מעבדים כפולי ליבה של הדור הבא מבית ARM יהיו הראשונים בתור, מרובעי ליבות יגיעו "מאוחר יותר"
התפוצצות שוק הסמארטפונים והטאבלטים הפכה את ARM ומעבדיה לשם דבר בתחום הטכנולוגיה, ולחברה שמחזיקה בידע עצום שגם אינטל ו-AMD מתקשות להתחרות בו בתחום זה, ולכן, כשב-ARM מספרים על דור ליבות העיבוד הבא שלהם – כולנו מקשיבים בזהירות.
ליבות ה-Cortex-A9 וה-Cortex-A8 של החברה הפכו במהרה לליבות העיבוד הפופולריות והמפורסמות ביותר בשוק הסמארטפונים, כאלו שעליהן מבוססות מרבית המערכות על שבב (System On Chip) והרוב המוחלט של המכשירים המוכרים לנו – ה-Apple A4 וה-Apple A5, ה-Hummingbird וה-Exynos של סמסונג, ה-Snapdragon של Qualcomm, ה-Tegra וה-Kal-El של NVIDIA ועוד ועוד.
למרות שהליבות הללו נמצאות איתנו עוד מהימים שבהם המעבדים היו חד ליבתיים והמהירויות שנמדדו ב-MHz, הן מוכיחות כושר עמידה וכושר השתכללות מרשים, וצפויות להוות את הבסיס גם לפלטפורמות עתידיות עוצמתיות כמו ה-Kal-El של NVIDIA, שבבי הדור הבא של Qualcomm, קונסולת ה-NGP של סוני ועוד.
למרות זאת ב-ARM, כיאה למובילה הבולטת בתחום ה-SOC, כבר נמצאים בתנופת הפיתוח לדור הבא, שיזכה לשם Cortex-A15. ליבות העיבוד האלו, שהוכרזו עוד בספטמבר 2010, אמורות להביא את ARM לליגה של מעבדי ה-x86 עם 2 עד 16 (!) ליבות שיוכלו לעבוד במהירויות של עד ל-2.5GHz, אם כי כדאי שתזכרו (לפני שתפנטזו על טאבלט עם 16 ליבות) שרק הדגמים בעלי 2 ו4 הליבות מיועדים למכשירים הניידים, לפחות לעת עתה.
חשבתם שהסמארטפונים כפולי הליבה הנוכחיים מהווים קפיצה בביצועים? ב-ARM משוכנעים שעוד לא ראיתם כלום |
יש עוד הרבה זמן עד שה-Cortex-A15 יגיעו לשוק, נקווה שההמתנה תצדיק את עצמה |
ג'יימס ברוס (James Bruce), מנהל החטיבה האמריקאית של חברת ARM Holdings, סיפר שליבות ה-Cortex-A15 אמורות להיות זמינות בסוף 2012, או בתחילת 2013 לכל היותר, צפי שמהווה הקדמה קטנה מההכרזה הראשונית של ARM, שדיברה על שנת 2013 בלבד, כשברוס מעריך שהמעבדים כפולי הליבה יהיו הראשונים שנזכה לראות, בעוד אחיהם העוצמתיים יותר יגיעו מאוחר יותר. ברוס התייחס גם להצהרותיה של אינטל על כך שתצליח להשוות את ביצועי צריכת ההספק במעבדיה הניידים לאלו של מעבדי ה-ARM (איזור בו ל-ARM יש יתרון מהותי על פני המתחרות, בינתיים), ואמר שתוכניות של חלק מהלקוחות שלה, דוגמאת Qualcomm, לעבור לייצור בליטוגרפיה של 28 ננומטר אמור לסייע ל-ARM לשמור על יתרון והובלה בתחום צריכת ההספק.
זו אינה הפעם הראשונה שבה אנחנו נחפשים לליבות הדור הבא של ARM, כאשר חברות כמו Texas Instruments ו-ST-Ericsson כבר הכריזו בעבר על סדרות SOC עתידיות שיעשו שימוש במעבדים אלו, כאשר הצפי היה ייצור המוני במהלך 2012,מה שמפיח לא מעט תקווה בסיכוי שנראה מכשירים המבוססים על הליבות המרשימות הללו כבר בשנה הבאה, במידה והכל יעבוד כמתוכנן.
אין ספק שליבות ה-Cortex-A15 נשמעות כמו מוצר שיצמצם משמעותית את הפער בין מעבדי ה-x86 לאלו של ARM, ועובדה זו לא נעלמת גם מעיניה של ARM והפרטנריות שלה, כשפרוייקט Denver של NVIDIA שואף להביא מעבדי ARM עתירי ביצועים למחשבים האישיים (לא ידוע, עד כה, אם יש איזשהו קשר דווקא לליבות ה-Cortex-A15), ושוק השרתים כבר מסתכל בכליון עיניים על ההבטחה למעבדי ARM מרובי ליבות שיציעו צריכת הספק מינימלית, אף על פי ש-ARM הכריזה כי לא תיכנס לשוק השרתים עד 2014.
הגבולות בין מעבדי ה-x86 למעבדי ה-ARM הולכים ומטשטשים, עושה רושם. האם בקרוב נראה מאבק ביניהם בכל החזיתות של שוק המעבדים, ולא רק בשוק המעבדים האולטרה ניידים? הכיוון הנוכחי בהחלט מצביע על כך.