אוברקלוקינג לכרטיסי מסך הוא לא תמיד הדבר הישיר והמובן ביותר – לקחנו את Sapphire RX 9070 PULSE OC 16GB והוספנו לו ביצועים בשימוש תוכנת Andrenalin של AMD
מי לא רוצה ביצועים בחינם? ובכן, יתכן שהתשובה לכך תהיה בעיקר אלו שלא מעוניינים באוברקלוקינג (או המהרה) אבל אלו שכן יכולים לקבל תוספת ביצועים לא רעה בשימוש אחד מכרטיסי המסך החדשים של AMD.
נזכיר לקוראינו שבעת השקת כרטיסי המסך החדשים של AMD השקנו ביקורות ביצועים עבור ה-RX 9070 וה-RX 9070 XT.
מבט מקרוב – Sapphire RX 9070 PULSE

מבין יצרניות כרטיסי המסך השונות, Sapphire היא אחת שמוכרת לותיקי החומרה בתור אחת ממובילות מותגי ה-Radeon. היא זאת שלמעשה נמצאת רק מאחורי מותג ה-Radeon כשזה מגיע לכרטיסי מסך, ובוא לרגע נתעלם מהעובדה שהיא שייכת לתאגיד שלו גם מותג עבור כרטיסי GeForce. איכות הבניה לא קיימת גם שם.

מבין מותגי הגיימינג שלה, PULSE הוא הזול ביותר וכרטיס המסך Radeon RX 9070 PULSE 16GB הוא הדגם הזול שהיא מציעה ובמחיר הקרוב ביותר שקיים למחיר המומלץ המינימלי לצרכן. אם המחיר הוא 550 דולר, המחיר המומלץ של הדגם הזה הוא 610 דולר. בהתחשב במצב השוק הנורא, זה לא פרימיום ענק.
כרטיס המסך הזה מכיל קירור בעל צינורות נחושת מצופי ניקל וכיסוי פלסטיק שכולל צמד מאווררים איכותיים.

ל-Sapphire מספיק אכפת מתחזוקתיות והיא עושה משהו שקשה מאוד למצוא בכרטיסי מסך של יצרניות אחרות – מנתקת את חלק המאווררים ומעניקה לו פירוק קל ולא פולשני כדי שמשתמשים יוכלו לרכוש מאווררים חליפיים ולהתקין אותם בקלות בהמשך הדרך.

כך נראה כרטיס המסך לאחר הסרת המאוררים. גוף הקירור יושב במלואו על לוח המעגל המודפס ולכן אין צורך בהחלפת פדים תרמיים או כל פעולה נוספת אם רק רוצים להחליף את המאוררים.

כך זה נראה לאחר הסרת גוף הקירור (וגם ניקוי משחה תרמית מהליבה הגרפית). יתכן וחלק מהפדים התרמיים ישארו על הזיכרון ורכיבים נוספים, יתכן וחלקם ישארו צמודים לגוף הקירור.
לוח המעגל המודפס עצמו קטן למדי עבור כרטיסי המסך הללו וממש בדומה לכרטיסי GeForce החדשים, גם כרטיסי Radeon החדשים זקוקים לזמני תגובה קצרים ככל האפשר בין מערכת הספקת החשמל, הזיכרון הגרפי והליבה עצמה. מה שמקבלים בתמורה הוא כרטיסי מסך גדולים בעלי לוחות קטנים. העיקר הוא הקירור.

הליבה הגרפית, שהיא מסוג Navi 48 של AMD ומיוצרת בתהליך 4 ננומטר של TSMC היא קטנה משמעותית מההרכב המשוגע שהציגה AMD בדור RX 7900 והיא גם חלק חשוב בהגשת כרטיס המסך הזה לציבור במחיר נמוך משמעותית על אף ביצועים דומים ברוב המשחקים השונים.
שימוש בתוכנת Adrenalin של AMD לצורך המהרה

תוכנת Adrenalin של AMD היא כלי עוצמתי ורחב-תכונות שנבנה על מנת לדאוג שמשתמשי Radeon יוכלו להינות מכל מה ש-AMD רוצה להטמיע שם לרבות שימוש בסט HYPR-RX שלה (שכולל גם את FSR), הגדרות ספציפיות למשחקים וגם כמובן אוברקלוקינג. התוכנה הזאת מגיעה כברירת-מחדל עם כל התקנת דרייבר עבור כרטיסי המסך של AMD מעבר להתקן המאוד בסיסי.
ישנה לשונית בשם Performance אשר כוללת גם אפשרויות אוברקלוקינג לכרטיס המסך ואפילו למעבד במידה ואתם משתמשים במעבד של AMD במערכת.

במידה ולוחצים על הכפתורים שמאפשרים שינוי פרמטרים ישנה אפשרות לשחק עם מעטפת החום של כרטיס המסך, עם התדרים השונים. על פניו הערכים נראים פשוטים להבנה, אבל מה שהניע אותנו להשיק את המדריך הפשוט הזה הוא שצריך לדעת למה ואיך כרטיס המסך מתנהג בפועלים עם שינוי הערכים הללו וכיצד לסחוט ממנו את השיפור האפשרי.
האפשרויות השונות ומשמעותן
בחלק זה נתאר עבורכם את משמעות החלקים השונים בפאנל Performance עבור כרטיס המסך.
- Tuning Control – בחירת מצב אוברקלוקינג, Custom הוא מצב של שליטה מלאה והוא זה בו אנחנו משתמשים לאוברקלוקינג של כרטיס המסך
- GPU Tuning – כאן קובעים את תדר הליבה המירבי ואת יחס המתח לליבה הגרפית: Max Frequency Offset היא לא תוספת תדר מוחלטת, אלא פשוט הרמת תקרת התדר האפשרית לליבה הגרפית. טכנית אין בעיה גם לקבוע ערך עצום כאן, שכן כרטיס המסך לא יגיע לתוספת התדר הזאת בין כה וכה. Voltage Offset קובע במיליוולט מה הוא מתח הפעולה של הליבה הגרפית ביחס לערך ברירת-מחדל. הליבה "רוצה" לפעול במתח של 0.9V? קביעת ערך של מינוס 50mV יגרום לה לפעול ב-0.85V. אין אפשרות להשתמש בערך זה בשביל להעלות את מתח הליבה מעל לברירת-מחדל.
- Memory Tuning – קביעת התדר המוחלט של הזיכרון הגרפי. תדר ברירת המחדל בכרטיס המסך הזה הוא 2,505MHz. ההגבלה היא פשוט כמה גבוה שיכול הזיכרון הגרפי לפעול בו. הדרך למצוא כאן יציבות תהיה העלאה הדרגתית של התדר תוך כדי מאמץ גרפי עד לכדי איבוד יציבות.
- Fan Tuning – זה האיזור לקביעת פרופיל מאוורר מותאם אישית. פייר? אפשר לחלוטין להתעלם מהקטגוריה הזאת שכן ישנה הגדרה סולידית מובנית עבור גוף הקירור.
- Power Tuning – כאן אפשר לקבוע את צריכת החשמל המירבית של כרטיס המסך. המקסימום האפשרי הוא 110%, אפשרות שמאפשרת צריכת חשמל מירבית הגבוהה ב-10% מהמקסימום אותו קבעה יצרנית כרטיס המסך.
ביצוע האוברקלוקינג

ביצוע אוברקלוקינג הוא משחק של איזון בין מעטפת החום לבין מתח מתאים לליבה. סדר הפעולות הוא פשוט למדי:
- לפני הכל אפשר להוסיף 300-400MHz כמקסימום לליבה הגרפית. זה לא אומר שהיא תגיע לשם, זה פשוט אומר שאנחנו מסירים מגבלה מהתדר עצמו שנשלט על ידי הליבה הגרפית. היא תגיע כמה גבוה שהיא יכולה כל עוד יש לה את המתח הנכנס הנכון ומעטפת החום המאפשרת.
- מגבלת הכח, Power Limit אפשר להעלות למקסימום של 110%. מאוד טריויאלי, אנחנו רוצים להעניק לליבה הגרפית כמה שיותר מרווח פעולה עבור תדר.
- את המתח הנכנס, Voltage Offset יש להתחיל ולהנמיך בהדרגה תוך כדי שמבחינים בעליית תדר הליבה במאמץ. "רגע, להנמיך מתח לליבה?! איך זה עובד?!". ובכן, המשחק הזה של אוברקלוקינג הוא למצוא היכן יכולה הליבה הגרפית להרוויח כמה שיותר מרווח תמרון במגבלת צריכת החשמל שלה – איך יוצרים רווח? מנמיכים את מתח הליבה כדי שתוכל להשתמש במרווח הפתוח של מעטפת החום בשביל להגיע לתדר גבוה יותר. מתח ליבה נמוך יותר = צריכת חשמל נמוכה יותר. את מתח הליבה הנכנס מנמיכים בהדרגה עד איבוד יציבות וקריסת מערכת. כדאי לרשום בצד את הערכים בשביל לחזור אליהם אחרי אתחול של המערכת. במקרה שלנו הערך המירבי הוא מינוס 65mV.
- את Memory Frequency או תדר הזיכרון יש להעלות בהדרגה תוך שמירה על יציבות במבחן מאמץ.
מבחן המאמץ שלנו הוא המשחק Overwatch 2 ברזולוציית 4K מספק עומס גרפי גבוה אך לא רציף ומונוטוני לחלוטין. הוא מאפשר לנו לבחון בצורה טובה יציבות של כרטיס מסך ותוך כדי גם למדוד את שיפור הביצועים בפועל.

לאחר קביעת הערכים שאתם רואים בתוכנת Adrenalin למעשה קיבלנו שיפור ביצועים של 10.9% ב-Overwatch 2 מעל לביצועי ברירת-המחדל של כרטיס המסך. אלו כמעט 11 אחוזים שאנחנו מקבלים בלי תוספת מתח לליבה הגרפית, בלי הכבדה משמעותית על מערכות החשמל של כרטיס המסך ובלי תוספת טמפרטורה משמעותית לרכיבים השונים כלל.
למעשה, בסביבה של 25 מעלות צלזיוס ה-Sapphire RX 9070 PULSE שלנו לא עבר את רף 57 מעלות צלזיוס לליבה הגרפית ורף 67 מעלות לנקודה החמה ביותר. קלי קלות.
נכון, זה לא הופך Radeon RX 9070 ל-Radeon RX 9070 XT וזה לבטח לא ישכנע משתמשים שכרטיס המסך תופס נקודת ביצועים שונה לחלוטין שכן גם כרטיסי המסך המתחרים יכולים לשפר ביצועים ברמה דומה. ביצועים בחינם הם ביצועים בחינם וזאת דרך נהדרת להרוויח אותם בחסות כלים ש-AMD עצמה מספקת למשתמשים.
ה sapphire PULSE 9070xt
שלי בדרך לארץ, מקווה שיש לו פוטנציאל OC.
זה לא קשור למצב השוק
שיש 2 חברות ששולטות בשוק
הם עושות כל תרגיל להעלות מחירים
ואתם קונים את השטות הזאת !
קנו קונסוליה ותרדו מהגיהנום שבנו לכם
צודק!
בקונסולות יש 5 חברות שונות שמייצרות קונסולות!
ו 5 חברות שונות שמייצרות את המעבדים של הקונסולות !ב 5 מפעלים שונים !
נכון שאתה טוען שאני צודק
קונסוליה עולה לך 2000 ש"ח פעם ב- 5 שנים
מחשב אנשים משתעבדים כל שנה שדרוגים
כל כרטיס מסך שנותן להם 10% יותר ביצועים קונים
זה שיש 5 חברות לייצור קונסוליה , לא פשע
מצידי שייצרו ב 13 מפעלים אותו איכות
NVIDIA צייצרים כרטיס מסך שנשרפים ללא ROPS ועדיין המשועבדים
לא מסוגלים להגיד לא ?
15,000 ש"ח כרטיס 5090 , מטורף מי שקונה
לפני 10 שנים כרטיס דגל עלה 2500 ש"ח גג
gtx 690 יצא לשוק במאי 2012 ועלה 999$
שנה אחריו הגיע ה titan שעלה אותו דבר ושנה אחריו , ב2014 הגיע ה titan Z שעלה 3000$
כל הנ"ל MSRP
כך כרטיס טוב יותר , חדש ב ב 150$
GTX 1660 Super 6GB Graphics Card GDDR6 192 Bit
MLLSE GTX 1660 Super 6GB Graphics Card GDDR6 192 Bit PCI-E 3.0×16 8Pin NVIDIA GPU Gtx 1660super Gaming Video Card Placa De Vide – AliExpress 7
כרטיס מסך NVIDIA מלאים בבעיות , איכות גרועה
והפריריים ממשיכים לקנות
אני מגיע לגימרים לבית , אין להם רהוט ומה לאכול
ומשקיעים את הבריאות שלהם במחשב ומשחקים !