לקחנו לביקורת את היצירה החדשה של Corsair – מארז mATX שמשלב תכונות מודרניות כמו תאימות לקירור מים, חלון זכוכית מחוסמת וכמובן הרבה מאוד RGB
Corsair הופכת לאחרונה לשם דבר בתחום האסטטיקה של המחשבים האישיים. לחברה ציוד דוגמת מקלדות, עכברים, מארזים, ספקי כח, קירורי מים, אוזניות ועוד – כאשר לכולם קו עיצובי ברור ואחיד למדי. זאת, בכדי לחזק את היכרות המותג בין משתמשי המחשב השונים וליצור סביבה שכמה שיותר מחלקיה מגיעים מאותו היצרן. Corsair והארת RGB כבר הפכו לחברים הטובים ביותר.
בביקורת זאת קיבלנו את ההזדמנות להתנסות עם מארז מיוחד של החברה, אחד שכולל את תכונותיה השונות אך ללא שימוש במימדים עצומים – הפעם זה תור המחשבים הבינוניים עם מארז בתצורת mATX, או Micro ATX. תצורה זאת מאפשרת התקנה של לוחות אם בעלי 4 חריצי הרחבה או פחות.
ה-Crystal 280X שייך למשפחת מארזי ה-Crystal של Corsair, שמאופיינת בעיקר בשימוש בזכוכיות מחוסמות בתור דלתות וגם בתור אלמנטים נוספים. המארזים הפופולאריים ביותר בסדרה הזאת שנמכרים בארץ הם ה-460X וה-570X. מארז ה-280X מגיע בתג מחיר של 170 דולר, או כ-725 שקלים בארץ.
המארז מגיע באריזה גדול ומרופדת היטב. נעשה שימוש בחומר אריזה אלסטי בכמות מכובדת.
ה-Crystal 280X אולי נראה גבוה, אך בפועל גובהו יחסית צנוע ועומד על 40 סנטימטרים בלבד. כפי שצוין, ישנה תמיכה בלוחות אם בתקני mATX ו-mITX בעלי 1-4 סלוטים להרחבה. מארז זה משתמש בשיטת 2 מחיצות להתקנה וארגון של החומרה. מחיצה אחת מיועדת לשטח לוח האם בעוד שהמחיצה השניה, האחורית, מיועדת לספק הכח ואמצעי האחסון.
בחלקו הקדמי-עליון של המארז ישנן שתי יציאות USB 3.0, אוזניות ומיקרופון וגם כפתורי הדלקה וריסט. במארז זה אין USB Type-C קדמי לצערי.
גב המארז מכיל מסנן אוויר נשלף בעל מגנטים לשימוש מול ספק הכח ורכיבים נוספים כמו אמצעי האחסון, שיכולים לקבל איוורור באמצעות עגינה של מאוורר.
הדלת בצד המארז וכיסוי הזכוכית בגג מגיעים עם מנגנון הסגירה הזה. לטעמי הברגים ארוכים יתר על המידה אבל לפחות אנחנו יכולים לדעת שהזכוכית מאובטחת כמו שצריך למארז.
גג המארז יכול להכיל שני מאווררים הגודל 120 מילימטרים ומקבלים אחד עם נורות RGB בגג. כיסוי הזכוכית יושב כסנטימטר אחד מעל לאיזור המאוררים ומשאיר רווח ממנו האוויר החם יכול לצאת. חשוב לציין כי בקדמת המארז קיים מאוורר כזה נוסף.
כך נראית המחיצה אשר מיועדת ללוח האם ולרכיבים המותקנים עליו. ישנו שימוש נדיב בחורים המשרתים חיווט קל ומוצלח, וגם שימוש בגומי להחבאת כבלים. ישנו מקום להתקנת 4 מאווררים נוספים בגודל 120 מילימטרים שכן יש מקום לשניים נוספים בתחתית המארז.
המחיצה השניה המיועדת לספק הכח מכילה רגליות גומי המאפשרות התקנה שלו וספיגת ויברציות מהמאוורר שלו. כמו כן קיימים צמד בקרים המגיעים עם המארז. בקרים אלו מחוברים באמצעות כבל ל-USB 2.0 בלוח האם, והם שולטים על נורות המאווררים באמצעות התוכנה iCUE של Corsair. כמו כן ישנה שליטה גם על מהירות הסיבוב.
בכל הנוגע לאמצעי אחסון, ישנם שלושה מגשי 2.5 אינצ' ושני מגשי 3.5 אינצ' אשר מגיעים עם התאמה גם ל-2.5 אינצ' כך שהייתי מתאר את התמיכה באמצעי האחסון במארז הזה ראויה ביותר. ניתן לנתק לחלוטין את התקני הכוננים ולהוציאם מהמארז.
זמן להתחיל בהרכבה. לחלק זה נכנס ספק 850W באורך סטנדרטי של 16.5 סנטימטרים. יש המון מקום לספרי כח ב-Crystal 280X וגם ספקי כח רבים של 1200W יכנסו כאן ללא בעיה.
לוח האם בו נעשה שימוש הוא ה-H370M Pro4 מבית אסרוק, יחד עם מעבד Core i5 8400. הזיכרון הינו ה-ADATA D80 2X8GB בעל נורות ה-RGB. כמו כן, כרטיס המסך שהורכב הוא ה-Palit Geforce GTX 1080 Jetstream, אחד מכרטיסי המסך הגדולים בסביבה. קירור המעבד הוא ה-NH-L12 מבית Noctua.
לכרטיס המסך הזה שמגיע לאורך 31 סנטימטרים עדיין יש מקום לגדול. לכבלים שמתחברים לכרטיס המסך אין הרבה מקום במצב הזה, וצריך לדאוג שהם יחסית גמישים על מנת שהדלת תוכל להסגר עליהם בנחת במידה ומשתמשים בכרטיס מסך רחב במיוחד.
ויהי אור! אהבתי למארזים וחומרה לבנה היא לא בכדי. צבע ניטרלי ובהיר הוא דרך נהדרת לשפוך ולפזר תאורה.
כמובן שערכנו מספר בדיקות למערכת זאת על מנת לראות שהמארז עומד בדרישות החומרה ומפנה את החום ביעילות. בחנו את המארז עם דלת הצד מורכבת ולאחר מכן הסרנו אותה על מנת לראות כיצד סירקולציית האוויר הטבעית תורמת לקירור ראוי.
תנאי הבחינה הם: טמפרטורת חדר של 21 מעלות צלזיוס, רעש סביבה טבעי של 28dbA והמדידה בוצעה ממרחק של 30 סנטימטרים מהמארז.
בעת מצב דלת פתוחה:
כרטיס המסך בעת מאמץ שהה ב-73 מעלות צלזיוס, המעבד שהה ב-67 מעלות צלזיוס. רעש הסביבה היה 32.2dbA.
בעת מצב דלת סגורה:
כרטיס המסך בעת מאמץ שהה ב-74 מעלות צלזיוס, המעבד שהה ב-65 מעלות צלזיוס. רעש הסביבה היה 30.6dbA
נעשה שיפור מכובד למדי ברמת הרעש אשר המחשב מפיק נראה שגם הקירור עושה את עבודתו בצורה ראויה. המחשב הופך לשקט יותר בעת מאמץ כאשר הדלת סגורה מאשר היא פתוחה וזה נהדר.
סיכום
נחמד לראות קצת אהבה לעולם המחשבים הבינוניים. לא כולם רוצים מפלצות ענקיות על השולחן ויש נישה קיימת של משתמשי mATX ו-mITX שרוצה פתרון שמתאים ללוחות האם הללו.
המארז הזה, במיוחד בלבן מפיח רוח חדשה בעולם מארזי ה-Mini Tower ואיכות הבניה שלו טובה למדי. עם הפעלת כח פיזי רב בנקודות רבות לא מצאנו נקודות חולשה. כל הפריים עשוי ממתכת ובכמות מאוד מכובדת. אני חושב שמדובר בתוספת מאוד מכובדת לסדרת מארזים פופולארית וטוב לדעת שיש גם בקטן יותר.
מחיר המארז הינו 725 שקלים וזה לא מחיר זול כלל בעולם המארזים. אני חושב שהביקורת העיקרית שלי כלפי המארז הזה היא בעיקר המאווררים עצמם. אשמח לראות מראה קצת יותר אסטטי ואחיד בכל הנוגע למספר המאווררים ולהתקנה שלהם.
אני חושב שברמת המחיר הזאת על מנת להפוך את המארז למעט יותר משתלם כדאי היה ל-Corsair לשקול התקנה של 4 מאווררים ולקדש את טהרת ה-RGB וזרימת האוויר. אני חושב שזה בונוס שמשתמשים רבים יעריכו.
מלבד זאת אני חושב שמדובר במארז mATX פנטסטי. אפשרויות עגינת המאווררים טובה, התמיכה באופי ובסוג החומרה מעולה, יש גם תאימות לקירור מים מתקדם.
מומלץ – מארז מחשב Corsair Crystal 280X RGB
אלמלא הגג שלו הוא היה מנצח.
סנטימטר אחד ואפילו 2 לא יזיזו לביצה של המארז הזה.
*אסתטי