הפרת הגדרות מעטפת החום הרשמית של אינטל הפכה בשנים האחרויות לפיצ'ר שמוטמע כברירת-מחדל בלוחות אם. לאחר דיווחים רבים על חוסר יציבות ומעבדים שנשלחים למימוש אחריות אנחנו מקבלים את היכולת להצמד באמת להגדרות היצרן, רק אם אנחנו ממש רוצים
טכנאי מחשבים – שם לב לכמות יוצאת דופן של מעבדי אינטל תקולים ועליה בכמות התלונות על חוסר יציבות במשחקים מצד לקוחות? יתכן ושינוי הגישה כלפי חוסר האכפתיות של יצרניות לוחות אם למעטפות חום רשמיות של מעבדים יפתור לך ולמשתמשים רבים את כאב הראש המתמיד.
במידה ורכשתם מערכת מחשב חדשה מבוססת פלטפורמת אינטל LGA1700 בשנתיים האחרונות, יתכן ושמתם לב לצריכת חשמל גבוהה במיוחד עבור המעבד במאמץ, וכתוצאה מכך גם פליטת חום אדירה. השילוב של לוחות אם שונים יחד עם מעבדים, ביחוד מעבדים בעלי סיומת K דוגמת Core i9 13900K או Core i7 14700K למשל יחד עם רוב לוחות האם הזמינים בשוק כמו אלה המבוססים על Z790 או B760 למשל, יניב מצב שנראה מעט קיצוני עבור מעבדים במאמץ כשזה מגיע לנתוני צריכת חשמל וחום.
מה שקורה בפועל הוא שתחת הגדרות ברירת-מחדל, מרשות לעצמן יצרניות לוחות האם להריץ מעבדים במעטפות חום לא מוגבלות שלמעשה דורסות את הוראות ההפעלה הרשמיות של אינטל בנושא צריכת חשמל במצבים השונים. כתוצאה מכך יכול משתמש להתקין מעבד דוגמת Core i5 14600K במערכת מחשב, להפעיל מבחן מאמץ מבלי לשנות דבר בהגדרות המערכת ולראות פתאום צריכת חשמל מפלצתית של 250W ויותר ממעבד שאמור לפעול ב-181W למשך כדקה ולאחר מכן לרדת ל-125W באופן קבוע כל עוד המאמץ ממושך.
כעת נאלצת אינטל להתמודד עם ההשלכות של מצבי האוברקלוקינג הכפויים הללו עם עליות במספר המעבדים התקולים ברחבי העולם על רקע חגיגות עולם קירורי המים והקירורים למעבדים שנראה כי נהנה מהמצב הזה עד כה.
יש חדשות טובות. נראה כי אינטל יחד עם יצרניות לוחות האם השונות החלו לשחרר גרסאות BIOS אשר נועלות כברירת-מחדל את צריכת החשמל המירבית עד לגבול הגבוה ביותר שכל מעבד מוגדר לצרוך. למשל, אצל Core i5 14600K זה יהיה 181W ואצל Core i7 14700K זה יהיה 253W. לא בכל המצבים מאמץ מתמשך ירד לצריכת החשמל הבסיסית של 125W וכאן עדיין אפשר להחשיב את ברירת-המחדל החדשה כאוברקלוקינג.
לאחר עדכון BIOS לגרסאות החדשות ביותר תוכלו לראות את האפשרות Intel Baseline. האפשרות הזאת למעשה תצמיד את פרופיל צריכת החשמל של מעבדים להגדרות הרשמיות של אינטל. שימו לב – זו עדיין לא אפשרות ברירת המחדל לאחר עדכון ה-BIOS אך כעת פשוט לבחור בה ולהצמד להגדרות היצרן האמיתיות, בהן בעת מאמץ ממושך צריכת החשמל של המעבד תפעל כמו שתוכננה.
חשוב מאוד להבהיר שמי שרוצה אוברקלוקינג אוטומטי כמו המצב שהיה זמין עד כה יכול לבחור גם במצב הזה (אצל Asus נקרא Multicore Enhancement, אצל GIGABYTE נקרא Enhanced Multi-core Performance). במצב הזה היכולת הפיזית של לוח האם ושל גוף הקירור תקבע כמה זרם יעבור במעבד וכמה גבוה תדר יהיה.
משתמשים יכולם על אחריותם לבצע עדכונים לקושחת ה-BIOS של לוחות האם שלהם באמצעות הכלים הרשמיים של יצרניות לוחות האם דרך מערכת ההפעלה או דרך ה-BIOS עצמו.
את ההשלכות של הגבלות מעטפת החום השונות על גיימינג הראנו לאחרונה באיטם Core i9 14900KS. שווה לבדוק.