לקחנו לסיבוב את קירור המים המתקדם – בכדי לבחון האם יש הצדקה אמיתית להעדיף אותו על פני קירורי האוויר המאסיביים
כאשר עולם קירורי המים כערכה מוכנה למחשב האישי נכנס למיינסטרים לראשונה, רבים היו סקפטיים בנוגע לכדאיות כל הסיפור. בכל זאת, מי הולך להשקיע 1,000 שקלים ויותר רק בשביל לקרר את המעבד, להסתכן בדליפות וגם לאחסן את כל הציוד הרגיש הזה? זה קרה לפני קצת מעל לעשור עם ערכות קירורי המים אשר הגיעו מפורקות לחלוטין, ועל המשתמש היה לוודא את הידוק החיבורים ותנועות הנוזל במערכת. מזל שהתקופה הזאת מאחורינו.
קירורי המים בהרכבה אישית נשארו למהדרין שבחובבים והמחירים שלהם רק עולים בהדרגה משנה לשנה. לפני כמה שנים נולד רעיון נהדר לאלו שבכל זאת רוצים קירור מבוסס נוזל למערכת אך לא רוצים את כל "ההתעסקות" הזאת של תחזוקת מערכת רגישה – ערכות ה-AIO (ר"ת All in One) נולדו.
בביקורת זאת אנחנו מתמקדים באחת מערכות ה-AIO המתקדמות והמרהיבות שיצאו לאחרונה לשוק והיא ה-X62 מסדרת ה-Kraken של NZXT. מדובר בדור שלישי לסדרת קירורי המים של יצרנית החומרה המפורסמת.
ה-Kraken X62 הינו קירור מים המבוסס על רדיאטור בגודל 280 מילימטרים וכן עושה שימוש בשני מאווררים בגודל של 140 מילימטרים.
אריזה ותוכן
באריזה מלבד גוף הקירור עצמו מקבלים שני מאווררים בגודל 140 מילימטרים מדגם Aer P140, חוברת התקנה בעברית לרוכשים ביבוא רשמי בארץ, וערכת עגינה לתושבות השונות.
ה-Kraken X62 הוא אחד מהקירורים הגמישים בתאימות לתושבות מעבדים עם תמיכה בכל התושבות הללו:
- Intel LGA115X, LGA2066, LGA1366, LGA2011
- AMD AM3, FM2, AM4, TR4
אתם מכוסים כמעט עם כל מעבד שנמכר היום ובעשור האחרון מאינטל ו-AMD בקירור הזה. אני שמח לראות את התמיכה הטבעית בתושבות AMD החדשות מסוג AM4 ו-TR4 עם קירור שנרכש בימים אלו.
כך נראה גוף הקירור לפני התקנה במערכת המחשב. המתכונת היא מסורתית בכל הנוגע למבנה שלו. ישנו בלוק הכולל משאבה, והם מחוברים בצנרת קשיחה למדי לרדיאטור שמכיל צינורות נחושת ומניפות אלומיניום רבות.
צפיפות המניפות היא בינונית ומשמעות הדבר שמאוורר זקוק לדחיפת אוויר ברמה בינונית בשביל לאזן בין יכולת קירור לרעש. כאשר המניפות דחוסות, יכולת הקירור תעלה כשדוחפים הרבה אוויר, אך גם רמת הרעש כתוצאה מכך.
לרדיאטור הזה ניתן לעגון מאווררי 140 מילימטרים משני הצדדים. אנחנו נשתמש במאווררים המגיעים איתו לצורך הגינות הבחינות.
כך נראית תחתית הבלוק. הבלוק מגיע עם משחה מרוחה מראש ולכן אין סיבה להוסיף על כך בהתקנה בתושבות הסטנדרטיות. אני כן חושב שהשטח והכמות הזאת אינם אופטימליים לתושבות גדולות כמו LGA2066 ו-TR4 אך לא יסב נזק במידה ותשתמשו בבלוק בצורה בה הוא מגיע מהמפעל. הדברים הללו נבדקו, אחרי הכל.
הליך ההתקנה – LGA1151
את התקנת הקירור החלטנו לבצע במעבד החם והטרי מבית אינטל מדגם Core i9 9900K שמתאים לתושבת LGA1151. הליך ההתקנה פשוט למדי וכולל כמה צעדים שמוסברים בבירור במדריך.
תחילה יש להתאים את אמצעי העגינה לחורים בגב הלוח. לאחר מכן יש להבריג עד הסוף את הברגים הדו-צדדיים שמופיעים בתמונה.
לבסוף, יש להניח את הבלוק עם המשחה התרמית כאשר הברגים יוצאים מהחורים, ולחזק באמצעות ברגי אצבע בצורה ידנית. חשוב לי להבהיר שאין צורך בהפעלת כח מיותר ואני לא ממליץ על מברגה חשמלית לביצוע פעולות כמו חיזוקי ברגים של קירורים למעבדים. חוזק מפרק-היד והתנגדות מספקת הם סימן טוב לקירור מחוזק היטב.
אל הבלוק יש לחבר את הכבלים הנשלפים שמגיעים באריזה. כבל אחד מתחבר מהמשאבה לחיבור חשמלי מסוג SATA. כבל שני מחבר את הבלוק למחבר ה-USB 2.0 בלוח האם שבדרך כלל מיועד למארז. כבל שלישי מחבר את המשאבה לאחד מראשי המאווררים בלוח האם לניטור מהירות הסיבוב.
את המאווררים יש לחבר באמצעות הברגים הארוכים לרדיאטור. אפשר לחבר בקונפיגורציות שונות, כמון משיכת האוויר מהרדיאטור, או לחלופין דחיפת אוויר קר דרכו.
אפקטים ושליטה תוכנתית
שליטה על מוצרי NZXT נעשית באמצעות התוכנה בשם CAM. תוכנה זאת מאפשרת שליטה וניטור של רכיבים רבים במערכת המחשב, ולא רק גוף הקירור ונורות המארז. אפשר לראות כיצד פועל המעבד, כרטיס המסך ואפילו הכוננים הקשיחים.
אישית אני מוצא את התוכנה נקיה ונוחה למדי לשימוש, אם כי נראה שהיא מאוד עסוקה ברקע. קשה לי להגדיר אותה בתור קלת משאבים אבל נראה שלאחר כמה דקות מרגע הפעלתה היא נרגעת והשימוש במשאבים פוחת.
התוכנה גם מאפשרת שליטה על אחד מהאפקטים המפורסמים ביותר של תאורה מודרנית, והוא "מראת האינסוף" שקיימת על גבי הבלוק. האנימציה של התאורה והצבעים היא מהאלגנטיות שאני ראיתי עד היום בציוד מחשב.
אם כבר לעשות RGB אז בסטייל ו-NZXT בהחלט קלעה בסגנון. ברשותכם, כמה מבחני ביצועים.
מערכת הבחינה ומבחני ביצועים
מערכת הבחינה שלנו לקירור זה כוללת כפי שצויין את המעבד Core i9 9900K. הוא מותקן על גבי לוח האם Asus Maximus XI Extreme. את הקירור הזה השוונו לשניים שאנחנו חושבים שמתאימים להשוואה מהסוג הזה והם ה-NH-D15 של Noctua וה-Kuhler K240 של אנטק. האח נחשב לקירור אוויר מהמתקדמים בעולם והשני לקירור מים תקציבי למדי. קירורים אלו נבחנו עם המאווררים אשר מגיעים איתם באריזה.
המעבד נבחן בשני מצבים כאשר באחד הוא צורך 110W של חשמל, ובשני 180W אחרי אוברקלוקינג קל. המצבים הללו נוצרו על מנת לבדוק כיצד מגיבים הקירורים השונים עם פליטת החום השונה של המעבד.
בשביל לבחון בצורה הוגנת, החלטנו למעשה לנרמל את עוצמת הרעש הנפלטת מהמאווררים של הקירורים השונים. רמת הרעש שנמדדה מהסביבה כברירת-מחדל היא 33dbA בשימוש מודד. רמת רעש של 36dbA מהמודד נחשבה עדיין לשקטה מאוד והחלטנו להשתמש בה קקו מדידה לביצועי קירור. טמפרטורת החדר היא 24 מעלות צלזיוס במהלך הבחינות.
אנחנו מאוד שמחים לראות שבדור המעבדים החדש של אינטל הודות להלחמה התרמית שבוצעה במקום ישום משחה בדור 8, ההבדלים בין קירור מים מתקדם לבין קירור אוויר מתקדים גדלים ומתחילים להצדיק את ההשקעה הכספית (מעבר לנראות, כמובן).
במבחן ה-180W החשוב בו פליטת החום של המעבד מוגברת, פותח קירור ה-X62 פער אמיתי על קירורים אחרים שנבחנו תחת אותה עוצמת הרעש, מה שהופך אותו ליעיל משמעותית. כמובן שההבדלים הם מטאוריים, אך אפשר להגיד זאת על כל שוק הקירור מ-200 שקלים ועד אינסוף.
בסך הכל, יצאנו מאוד מרוצים ממבחני הביצועים עם קירור ה-X62 וידענו שבקשה שלו בתור קירור למעבדת הבחינות שלנו תהיה אחת נכונה, שכן נוכל להשתמש בו אפילו לרכיבים עם צריכת חשמל גבוהה יותר מזאת של ה-9900K.
לסיכום
קירור ה-Kraken X62 זכה בשנה האחרונה לתהילה בקרב מרכיבי מערכות המחשב. אני חושב שזה קורה בעיקר בגלל איך שהוא נראה כיצירה מרכזית במערכת מחשב חדשה כיום. האפקטים של נורות ה-RGB זה בהחלט משהו שמשתמשים רבים מחפשים.
מחירו של קירור זה בשוק כ-800 שקלים, מחיר שבהחלט מכניס אותו לקטגוריית הפרימיום של ערכות קירור המים, אמנם יש לו גם את הביצועים לגבות זאת. ניתן לראות בבירור שיעילות הקירור גבוהה באופן משמעותי מזו של ספינת דגל בעולם קירור האוויר בשימוש מעבד בעל פליטת חום גבוהה דוגמת ה-Core i9 9900K.
גם לעומת ערכת קירור מים זולה יחסית דוגמת ה-K240, ה-X62 הציג ביצועים מאוד מרשימים תחת אותה עוצמת רעש, דבר המעיד גם כן על יעילות המאווררים וגוף הקירור עצמו.
מומלץ – קירור מים NZXT Kraken X62
יש סיבה טובה שבגללה ביקשנו את הקירור הזה למעבדת הבחינות שלנו, ואני חושב שהביצועים הן עיקר הסיבה. נכון לעכשיו, ה-Kraken X62 הוא מקירורי המים המתקדמים שתמצאו בישראל. בזמן שרבים בוחרים בעיצובים נועזים בדגמים החדשים תוך הזמנת ביצועים, NZXT לא מוותרת בגזרה הזאת כל כך מהר.
קניתי אותו לפני יותר משנה ואני מבסוט. בביצועים המובילים האמיתיים הם עדיין גופי הקירור הפסיביים כגון NOCTUA שהיה לי אישית לפני הKRAKEN. מי שרוצה בכל זאת לקנות ולקבל טמפרטורות קרות באמת יכול לפתוח את המעבד ולשים משחת מתכת נוזלית. כמובן גם להחליף את המשחה הממוצעת שמגיעה על הגוף קירור במשחה קצת יותר רצינית כמו הNT H1
במשך כמה זמן המעבד היה תחת עומס?
המדדים נלקחו לאחר שעה אחת בדיוק. אוסיף זאת
תודה רבה, זה תמיד הפרט שמעניין אותי בביקורות על קירורי מים.
שאלה נוספת ברשותך, במערכות קירור מים שהן לא מגיעות מוכנות יש להחליף את הגומיות , מה בנוגע לקירורי ה AIO איך מתבצעת ההחלפה אם וכאשר יש צורך.
איןצורך להחליף שם.
זה עיניין של בלאי.
בקירור עצמי אתה תחליף גומייה ברגע שתרגיש משהו שמטריד אותך, בAIO הכל מגיע סגור ונעול ללא צורך באחזקה (הנ"ל) למשך תקופת האחריות.
כלומר, שנתיים שלוש אתה לא תיגע בAIO פרט לניקיון האבק. לאחר התקופה המדוברת השעון הביולוגי שלך כבר יבקש ממך לבדוק מה קורה בכל הנקודות.
מאחר וAIO מגיע הכל כולל הכל BUILT-IN נעול אטום ומאובזר, רצוי לכוש חדש בתום האחריות _ או לחילופין אם אתה מכיר את החומר אתה יכול לפרק ולהרכיב חדש (צנורו,ת גומיות פיסטון וכו) לפי ראות עינך והשקט הנפשי שלך.
לא מדוייק, יש נטיה במארזים "חמים" לנוזל להתאדות, אפילו שהמערכת סגורה, קרה לי עם אחד מהקירורים המוכרים שכחתי את השם של החברה.. אבל אחרי 3 שנים פשוט גם שומעים שהמשאבה רצה על "ריק" ומרעישה והמעבד מגיע לטמפ' מאוד גבוהות.
על אילו גומיות מדובר?
יש ברשותי את ה-X72 המתקדם יותר.
המעבד הוא I9-9900 וכרגע במצב מנוחה הוא על 24 מעלות.
מקווה שהוא לא יצטנן 🙂
יש מצב הוא תומך בסוקטים ישנים כמו 1155 גם?
כן, הכוונה ב-LGA115X היא כל התושבות בעלות קידומת 115. לכולן אותה עגינה
רכשתי אותו השבוע לi9 9900k שלי, לפני כן הגעתי ל90-95 מעלות במאמץ, 50 במנוחה, היה לי קירור לא רע של AC, לא זוכר איזה
עכשיו אני מגיע ל57 מעלות גג במאמץ של מספר שעות, לא פשוט לקרר את ה i9 והוא עושה את זה מצוין!
מומלץ בחום.
אחלה ביקורת סוס, ותודה על ההמלצה
נחמד לדעת.
אני גם עם ה-I9 9900K אבל עם ה-X72, נמצא ב-42 מעלות מקסימום במאמץ (בערך 24 מעלות במנוחה).