החברה האמריקאית לא מציגה שום סימני האטה בכל הנוגע ליצירת מחשבים נישאים המיועדים ל-VR, ומתכננת להפוך אותם למוצר מסחרי ומקצועי בולט חדש
משקפי מציאות מדומה ש"קשורים" למחשב נייח נפרד כלשהו הם ללא ספק שלב ביניים בלבד בדרך ליצירתן של מערכות חכמות ומתקדמות יותר שיוכלו לפעול בצורה אלחוטית באמת, אך נראה כי יש חא מעט יצרניות שלא מעוניינות להמתין עד להבשלתו של הדור הבא, ופועלות על מנת ליצור לעצמן את יכולת העבודה הניידת כבר עתה – באמצעות מחשבי-תיק נייחים שלובש המשתמש על הגב, כמובן.
הקונספט הזה נשמע לנו קצת מוזר כבר מהרגע הראשון שבו חברות כמו MSI ו-Zotac הציגו אותו, אי שם בשנה שעברה, אך נראה שי' מי שממשיכות להאמין בו. חברת HP למשל, שמשיקה עתה גירסה חדשה של המוצר הלביש עבור שימושים מקצועיים וייחודיים.
מחשב ה-Z VR Backpack של החברה האמריקאית מתיימר להיות מחשב המציאות המדומה הייעודי המתקדם ביותר בשוק, והוא כנראה די קרוב לעמדה זו תודות למעבד Core i7-7820HQ מרובע ליבות, זכרון DDR4 בנפח 32 ג׳יגה-בייט, אחסון מבוסס SSD של בין 256 ג׳יגה-בייט לטרה-בייט אחד וגם כרטיס מסך מקצועי מדגם NVIDIA Quadro P5200 הכולל 16 ג׳יגה-בייט של זכרון GDDR5 גראפי ותמיכה בטכנולוגיית ה-Miracast לשידור תמונה באופן אלחוטי.
התיק של HP מיועד ליישומים מקצועיים, כאמור, כמו לשמש לסימולציות אותנטית ככל הניתן עבור צבא, רפואה, מכאניקה ומכונאות וכדומה – כל תחום שבו התבססות על מודלים תלת מימדיים אינטרקטיביים ומשכנעים תוכל להחליף ניסויים ממשיים, לפחות באופן חלקי, ולחסוך משאבים רבים – כאשר במידה מסויימת ניתן לראות במהלך זה דמיון להחלטה אותה נקטה חברת גוגל בהקשר ל-Google Glass שלה. מבלי לפרוש ולוותר, אך עם התמקדות בתחומים עם שולי רווח טובים יותר עד להבשלת שווקים ביתיים המוניים באמת.
ה-Z VR מותאם לשימוש יחד עם משקפי ה-HTC Vive, ומסוגל לפעול הן כמחשב נייד לגמרי בתוך תיק על גבו של הצרכן המתנסה (עם חיי סוללה של בין שעה לשעה וחצי ומערך כפול סוללות שמאפשר החלפה שלהן בזמן אמת מבלי לעצור את השימוש) והן כמיני מחשב נייח סטנדרטי – במשקל של מעט יותר מ-4.5 קילוגרם.
התענוג הזה למציאות מדומה יעלה לצרכנים המעוניינים לא פחות מ-3,300 דולר, כולל מערך תוכנתי מותאם לפיתוח יישומים ולבקרה ארגונית ואחריות מקיפה לשנה אחת, וב-HP מתכננים לפתוח גם 'מרכזי התרשמות' ברחבי העולם בהם ניתן יהיה להתרשם הלכה למעשה מיכולות המציאות המדומה הארגונית – כאשר לקינוח קיבלנו הכרזה אודות מיזם בשם Mars, שמציע למשתמשים לדמיין ולבנות את ההתיישבות האנושית העתידית על כוכב מאדים, בתוך מעין משחק מקוון ומרובה משתתפים שמבוסס על יצירת מודלים ביישומי SolidWorks ושילובם ביקום הוירטואלי.
האם זה הכיוון הנכון שיסייע ל-VR לפרוץ קדימה? בקרוב נדע.
מצחיק
נראה שכבר יש הסכמה גורפת של כל החברות (גם אם לא מוצהרת) ש-VR ייעודו לעסקים וארגונים ולא למשתמש הביתי. ועדיין, גם שם, מתקשים מאוד למצוא איפה אפשר לנצל את הטכנולוגיה.
ה-VR יקר ומגושם ולא נראה שזה הולך להשתנות בקרוב (מחשב נישא על הגב? באמת??). יותר מכך, אף אחד לא באמת מצליח לשכנע אותנו לגבי יתרונות ממשיים שלו.
לדעתי, החברות שמשתדלות לאמץ מערכת VR כזו או אחרת כופות את הטכנולוגיה על הצורך רק בגלל שזה מגניב. מבלי ששמנו לב, עברו כבר כמה וכמה שנים ואין התקדמות משמעותית בנושא הזה, לצערי.
אוסף של שטויות. לVR יש שימושים והצדקות גם למשתמש הביתי וגם לארגונים. הבעייה עם ה VR עבור המשתמש הפרטי, הינו רף הכניסה הגבוה (בגלל שלשם השימוש התקין יש צורך במחשב חזק מאוד – זאת גם הסיבה מדוע כשסוני הוציאה את המשקף שלה, היא עקפה במכירות את HTC ו OCULUS יחדיו – לאנשים כבר היה את הציוד הנדרש עבור המשקפיים שלה).
לגבי החלק השני של יתרונות הVR עבור חברות – לך ספר לחברות הרכב, התעופה והתעשייה ויצחקו לך בפנים. ישנו שימוש בVR במשך עשורים (אכן אכן) – רק שעד היום היה מדובר ב CAVES בעיקר (חדרים שעל קירותיהם מוקרנת הסביבה הווירטואלית) ומדובר בהשקעה לא קטנה – הרבה יותר יקרה מהחלופה של הHMD. תשאל כל חברה כזאת והיא תגיד לך כמה כסף הטכנולוגיה הזאת חסכה להם בפיתוח המוצר. כמו כן חלה התקדמות עצומה בנושא, שרק תופסת תאוצה בכל מה שקשור לאופטיקה ומניעת תופעת הבחילות ופיתוחים עתידיים שידעו לפקס תמונה עפ"י מיקוד האישונים ועוד – תקרא/י על הנושא לפני שאת/ה שולפ/ת מהמותן.
דבר נוסף, המוצר הזה הינו גימיק נחמד – אבל כבר עתה מדברים על שיתוף הפעולה של HTC עם אינטל עבור דגם עתידי שיכלול משדר אלחוטי כך שלא יהיה צורך בכבלים עבור הHMD והוא יהיה אלחוטי לגמרי (ישנם גם מוצרים כיום המאפשרים שידור אלחוטי מהמחשב לקסדה הנוכחית ללא צורך בחיבור חוטי)
נגעת קצת באתגרים הטכניים ואפילו לא נכנסתי לזה בפוסט למעלה, כי יש מספיק כאלה בשביל לעכב את בשלות המוצר לעוד הרבה זמן.
אני חלק מאותן חברות שציינת ואני קצת יודע מה השימושים. זה פשוט נישה בתוך נישה בתוך נישה. וכן, בינתיים די סובלים גם במקומות שכן מוצאים לזה שימוש, כי זה רחוק מאוד מלהיות בשל.
בוא נסכים שלא להסכים – מכיוון שגם אני מכיר את הנושא, מתנסה בטכנולוגיה הנ"ל ואפילו רק בשימוש עם UE4 – לצרכי שיווק, (לא מדבר על תוכנות ייעודיות בהן משתמשות החברות הגדולות) יש ADDED VALUE עצום בתהליך הפיתוח של המוצר – היכולת ל"חוש" ול"התנסות" במוצר שאתה מתכנן יש לה השלכות עצומות על תהליך הפיתוח במיוחד בראשיתו – ולכן החברות הגדולות (חברות הרכב והתעופה) השקיעו לפני שנים וממשיכות להשקיע בטכנולוגיה הזאת כי יש לה יישומים פרקטיים בעשייה היומיומית שלהן והצדקה ממשית אחרת הן לא היו משקיעות מאמץ וכסף בנושא.