עם תג מחיר גבוה משל לוחות B660 רבים אחרים אך נמוך מזה של לוחות Z690 ממוצעים, מצאנו את לוח האם הזה יושב במקום טוב באמצע – כל מה שצריך לדעת על B660 GAMING X DDR4 של GIGABYTE מחכה לכם בפנים
הקיץ בפתח ואיתו עונת גיימינג רצינית למדי עם שלל כותרים חדשים. משתמשים רבים עומדים לרכוש מערכות מחשב חדשות ובין שלל כתבות וסקירות האתר אנו מביאים לכם גם את זאת העוסקת בלוח אם שאמור להוות את עמדת "זהבה" בסיפור "זהבה ושלושת הדובים" עם מוצר שאינו מוגזם בתכונות אך גם לא דל מדי, אין נחשב לבעל תג מחיר גבוה מאוד אך גם לא בדיוק זול.
בתושבת LGA1700 של אינטל עבור מעבדי הדור ה-12 שולטות בעיקר שתי ערכות שבבים בקרב משתמשי מערכות מחשב מתקדמות – הן Z690 ו-B660. מבלי להרחיב יותר מדי, שכן הסבר טכני מפורט יותר תוכלו למצוא בשלל כתבות מאמרים, עיקר ההבדל הוא בכך ש-B660 לא מאפשרת אוברקלוקינג לתדר מעבדים, ובאופן כללי תמצאו גם פחות ממשקי אחסון מתקדמים בלוחות אם אלו.
ה-B660 GAMING X DDR4 של GIGABYTE הוא לוח אם המכוון לאלו שרוצים להינות ממעבדי דור 12 המתקדמים דוגמת Core i5 12600K או שלל דגמי Core i7 ו-Core i9 מבלי הצורך שבהמהרת המעבד באופן ידני. בשונה מלוחות אם רבים לתושבת, גם לוח אם זה תומך בזיכרון DDR4 הוותיק, שהוא זמין ויותר וזול יותר מזיכרון DDR5. אנו לא יודעים עד מתי הסטטוס הזה ימשיך להיות נכון, אבל גם כעת לאחר ירידה מכובדת במחיר זיכרון DDR5, הוא עדיין רלוונטי.
ה-B660 GAMING X DDR4 מוצע כיום לצרכן בעלות של כ-700 שקלים. מדובר במחיר שנמוך בכ-200 שקלים מלוחות בעלי אותו סטנדרט גודל בשימוש ערכת השבבים Z690. מקבילו של לוח האם זה בערכת השבבים Z690, ה-Z690 GAMING X DDR4 עולה קצת פחות מאלף שקלים.
מערכת ממשקי ה-M.2 לאמצעי אחסון מאפשר אחד שמגיע ישירות למעבד (עליון) ושניים שמחווים דרך ערכת השבבים עצמה. העליון פועל בתצרת PCI-Express 4.0 X4, האמצעי גם כן ב-PCI-Express 4.0 X4 והתחתון בתקן הישן יותר של PCI-Express 3.0 X4. זו קונפיגורציה טיפוסית למדי בלוחות B660 מהסוג הזה.
ממשק ה-PCI-Express X16 העליון פועל בתקן 4.0 ושם תתקינו את כרטיס המסך הראשי במערכת. צמד ממשקי ה-PCI-Express X16 התחתונים פועלים בתקן 3.0 והם מחווים לנתיב אחד בלבד (X1).
אנחנו מעריצים של כמות נכבדת של ממשקי USB וכאן לוח האם לא מאכזב, באופן כללי. ארבעה ממשקים שחורים בתקן 2.0 יטפלו בציוד היקפי טיפוסי כמו מקלדת, עכבר וכרטיס קול. הממשקים בכחול תומכים במהירות 5Gbps והצמד באדום במהירות 10Gbps, מהירות שימושית למדי עבור אחסון חיצוני מהיר.
צמד ממשקי DisplayPort ו-HDMI מוביל ליציאות תצוגה במידה ומשתמשים במעבד הגרפי של המעבד, בשונה מכרטיס מסך נפרד. ממשק הרשת למחבר RJ45 תומך במהירות 2.5Gbps והואר מגיע מבקר רשת של Realtek.
אם לציין חסרון בולט במערכת הממשקים האחורי, זה בעיקר שאין כאן ממשק USB Type-C. היה נחמד אולי לראות את אחת מיציאות ה-10Gbps בתצורת Type-C.
אלו שמתכוונים להסתפק בכרטיס הקול המובנה של לוח האם יוכלו להינות משמע שמגיע מליבת ה-ALC897 הותיקה שבו עם מעגל צנוע למדי שכולל ארבעה קבלים גדולים ושורה של אמצעי סינון קטנים אחרים. אחרי שנים של נסיונות ליצר כרטיס קול מעט יותר איכותיים בלוחות אם ומה שנראה כמו ויתור על כך, אנו תוהים לעצמינו האם תהיה התעוררות בתחום השמע מצד לוחות האם בעתיד, אולי ככרטיסי קול חיצוניים?
בזכות מעבדים צמאי חשמל דוגמת Core i9 12900K, תושבת LGA1700 של אינטל הביאה את יצרניות לוחות האם להשקיע משאבים יקרים ביצוב והספקת כח אל התושבת. אלו רכיבים יקרים שיצרניות לוחות האם רכשו בכמויות אדירות, במיוחד בתקופה הקשה הזאת בה לחברות שאינן גדולות מצפים זמני אספקה מבהילים עבור אותם רכיבים.
בשביל לוח שאינו מאפשר המהרת מעבד, GIGABYTE הטמיעה מערך בעל 10 שלבים עבור תושבת המעבד, ש-8 ממנו הינם מייצבים המוגדרים לזרם מירבי של 60A ובעלי יעילות חשמלית טובה בזרמים של עד 15A. עם צריכת זרם טיפוסית של כ-180A ממעבד Core i9 12900K בעת מאמץ רינדור, אנחנו לא רחוקים מאותו מספר של יעילות בריאה אם כל שלבי המרת המתח משתתפים בתהליך.
פונקציית ה-QFLASH PLUS בלוח מאפשרת עדכון ביוס לגרסה חדשה. יתכן ומשתמשים או חנויות יאלצו להשתמש באפשרות הזאת לעדכון ביוס לוח האם לכזה שיתמוך במעבדי הדור ה-13 שצפויים להגיע בהמשך השנה. עדכון בשימוש טכנולוגיה הזאת לא מצריך מעבד או זיכרון מותקנים בלוח האם.
השימוש הממוצע בכוננים קשיחים בממשק SATA פוחת, וכך גם כמות הממשקים שתמצאו בלוחות אם בממוצע. ירדנו משישה ממשקים לארבעה בלוח אם שכזה. לייד הממשקים תמצאו כפתור ריסט למחשב, שימוש בעת בדיקת לוח האם והרכבה חלקית.
בשל היותו של לוח אם זה "לא פרימיום", לא מגיעים גופי קירור לצמד אמצעי האחסון שהוא מסוגל לספק מעבר לזה שכן כולל גוף קירור. אנו מקווים שבעתיד תחליט GIGABYTE שלא לדלג על כך, על אף שהרבה כונני M.2 שנמכרים היום מגיעים עם גוף קירור משלם.
שימוש, טמפרטורה ותמורה
נתחיל בקהל היעד של לוח האם הזה. את עולם לוחות האם בישראל אפשר לחלק בעיקר לחמישה:
קטגוריית 200-400 שקלים – בעיקר למשתמשים שמחפשים את המינימום או קצת מעבר לכך, עם אפס תכונות מתקדמות בדרך כלל
קטגוריית 450-600 שקלים – השלב שמעבר למינימום, בעיקר למשתמשים שרוצים להריץ מעבדים רעבים יותר לחשמל ורוצים להינות גם משלל תכונות מתקדמות. בדרך כלל לא בשימוש עם מעבדי ספינת דגל
קטגוריית 650-900 שקלים – בדרך כלל שלב הכניסה למערכות מחשב מתקדמות, לרוב זוכים למעבדים מתקדמים, לעיתים אפילו המעבדים המהירים ביותר שקיימים לתושבת. בצד של AMD גם מאפשרים אוברקלוקינג ראוי, בצד של אינטל רק מאיזור 800 שקלים באופן טיפוסי.
קטגוריית 1000-1500 שקלים – הפרימיום היחסית נדיר. בדרך כלל לוחות אם עשירים בתכונות, מוכנים לאוברקלוקינג מלא בקירור אוויר וקירור מים.
קטגוריית מעל ל-1500 שקלים – האחוז הבודד למטיבי לכת שאוהבים תכונות שבדרך כלל לא באות לידי ביטוי בצורה הפרקטית ביותר. כוללים לרוב מערכות חשמל אקזוטיות, גופי קירור גדולים במיוחד, ממשקים דוגמת Thunderbolt וצמד ממשקי רשת.
לוח אם זה מכוון לקטגוריה השלישית ומיועד לאלו שרוצים מערכת מחשב מתקדמת ובמקרה הזה נטולת יכולות אוברקלוקינג. כן נציין בשנית שמחסור ב-USB Type-C מאחורי לוח האם מוריד לו ניקוד.
על לוח האם התקנו מעבד Core i9 12900K יחד עם קירור Noctua NH-D15 והרצנו מבחן רינדור על המעבד במערכת בדיקות פתוחה וללא תוספת איוורור. עם טמפרטורת סביבה גבוהה יחסית של 30 מעלות צלזיוס קראנו טמפרטורת פעולה מירבית של 83 מעלות צלזיוס ממערכת יצוב המתח.
מדובר בתוצאה סולידית למדי, בהתחשב בכך שמדובר במעבד מתקדם למדי שמושך בקביעות 230W במצב זה, וללא זרימת אוויר נוספת שמקררת את מייצבי המתח, או יותר נכון גופי הקירור שלהם. אפילו זרימת אוויר מינימלית בקרבת גופי הקירור יכולה לנקות 10 מעלות צלזיוס ויותר במצב זה.
המייצבים עצמם מוגדרים לעבודה עד 105 מעלות צלזיוס כך שאנחנו רחוקים למדי משם. אין בעיה של ממש להריץ כל מעבד שתרצו עם לוח האם הזה, על אחת כמה וכמה כאשר הוא לא מאפשר אוברקלוקינג.
בשביל לדבר על כדאיות כספית כדאי לראות מה קורה כרגע בשוק. ה-B660 GAMING X DDR4 יהיה לוח ה-ATX הזול ביותר שתמצאו בעל ערכת השבבים הזאת. דבר זה הופך אותו למיוחד, ומוביל בקטגוריית המחיר של לוחות ATX. במידה ותחליטו שגם לוח MATX יתאים, ישנה גרסת MATX בשם B660M GAMING X DDR4 אבל מדובר בלוח אם פחות מתקדם, בעל כמות מופחתת של ממשקים.
אם מסתכלים על לוחות Z690, ה-Z690 UD של GIGABYTE נחשב לשדרוג קליל אך יעלה 200 שקלים יותר. ה-PRO Z690-P של MSI יעלה מחיר דומה, אך מעט יותר אך מציע ממשק M.2 פחות ופחות ממשקי USB.
אנחנו יכולים להגיד בבטחה שה-B660 GAMING X DDR4 הוא אחד מלוחות ה-ATX המומלצים ביותר לתושבת LGA1700 של אינטל כל עוד המשתמש יחליט לוותר על אוברקלוקינג למעבדים. הוא עומד בעומס של מעבדים רציניים, מכיל כמות ממשקים בריאה ומגיע בתג מחיר סביל למי שמתכנן מערכת מחשב מתקדמת. עד 700 שקלים זו אחת האפשרויות הטובות ביותר בשוק.