 3, הכוננים הכי מהירים עם בקר מסדרת 2200 ???
הם כבר כאן אצלנו אצל היבואן:
http://www.tdsd.co.il/htmls/SATA_III.aspx?c0=17115&bsp=16153&bss333=17115
יעקב
Crystal Disk Mark מריץ את אותם הבדיקות
איך אין corsair force?? בבדיקה שלכם…
לכל מי ששואל למה אין דגמים מסויימים
מיותר להכניס כל כך הרבה כוננים שחולקים את אותו בקר בשם Sandforce-1200, הביצועים יהיו שווים לשני הכוננים שכן סקרנו כאן.
לאלכס, באמת לא שמת לב שהכל נעשה בממשק Sata3Gb/s? כל הפואנטה היא שנעשה סקירה חדשה על כל הכוננים החדשים שתומכים בממשק Sata6Gb/s כשיהיה אפשרי להשיג אותם.
תודה !
יופי של פוסט
כתיבה נהדרת ומעניינת!
9 – היבואן גנב חבלז
המחיר של ה120 GB בארה"ב הוא בסביבות 850 שקל.
תוסיף מעמ.
איך לכל הרוחות מגיעים ל1600 שקל?
למגיב 15 אין מספיק תחרות בארץ
חסרה שורה תחתונה
כמו כל קורא סביר מעניין אותי אם הכוננים האלו שווים את הכסף או לא.
מה אחוז השיפור הממוצע שלהם על כונן מכני?
10%? 5%?
בסקירות האחרונות באתר אני בתחושה שקשה לצאת עם מסקנה אופרטיבית.