בסקירה זאת נשווה את ערכת קירור המים החדשה של Corsair אל מול אחד מגופי קירור האוויר הטובים ביותר בשוק בשביל לראות כמה ניתן לשפר את טמפרטורות הפעולה של Core i9 12900K הבכיר
יצרנית החומרה Corsair לא זרה לכל מי שעוסק בעולם החומרה והמחשבים ככלל. מי שהפכה למפורסמת בעיקר בשל ספקי הכח שלה וזיכרון ה-RAM במרוצת השנים גם החלה להציע רכיבים נוספים כמו גופי קירור, מארזים, ציוד היקפי וגם ציוד לסטרימינג.
מזה כבר שנים לא מעטות ש-Corsair משיקה ערכות קירור מים עבור מעבדים והיא משתדלת בכל שנה לשפר את קירוריה בשביל להתאים את עצמה למה שתחרות מציעה בכל הנוגע לביצועים ולנראות.
הפעם על שולחננו נמצאת הצעקה האחרונה של Corsair בתחום קירור המעבדים, ויחד עם מעבדים דוגמת Core i9 12900K נראה שלא חסר הצורך בקירור מתקדם לאלו שרוצים להשאיר מעבד כזה בעוצמה מלאה לאורך זמן מכובד.
ה-H150i ELITE LCD היא ערכת קירור המים החדשה של Corsair שמכוון על נקודת מחיר אקסלוסיבית למדי. קירור זה צפוי להגיע לחנויות כאשר הוא נושא תג מחיר של כ-280 דולר לפני מיסים, משמע כאלף שקלים. דבר זה מציב אותו בנקודת מחיר של בערך פי 2 מקירורי האוויר המתקדם ביותר שזמינים לנו.
ה-H150i ELITE LCD מבוסס על רדיאטור בגודל 360 מילימטרים ומכיל שלושה מאווררים חדשים ומשופרים המיועדים בעיקר לשימוש זה. אחד מהטריקים של ערכת הקירור הזאת היא צג IPS בהיר על גבי בלוק הקירור למעבד ברזולוציה גבוהה במיוחד של 480×480.
באריזה מקבלים את ערכת הקירור יחד עם שלושת המאווררים, ערכות עגינה לתושבות AM4, TR4 ואינטל LGA115X, LGA1200, LGA2066 ו-LGA1700 החדשה. יחד עם זאת יש בקר מאווררים ו-RGB, וגם מפצל USB 2.0 ללוח האם בשביל הבקר והמסך שעל בלוק הקירור.
המאווררים שמגיעים עם ערכת קירור המים הזאת זרים לנו. זאת כי מדובר במאווררים חדשים של Corsair מדגם ML ELITE. מדובר במאווררים שמכילים את כל מה ש-Corsair למדה על צרכי לקוחותיה בשנים האחרונות. בראשונה, מדובר במאווררי ML (ר"ת Magnetic Levitation) בעלי התנגדות נמוכה במיוחד. אלו מאווררי RGB עם כנפיים בצבע לבן חלבי, ומשמעות הדבר היא שיראו את הצבעים בצורה בוהקת ומרהיבה ובטקסטורות פסטליות.
אלו מאווררי 120 מילימטרים וכל אחד מהם מכיל שני כבלים כאשר אחד הולך לבקרת מהירות והספקת כח, והשני הולך לבקרת ה-RGB.
זה הוא בקר הקירור המשולב שמגיע עם ערכת הקירור והוא בא לשרת לא רק את ערכת הקירור אלא מערכת המחשב כולה למעשה. לבקר זה שש כניסות מאווררים ושש כניסות RGB. זאת, יחד עם כניסה לתרמיסטור (חישן טמפרטורה). הבקר מחבר ישירות אל יציאת ה-USB 2.0 הפנימית של המחשב, בלוח האם. כמו גם, אל ספק הכח באמצעות מחבר כח SATA.
הרדיאטור עצמו בנוי בשיטה מסורתית למדי. ישנם שני צינורות עבים למדי המחברים בינו לבין בלוק הקירור (שמכיל משאבה). צד אחד של הרדיאטור משמש גם לכניסה וגם ליציאה של נוזל הקירור. מים עוברים בערוצים כאשר יש חלוקה רוחבית שלהם לאורך הרדיאטור.
הבלוק עצמו עשוי מנחושת ומכיל ערוצים רבים בפנים לזרימת המים לצורך קירור כמה שיותר יעיל. גודל הבלוק מכסה כל מעבד מודרני ואפילו את מעבדי Ryzen Threadripper של AMD שידועים בשטח פנים שמזכיר ביסקוויט. זאת, אם כי חלק משטח הברגים של הבלוק יכסה שטח קטן על מעבדים אלו.
אנחנו משתמשים בערכת המים הזאת בשביל לבחון את ביצועיה על המעבד הרלוונטי ביום כיום שזקוק לקירור רציני – ה-Core i9 12900K. כבר מראש דאגה Corsair שתהיה תאימות טובה עם תושבות בעלות מרחק גדול יותר של חורים מאשר זאת ב-LGA1200. העגינה של בלוק זה מותאמת עבור LGA1700 החדשה גם כן.
חיבור שלושת המאווררים אל הרדיאטור הוא בדרך כלל המהלך הראשון שעושים בעת התקנת קירור מים שכזה במערכת מחשב. מאווררי ה-ML ELITE מגיעים עם שיכוך רעידות רציני בדמות עמודי גומי בכל איזור הברגה. שימו לב כי הברגה בעוצמה יתרה עלולה לפגוע במנגנון זה ולכן חשוב להפעיל שיקול דעת בעוצמה. הברגה כפי שרואים בתמונה עד מצב בו השייבה מגיעה לקו הפלסטיק היא הברגה מספיקה.
התקנה על תושבת אינטל הסטנדרטיות כוללת השמה של צלב העגינה מאחורי לוח האם. כל שיש לעשות הוא להביא את ההברגות אל הקו הנכון שמתאים לחורים ולהכניס את הצלב הזה. הוא מגיע עם דבק דו-צדדי לאלו שלא מתכוונים להסירו בקרוב.
מצד התושבת יש לאחד מכן להבריג את ארבעת הברגים הדו-צדדיים הללו. אין צורך לחזק יתר על המידה. ברגע שאין עוד להבריג אפשר להפסיק להפעיל כח. כן יתכן ותרגישו חופש קל בברגים גם כאשר אין עוד להבריג וזה בסדר. ההליך עצמו פשוט ולא דורש כלים.
לאחר מכן כל שיש הוא להניח את הבלוק דרך ההברגות ולהשתמש בברגים היעודיים בשביל לחזק אותו עד שאין אפשרות להבריג יותר. אין להפעיל כח רב, הברגים יעצרו כשיגיעו לנקודה המיועדת.
המערכת עצמה קלה ומסורתית למדי כשמדובר במעבערכות כות קירור מים מהסוג הזה. העקרון לא באמת השתנה בעשור האחרון.
בשלב זה חשוב לנו לציין שחיבור מערכת קירור המים אל לוח האם, ספציפית בערכת קירור המים הזאת מביאה איתה לא מעט כבילה. לכן, כראוי לערכת קירור מים יוקרתית שכזאת אנו רוצים להניח שההתקנה נעשית במארז גיימינג מרווח בו ניתן לאכלס ולסדר כמו שצריך את כל הכבלים.
כך אנו עשינו כאשר התקנו את המערכת בתוך מארז Meshify 2 מתקדם. עקרונית, תמיד רצוי שבלוק קירור המים יהיה מתחת לרדיאטור. כך, ניתן להמנע מבועות ומחוסר לחץ מים מסודר באיזור המשאבה שנמצאת על גבי הבלוק. דבר זה משפר את אורך חיי המשאבה. אפרופו – Corsair מעניקה לערכת הקירור הזאת חמש שנות אחריות. האחריות כוללת בין היתר גם מוות בטרם עת של המשאבה. סימן הקריאה על גבי הצג הופיע בפעם הראשונה, ולאחר עדכון קושחה דרך תוכנת השליטה של Corsair" ה-iCUE הוא נעלם.
את מערכת הקירור התקנו בגג המארז, כפי שנצפה ממשתמשי הקירור היעודיים לעשות. המאווררים מפנים את החום דרך הגג כאשר בקדמת המארז מותקנים מאווררים אשר מכניסים אוויר טרי.
מה שאתם רואים כאן הוא החלק של "LCD" בשם המוצר. האלמנט הבולט ביותר של קירור זה הינו צג IPS מרהיב ברזולוציה גבוהה שיכול להציג שלל נתונים, תמונות ואנימציות אותן המשתמש יכול להגדיר. ספציפית, אנחנו אוהבים את הנתון של טמפרטורת המעבד על גבי הבלוק כאשר צבעי הטבעת משתנים בהתאמה לטמפרטורה.
לפניכם הדגמה של התצוגה המרהיבה בוידאו:
גם הוידאו לא עושה הרבה צדק עם התצוגה עצמה, שנראית לא רע בכלל עם תדר רענון של 60 פריימים לשניה. בהחלט מדובר בשיפור רציני על התצוגות המשוכללות הראשונות שראינו בקירורי מים.
אלו מכם שמשתמשים במוצרי Corsair עדכניים לודאי מכירים את תוכנת השליטה, ה-iCUE. באמצעות תוכנה זאת ניתן לשלוט בכל מוצר Corsair שמחובר למערכת המחשב ותומך בשינוי הגדרות עבור פעולתו. מדובר בתוכנה יציבה לרוב בעלת כמות מאוד מכובדת של אפשרויות. רבים ממוצרי Corsair מכילים זיכרון פנימי שעליו נצרבות ההגדרות בתוכנה גם כאשר אינה פועלת.
בזכות הצג המשוכלל שלו, ניתן להחליף את תצוגת הטמפרטורה בשלל אפקטים מעניינים כמו גם בתמונה או ב-GIF שיתנגן בלופים.
נוכל בתוכנה זאת גם לשלוט במהירות המאווררים על פי אחד חיישני טמפרטורת המערכת. זה כולל חיישנים שעל לוח האם, במעבד וברכיבים נוספים.
מבחני הביצועים – כיצד הוא בהשוואה לקירור אוויר מתקדם?
הצבנו את ה-H150i ELITE LCD מול מה שנחשב על פי רבים כמלך קירורי האוויר, ה-NH-D15 של Noctua, ספציפית בגרסת ה-Chromax.Black שלו. קירור זה מכיל שני מאווררים גדולים של 150 מילימטרים.
לקחנו מד רעש ושמנו אותו כ-30 סנטימטרים מצד מערכת המחשב. לאחר מכן איזנו בעת מאמץ את רמת הרעש ל-40 דציבל בדיוק על ידי כיוונון המאווררים ובמקרה של ה-H150i ELITE LCD גם את המשאבה. משם שמנו את Core i9 12900K שבמערכת בשני סוגי מאמץ.
אנחנו יודעים שמעבדי אלדר לייק של אינטל מאוד יעילים במשחק, אמנם בעת מאמץ מירבי של רינדור צריכת החשמל עולה משמעותית כאשר המעבד בתושבת פולט כ-230W של חום באופן רציף. הרצנו את המעבד בשני המצבים הללו ולאחר 30 דקות לקחנו מדדים. המדדים שנלקחו הינם הפרש הטמפרטורה לעומת טמפרטורת הסביבה מחוץ למארז, מה שמכונה Delta over ambient.
במצב זה אנחנו רואים הבדל במאמץ ששונה לרוב ממה שהכרנו עד היום. אנחנו רגילים לראות הבדל של מעלה או שתיים בדרך כלל בין ערכות הקירור המתקדמות לבין ה-NH-D15 במאמץ ממושך של מעבדים. במקרה של Core i9 12900K ואולי בשל מבנה המעבד השונה משמעותית אנחנו רואים שבאמצעות מערכת ה-H150i ELITE LCD הורדנו 5 מעלות צלזיוס מתחת למה שכבר נחשבת למפלצת קירור של ממש.
נראה שפלטפורמת אלדר לייק החדשה וביחוד Core i9 12900K יוצר בחזרה הבדל שהיינו רגילים לראות לפני מספר שנים ומאז הצטמצם בין קירורי אוויר גדולים לבין ערכות קירור מים יוקרתיות. אנחנו לא נעמיד פנים שהשמיים יפלו מ-5 מעלות צלזיוס, אך בתנאים שבהם טמפרטורת הסביבה גבוהה למדי, במיוחד בקיץ הישראלי למשל, יכול מאוד להיות ש-5 מעלות הם ההבדל בין הורדת תדר כפויה לבין מניעה של פעולה זאת מהמעבד.
כמובן שבתג מחיר רשמי של 290 דולר ותג מחיר מקומי צפוי של אלף שקלים ויותר היחס בין עלות לתועלת קירור בלבד אינו טוב כמו זה של קירורי אוויר מתקדמים.
אמנם, ה-H150i ELITE LCD של Corsair מוסיף ביצועים גבוהים מאוד על גבי נראות יוצאת דופן ואיכות בניה לא רעה. מאווררי ה-ML ELITE שקטים ואלגנטיים, הצינורות עצמם עבים אך גמישים בצורה הוגנת להתקנה במארזים מרווחים.
תצוגת ה-LCD שעל גבי הבלוק והמשאבה היא מה שהופכת כל מחשב גיימינג עם הקירור הזה למסמר המחשב, לדבר בולט במיוחד. אנחנו בהחלט יכולים לראות מערכות מחשב מתקדמות שמכילות קירור מתקדם שכזה ממשתמשים שרוצים לשלב בין כל "טוב ביותר" שאפשרי. בין אם זה העמסה מכובדת של RGB, נראות נוצצת של בלוק על המעבד וגם בין ביצועים שלא מתביישים בעובדה שהם מביסים כל קירור אוויר מסחרי שמוצע לתושבת LGA1700 ומעבדים כמו Core i9 12900K.
ישר כח ל-Corsair, ועבודה טובה על הנדסת המוצר שבהחלט ימצא את מקומו במחשבים מושכי תשומת לב.