ה-MX500 הופך לאחת הבחירות הפופולאריות בעולם האחסון – בואו להכיר את הרכיבים שמאחורי סיפור ההצלחה
Crucial הינה מותג של חברת מיקרון אותה לודאי רבים מכם מכירים. מדובר באחת החברות המובילות בעולם בפיתוח ויצור של פתרונות NAND. החברה הזאת עובדת אפילו בשיתוף פעולה עם אינטל לפיתוח ויצור מוצרי ה-Optane.
Crucial הינו המותג לצרכן הקצה של מיקרון ותחת המותג הזה מושקים כל המוצרים המיועדים לגיימרים, יוצרי תוכן ובעצם כל משתמש ביתי צמא למהירות. מותג זה עלה לפופולאריות עם סדרת כונני ה-SSD הידועה בשם MX. כונן ה-MX200 זכה למכירות יפות בעולם וכונן ה-MX300 עד לא מזמן נחשב לרב-מכר גדול אף יותר.
ההצלחה מגיעה בעיקר מהמחיר אצל Crucial. נראה שבשל היצור העצמי הגדול מצליחה היצרנית האמריקנית לגרוף מכירות בזכות יחס מאוד גבוה של שקל ל-GB של אחסון. למעשה, לא זכורים לנו סיילים גדולים בחנויות כמו אמאזון או ניואג שלא כללו כונני Crucial בנפחים שונים.
אמנם, להצלחה הגדולה היו כוכביות עד עכשיו, כוכביות שמנעו מצרכנים מסויימים רכישה של כונני סדרת MX. נראה שכונני MX500 החדשים באים לקחת נתח שוק גדול יותר מכל קודמיהם עם אחריות מורחבת לראשונה של 5 שנים במקום 3 וגם דירוג מחזורי כתיבה מרשים במיוחד.
הכירו את Crucial MX500 M.2
מדובר בכונן הראשון שמגיע כאמור עם 5 שנות אחריות. גרסת ה-M.2 של הכונן הזה זהה לחלוטין ברכיביה לגרסת ממשק ה-SATA. הפרוטוקול בו הכונן משתמש הוא כמובן עדיין פרוטוקול SATA. משמע, הינו מוגבל למהירויות המוצעות על ידי ממשק ה-SATA3 המודרני שהם עד 6Gb לשניה או כ-560MB לשניה.
שימו לב שפרוטוקול SATA דורש גם בקר SATA בלוח האם ולכן יש לעיין בהוראות היצרן בהתאם ללוח האם בו מתקינים את כונן ה-SSD הזה. זאת על מנת לדעת אילו יציאות SATA פיזיות בלוח האם יחסמו כאשר כרטיס ה-SSD הזה מותקן בתושבת המיועדת. שימו לב גם כי ישנם ממשקי M.2 מסויימים אשר לא תומכים בפרוטוקול SATA אלא רק ב-NVMe אשר עובד בתצורת PCI-Express בתקשורת ישירה למעבד או ערכת השבבים.
הכונן שבביקורת הינו בנפח של 500GB ואינו כולל שבבים כלל בצד אחד. בצד הזה ישנה מדבקה עם פרטים כללים על הכונן כמו דגם, נפח, ממשק ושאר מידע שקשור בעיקר לתקני בטיחות.
כל רכיבי הכונן מודפסים בנפח הזה על צד אחד. Crucial עושה שימוש בשבבים דחוסים למדי של מיקרון. ישנם ארבעה שבבי אחסון בנפח של 128GB כל אחד. השבבים הללו הינם בטכנולוגיית 3D TLC ב-64 שכבות. כונן זה מדורג ל-180TB של כתיבה. לצורך חשבון פשוט, מדובר בכתיבה של כ-98GB בכל יום למשך כל תקופת האחריות וזה מרשים בהחלט.
בקר ה-SATA בכונן הינו ה-SM2258 של Silicon Motion ונחשב לאחד מבקרי ה-SSD המתקדמים בעולם ה-SATA. לבקר זה זיכרון RAM של מיקרון עליו אני מתקשה למצוא נתוני יצרן. לפי מספר הדגם יתכן מאוד שזה שבב מסוג DDR3L בנפח של 512MB.
תקן גודל הכונן הינו 2280, משמע 22 מילימטרים רוחב ו-80 מילימטרים אורך והוא צפוי להתאים לכל לוח אם מהשנים האחרונות בעל ממשק M.2 ובחלק נרחב מהמחשבים הניידים של שלושת דורות המעבדים האחרונים. כמובן שיש לעיין באתר היצרן כדי לוודא תמיכה.
מערכת הבחינה ומבחני הביצועים
- מעבד: Intel Core i9 7900X
- לוח אם: Asus X299-A LGA2066
- זיכרון: G.Skill Ripjaws Z 2666Mhz 16GB DDR4
- מערכת הפעלה: Windows 10 Pro 1803
לכונן יצאה ממש לאחרונה קושחה חדשה – את הכונן שלנו עדכנו לקושחה המדוברת לפני הרצת המבחנים.
מבחן המהירות הרציפה של AS SSD בא לסמן וי על הצהרות היצרן. גם כאן מדובר בכונן אשר מגיע למקבלות המהירות הרציפה האפשרות בתקן SATA3, אם להתחשב במידע נוסף שצריך לעבור בממשק זה. מהירויות אלו נמצאות צמוד לקו 500MB לשניה.
מבחן ה-4K שם אתגר לבקרי ה-SSD ולשבבים באמצעות סדרה של קריאות וכתיבות של קבצי 4KB בלבד. התמודדות עם קבצים קטנים רבים היא תכונה חשובה מאוד בכונן היות ותוכנות רבות ומשחקים בנויים גם מקבצי הגדרות סקריפטים קטנים מאוד במשקלם. כונן ה-MX500 הוא המהיר ביותר מסוג SATA שנבחן באתר ועומד בקו אחד אפילו עם כונני NVMe מסויימים. לא רע בכלל.אחד המבחנים החשובים ביותר לדעתי הוא זה, ואני לא מתחרט על הכללתו במבחני ה-SSD. המשחק המורכב הזה שוקל לא מעט ומכיל קבצים מכל הסוגים. אני שמח לראות שהעבודה הקשה והמשך הטיפוס ביכולות הטכנולוגיות השתלם ל-Crucial. כונן ה-SATA הזה קרוב מאוד לכונני NVMe במהירותו במבחן Star Citizen.
במבחן זמן הטעינה המלא למשחק GTA V השווה למעשה ה-MX500 באופן נדיר את ביצועיו לביצועי כונן NVMe. כמובן שמבחן זה לא משקף את ביצועי הכלל היות והוא תלוי בטעינות שנראות כסימולציה יותר מאשר בפועל, אך המספרים מדברים בעד עצמם.
כמה זה עולה לנו?
עם תג מחיר של כ-520 שקלים בארץ, ה-MX500 הוא בקלי קלות אחד מהכוננים המשתלמים ביותר בשוק. 1.04 שקלים יקנו לכם GB אחד של SSD איתו, ולא מדובר פה ב-GB תקציבי, זול ובעל אחריות קצרה. ה-GB הבודד של MX500 שווה 5 שנות אחריות וביצועים בקו אחד עם כונני ה-SATA המהירים ביותר בעולם.
לעיתים קורה לי שאני נתקל באפשרות לסקר מוצר שהוא בין כה וכה קניה ברורה לקהל קוראינו. ה-MX500 הוא אחד כזה, אך החלטתי בכל זאת לבחון אותו ולהציג אותו לאלו מכם שעדיין נמצאים על הגדר. בין אם זאת גרסת 2.5 האינצ' הסטנדרטית או הכונן בתצורת כרטיס M.2, כונן ה-MX500 של Crucial מוביל דרך שמשלבת בין מחיר הוגן מול התחרות, אחריות ארוכה וביצועים מובילים.
תמורה מעולה, בחירת העורך – Crucial MX500 500GB M.2
הכונן הנכבד של Crucial מקבל מאיתנו מנדטורית את פרסי התמורה הטובה ביותר ובחירת העורך על משיכת השוק למחירים תחרותיים ואי ויתור על ביצועים ואמינות. כל הכבוד! מכאן אני מצפה מסדרות MX העתידיות רק לטפס שכן הסטנדרט שהוצב הוא מהגבוהים בשוק.
…בשלב זה אני מגרד את הראש בתהיה ושואל את עצמי "מה הוא השלב הבא עבור Crucial?", הרי שאת תחום ה-SATA היא מצליחה לכבוש ולסחוט את מהירות הממשק לפחות בקריאות וכתיבות רציפות. אני חושב שהשלב הבא הוא לשפר את יכולת הקריאות המקבילות באמצעות בקרים משופרים. אני רוצה מהירות של כונני NVMe בתחום הזה.
אפרופו, אני גם לא יכול שלא לתהות מעט מדוע בחרה מיקרון במכוון להשאיר את Crucial למלוכה בתחום ה-SATA ולא לקפוץ לכיוון NVMe. משהו מספר לי שיכול להיות ואינטל קשורה לסיפור, עם מוצרים כמו ה-760p שלה שמכיל שבבי מיקרון. אם היא תצליח לעשות זאת ולשמור על התמחור האגרסיבי? מה טוב. אולי אני טועה, נאלץ להמתין ולראות בדור הבא של סדרת MX הנהדרת.
כונן מצוין ויופי של סקירה.
בימים אלה יש לו תחרות מצד ADATA XPG SX8200 שקצת מקשה על ההחלטה מי היותר משתלם (במגבלות תמיכה טכנית ומבלי להתחשב במהצעים שיש על ה-MX500 מדי תקופה). אני מקווה שהתחרות תוביל להנגשת פרוטוקול NVMe, או לפחות למשוךתאת הביצועים לדם בדרכיםצהנדסיות יצירתיות, לקהל רחב יותר.
איפה קונים?
ב KSP זה 580ש"ח לSSD
ומחיר של 600ש"ח ל M2
ARIGHT….
בפלונטר כמובן המחיר הוא 500ש"ח (עד היום מעולם לא התאכזבתי מפלונטר ואפילו שהמשלוח אלי הוא רחוק…. הקנייה תמיד שווה)
אפשר בחנויות הגיימינג השונות בארץ. בכלבו של צעצועים וטוסטרים המחירים מעט פחות תחרותיים
הכי משתלם מאמזון – כולל משלוח עד הבית!
https://www.amazon.com/Crucial-MX500-500GB-2280SS-Internal/dp/B077SQ8J1V/ref=pd_sbs_147_7?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B077SQ8J1V&pd_rd_r=36WPY50VF01G39W1SXMV&pd_rd_w=JhpwE&pd_rd_wg=jBygR&psc=1&refRID=36WPY50VF01G39W1SXMV