לקחנו את כונן ה-SSD המשתלם החדש של Western Digital לסיבוב היכרות – בכדי לגלות האם הוא יוכל לאתגר גם כוננים יקרים ממנו
לענקית אמצעי האחסון Western Digital שלל מוצרי אחסון אותם אנו מכירים כבר עשרות שנים. בשנים האחרונות מתמקדת החברה בין היתר בפתרונות אחסון מהירים דוגמת SSD וקהל הקוראים הקבוע שלנו יודע שאנחנו לעיתים מעלים את מוצרי WD לדיון כאשר מדובר על סיילים ודילים שונים אחרי סריקות וחיפושים של אותם מוצרים משתלמים ברחבי הרשת.
אין ספק שלאחר שרכשה WD את סנדיסק, היא הפכה לשחקנית משמעותית לא רק בעולם האחסון הקשיח המסורתי, אלא גם כזה של NAND עם שלל כונני SSD והמיתוג המוכר של WD הגיע גם לשם בשמות הצבעים אשר מסמלים את נתחי השוק השונים. הצבעים שנוגעים למשתמש הביתי הם הירוק, הכחול והשחור. אלו משרתים בהנתאם לנתח השוק הביתי על פי דרישת הביצועים והעמידות בהתאם.
סדרת ה-Blue של WD נחשבת לאמצע שוק, ומה שרבים מהגיימרים ומשתמשי הקצה צפויים להשתמש על פי WD. אנחנו יודעים עד כה שה-SN550 הוא כונן שזוכה לפופולריות רבה בקרב משתמשים וחנויות הודות למחירו הנגיש וביצועיו הסבירים. ה-SN550 הוא מדרגה מעל לכל כוננן ה-SSD נטולי זיכרון ה-DRAM בכל הנוגע להעברות קבצים והמהירות תחת עבודה אינטנסיבית.
מתחת ל-SN550 יש כונן בשם SN530 שכן מכיל שכבת ביצועים פשוטה למדי. כעת, משיקה WD אח גדול למשפחה הכחולה, ה-SN570.
להלן כמה עובדיות טכניות. ה-SN570 כמו אחיו הוא כונן SSD בתצורת M.2 עם תקן גודל של 2280 (משמע רוחב של 22 מילימטר ואורך של 80). כונן זה עושה שימוש בפרוטוקול האחסון NVMe 1.4 דרך PCI-Express 3.0 X4. נכון להיום קיימים שלושה נפחים של הדגם הזה – 250GB, 500GB ו-1TB.
כונן זה עושה שימוש באחסון NAND המבוסס על טכנולוגיית ה-TLC (ר"ת Tri Level Cell). טכנולוגיה זאת ידועה בעיקר בשילוב שבין עמידות למהירות, בשונה מ-SLC (ר"ת Single Level Cell) הידועה בעיקר במהירות אך לא בעמידות למחזורי קריאה רבים.
כונן ה-SN570 בנפח של 1TB מדורג ל-600TB של מחזורי כתיבה על פי הצהרת העמידות הרשמית של WD. לחלופין, דירוג ההרצה שלו עומד על 1.5 מליון שעות פעולה. מדובר בדירוג מעט מעל לממוצע, אך לא יוצא מן הכלל. WD מגבה את הכונן הזה בחמש שנות אחריות. גם כן, אורך אחריות ממוצע ונפוץ, אך מכובד למדי.
שימו לב ליעילות ולכמות הרכיבים שעל גבי לוח המעגל המודפס של כונן זה. הוא מכיל שלושה רכיבים עיקריים בלבד כאשר אחד הוא בקר אחסון הראשי. צמוד אליו נמצאת מערכת הספקת החשמל לכונן. בצידו השני יושב לו שבב ה-NAND בנפח של 1TB
השבב הזה בו משתמשת WD לכונניה הינו בקר NAND נטול זיכרון DRAM מכל סוג. לכן, לא נמצא כאן שבבי DDR או LPDDR כמו שאנחנו רגילים למצוא בכונני SSD מתקדמים. WD מהמרת כאן על ביצועי הבקר הזה בנתח שוק בו לעיתים נמצאים כוננים שכן מכילים שבבי DDR לצרכי מטמון של בקר ה-NAND. אמנם, בקר טוב הוא כזה המכיל כמות מכובדת של זיכרון מטמון בשבב עצמו ויכול לספק ביצועים סבירים בכל מצב. על זאת בהמשך הביקורת.
מצד ימין אפשר לראות מייצב PMIC (ר"ת Power Management Integrated Circuit) לצד שלל קבלים. מערכת זאת דואגת שבקר הכונן ושבב ה-NAND שלו יקבלו מתח סדיר ונטול רעשים ככל האפשר.
כאן ניתן לראות את שבב ה-NAND תוצרת בית של WD. המיתוג SanDisk לא ממהר ללכת, אבל מדובר בחטיבת היצור העצמית של WD לכל עניין ודבר. לצד שבב זה מספר נוסף של קבלים לוידוא של הספקת כח תקינה ובריאה.
ה-WD Blue SN570 הוא כונן שמוגדר לצריכת חשמל מירבית של 3.5W וטיפוסית של 90 מילי-וואט בלבד. אנחנו לא מקבלים כאן חלוקה ברורה בין שלושת הרכיבים שלו, אך לא מתפלא אם לפחות חצי מכך הולך לבקר.
מבחני הביצועים ועמידה בחום
לצורך בחינת כונן זה, השתמשנו במערכת בחינה המורכבת מהרכיבים הבאים:
- מעבד – AMD Ryzen 7 5800X 8-Core
- קירור – Noctua NH-D15
- לוח אם – GIGABYTE X570 AORUS MASTER
- זיכרון – G.Skill TridentZ Royal DDR4-3600 CL16 2x8GB
- ספק כח – ASUS THOR 1200W PLATINUM
- מערכת הפעלה – Windows 11 מעודכן
עם WD Blue SN570 בחנו שני כוננים שנחשבים למתקדמים למדי, שניהם אפילו מגיעים מתאימים ל-PCI-Express 4.0 עם נפח תעבורה מירבי כפול. צירפנו גם כונן SSD שנחשב למתקדם בעבר אך מהירותו ממוצעת למדי להיום, ה-760P של אינטל בנפח 512GB. כוננים שמגיעים בלי קירור נבחנו גם עם גוף הקירור המוצע של לוח האם X570 AORUS MASTER עבור כונני SSD.
מבחן הקריאה האקראית של Aida64 הוא מבחן עומס מעולה. מבחן זה מפעיל עומס ממושך על הכונן למשך כ-12 דקות בהן בלוקים של 64KB נקראים מאיזורים שונים בכונן. לא מדובר במבחן הכבד ביותר שאפשר להריץ על כונן SSD אך זאת בדיוק הסיבה שאנחנו מחבבים אותו. הוא מסמלץ טעינה ארוכה של מערכת קבצים מורכבת למשך כמות זמן ארוכה.
כך זה נראה לאורך זמן. הגרף הירוק שייך ל-SN570 והצהוב ל-Kingston Fury Renegade שנחשב למתקדם ויקר משמעותית. היציבות היחסית של SN570 מעידה על כך שהוא מאוד יעיל, גם חשמלית וגם מבחינת פינוי זיכרון מטמון לצורך מטלות חדשות.
מבחן המהירות של ATTO מציג מהירויות כתיבה וקריאה מירביות עבור כל בלוק שנבחן. בחרנו בטווח של 4KB עד 8MB לקבצים שמריץ כל מהירות. ככל שהקבצים קטנים יותר, כך העברה של יותר מהם מאטה. ב-256KB לקובץ מהירות ההעברה התייצבה והמשיכה כך עד הנפח המירבי. כך זה נראה בגרף מול כוננים אחרים בשלוש מהירויות:
מבחן הקריאה והכתיבה של ATTO לא מביא למצב של חימום יתר של כונני SSD ולכן נבחנו כאן הכוננים כמו שהם מגיעים מהקופסא וללא תוספת גוף קירור. ה-SN570 מציג ביצועים כלליים בריאים למדי ככונן כניסה, גם בהשוואה ל-760P. מהירויות הקריאה האקראית שלו ב-4KB מעולים ועומדים בקו אחד עם הכוננים האחרים, גם היקרים משמעותית.
כאשר יצרן מצהיר על מהירות מירבית של כונן SSD, מדובר במהירות המירבית כאשר מעבירים קובץ אחד גדול, פשוט בשל הסיבה שהדבר מוביל למספרים הגבוהים ביותר. מדובר בפרט טכני שמשמש יותר מרקטינג מאשר משתמשים. ה-SN570 מסוגל להגיע קרוב למגבלת המהירות התיאורתית של ממשק ה-PCI-Express 3.0 X4 שניתן לו. מבחני ה-4KB מציגים עומס קשה במיוחד על בקר הכונן בקריאה אקראית של קבצים קטנים במיוחד. בשנים האחרונות, חשיבות הנתון הזה הולכת ונהיית נמוכה יותר שכן מערכות קבצות מתחילות להכיל יותר ויותר קבצים שגם הקטנים ביותר בניהם גדולים משמעותית מ-4KB. מצב Q32T1 של CrystalDiskMark מציג מהירות של קריאה או כתובת קבצים כאלו כאשר תמיד יש 32 מהם בתור.
כך זה נראה עם כוננים אחרים שנבחנו. ה-SN570 שיוצא לשוק במחיר נמוך מה-760P של אינטל מראה שהתקדמות בעולם ה-SSD בתמורה עבור מחיר היא מציאות, גם בנפח וגם במהירות.
נעבור לבחינות טעינה בפועל שכוללות טעינת משחקים.
הבדל בין כונני NVMe שונים אינו בולט בטעינת משחקים כמו שהוא בולט במבחנים כאלה ואחרים שמבטילים כל פרט טכני בהם. עובדתית – ראינו שעם כוננים מתקדמים ויקרים משמעותית זמני הטעינה נהיו קצרים יותר, אמנם לא באופן משמעותי או מורגש כלל. ההבדל הגדול ביותר היה ב-RDR2 שגרם לנו להמתין שתי שניות יותר וזהו. בהתחשב בזה שזה משחק עם טעינה ארוכה במיוחד מלחיצה על כפתור ההפעלה בחלונות ועד לטעינת השמירה, לא מדובר בהבדל גדול.
סיכום
כונן ה-Blue SN570 של WD הוא תוספת מכובדת לשורת המוצרים של החברה. במבחני הביצועים שלנו הוא עמד בכבוד מול כוננים יקרים משמעותית. בהתחשב בזה שמדובר בכונן נטול זיכרון DRAM, ביצועיו אפילו הפתיעו אותנו. ציפינו לראות אותו נופל בחלק מבחני הביצועים.
חלק חיובי אחר זה שבכונן בעל ביצועים מירביים יחסית רגועים ושימוש בשבב NAND בודד לאחסון, אין האטה כתוצאה מהתחממות יתר של בקר הזיכרון. לא הבחנו בהאטה של הכונן גם אחרי 30 דקות רצופות שלו ללא קירור אקטיבי כלל במבחני מאמץ ובלי יכולת לתפוס רגע של מנוחה. בקר ה-NAND דיווח על טמפרטורה מירבית של 72 מעלות צלזיוס במאמץ עם טמפרטורת סביבה של 23 מעלות וללא זרימת אוויר באיזור כלל. נקודת זכות כאן ל-SN570 לעומת כוננים אחרים.
נכון לעת כתיבת שורות אלו, מחירו של ה-SN570 עומד על 100 דולר לגרסת ה-1TB שהם כ-390 שקלים אם מדובר במשלוח חינם, או כ-435 שקלים לאחר משלוח מחנויות גדולות מעבר לים שלא שולחות בחינם. הכונן טרם הגיע לארצנו אך יעלה פה יותר, כצפוי. בהתחשב בזה שכרגע ה-SN750 SE באותו הנפח עולה בדיוק אותו הדבר, העסקה הזאת לא משתלמת, חד וחלק. אמנם, טבע של כונני SSD חדשים הוא להתחיל קצת יותר יקרים ולאחר כמה שבועות להתחיל לרדת במחיר. לכן, אנחנו נותנים כאן ל-SN570 את כרטיס חמת הספק. אנחנו מקווים מאוד שמחירו ישתפר בשבועות הקרובים.
כונן זה מגיע עם חמש שנות אחריות, ונחמד לראות שהיום הסטנדרט עבור כונני Blue הוא כזה ומתאים לתחרות שגם העלתה מסורתית תקופת אחריות לכוננים מהסוג הזה משלוש לחמש שנים.
יש את WD Green SN350 עצמו שעולה כ-83 דולר עבור נפח כזה, אך מדובר בכונן עם שליש מדירוג העמידות מלבד העובדה שתקופת האחריות שלו היא שלוש שנים בלבד.
סדרת ה-SN570 רק הגיעה לשוק ונראה שמדובר במוצר מוצלח למדי. נשמח לראות אותו מגיע גם בנפח של 2TB על מנת להתאים למשתמשים שרוצים להשתמש בנפח מוגדל. כאמור, נשמח לראות את המחיר ממשיך לרדת. יהיה נחמד לראות את ה-SN570 יורד מתחת לקו 90 הדולר עבור 1TB כבר בתחילת השנה הקרובה.