הזכרונות הדינאמיים שלנו עשויים להפוך ליקרים עוד יותר בקרוב, בשוק אשר נותן עוד ועוד איתותים על שחיקתה של התחרות הממשית בו
זכרונות ה-DRAM השונים בשוק הופכים למתקדמים יותר ויותר, כשהיום כבר ניתן לראות קצבי העברת מידע של מעל ל-2,000MT/s במכשירים אולטרה ניידים וקצבי העברת מידע של מעל ל-3,000MT/s במחשבים אישיים בתור הסטנדרט החדש, אף על פי שהם היו עשויים להיחשב דמיוניים כמעט רק לפני שנתיים או שלוש – ובכל זאת,מה שלא ממש מתקדם לכיוון הרצוי הוא המחירים של מוצרים אלו. עם שלוש יצרניות מרכזיות בלבד שכנראה לא יקבלו שום תחרות בלתי צפויה ממקור חדש, היקפי ההיצע והביקוש הגיעו למצב בו הם קרובים מאוד האחד לשני, ועל כן רמת המחיר הממוצע לזכרונות הדינאמיים אינה יורדת, ואף עולה באופן יחסי ככל שעובר הזמן.
דיווח של חברת חקר השוק dramexchange, שמשמשת כנביא זעם בכל הנוגע להאמרת מחירי הזכרונות, מצביע על כך שהמצב עשוי להיות עוד יותר בעייתי מששיערנו – בעקבות עתירת העבודה הגורפת שהחלה במפעל הייצור של חברת מיקרון שמכונה Fab 2 ונמצא בטאיוואן.
המפעל המדובר היה שייך במקור לחברת Inotera ואחראי על התחלת ייצור בהיקף משמעותי מאוד של כ-60 אלף 'וייפרים' בחודש (מצעי הסיליקון העגולים שעליהם נוצרים השבבים, במסגרת תאריך ארוך ומאתגר שנמשך בדרך כלל מספר חודשים).
זיהום של גז חנקן במתחם הייצור גרם, לפי המידע הקיים, לאובדן מספר כלשהו של וייפרים שהיו בעיצומו של תהליך הייצור, וחמור מכך – הביא לעצירת כל תהליכי העבודה במפעל כולו עד לתיקון הבעיה, מה שעשוי להביא בסופו של דבר לאובדן של חלק גדול מאותם 60,000 מצעי שבבים שהיו מיועדים עבור חודש יולי (ההערכות הן לתהליך ניקוי ותיקון שימשך מספר שבועות).
Fab 2 המדובר מייצר מגוון רחב של זכרונות DRAM לכל סוגי המוצרים, החל משבבים עבור מערכי LPDDR4 בסמארטפונים ומכשירים ניידים אחרים, דרך שבבים עבור מודולים של DDR4 למחשבים הביתיים וכלה בשבבים מתקדמים עבור מודולים דחוסים במיוחד לעולם השרתים, כאשר אובדן של 60,000 וייפרים שהיו אמורים להפוך לשבבים בעוד כמה חודשים מהווה למעשה אובדן של מעל ל-5 אחוזים (!) מהתפוקה החודשית הכלל-עולמית של שוק הזכרונות הדינאמיים, כך שנראה כי יש כאן סכנה משמעותית לתהליך אשר יוביל בסופו של דבר לעלייה נוספת במחירים, בשל ביקוש שגדל ואינו מקבל מענה הולם.
רבים מכם ודאי עדיין זוכרים כיצד שטפונות בתאילנד אי שם בשנת 2011 הביאו להשבתת כמה ממפעלי הייצור המרכזיים של רכיבי בסיס בכונני אחסון מכאניים, מה שהביא בתורו לצמצום משמעותי בהיצע ביחס לביקוש שנותר דומה – ולעליית מחירים כואבת עבור כיסם של הצרכנים, שהשוק כולו עדיין מחלים ממנה, לכאורה. אנחנו מקווים מאוד שהתקלה הנוכחית של מיקרון לא תביא ליצירתו של מצב דומה בשוק הזכרונות הדינאמיים, ולפגיעה נוספת במעמדה של היצרנית האמריקאית במירוץ – כך שלמעשה סמסונג ו-SK Hynix הקוריאניות יקבעו את מעמדן בתור שתי היצרניות ששולטות הלכה למעשה על התחום כולו.
ה"תקלות" האלו לא יפסיקו עד שהאיחוד האירופי וארה"ב יטילו עליהם קנסות של כמה מיליארדי דולרים.
ואתה חושב שלהם אין איך לתפוס את הארצות האלה בב****ם ?
תחשוב שוב !
לא הגיע הזמן להקים מפעלים כאלה בעוד מקומות בעולם?
רוב העבודה היא אוטומטית, כך שאין יתרון לכוח העבודה האסיאתי בתחום הזה
איכשהו אני מתייחס לכל התקלות (כביכול) בספקנות.
החל מהשיטפון שהעלה את מחירי הכוננים הקשיחים משמעותית
שעדיין שנים אחרי השיטפון, איכשהו מחירי הכוננים לא חזרו לרמת המחירים לפני השיטפון.
וגם כעת, עם דליפת גז מסתורית.
אז היה לנו שיטפון מים, דליפת גז, נותרו בשרוול עוד 2 מצבי צבירה להשתמש בהם.
מוצק – "התמוטטות" מפעל לאחר רעש אדמה.
פלסמה – התפרצות הר געש שכיסתה בלבה מפעל ליצור.
אני ממתין בסבלנות (זה יכול לארוך זמן מה…)
Dvir Yerushalmi ?
???
Itamar Shpak ?
מחירים כבר בעליה. 16 gb 3400mhz שעלו בחו"ל פחות מ120 דולר לפני כחצי שנה עולים היום יותר מ160
זה מזכיר לי את משבר הכוננים הקשיחים אז "בזמנו" כשהיו הצפות במזרח ברחוק… אלו היו ימים. אבל הסתדרנו… לא כמו הילדים המפונקים של היום (:D ).
If u gonna buy ram do it now
מזל שקניתי 2 סטיקים של 16GB ב369 ש"ח כל אחד כשהתחילה העלייה. היום המחירים לסטיקים כאלו רק מתחילים ב485 ש"ח לכל אחד.
הגרף תנודתי ומחזורי כפונקציית הסינוס. לא להתרגש. מדי כך וכך זמן המחירים נמוכים ולאחר זמן מה הפעימה הבאה הם עולים וחוזר חלילה. באם ניתן לסנכרן את הרכישות לתקופות של שפל, דיינו. אם לחוצים ואי אפשר, לא נורא.
**ממילא זה כסף יחסית קטן לצרכן פרטי, שצריך מחשב PC בודד.
חבל שאתם מפרסמים את זה
השוק בארץ קטן, אתם סתם נותנים תירוץ טוב לכל החנויות להעלות מחירים…
החנויות בארץ אינם מחזיקים את הצרכן בכיסם, הכח בכלל לא אצלם.
הכח ביידי הצרכן שיש לו חלופות רבות כיום לרכוש באיזו חנות שיחפוץ הן בארץ והן בחו"ל.
הזמנים של מונופול, או בלעדיות באמצעי ההפצה המקומיים – נגמרו כבר לפני הרבה מאד שנים.
אם כל שאר הרכיבים היו זולים יותר בארץ זה לא היה רלוונטי
המחירים דיי הוגנים למען האמת – לפחות מבחינת החומרה למחשב.
את השדרוג האחרון שלי ביצעתי ברובו מהארץ – המחיר של לוח האם בארץ היה זהה לחו"ל, וכך גם לגבי הזכרונות.
המעבד ספציפית היה יותר זול בחו"ל – ורכשתי אותו משם ב200 ש"ח פחות מהמחירים בארץ (X2, כלומר, חיסכון של 400 ש"ח)
גם היום – למרות שהייתה עלייה במחירים – אם תמצא את הזכרונות המתאימים, תראה שהעלייה אינה כזאת משמעותית (במקרה שלי – היה מדובר בתוספת של 100 ש"ח לזכרונות סך הכל)
היום צרכנים מזמינים מחשבים שלמים מחול כמו למשל מאמזון, בקלות ובנוחות והמחירים נהדרים כולל משלוח ומיסים.
מה גם שהמחירים בארץ בהשוואה רוחבית, כיום, בגלל התחרות ואופציית היבוא האישי, נאלצים להתחרות וירדו גם הם לאחרונה.
רק צריך לזכור את נושא האחריות.
זכרונות ומעבדים אין לי בעיה להזמין מחו"ל – מדובר במוצר שלא מרבה להתקלקל, ושקל לשלוח אותו לחו"ל במקרה של תקלה. (יצא לי כבר לשלוח זכרונות ליצרן במקרה של אחריות לכל החיים)
לוחות אם וכרטיסי מסך נוטים להתקלקל יותר, ולכן צריך לשקול טוב טוב האם שווה להזמינם מחו"ל.
בנוגע לתחרות הרוחבית – מסכים לחלוטין. בשדרוג האחרון שלי רכשתי את החלקים מ3 מקומות שונים – כי המוכר לא הסכים להשוות את המחירים שהבאתי.
ברור שזה לא מתאים לכולם, אבל בציבור הישראלי בכלל (לא רק בחומרת מחשב) יש עלייה במודעות בנושא השוואת המחירים ורכישות בחו"ל. ניתן לראות זאת רק מכמות האנשים שביקשו שאזמין להם משהו מאיביי (הספר שלי למען השם, שלא מבין בטכנולוגיה).
ככה זה מתחיל – מדברים קטנים כמו מגן מסך לטלפון או אוזניות, ומשם התיאבון גדל.
בסדר, נמתין מעט, לא יקרה כלום
"תקלה"
מזל שקניתי בזמן, 64GB של TridentZ DDR4-3200MHz ב- 2,000 שקל מאמאזון. נראה לי כמו ההשקעה המשתלמת ביותר שעשיתי מזה זמן מה. 😛
הזכרון עולה, הssd בזחילה למעלה בשנה האחרונה…
מה, נגמרו המפעלים הסיניים?!
קנוניה!
מוכרים לוקשים לעלות מחירים
איזה יתרון יש לחברה לגרום נזק לעצמה כשמי שירוויח מעליית המחירים הן שתי המתחרות שלה?
אני לא בטוח שיש קשר בין כל הארועים האלה.
ייתכן וב2011 היתה תקלה, אבל עליית המחירים של הכוננים המכאניים לא קשורים ישירות לאירוע הזה. מספיק שאיזה כתב אחד עשה ספקולציות וכולם רחבו על זה וחשבו שזו האמת.
דוגמא טובה לכזה דבר זה שהאשימו את המשחק של ET לאתארי שגרם לנפילת שוק המשחקים. שוק המשחקים נפל בלי קשר למשחק ET, פשוט עשו סיפורים סנסציונים והמיתוס הזה נתפס בלי קשר לאמת.
אם החברות מעלות את המחירים סתם כדי להגדיל את הרווחים ואין תחרות, ייתכן ויש פה בעיה. מצד שני, אי אפשר לצפות לירידה לינארית במחיר לנצח. הטכנולוגיה נעשית יותר ויותר מתקדמת ויותר ויותר קשה ליעול\שיפור.
אני לא רואה שהוכח פה הקשר בין כל הארועים. גם אני לא רואה בעיה שהמחירים לא יורדים היום באופן יחסי כמו שירדו לפני 20 שנה, כי נהיה יותר ויותר קשה לשפר את הטכנולוגיה.
אם תגידו שנהיה יותר ויותר קשה לרכוש מחשב גם לאנשים בלי הרבה כסף, אז הייתי אומר שיש בעיה. אבל נראה לי שהיום יותר זול וקל לקנות מחשבים מאי פעם.
שי סבן