ערכות שבבים ולוחות אם – סיכום CeBIT 2008 לצערנו, תערוכת CeBIT השנה הפתיעה במיעוט ההשקות והחידושים שהיא הציגה. פרט ל-AMD, בחרו באינטל וב-NVIDIA שלא להציג אף טכנולוגיה חדשה באירוע, למרות שבשבועות הקרובים צפויות השקות \'שקטות\' מבית שתי היצרניות – הן בזירת ערכות השבבים והן בזירת כרטיסי המסך. למרות מגמה זאת, ערכות השבבים הבאות למערכות אינטל (X48, P/G45, P/G43, 790i, 750i), לרבות ערכת השבבים של NVIDIA שהושקה כבר בדצמבר האחרון (780i) הוצגו לראווה בדוכנים של מרבית יצרניות הלוחות. מצב דומה ראינו עם ערכות השבבים מבית NVIDIA למערכות מבוססות מעבדי AMD, ובפרט ה-Phenom. מערכות אלה כללו לוחות המשתמשים במגוון הצ\'יפסטים של היצרנית – 780a, 750a, 730a ו-720a. אם כן, הביתנים השונים סיפקו לנו מבט ראשון על הלוחות החדשים, ובכתבה זו החלטנו לרכז בפניכם את מירב המוצרים הפיקנטיים בתחום שילוו אותנו בשנה הקרובה. לשם הנוחות החלטנו לסדר את הכתבה לפי ערכות השבבים השונות לפלטפורמות השונות, ונתחיל במערכות המבוססות על מעבדי אינטל. ערכות השבבים – X48, P/G45, P/G43 עדיין אין מידע רב על ערכות שבבים אלה, אך כבר כעת ידוע שגולת הכותרת תהיה התמיכה במעבדים בעלי FSB של 1600MHz Quad Pumped. מנתונים אחרונים עולה כי הצ\'יפסט יעבור לתהליך ייצור של 65 ננומטר והתזמונים הפנימיים שלו יזכו להידוק משמעותי. עובדות אלה צפויות להניב יכולות אוברקלוק מרשימות הרבה יותר מהצ\'יפסטים הנוכחיים של סדרת ה-3. בנוסף לכך, אינטל תשפר את טכנולוגיית ה-Clear Video שלה ותכלול את השבב הגראפי המובנה הקרוי X4500 בלוחות מסדרת ה-G. השבב הגראפי החדש יכלול תמיכה ב-DX10 ואף יספק יציאות HDMI/DVI, צעד מרענן מצד החברה. בתערוכה השנה ראינו לראשונה לוחות אם רבים המבוססים על ערכות השבבים הבאות של אינטל. חברת ABIT הציגה את הלוח החזק ביותר שלה, ה-IX48-MAX שלמרבה ההפתעה כולל קירור אקטיבי לגשר הצפוני ולא משתמש בפתרון Heat Pipes שקט. גרסאות ה\'מיינסטרים\', ה-IP45 PRO, IP45 GT וה-IP45 גם כן הראו נוכחות בתערוכה, ונזקקו לקירור פסיבי פשוט בלבד ללא Heat-Pipes, פרט לגרסת ה-Pro שכוללת מערכת קירור משודרגת. מעט אכזב אותנו לראות קירור כה דל בימי הפאר הנוכחיים של האוברקלוק ומערכות הקירור, אך ככל הנראה ABIT מאמינה שאין צורך ביותר מכך לצ\'יפסט המיוצר בליטוגרפיה של 65 ננומטר (כך לדברי נציגי החברה).
ההשקה הגדולה היחידה בתערוכה השנה הייתה שייכת ל- AMD, שהשיקה את ערכות השבבים החדשות לשוק המיינסטרים – 780G/V, אותן סיקרנו בהרחבה בשבוע שעבר.
אינטל גם דוחפת קדימה את טכנולוגיית ה-XMP שלה, שזהה למעשה לטכנולוגיית ה-EPP המוכרת של NVIDIA, המבצעת אוברקלוק אוטומטי לזיכרונות באמצעות הכללת פרופילי SPD מורחבים.
לוח ה-IP45 GT3 כולל שני חריצי PCI-E x16 (קשה לומר כמה נתיבים הם כוללים מבחינה אלקטרונית), אך הוא יתמוך בזיכרונות DDR3 בלבד, פתרון שלא יתאים לרבים מהמשתמשים כיום.
מנגד, הפתעת התערוכה הייתה שייכת דווקא ל-ASRock, שהציגה ארסנל מכובד של לוחות אם לשוק הבינוני-גבוה. ניכר כי היצרנית שינתה עמדה ב-2008, ויהיה בהחלט מעניין לראות לאן היא תתקדם מעתה והלאה. החברה הציגה לוח X48 לשוק הגבוה, מדגם X48TurboTwins-WiFi, אך מסיבה כלשהי בחרה שלא לכלול מערכת קירור חזקה, זאת לעומת לוחות אם המבוססים על ערכות שבבים אחרות שנציג בהמשך, בהם היא דווקא כן בחרה לכלול (לראשונה) מערכת קירור מבוססת צינורות חום.
מעניין לראות כי הלוח המדובר תומך בעד ארבעה סלוטים לזיכרונות מסוג DDR3 1600MHz ואף בשני סלוטים נוספים לזיכרונות DDR2 בתדר שאינו עולה על 1066MHz. כמו כן, הלוח תומך בשני חריצי x16 מלאים למערך CrossFire.
ה-X48TurboTwins אמור לכלול טכנולוגיות אוברקלוק מיוחדות של ASRock, מה שמרמז על כוונותיה של היצרנית לאפשר גמישות מירבית למשתמש המומחה. בלוח קיים גם בקר WiFi מובנה, שהינו תוספת מבורכת לדעתנו.
בין הלוחות המעניינים ביותר שראינו השנה נמצאים לוחות ה-Quantom Force: מדובר במותג החדש של Foxconn, שכפי הנראה יהפוך למתחרה העיקרי של לוחות ה-R.O.G של ASUS לשוק הגיימרים. מדובר בלוחות אם מרהיבים מבחינה עיצובית, בעלי מערכות קירור חזקות שאף כוללות בלוק קירור מים בדגמים מסויימים (למשל בדגם ה-X48, שנקרא BlackOps) וצינור לקירור אקסטרים שמיועד לגשר הצפוני. זהו לוח האם הראשון בתעשייה שנבנה למען אוברקלוקרים כבדים המשתמשים במערכות קירור אקזוטיות ולראיה לכך באה העובדה שבבניית הלוח עזר Shamino, \'אלוף\' אוברקלוק בעל שם עולמי, שאף ביקר בתערוכה וניסה לשבור שיאים חדשים באמצעותו, תוך שימוש בשורה של צינורות קירור אקסטרים ו-300 ליטרים של חנקן נוזלי שאף נגמרו יומיים לפני סוף התערוכה, דבר אשר דרש מהצוות לחפש מקורות חלופיים.
ממידע פנימי גילינו שעד כה יוצרו רק 40 לוחות מדגם זה, אך כבר בימים אלו הוא נמצא בשלבי ייצור המוני. ה-BIOS של הלוח המדובר (וייתכן שהדבר נכון גם לגבי שאר לוחות ה-Quantom) מציג ליד תדר המעבד פידבק בסגנון "Very Good" או "Keep Going On". מקבוצת האוברקלוק של Foxconn (הכוללת את Shamino) גילינו כי במידה ומישהו יצליח להגיע ל-6GHz עם המעבד, הוא יקבל קריאה ב-BIOS שאומרת – "?Shamino is that you".
פיצ\'ר מרשים אחרון שהלוח כולל הוא שלושה חריצים נפרדים לכרטיסי PCIE x16 (אין מידע לגבי מספר הנתיבים האלקטרוניים), שיאפשרו לבצע מערך Triple CrossFire, או אף מערך מרובע עם שני כרטיסי 3870×2.