מעבד אקסטרים מוביל הופך היום רשמית לבר-השגה עבור קהל רחב יותר של משתמשים – האם השקה שלישית של אותו המעבד היא צעד ראוי? התשובה בפנים
היום משיקה אינטל באופן רשמי מעבדים חדשים לתושבת האקסטרים שלה, ה-LGA2066. מדובר בפעם הראשונה בהסטוריה של אינטל שבה היא משיקה סדרה חדשה בפעם השלישית לאותה תושבת אקסטרים והבשורה הגדולה היא שמחירי המעבדים צנחו באופן משמעותי.
אמנם, צריך להכיר ולדעת מה באמת קורה בשוק בשביל להבין למה מהלך שכזה קורה בפעם הראשונה. כאשר הושקה סדרת Core-X 7000, הסדרה הראשונה לתושבת LGA2066, הוצגו מעבדים בעלי כמות ליבות עיבוד שהיוותה קפיצה משמעותית עבור אינטל. אם הכרנו אקסטרים בתור 10 ליבות, מעבדי 18 ליבות הם משהו שלא שמענו עליו.
בתג מחיר של אלפיים דולר המעבד המוביל Core i9 7980XE היה רחוק מאוד מלהיות נגיש, וגם אחיו הקטנים בעלי פחות ליבות לא בדיוק היו קלים להשגה. ההבדל במחירים בין מעבדי תושבת המיינסטרים לאקסטרים פשוט היה גדול במיוחד. אלו שבחרו ללכת על מעבדי אקסטרים לרוב נצמדו לאופציות הזולות יותר בעלות 8 עד 12 ליבות.
בשנה שעברה הושקה סדרת מעבדים חדשה לאותה התושבת, Core-X 9000 כאשר ה-Core i9 9980XE עמד בראשה. המחירים נשארו זהים, אפילו על אף תחרות שרק מתחזקת מכיוון AMD עם מעבדי ה-Threadripper שלה. ה-Core i9 9980XE שפי שרואים בביקורת שביצענו אז, הוא למעשה מעבד Core i9 7980XE שזוכה לפתרון תרמי יותר טוב, ותדרי פעולה מעט גבוהים יותר.
היום ה-Core i9 9980XE מושק שוב באופן רשמי, תחת השם Core i9 10980XE ואיתו עוד סדרה שלמה של מעבדים – כולם תחת הדור Core-X 10th Gen, הדור העשירי של Core. פיזית, השבב הוא בדיוק אותו השבב. אותו פתרון תרמי, אותו סיליקון מתחת למכסה עם אותן 18 הליבות. המעבדים מתאימים גם לכל לוחות האם מבוססי ערכת השבבים X299 שהושקו עד כה.
המעבדים הללו נקראים Cascade-Lake X. הם למעשה רענון של Skylake-X ומיוצרים באותו תהליך 14 ננומטר של אינטל. מסתמן שאלו יהיו המעבדים האחרונים שתשיק אינטל לפלטפורמות האקסטרים שלה בתהליך 14 ננומטר.
תדרי הפעולה שופרו במעט בדגם החדש. תדר הבסיס לשניהם הוא בדיוק 3Ghz. בעוד שתדר הטורבו ל-9980XE הוא 4.4Ghz, זה של ה-10980XE הוא 4.6Ghz. למעבד 24.75MB של זיכרון מטמון ומעטפת חום של 165 וואט. התמיכה בתדרי זיכרון DDR4 שופרה מ-2666Mhz ל-2933Mhz למרות שחשוב לזכרון שאלו מעבדים שמתמודדים בקלות עם מהירויות זיכרון גבוהות מכך משמעותית. עוד תוספת שראוי לציין היא עוד 4 נתיבי PCI-Express 3.0 שמקבלים המעבדים החדשים. זה מתבטא בלוחות עם חדשים בעיקר בתוספת ממשק M.2 לכונני SSD.
יש הבדל אחד בין שני המעבדים שהופך את החדש לכדאי יותר – מחיר ספינת הדגל החדשה של אינטל יורד מאלפיים דולר לאלף "בלבד". מדובר בתג המחיר שהיינו רגילים לראות למעבדי האקסטרים היקרים ביותר לפני דור Core-X 7000.
למעשה, כל קו מעבדי ה-Core-X של אינטל יורד משמעותית במחיר. המחירים החדשים מציבים את מעבדי האקסטרים בנקודה הרבה יותר תחרותית מול מעבדי ה-Threadripper של AMD, כאשר הם בוחרים שלא לשים את עצמם כלל בקטגוריות המחיר שלהם אלא כזאת נמוכה משמעותית. כתוצאה מכך, העלות פר ליבת עיבוד נשארת תחרותית בצד של אינטל בקטגוריית האקסטרים.
קורה כאן מצב מאוד מעניין בשוק מעבדי האקסטרים כשלמעשה נוצר סנדויצ' בין תושבות אינטל ו-AMD במחירים. X299 הופכת לפלטפורמת אקסטרים נגישה וזולה יותר הן בלוחות אם והן במעבדים. מעליהם בפרימיום גדול כבר נמצא את AMD.
כמובן שחשוב לנו גם לשים את המעבד במערכת הבחינות ולראות איזה הבדלים אנחנו יכולים לקבל לאחר שנתיים של עדכון מוצר קיים. בכל הנוגע להתמודדות עם חום המעבד, חשוב להבין שלמרות צריכת החשמל הגבוהה משמעותית לעומת מעבדים דוגמת Core i9 9900K, את ה-Core i9 10980XE דווקא יחסית קל לקרר. זאת בשל שטח פליטת חום גדול משמעותית, החום פחות מרוכז וקל יותר לקליטה עם גוף קירור.
השתמשנו בקירור אוויר מדגם Noctua NH-U12A וטמפרטורות העבודה בעת מאמץ מירבי אינן גבוהות כלל, נשארו על איזור 75 לכל ליבות העיבוד תחת טמפרטורת סביבה של 25 מעלות. דבר זה השאיר מספיק מקום אפילו לבצע אוברקלוקינג ל-Core i9 10980XE שלנו.
בעוד שתדר הפעולה לכל הליבות תחת מאמץ ממושך הוא 3.8Ghz, תחת מתח עבודה של 1.10V בלבד הצלחנו להביא את המעבד לתדר פעולה של 4.3Ghz לכל הליבות. מבחינתי זאת "מתנה", שכן העליה בצריכת החשמל עבור התדר הזה היא יחסית נמוכה וקירור האוויר שלנו הסתדר עם המעבד ללא בעיה כלל. לכן, נבחן המעבד גם עם אוברקלוקינג המתנה שהוא הביא לנו. טמפרטורת הליבות בעת מאמץ מלא במצב הזה הייתה כ-85 מעלות צלזיוס, מאווררי הקירור פעלו במהירות של 50% מהסל"ד המירבי.
מערכת הבחינה שלנו כוללת לוח אם Gigabyte X299 Aorus Master. ערכת הזיכרון לכל המעבדים היא Corsair Dominator Platinum 3200Mhz CL14. תצורה של 4 ערוצים ב-X299 ושל 2 ערוצים בשאר.
Ryzen 9 3950X של AMD טרם הגיע אלינו ולכן לא נכלל בבחינות, כמו גם מעבדי Threadripper החדשים שמושקים היום, מעבדים הלו יגיעו אלינו בהמשך הזמן ותוצאות המבחנים יעודכנו בהתאם.
במבחן ה-Cibenech R20 המבוסס על מנוע הרינדור Cinema4D, קיבלנו ציון של קרוב ל-10,000 עבור המעבד שזה לא רע בכלל בשל העובדה שהוא מקורר עם גוף קירור יחסית קומפקטי. אמנם, Cinema4D הוא לא בדיוק מבחן שיש להתגאות בו במיוחד אם מעבד בחצי המחיר (3900X, כ-500 דולר) מגיע יחסית קרוב לרמת האקסטרים. בכל זאת, תוצאה לא רעה.
מבחן הדחיסה של Winrar מסתמך בעיקר על מהירות ליבה בודדת. כל עוד יש מעל ל-6 ליבות במערכת, נכנסים לעקומת שיפור מאוד שטוחה. ה-10980XE מהיר כאן, אך לא יותר מהזריזים יותר בעלי כמות הליבות המופחתת.
Blender היא דוגמה נהדרת לתוכנה שבה יעשה שימוש עם מעבד אקסטרים שכזה, זה הוא לחלוטין קהל היעד. במבחן זה, במיוחד אחרי האוברקלוקינג הקל שביצענו, ה-Core i9 10980XE הוא זריז במיוחד, הזריז ביותר עד אלף דולר שבחנו עד כה עם זמן רינדור של 343 שניות למבחן ה-Classroom, אותו אגב אתם יכולים להוריד ולנסות בעצמכם. אם זמן רינדור שווה כסף, אז השקעה של כסף בזמן רינדור היא דבר משתלם.
Handbrake היא תוכנה נהדרת להמרת וידאו בין פורמטים ואיכויות שונות. ה-Core i9 10980XE הוא המעבד המהיר ביותר שבחנו בתוכנה הזאת, אמנם לא בהפרש ניכר מול מעבדי המיינסטרים שעולים חצי ממנו. טוב שיש מעבד כזה, אך הוא לא בעדיפות גבוהה ספציפית כאן.
ה-Core i9 10980XE הוא לא מעבד למשחקים. בעוד שנשמח לבחון משחקים רבים עם מעבד 18 ליבות, ועשינו זאת רבות בעבר, פשוט וקל לראות בכל מבחן משחקים שקיים למעבדים הסוג הזה אצלינו וברחבי הרשת שלרוב גם מעבדי Core i5 בעלי 6 ליבות מציגים לכל הפחות ביצועים דומים בשלל משחקים.
טוב לדעת שה-Core i9 10980XE הוא לא מעבד רע למשחקים, אך אין לצפות מעבר לביצועים של Core i5 סטנדרטי או Core i7 לכל היותר. אם משחקים היא עדיפות ראשונה ומעל לכל באופן משמעותי, Core i9 9900KS בחצי המחיר יהיה בחירה טובה יותר על פני Core i9 10980XE. כמובן שגם אופציות זולות יותר עושות עבודה מצויינת.
לסיכום, צריך להבין שמדובר פה בעיקר במיתוג מחדש של ה-Core i9 9980XE אל Core i9 10980XE. המוצר הוא בעקרון אותו המוצר וזה לא בהכרח דבר רע. בכל זאת, מדובר פה במעבד 18 ליבות מהיר וורסטילי. אין שימוש ספציפי שהמעבד הזה יהיה "רע" עבורו.
הבשורה החשובה ביותר היא שהמחיר צונח ושהמוצר כבר אינו "פרימיום שאינו קל להשגה". ברור שאלף דולר או כ-4,000 שקלים זה מחיר כבד עבור מעבד, אך לא עבור כולם. אלו שזמן עיבוד הוא כסף עבורם – ההשקעה היא הגיונית למדי, בתלוי בשימוש כמובן.
עוד חלק שצריך לגעת הוא הוא לוחות אם. לוחות X299 נמצאים איתנו כבר מעל לשנתיים וזה דבר טוב, שכן השגת לוח אם מתאים למעבד הזה או אחיו החדשים היא משימה קלה למדי, ולעיתים לוח אם שכזה מגיע למחיר נגיש משמעותית. עלות הפלטפורמה של אינטל בשילוב של לוח אם ומעבד נכון לעכשיו נמוכה משמעותית מזאת של AMD ב-TRX40. אמנם, לדעתי קשה יהיה לקרוא למוצרים האלה מתחרים. באחד מקבלים 18 ליבות יחד עם לוח אם יחסית זול, אך כזה שלא כולל תמיכה ב-PCI-Express דור 4.0, בעוד בשני מעבד מתחיל מ-1,400 דולר ל-24 ליבות ולוחות האם יקרים באופן משמעותי.
ל-Core i9 10980XE זכות קיום ונישה ספציפית כיום. אם מחפשים מעבד זריז על פלטפורמה עתירת ממשקים ותמיכה בנפח זיכרון גבוה, המעבד הזה הוא בדיוק מה שאתם מחפשים. בנוסף, לארכיטקטורה הזאת המון מקום לבצע אוברקלוקינג ולקבל עשרות אחוזי ביצועים במידה והקירור מאפשר זאת, דבר שכרגע אף פלטפורמת אקסטרים לא מאפשרת באמת – שם המנטרה היא "אפשר לבצע אוברקלוקינג, אבל לא תקבל הרבה מזה", ולכן נרשמת פה נקודת זכות נוספת עבור המעבד.
הבעיה העיקרית שאני רואה כרגע זה שאפילו אחרי ירידה לחצי במחיר, למעבד יש תחרות קשה במיוחד. Ryzen 9 3950X בעל 16 הליבות, על אף שלא נבחן אנו מודעים ליכולותיו להביא לביצועים דומים בשימושים רבים. זאת, בתג מחיר זול יותר למעבד וגם ללוח אם תואם. סביר מאוד להניח שהנחה נוספת למעבדי אינטל תביא אותם למקום בריא עוד יותר.
אני לחלוטין רואה מקום בשוק ל-Core i9 10980XE ודגמים נוספים כמו ה-10940X בזכות חיבוריות עשירה ב-X299 בשילוב ביצועי ליבה בודדת ראויים ויכולות אוברקלוקינג בריאות. כמובן, חשוב לוודא שהמעבדים אכן עושים עבודה טובה ושווים את כספכם לשימוש הספציפי. חשוב מאוד לדעת לפני שקונים מעבד שכזה שהוא אכן הבחירה האופטימאלית לתוכנות הרצויות. כך או כך, תחי התחרות.