פיקסלים מתים וצרות אחרות
פיקסלים מתים
בעיה ידועה ממנה סובלים מסכי LCD היא פיקסלים "מתים" הנגרמים כתוצאה מפגמים בתהליך הייצור. פיקסל "מת" הוא פיקסל התקוע במצב מסוים ואינו משתנה בהתאם לתמונה. לרוב מדובר בסאב פיקסל מת (לדוגמא פיקסל שבו רק הצבע האדום תקוע ושאר הצבעים עובדים באופן תקין), ולא בפיקסל שלם, ולכן בחלק מהגוונים הוא אינו נראה, בעוד שבאחרים כן. את הפיקסלים המתים כמעט אף פעם לא ניתן "להחיות" ומומלץ לא להפעיל לחץ על הנקודה בכדי לא להרע את המצב.
למרות שישנו תקן ISO אשר מתיר כמות מסוימת של פיקסלים מתים במסך, חלק מהחברות מציעות אחריות מורחבת של אפס פיקסלים מתים במועד הקניה או כשבועיים לאחר הקניה.
הפיקסלים המתים לא ייווצרו בדרך כלל אחרי שהמסך עזב את המפעל, לכן מסך שנקנה ואינו בעל פיקסלים מתים יישאר (בתקווה) ללא פיקסלים שכאלו. למרות זאת, מומלץ לסכם עם החנות את תנאי החלפת המסך במקרה ונתגלה פיקסל מת במועד הקניה, ומומלץ מאוד להתעקש ולבדוק את המסך בחנות, כי אף אחד לא רוצה לחזור הביתה ולחוות את עוגמת הנפש שבצורך לחזור חזרה לחנות בכדי להחליף את המסך.
ישנם כלים רבים שנועדו לסייע לזיהוי פיקסלים מתים, ואנו ממליצים על שתי תוכנות לשם כך: Dead Pixel Buddy ו-Checkmon .
צריבת תמונה ב-LCD
אמנם מסכי LCD אינם סובלים מתופעה של צריבת תמונה אך עדיין אנו עלולים להתקל בתמונה "עיקשת" – מצב הפיך בו נשארת על המסך מעין "תמונת רפאים" של התמונה שהוצגה עליו קודם לכן. רוב מסכי ה-LCD אינם מציגים בעיות אלו, הנובעות לרוב מכשל בפאנל הספציפי של המסך, אשר יש לממש בגינו אחריות. לרוב ניתן להיפטר מתמונה עיקשת ע"י שימוש בשומר מסך לבן לחלוטין למשך יום שלם. פתרון זה בדרך כלל משחרר את הגבישים העקשנים ואלו חוזרים לעבוד.
אין להתבלבל כמובן עם תופעת הפיקסלים המתים, כאשר פיקסלים מפסיקים "לנוע" ואינם מתעדכנים עם שינוי התמונה.
דליפות אור
חלק ממסכי ה-LCD סובלים מדליפות אור וחוסר אחידות. לרוב מסכים יקרים ואיכותיים יסבלו פחות מהבעיה אך ישנם גם מקרים של מסכים יקרים הסובלים מבעיות אחידות. לעיתים נוצר בלבול בין "דליפת אור" לבין השינויים בגווני הצבעים שנוצרים בגלל זוויות הצפייה הקטנות במישור האנכי במסכי TN, אך מדובר כמובן בשני נושאים שונים.
בתמונה שלהלן ניתן לראות הדגמה של דליפת אור בקצות המסך.
![]() |
נצנוץ
הנצנוץ הינו אפקט אשר מתרחש לרוב בעת צפייה בסרטים, על מסכים בעלי מנגנון Overdrive אגרסיבי מדי אשר גורם להרבה Overshoots, ובהתאם להרבה ארטיפקטים אשר נראים למשתמש כמעין נצנוץ על המסך.
יצרניות השבבים הגרפיים ATI ו-NVIDIA פיתחו מנגנונים מיוחדים בדרייברים של כרטיסי המסך שמטרתם להפחית את אפקט הנצנוץ, אך הדבר בא על חשבון רמת הפירוט של התמונה, כאשר תמונה לאחר תיקון נראית חלקה יותר וללא פירוט.
מסכים בעלי פאנל IPS הם הסובלים העיקריים מהתופעה, עקב הצורך במנגנון האצה בכדי להוריד את זמן התגובה של פאנלים מסוג זה. גם פאנלים מסוג TN, ובייחוד אלו בעלי זמן תגובה נמוך של 2ms עד 4ms סובלים מנצנוץ.
סוג הפאנל בו תופעת הנצנוץ היא הכי פחות נפוצה הינו VA, ובייחוד פאנלים מסוג P-MVA ו-A-MVA אשר מיוצרים ע"י חברת Au Optronics.
כיול מסכים
רוב מסכי ה-LCD מגיעים לא מכוילים מהמפעל, אך את המשתמש הפשוט הדבר לרוב לא צריך להטריד, אלא אם הוא שם לב לנטיית צבע ספציפית של המסך, לדוגמא אדמומיות או ירקרקות, כאשר מוצג על המסך צבע לבן בלבד.
הכיול מתחלק לשני חלקים: בשלב הראשון מנסים לכייל את הנקודה הלבנה של המסך דרך ה-OSD ומשחק עם ערוצי הצבעים, כאשר המטרה היא לגרום ללבן להיות לבן ללא שאריות של צבע אחר. אם הלבן לא מכויל כראוי, כל הצבעים האחרים "זזים" וקשה יותר לכייל את המסך. לאחר כיול זה יש לבצע כיול לכל טווח הצבעים אותו ניתן לעשות רק ע"י מכייל חיצוני, או בעזרת תוכנה אשר סופקה עם המסך.
רוב המסכים ניתנים לכיול בעזרת תוכנה, בעזרת ה-OSD של המסך או באמצעות לוח הבקרה של כרטיס המסך. הכיול הטוב ביותר מתבצע בעזרת מכייל חיצוני אשר מתלבש על המסך, קורא את הצבעים בעזרת חיישנים ומייצר פרופיל ICM בכדי לתקן עיוותי צבע שונים. זהו ציוד חובה לבתי דפוס או לפרפקציוניסטים שבינינו וניתן בעזרתו להביא כמעט כל מסך לתוצאות מרשימות. אלו שלא יכולים להרשות לעצמם את התענוג, יכולים להסתפק בדף לבן ולנסות לשחק עם המסך בהשוואה ללובן הדף, עד שמתקבלת תוצאה סבירה.
מדי פעם נשאלת השאלה האם כדאי לכייל את המסך שלא למטרת גרפיקה או דפוס. ובכן, אם ניקח לדוגמא סרט או משחק, סביר להניח שהציוד אשר עליו נוצר המשחק או נערך הסרט עבר כיול לפי הסטנדרטים, לכן כאשר אנו מכיילים את המסך אנוו מוודאים שהאופן בו יוצג הסרט או המשחק הוא כפי שהתכוונו יוצריו.
ציפוי מסך
מסכי LCD יכולים להגיע עם שני סוגי ציפוי – רגיל ומבריק. הציפוי המבריק בדרך כלל גורם לאפקט סובייקטיבי של תוספת ליחס הניגודיות וכן לצבעים יותר צועקים אשר בדרך כלל מושכים את הקונה הפוטנציאלי בחנות, הציפוי המבריק מתנהג כמו "מראה" ולכן יש קושי בשימוש במסך אם משתקף בו אור חזק מחלון או ממנורה.
בעת שימוש ללא תאורה בכלל (בצפייה בסרטים למשל) כאשר המסך הוא מקור התאורה היחידי, ניתן לראות את השתקפות הצופה בבירור על המסך דבר אשר יכול להציק מאוד ולכן יש לשקול את העניין לפני קניית מסך עם ציפוי שכזה אפילו אם הוא נראה "מדהים" בחנות. באופן עקרוני, מסכים איכותיים לא צריכים ולא מגיעים עם ציפוי מבריק ועדיף לקחת מסך עם ציפוי רגיל.