לקחנו את נציג דור מעבדי Ryzen השני מול מחליפו הישיר לסיבוב בדיקות נוסף – בכדי לראות מה קורה כאשר עוברים מזיכרון מותאם בשני ערוצים לערוץ אחד ויחיד
מאז שהושקו לפני שנתיים, ידועים מעבדי ה-Ryzen של AMD בתור כאלה אשר זקוקים לזיכרון במהירויות גבוהות יותר כדי להפיק את המיטב מהם, בשל התלות החומרתית שלהם בבקר הזיכרון המובנה לצורך העברת מידע.
ההרגל של משתמשים לקחת את ערכות הזיכרון הזולות ביותר לכל המערכת נאלץ להשתנות בהתאם, ויצרני הזיכרונות קיבלו לגיטימציה להשקיע יותר ולהוריד מחירים על מנת להתחרות על ליבו של הצרכן. עם סדרת Ryzen 2000 הצורך רק גבר ושימוש בערכות זיכרון מסוג DDR4 מעל ל-2666Mhz הפך לנפוץ ביותר.
בביקורת זאת רצינו להתמקד בעיקר בהבדלים שבין Ryzen 3000 לבין Ryzen 2000 וספציפית 3700X מול 2700X כשמדובר בהתמודדות עם תעבורת זיכרון נמוכה משמעותית.
אנחנו בודקים זאת כמובן מתוך סקרנות, אך גם כי הרכב המעבד שונה באופן משמעותי בין שני הדורות הללו. בעוד שארכיטקטורת Zen Plus עליה מבוסס 2700X מותירה אותו בעיצוב מונוליטי (חתיכת סיליקון בודדת), מעבד ה-Ryzen 7 3700X מכיל שתי חתיכות סיליקון כאשר אחת מהן היא בקר ה-IO והשניה ליבות בלבד.
בעוד שבמעבדים כמו Ryzen 9 3900X ו-3950X בעלי 12 ו-16 הליבות ישנן שתי קבוצות ליבות של 8 כל אחת (ב-3900X שתי ליבות מבוטלות בכל קבוצה), ב-3700X יש קבוצת ליבות אחת בלבד, ולכן גם חצי מכמות זיכרון המטמון המירבית.בקר ה-Infinity Fabric מתקשר עם מקלות הזיכרון שעל לוח האם דרך בקר יעודי ומעביר אותם בשני ערוצים פנימיים לקבוצות הליבות במעבד Zen2 מלא. אמנם, ב-3700X מדובר בערוץ GMI2 אחד שכזה, ולכן, לידיעתכם, מהירות כתיבת הזיכרון למעבד יורדת בחצי לעומת מעבד בהרבה מלא. אמנם, מה משמעות הבקרים החדשים עבור פעולות קריאה וכיצד זה מתבטא כאשר משנים בצורה דרסטית את מהירות זיכרון המערכת.
לצורך כך לקחנו את Ryzen 7 2700X ואת Ryzen 7 3700X יחד עם ערכת זיכרון ובדקנו מה קורה כשאנחנו עובדים עם ערוץ בודד של זיכרון לעומת שני ערוצים. מטרת הניסוי הזה היא להראות את יעילות בקרי הזיכרון, כמו גם לענות על השאלה "האם הרצה של מערכת מבוססת Zen2 עם זיכרון בודד היא בחירה לגיטימית, לפחות לבינתיים?". יכול מאוד להיות שבלוח אם בעל 2 ממשקי זיכרון בלבד ירצה משתמש להריץ מקל בודד של 16GB כעת, ואולי להוסיף אחד בעתיד.
מערכת הבדיקה שלנו כוללת את לוח האם Crosshair VIII Hero WiFi יחד עם כרטיס המסך Geforce RTX 2080 וערכת זיכרון מדגם D80 תוצרת ADATA. ערכת הזיכרון הזאת מגיעה עם פרופיל XMP של CL17-18-18-38 במהירות 3600Mhz.
את הערכה הזאת הרצנו בקונפיגורציה של שני ערוצים, סטנדרטית לחלוטין, ואז לקחנו מקל אחד. לצורך השוואה, עבודה עם ערוץ בודד במצב כזה תהיה איטית משמעותית אפילו מעבודה עם זיכרון 2133Mhz בערוץ כפול. כיום ערכות הזיכרון הנפוצות ביותר במחירים נמוכים כבר מכילים מהירויות פעולה של 2666Mhz-3200Mhz בתזמונים טובים למדי, אך שכל מהירות זיכרון אחרת נמוכה יותר לא ממש רלוונטית לרוכש כיום.
במבחן הרינדור שלנו בבלנדר, ההבדלים בין ערוץ בודד לשני ערוצים הם מינימליים ביותר ועומדים על 2% עם 2700X, אך ממש על קו סטיית תקן עם ה-3700X שאינו מאבד ביצועים כלל.
המבחן של Winrar מציג את ההבדלים שנוצרים בכתיבה על המעבדים. כאן ההבדלים גדולים למדי. 2700X מאבד כמעט 40% ביצועים ו-3700X מאבד 18% בלבד. השיפור בין שני המעבדים בהתמודדות עם מחסור במהירות זיכרון הוא גדול במיוחד.
במשחק Overwatch הבנחנו באיבודי ביצועים יחסית עדינים, אפילו בכמות הפריימים המינימלית הממוצעת. אלו חדשות טובות לאנשים שהכותר הזה מעניין אותם.
בכותר Metro Exodus תחת הגדרות משחק גבוהות למדי, בהתאם ליכולת כרטיס המסך ראינו איבוד ביצועים יחסית נמוך בממוצע, אך כמות הפריימים המינימלית לשניה נפגעה בעיקר אצת ה-2700X.
בדומה ל-Metro, גם טומב ריידר החדש ידוע בתור אחד שמושפע בצורה דרמתית למדי משינויי מהירות בחומרה, ומהווה מקרה קיצוני למדי לצורכי הדגמה. כאן ירידה לערוץ אחד ב-3700X הנמיכה את כמות הפריימים הממוצעים לשניה ב-5%, ואת של 2700X ב-18%. נראה שהשיפור במבנה המעבד משפיע דרמתית על התמודדות במצבים כאלה.
נראה שלפחות כשזה מגיע למשחקים ורינדור, עבודה בערוץ אחד עם מעבדי Ryzen 3000 המבוססים על ליבת Zen2 היא לא אפשרות שתחסל את ביצועי המערכת כלל.
אפשר לראות מהשיפור שנעשה בין שני דורות המעבדים הללו את ההנמכה הדרמתית בהפסד הביצועים שבמעבר בין שני ערוצי זיכרון לערוץ אחד בלבד.
מה זה אומר על בחירת הזיכרון למערכת Ryzen 3000?
כמובן שאנחנו לא ממליצים לכל מערכת חדשה מבוססת Ryzen 3000 להשתמש במקל זיכרון בודד. אמנם, עם ההבדלים הלא-גדולים במיוחד לרוב, במיוחד במשחקים, אפשר להבין שהצורך בזיכרון המהיר ביותר האפשרי לא צריך להתקיים בכל מערכת שבונים. מה שבחנו כאן הוא מצב בין ערכת זיכרון 3600Mhz מהירה למדי לבין מצב שמפיק ביצועי זיכרון שנופלים מערכת 2133Mhz.
אין דבר פסול בבחירה של ערכת זיכרון זולה בעלת מהירות של 2666Mhz-3000Mhz למערכות Ryzen 3000 חדשות כלל. בונים מערכת ושוקלים להשתמש מסיבה כזאת או אחרת במקל זיכרון בודד כעת ולשדרג לאחר מכן לשניים? אין בכך בעיה, הבדלי הביצועים לרוב יהיה נמוכים מאוד, ואלו אני חושב הן החדשות הטובות ביותר משיפור הארכיטקטורה שביצעה AMD במעבד בין שני הדורות הללו.
בימים האחרונים הצגנו לכם ערכות זיכרון רבות במחירים מצחיקים, ואנחנו באמת מאמינים שאין צורך ביותר מכך למערכות Ryzen 3000 חדשות, בטח בתקופה שבה גם ערכת 16GB במהירות 3000Mhz יורדת מתחת לקו המע"ם.
ישר כח על השיפור וישור הקו עם אינטל לתאימות זיכרון והשפעתו, AMD.
ביקורת, ובעיקר המסקנות בול בזמן.
כי מה יותר קל משידרוג זיכרון בעתיד
כשלחוץ בהווה בכיס ?
יופי.
יופי של בדיקה כי זאת שאלה שלא מעט קונים מתמודדים איתה עכשיו ויש כל מיני פריטי מידע בנושא, חלקם סותרים.
מספר ערוצי זיכרון שימושיים רק בפעולות המבצעות הרבה פעולות קלט־פלט (I/O). כך זה היה תמיד (למעט בעידן הליבות הבודדות שבו מעבדים עם מנגנון HT שלמעשה הפך את המעבד לשתי ליבות לוגיות גם הרוויחו משהו מערוץ זיכרון כפול) עד להגעת ZEN/ZEN+ ששידכו בין יחידת בקר הזיכרון לאפיק שמחבר את כל העסק (Infinity Fiber).
אני מסכים איתך לגמרי שאחד השיפורים הכי גדולים במעבר מ־ZEN ל־ZEN 2 הוא ניתוק הקשר הזה והחזרה למצב שבו תדר ומספר ערוצי הזיכרון הם לא באמת רלוונטיים לרוב המשתמשים הביתיים (ככה גם קל יותר להמהיר את הזיכרון לפחות מדרגת תדר אחת למעלה, אלא אם נפלת על שבבים ממש גרועים). כמו שציינת, זה לא אומר שצריך לקנות את הזיכרון הכי איטי (מה שגם שהיום ההפרשים במחיר כבר לא כאלה גדולים) או להימנע משימוש בערוץ זיכרון כפול – רק שגם לא הכרחי להתעקש על זה אם יש אילוצי תקציב או אילוצים אחרים.
אנחנו חיים בעידן נח לבחירת זיכרון, עם קיטים של 3GHZ תמורת תוספת קטנה. אני חושב שזאת ברירת-מחדל הכי טובה שהיינו בה עד עכשיו לבחירת זיכרון, ושמח שקיטים זולים יותר סוגשל נעלמו כבחירה, בין כה וכה
האם ידוע אם נפתרה הבעיה שהיתה בדורות הקודמים של הרייזן שהמון זכרונות לא הגיעו למהירות XMP הגבוהה, בנוסף לרשימות המצומצמות שהיו מצויינות כמתאימות באתרי לוחות האם, גם עם הרשימות הללו בעצמם היו המון בעיות של זכרונות שלא הגיעו למהירות המצופה עם הרייזן.
פתרו את זה?
זה מאוד תלוי מעבד. ה2700X שכאן יכול להנעל על צמד 3200MHZ ללא בעיה, ואפילו להביא אותם ל3400MHZ
כשאתה מחפש לשדך זכרונות ללוח ומעבד, כידוע לי ממולץ לבדוק באתר לוח האם את סוגי הזכרונות שנבדקו ונמצאו מתאימים ומסוגלים להגיע לXMP הגבוה.
ברייזן הרשימות הללו מאוד מצומצמות אצל כל יצרניות לוחות האם ביחס לאינטל.
וכמה שהתדר גבוה יותר התזמונים קצרים יותר הרשימה מתקצרת לפעמים אפילו לסוג זכרון בודד או 2 במהירויות הגבוהות.
אני לדוגמא חיפשתי זכרונות 3200MHZ עם CL15 לרייזן 2600, והמבחר היה ממש דל.
לפחות הגדילו את זה ברייזן 3?
רשימות QVL (ר"ת Qualified Vendors List) הופכים להיות יותר ויותר חלקת העבר. כשיודעים למה בקר זיכרון של מעבד מסוגל, וכמה טוב חיווי בלוח מסויים, אפשר לעשות 1+1 ולדעת פחות או יותר איזה טווח של מהירויות ונפחים יהיה נכון להרצה. אל תגביל את עצמך עם הרשימה הרשמית, שכן היום נראה שרוב החנויות מוכנות לקבל אחריות על פי נסיונן בהתקנת קיטים כאלה ואחרים גם אם הם מחוץ לרשימה.
בחיי….. החיים הטובים!
(667MHZ . . . . . . . LOADING) _
לא רציתי להזכיר 333 ואת הערבובים שהיו אז.