ארכיטקטורת עיבוד מתקדמת במיוחד של אינטל זמינה כיום אך ורק למחשבים ניידים – אז לקחנו אותה לסיבוב על מנת לקבל הצצה לעתיד המבטיח של 10 ננומטר וחידושים נוספים
ענקית השבבים יצרה לא מזמן טכנולוגיה נהדרת עבור מחשבים ניידים, בתהליך יצור מתקדם במיוחד ואנחנו זוכים לטעום ממה שצפוי להפוך לנחלת הכלל בעתיד הקרוב, עם טכנולוגיה מתקדמת באמת בעלת מספר מכובד של שיפורים.
Tiger Lake הוא שם ארכיטקטורת אינטל המתקדמת ביותר נכון להיום, ומתייחס למעבדים המיוצרים בתהליך של 10 ננומטרים של אינטל עצמה. מעבדים אלו נכון לעת כתיבת שורות אלה מגיעים בתצורה של 4 ליבות עיבוד ו-8 נימים, כמו גם 2 ליבות ו-4 נימים. הארכיטקטורה זמינה באופן אקסקלוסיבי למחשבים ניידים תחת מיתוג דור ה-11 של Core.
מדובר למעשה בקפיצה הארכיטקטונית המשמעותית ביותר של אינטל מזה קרוב לעשור, למעשה מאז הקפיצה ממעבדי Nehalem של תחילת העשור הקודם (Core דור ראשון) אל דור Sandy Bridge (הדור השני של Core שידוע בעיקר בזכות Core i5 2500K ו-Core i7 2600K) אשר פותח פה בישראל, והיווה זינוק בביצועי הליבה הבודדת ובתדר הפעולה יחד עם קפיצה משמעותית ביעילות החשמלית.
בגלל שאנחנו בדור ה-11, המיתוג של אינטל ממשיך עם קידומת 11. הדגם המתקדם ביותר של מעבדי Tiger Lake U, הסדרה בעלת מעטפת החום היעילה ביותר הינו Core i7 1185G7. הקידומת 11 מסמלת את הדור, 85 מסמל את דרגת הביצועים ו-G7 מסמל את דרגת ביצועי הגרפיקה שבליבה הגרפית המובנית במעבד.
בנוסף לליבות העיבוד המשופרות אותן יצרה אינטל עבור ארכיטקטורת Tiger Lake, גם הליבה הגרפית משחקת תפקיד מרכזי. עם צאת מיתוג Intel Graphics Xe לא מזמן, דואגת אינטל לדחוף את צד הגרפיקה המעבדים אל מעבר לציפיות ומציידת את Tiger Lake עם הליבה הגרפית המובנית המהירה ביותר עד כה. Xe 12th Gen, או הדור ה-12 של גרפיקת אינטל נוכחת באפקט מלא במעבדים בעלי סיומת G7 כאשר יש כאלה בעלי 80 קבוצות עיבוד וכאלה בעלי 96. ה-Core i7 1185G7 כאמור מכיל את ההרכב המהיר ביותר שהוא 96 קבוצות עיבוד בתדר של 1.4GHz.
ל-Tiger Lake כמות זיכרון המטמון הגבוהה ביותר שראינו עד כה מאינטל עבור מעבד בעל 4 ליבות, כאשר כל ליבה מקבלת 48KB מרמה ראשונה ו-1.28MB מרמה שניה. זיכרון המטמון המשותף מרמה שלישית הינו בנפח של 12MB. מדובר בתוספת של 50% בכמות זיכרון המטמון לעומת הדורות הקודמים, מאוד מרשים.
קיבלנו מאינטל מחשב תוצרת MSI המיועד בעיקר לבחינה והיכרות עם הפלטפורמה החדשה. מדובר במחשב נייד קליל במיוחד בעל מסך מגע בגודל 13.3 אינצ' וברזולוציית 1920X1080. המחשב עצמו, אגב, פנטסטי. הינו בעל מקלדת מרווחת ונוחה להקלדה (יותר נוחה ממקלדות בניידי 15.6 אינצ' שאנחנו פוגשים לעיתים) ומשטח מגע מפנק יחד עם סוקר טביעות אצבע.
עם פלטפורמה כמו ה-Tiger Lake של אינטל, ניכר כי כשרוצים מחשבים ניידים קלילים כמות הממשקים הונמכה. במחשב זה שתי יציאות בלבד המשמשות גם לטעינה, גם לתצוגה חיצונית וגם להעברת מידע.
ישנו שימוש בממשק ה-Thunderbolt 4 הטרי, שחשוב לציין שהוא בעל מהירויות דומות לדור הקודם. עם חיבור ורסטילי ומהיר שכזה, ניתן לעשות כל שימוש אפשרי ביציאה שניתן לעשות ביציאות מסוגים אחרים דוגמת רשת קווית, שמע והעברת תצוגה. הבעיה היחידה היא שקיום של שתי יציאות שכאלה וחיבור רב של ציוד היקפי משמעו שימוש ב-Docking Station, מוצר שמטרתו להעניק מגוון רב של חיבורים על גבי ממשק בודד במחשב הנייד. כאן, אנחנו מתחילים טיפה לאבד מאפקט ה-"ניידות" של מחשב נייד. בכל זאת, בדרכים לא נעשה שימוש ניכר בדבר שכזה.
מחשב נייד שכזה מגיע בעובי של בין דק מאוד לבין "רק דק", וזה של MSI המדגים את פלטפורמת Tiger Lake אינו יוצא דופן. מחשב נייד זה עושה שימוש בזיכרון מערכת מהיר למדי מסוג LPDDR4x 4266MHz אשר מולחם אל הלוח. מצד אחד לא ניתן לשדרג את נפח הזיכרון אשר בדרך כלל מגיע בתצורת 16GB, ומצד שני נהנים ממהירות וזמני גישה אדירים למעבד שכן הזיכרון מולחם בצמוד אליו. דבר זה תורם משמעותית גם ליכולות הגרפיקה שכן הליבה הגרפית עושה בו שימוש כזיכרון הגרפי. מעטפת החום של מעבד זה במחשב מוגדרת ב-28W.
כמה מהיר מעבד ה-Tiger Lake?
כמובן שתוצאות מדברות בעד עצמן, וטובות מאלף מילים ולכן ניגשנו לבצע כמה מבחני ביצועים עם המחשב הנייד הזה בשביל לראות כמה מהיר המעבד. לצערינו אין ברשותנו את פלטפורמת Ice-Lake (דור 10) או Cannon Lake (גם כן דור 10) אך ההשוואה שלנו מתבצעת בעיקר מול פלטפורמה נייחת בשביל לאמוד את עוצמת המעבד הזה.
מחשב נייד קליל הוא לא בדיוק מכונת רינדור, אך בכל זאת החלטנו לבדוק את יכולותיו ברינדור באמצעות Cinebench. ניכן שעבור ארבע ליבות עיבוד בלבד, ה-1185G7 הוא מעבד מאוד מהיר אשר שובר שיאי מהירות לליבה בודדת בעולם המובייל. עם ציון ליבה בודדת של 541 הוא מזכיר לנו מעבדים שולחניים כמו Core i7 10700K או Ryzen 7 3700X. בזמן הרינדור המעבד לא נופל משמעותית ממהירות Core i5 10400F שהוא מעבד שולחני בעל 6 ליבות מהדור הנוכחי של אינטל אשר מבוסס על ארכיטקטורה קודמת.
התוכנה PCMark 10 בודקת את הריסנפונסיביות של המערכת, והיכולת של המעבד להתמודד עם מטלות כבדות בספרינט, שזה בדיוק הפוך ממה שתוכנת רינדור שלוקחת את הזמן עושה. למבחן זה שלוש קטגוריות – האחת עוסקת בניגון וקידוד של וידאו יחד עם האצת תלת מימד (בירוק), השניה עוסקת ביצירה ועריכה של תוכן (בכחול) והשלישית עוסקת בישומים משרדיים כללים (בכתום).
ה-Tiger Lake של אינטל הפתיע אותנו לטובה כאשר הציג עליונות על פני מערכות יקרות וגדולות משמעותית כולל השולחניות שלנו. העבודה הקשה של אינטל במהירות הליבות, הארכיטקטורה וכלל התגובתיות של המערכת משתלמת לה מאוד עם Tiger Lake כאשר אנחנו רואים כאן שלפחות בפרודוקטיביות ועבודה משרדית מעבד זה עוקף את השאר שנבחנו. לקחנו גם את מעבד ה-AMD בעל הליבה הגרפית החזקה ביותר שניתן לרכוש מקומית כיום לפלטפורמה שולחנית ולא היה לו אפילו סיכוי לקטוף קטגוריה מול Tiger Lake.
שמחנו לראות שהמשחק GTA V נמצא שחיק לחלוטין עם ה-1185G7 וגם נראה נהדר ברזולוציית 1080P במחשב. נכון שגיימינג היא לא מטרתו של מחשב שכזה, אך אם אפשר להשוויץ, למה לא. הביצועים דומים לאלו שמקבלים עם Ryzen 5 3400G שולחני בשילוב זיכרון במהירות סטנדרטית למדי. אנחנו חושבים שההבדל כאן בעיקר מגיע הודות לליבות העיבוד הכלליות המהירות יותר בצד של אינטל.
משחק המירוצים GRID 2019 הפתיע אותנו כאשר הביצועים של מעבד 1185G7 היו אפילו טובים מאלו שמקבלים עם ה-3400G. דור ה-12 של המעבדים הגרפיים של אינטל בשיאו.
מחשב נייד מבוסס Core i7 1185G7 יהיה מסוגל גם להינות מ-Overwatch עם איכות ויזואלית מעולה ללא בעיה כלל.
אחרון חביב ישנה תוכנה נהדרת לעיבוד תמונות בשם Topaz Gigapixel AI. תוכנה זאת מאפשרת באמצעות אלגוריתמים מתקדמים ביצוע של הגדלת רזולוציה לתמונות על בסיס מידע קיים בתמונות. מדדנו את הזמן לביצוע הגדלה של תמונה ספציפית כדי לראות כמה מהיר המעבדות מבצעות זאת. ישנה אפשרות להשתמש בליבה גרפית או בליבות העיבוד לצורך יצוא התמונה. כמות הזמן שלקח למעבד ה-Tiger Lake לבצע זאת פשוט מרשימה כאשר הוא עוקף אפילו את יכולותיו של מעבד Core i9 מודרני שולחני. זאת, בזכות שיתוף פעולה מוצלח בין Topaz Labs לבין אינטל בפיתוח מותאם של האצת חומרה על גבי מעבדי Tiger Lake.
חשוב לציין שהתוצאה משקפת עיבוד באמצעות מצב CPU לעומת מצב GPU המשתמש בליבה הגרפית כאמצעי עיקרי. שימוש בכרטיס מסך מתקדם דוגמת RTX 2070 Super כפי שמוצג כמובן יקזז את זמני העיבוד אך חשוב להבין את היחס שבין ליבת עיבוד מזעית במחשב נייד למפלצת עיבוד שולחנית.
העתיד על פי אינטל – בקטנה עכשיו, בגדול מחר
שנת 2021 מסתמנת כשנה חשובה עבור אינטל אולי יותר מכל שנה אחרת בהיסטוריה של החברה. הסיפתח הוא ללא ספק מעבדי Tiger Lake שמתחילים לממש את ההבטחות הגרנדיוזיות של אינטל בשנים האחרונות. המעבר לתהליך יצור מתקדם באמת, שיפור חד ביכולות העיבוד הגרפיות ושיפור ארכיטקטוני בליבות העיבוד הכלליות שכולל זמני גישה, זיכרון מטמון וחיבויות מגוונת הוא קצה הקרחון.
מעבדים כמו ה-Core i7 1185G7 רומזים על הפוטנציאל האדיר של אינטל לפרוץ עם יכולות עיבוד גדולות לכל פלח שוק מעבר לאולטראבוקים. כאן אנחנו רואים הלכה למעשה את פירות המהנדסים של אינטל לאחר תקופה ארוכה של פיתוח ואיטרציות חומרתיות אחת אחרי השניה. אם Ice Lake הייתה טעימה, Tiger Lake היא המנה העיקרית. מעבד בעל פליטת חום נמוכה ו-4 ליבות עיבוד שמסוגל להכנס למבחני ביצועים יחד עם מעבדים בקליבר גדול משמעותית הוא לדעתנו סימן לבאות מענקית השבבים.
בזכות המוחות בישראל ובמקומות נוספים בעולם מתבצעת קפיצת ביצועים כל קנה מידה מצד אינטל, וכל שעליה לעשות (מטלה קטנה… לא?) הוא לקחת את הארכיטקטורה המוצלחת הזאת ולהרים אותה גם לרמות ביצועים שאנחנו מכירים בלפטופים המתקדמים ובמחשבים הנייחים, בעיקר בתצורה של 8 ליבות ו-16 נימים יחד עם תדרי הפעולה הגבוהים שאנחנו מכירים.
Tiger Lake מסמל עבורנו תקווה גדולה לאינטל, אשר נראית מעט מדשדשת בתקופה האחרונות בשל קשיה הרבים והתחזקות התחרות מכל כיוון אפשרי. זמינות, ביצועים והמצאות בכל סוגי השווקים היא התקווה הגדולה שלנו לדגשי אינטל השנה. הגיע הזמן להפרד מתהליכי היצור והארכיטקטורה הישנה ולהתקדם לעתיד מבטיח יותר, יעיל יותר וכזה שמזכיר לכולם שאינטל סיימה ללקק את פצעיה ומוכנה לשוב בהילוך גבוה.
איך זה משתווה למתחרה הישיר – Ryzen 4800U? ומה הפרש הביצועים מול הגרסה המעט זולה יותר i5 gen 11? ועל איזה לפטופ בוצעה הבדיקה? בעולם המחשבים הניידים פתרון הקירור לפעמים משפיעה על הביצועים לא פחות מזהות המעבד