כחלק מסדרת כתבות ההתמצאות שלנו הגענו אל תושבת LGA1700 של אינטל – מדריך זה יעשה לכם סדר בין כל אלה מתוצרת ASUS
תושבת LGA1700 של אינטל נמצאת בימים אלו בשיאה, כאשר סדרות Core בסדרה ה-12 וה-13 מציפות את השוק באפשרויות השונות. עבור תושבת זאת קיימות מספר סדרות של ערכות שבבים אשר הושקו מאז שיצאו לאוויר העולם מעבדי הדור ה-12 עצמם.
סדרה 600 כוללת את ערכות השבבים המוכרות Z690, B660, H610 לצד כאלה קצת פחות דוגמת H670, Q670. כעת יצאו לשוק ערכות שבבים חדשות לתושבת שתמצאו על מדפי החנויות דוגמת Z790, B760 ו-H770.
מטרות ערכות השבבים הללו היא בעיקר לפלח בין דרגות הטכנולוגיה השונות של לוחות האם. טבעי שיצרן לוחות אם כמו ASUS יביא לשוק לוח אם מבוסס Z790 שיהיה מתקדם במיוחד לעומת לוח מבוסס B760 שיהיה מתקדם קצת פחות, וגם יעלה פחות.
לאלו שתוהים מה ההבדלים בין ערכות השבבים השונות – בראש ובראשונה ערכות השבבים Z690 ו-Z790 הן היחידות אשר מאפשרות אוברקלוקינג למעבדי אינטל בעלי סיומת K כמו Core i9 12900K או Core i7 13700K. אנחנו יכולים להביא בפניכם טבלאות מפורטות של דברים כמו ממשקי USB וערוצי PCI-Express אבל השורה התחתונה היא שמה שקובע מה יכול להופיע בלוח אם הוא בעיקר יצרן לוח האם עצמו. לא בכל לוח אם יש ניצות פוטנציאלי מלא של ממשקים. ברובם המצב בדיוק הפוך.
הערה טכנית חשובה – שימו לב כי רבים מלוחות האם מסדרה 600 אינם תומכים במעבדי Core בדור ה-13 ללא עדכון BIOS לגרסה עדכנית. לא כל לוחות האם תומכים בתכונת ה-EZ Flash 3 אשר מאפשרת צריבת BIOS ללא שימוש במעבד דור 12 בתושבת. חשוב לעיין באתר היצרן בשביל לוודא. כאשר רוכשים מחנות, שווה לבקש שיבצעו עדכון BIOS אצלם במעבדה. אם מדובר ברכישה כחלק ממערכת מחשב שלמה, חנות המחשבים דואגת לבצע עדכונים שכאלה.
תתי המותג השונים ומשמעותם
PRIME – חלק גדול של לוחות האם של ASUS עבור הצרכן, מהשוק הנמוך ביותר עד לאמצע הגבוה. ערכת צבע בעיקר של אפור וכסוף.
TUF GAMING – בגדול PRIME עם ערכת צבע קצת שונה, מתחיל קצת יותר גבוה בקצה התחתון. אין TUF זול כמו ה-PRIME הזול ביותר.
ROG – המיתוג Republic of Gamers של ASUS שמור לקצה העליון של לוחות האם ומתומחר בהתאם. לרוב מדובר בלוחות האם בעלי כמות הממשקים והתכונות הגבוהה ביותר בקו המוצרים.
ProArt – סדרה צעירה של לוחות האם המתאימה בעיקר ליוצרי תוכן, בעלת דגש גדול על עמידות ועל ממשקי תעבורה מתקדמים דוגמת USB ו-Thunderbolt. לוחות אם אלו יתאימו בין השאר גם לאוברקלוקינג ב-Z790 ו-Z690. ל-ProArt כמו ל-ROG אין לוחות אם זולים לשוק הכניסה, זה מותג אמצע שוק ומעלה.
לוחות אם מבוססי H610 יהיו לרוב אלו המגיעים עם תמיכה ב-DDR4 ומהירויות זיכרון מוגבלות למדי בשל לוח מעגל מודפס שאינו בנוי להתמודד עם זיכרון מהיר. בנוסף, הרוב המוחלט של לוחות H610 שתמצאו יתמכו רק ב-2 מקלות זיכרון ולא ארבעה.
לוחות H610 הם כאלה שתרצו להריץ עליהם מעבדים לשוק הנמוך בעלי מעטפת חום רגועה. מעבי Core i3 לרוב. קחו את ה-PRIME H610M-D D4 שרואים בתמונה למעלה. ללוח אם זה ישנו ממשק M.2 בודד עבור אמצעי אחסון, שני חריצי זיכרון, ממשק PCI-Express X16 עבור כרטיס מסך ולא הרבה מעבר. מערכת הספקת הכח לתושבת דלה יחסית ולא תתאים למעבדים דוגמת Core i9 בהעמסה.
לוחות האם בעלי סימול B כמו B760 ו-B660 יכולים לאפשר מגוון גדול של ממשקים וגם תמיכה בזיכרון DDR5 או DDR4 מהיר במיוחד ללא הגבלות רציניות. דגש על "יכולים". סדרת B היא זאת שמותחת קו ארוך בין שוק הכניסה של לוחות אם לבין קצה גבוה שכולל כל מה שיכלול לוח אם מתקדם מינוס האפשרות לבצע אוברקלוקינג.
סדרת PRIME של ASUS היא גם זאת שמלווה חלק גדול מהדגמים שכן מדובר בסדרה הרחבה ביותר של מוצרים מבית ASUS, כזאת שגם היא מלווה לוחות אם מהזולים ביותר אל קרוב מאוד לפרימיום כשמדובר בממשקים ובאיכות הבניה הכללית.
B760 היא ערכת השבבים הצעירה ביותר של אינטל המגיעה לשוק ואם צריך לתאר אותה בקצרה – מדובר למעשה ב-B660 אחרי עדכון BIOS לתמיכה בדור ה-13. כל מה שתמצאו ב-B660 תמצאו גם ב-B760 מבחינת ממשקים כל עוד מדובר בדגמים תאומים. ב-B760-PLUS D4 שרואים בתמונה יש תמיכה ב-128GB של DDR4 במהירויות של מעל ל-3600MT/s, יש גופי קירור על גבי מייצבי המתח כדי שתוכלו להשתמש במעבדי Core i5 ו-Core i7 במאמץ מבלי להתקל בהאטות, וגם כמות ממשקי ה-M.2 גדלה לשלושה על גבי הלוח. אם היינו צריכים לתאר לוח אמצע שוק, כנראה שהיה נראה כך.
כאמור, B760 לא חייב לתאר רק אמצע שוק. לוח אם כמו ה-STRIX B760-F GAMING WIFI הוא דוגמה ללוח קצה עליון שמבוסס על ערכת השבבים הזאת. מיתוג ה-ROG שמיועד לשוק הגבוה מביא לערכת השבבים הזאת כל מה שתמצאו בלוח אם מתקדם אשר מבוסס Z690 או Z790 מינוס אוברקלוקינג למעבד. משמעות הדבר היא שאם אתם רוצים יותר ממשקים ובעיקר מערכת הספקת כח עוצמתית למעבד עם גופי קירור גדולים מבלי לבצע אוברקלוקינג – זאת תחנת הירידה שלכם.
איך אנחנו מחליטים איזה לוח אם טוב בשבילנו?
לפני שניגשים להחליט איזה לוח אם מתאים למערכת המחשב, ישנן שאלות שחשוב להשתמש בהן בשביל לסנן בין כל האפשרויות השונות. אם נביט לעומק בכל לוח אם לתושבת LGA1700 זה לא יגמר בקרוב. למזלנו ל-ASUS יש כלי סינון נהדר עבור רוב הדרישות הסף המצויות:
- מה הוא תקן הגודל הרצוי עבור לוח האם? ATX? אולי MATX קטן יותר?
- האם מבצעים אוברקלוקינג עם מעבד K?
- איזה סוג זיכרון יהיה במערכת? DDR4 או DDR5?
- כמה ממשקי M.2 צריך לוח האם להכיל?
- האם צריך כרטיס רשת אלחוטי? כמה מהיר צריך להיות אחד קווי?
- כמה ממשקי USB צריך ומאילו סוגים?
ברגע שעונים על השאלות האלה אתם תוכלו לראות שהמבחר שלכם ילך ויצטמצם. בואו נסמלץ מצב טיפוסי.
- גודל רצוי ATX
- מבצעים אוברקלוקינג עם מעבד K
- זיכרון מסוג DDR5
- חשוב לפחות 4 ממשקי M.2 לשדרוגים עתידיים
- אלחוטי בונוס, אבל שקווי יהיה 2.5Gbps לפחות
- צריך המון USB, רוצה גם 20Gbps Type-C למכשירי עתיד
ברכותנו, במצב זה צימצמנו את הבחירה רק ל-7 לוחות אם מסדרות Z690 ו-Z790. כעת כל מה שיש הוא לבחור לפי מחיר מתאים, אולי ערכת נושא שתתאים למערכת המחשב שלכם.
מה שחשוב הוא לסנן את כל דרישות הסף לפני הכל. נעשה עוד אחד, קצת יותר מורכב:
- גודל רצוי ATX או MATX
- לא מבצע אוברקלוקינג, מעבד נעול בכל מקרה
- זיכרון DDR4
- שיהיו 3 ממשקי M.2 לכל הפחות
- לא משנה איזו מהירות רשת, שיהיה 1Gbps קווי לפחות
- לפחות 5 ממשקי USB סטנדרטיים
במצב כזה אתם תמצאו לרוב לוחות B660 או B760 שעונים על דרישותיכם, מצאנו 20 לוחות אם מתאימים. מה שחשוב לשים לב בכל מקרה שבו מריצים מעבדים ברמת Core i5 ומעלה הוא שיש גופי קירור על מערכת הספקת הכח. מערכת הספקת כח עירומה משמעותה סיכון בהנמכת ביצועים במאמץ ממושך כאשר משתמשים במעבד שמושך כמות מכובדת של הספק, ביחוד ברמת אמצע השוק.
דוגמאות בפועל מהשוק המקומי
קצת דוגמאות מהשוק המקומי עבור צרכים כאלה ואחרים. לוח אם שיהיה מומלץ עבור מארז MATX לאוברקלוקינג שעדיין עושה שימוש ב-DDR4 יהיה למשל כזה דוגמת ה-PRIME-Z690M-PLUS D4
זו למשל דוגמה קלאסית של לוח אם שעומד בצומת עמוסה של דרישות מקהל משתמשים רחב. יש כאן לוח אם שיודע להתמודד עם מעבדים מתקדמים ודרישות החשמל שלהם, תוך כדי התאמה למארזים קטנים יותר, הספקת כמויות USB מספקות, אך גם תמיכה ב-DDR4 הותיק יותר, מספר מכובד של ממשקי M.2.
בעבור מחיר של כ-750 שקלים, זה דוגמה ללוח אם שיכול לשרת קהל מאוד רחב של משתמשים בעלי דרישות שכאלה, עם נטיה להתאים למערכות מחשב זולות יותר הודות לתמיכה בזיכרון הזול יותר. אולי קהל שמתחיל עם מעבד אמצע שוק וישדרג למעבד שוק עליון בהמשך דוגמת מעבר מ-Core i5 12400 אל Core i7 13700K. זה יהיה לוח אם שאנחנו נמליץ עליו לעומת הרבה לוחות B660 אחרים באיזורי מחיר של 650 שקלים, בקלות.
אלו שרוצים קצת פרימיום עם ערכת צבע מיוחדת יוכלו לבחור בלוחות אם כמו ה-PRIME Z790-A WIFI. ל-ASUS מגיע קרדיט על כך שהיא מאפשרת ערכת צבע קצת שונה מאשר שחור על גבי שחור שאנחנו פוגשים לעיתים קרובות יותר מדי בעולם לוחות האם. עם סדרת PRIME Z790 החדשה אנחנו זוכים גם לשיפוצים אסטטיים של לוחות האם השחורים והכסופים שלה דוגמת זה.
בעבור תג מחיר של כ-1,500 שקלים לוח אם זה מיועד לשוק הגבוה ומביא את כל מה שמצפים מלוח אם מתקדם להביא דוגמת אוברקלוקינג כאוות נפשכם, חמישה ממשקי M.2 ופאנל יציאות אחורי עשיר עם WiFi ו-USB במהירויות גבוהות. זו לא הבחירה הראשונה למערכות מחשב בעלות דגש על תקציב מוגבל ומחושב, אבל טוב שהיא קיימת בכל מקרה.
כפי שראיתם, עם 128 לוחות אם לתושבת LGA1700 של אינטל מאת ASUS, כדאי וראוי שהמשתמש יביט בעיקר בצרכיו ודרישותיו, וינגיש זאת מול אפשרויות הקיימות בשוק. כך אפשר לצמצם את המבחר לכזה שיתאים לכם. השימוש בסדרות שונות שחופפות אחת את השניה יעזור להוסיף גם קצת צבע לבחירה.