כחלק מתוכנית עתידית גדולה, מכריזה AMD על ארכיטקטורה היברידית חדשה למחשבים ניידים אשר כוללת שימוש בשני סוגי ליבה לצורך שיפור היעילות החשמלית
הרעיון של שימוש במעבדים אשר עושים שימוש בסוגים שונים של ליבות עיבוד יחדיו הוא רעיון שאינו חדש בעולם x86. הדוגמה הבולטת ביותר היא מעבדי הדור ה-12 של אינטל וכל מה שהגיע אחרי זה. גם עבור AMD שימוש נפוץ בסוגים שונים של ליבות עיבוד הוא דבר אשר התחיל לאחרונה כאשר מעבדים דוגמת Ryzen 9 7950X3D הגיעו לשוק אשר משלבים סוגים שונים של ליבות עיבוד באותו המעבד.
במקרה של ה-7950X3D מדובר בקבוצת ליבות Zen 4 סטנדרטית לצד קבוצת ליבות Zen 4 אחרת בעלת זיכרון מטמון גבוהה משמעותית, דבר אשר משנה את דינאמיות העיבוד בין שתי הקבוצות. כל אחת טובה בפעולות מסוימות.
במקרה של המהלך שקורה החל מעתה, לא מדובר בשינוי לצרכי הגדלת כח עיבוד אלא בעיקר בהגדלת היעילות החשמלית. לראשונה, ליבות Zen 4c הרזות עושות את דרכן למחשבים הניידים.
עבור AMD ליבת Zen 4c היא חלק מפורטפוליו הליבות שהיא יכולה ליישם לכל סוגי המעבדים, וכעת מגיע התור של הליבות האלה להגיח לצד ליבות Zen 4 לצורך ניסוי מעניין.
AMD הציבה טבלת השוואה בין סוגי הליבות, כאשר Zen 4c תופסת משמעותית פחות שטח בסיליקון. בפועל, הטבלא הזאת היא "מצא את ההבדלים" כאשר אין הבדלים בכח העיבוד, בזיכרון המטמון ובכח החישוב בכל מחזור שעון.
AMD עצמה מעלה את השאלה – למה? למה להחליף ליבות בליבות אחרות בעלות כח עיבוד דומה לכל מחזור שעון? ובכן, יש לכך סיבות שתלויות בעובדה שמדובר בליבה קטנה יותר בסיליקון. על פי AMD, היעילות החשמלית של שימוש בליבות האלה טובה יותר למעבדים בעלי מעטפת חום נמוכה יותר.
בנוסף לכך, פחות סיליקון פר ליבה אומר שאפשר להכניס הרבה יותר ליבות לתוך שטח מסוים.
בקו המעבדים מסדרת U של AMD, הסדרה היעילה ביותר חשמלית, ה-Ryzen 5 7540U מתחלף ב-Ryzen 5 7545U ומעבר לכך נוסף מעבד Ryzen 3 7440U הבנוי על ליבות Zen 4c.
ב-Ryzen 5 7545U החדש יש 6 ליבות עיבוד, 2 מהן יהיו מבוססות Zen 4 ו-4 מהן יהיו מבוססות Zen 4c. ב-AMD מסרו לנו במפורש – "אל תצפו לשיפור ביצועים, המהלך הזה נועד לשיפור יעילות בלבד במעבד החדש". אם להיות כנים, על פי החומר שמספקת AMD אפשר גם להרגע כשזה מגיע לתחום השיפור ביעילות, כאשר המעבד החדש מבטיח שיפור בתחום הזה רק מטווח 20W ומטה והשיפור עצמו נראה יחסית קטן עד איזור 10W ששם הוא דווקא נראה ראוי למדי.
AMD מנצלת את ההזדמנות גם לעקוץ את אינטל שכן "Zen 4c זה לא ליבות E-Core, זה לא ליבות בונוס". מדובר אחרי הכל בליבות בעלות כח עיבוד מלא אשר פשוט מציגות יעילות חשמלית גבוהה בטווח הנמוך יותר של תדר פעולה. כשזה מגיע לתדרי עבודה גבוהים, דווקא ליבות Zen 4 הסטנדריות הן היעילות יותר.
ב-AMD חוזרים ומבטיחים כי מדובר בהכנת השטח, בשיפורי יעילות קלים שמגיעים ראשונים לפני דברים הרבה יותר משמעותיים מגיעים לשוק. אנחנו כבר יודעים מה AMD יכולה לעשות עם ליבות Zen 4c כשזה מגיע ליכולת לדחוף יותר ליבות פר שטח סיליקון. אנחנו יודעים שאם הייתה רוצה, הייתה יכולה גם להשיק מעבד שולחני לתושבת AM5 בעל 24 ליבות. אין לנו ספק שמעבדי מובייל עם כמות מוגדלת של ליבות הודות לתכונות Zen 4c זה רק עניין של זמן.
מעבר לכך, שמענו בעבר על שמועות בהן ליבות Zen 4c יכולות אפילו להגיע לתושבת AM4 הותיקה כשירות למשתמשים שרוצים דרישת שלום מטכנולוגיה חדשה. מי יודע, אולי נראה דבר שכזה בקרוב.