מערכת ההפעלה החדשה והמסוגרת של מיקרוסופט החלה את דרכה עם השקתו של ה-Surface Laptop, אך מתקשה להצדיק את קיומה לעת עתה
בחודש שעבר הכריזה מיקרוסופט על מערכת הפעלה חדשה בשם Windows 10 S, שנועדה לתת טעימה של האופן שבו תפעל סביבת העבודה המוכרת בתור גן סגור שבו יש דרך מבוקרת אחת בלבד להוסיף יישומים – דרך החנות המובנית הרשמית של החברה.
במעמד ההשקה, שמענו על צמד יתרונות מרכזיים של המערכת החדשה על פני חלונות 10 הרגילה והמוכרת, שמציעה הרבה פחות מגבלות עבור הצרכן – מהירות ובטיחות, כשהטענה הייתה שסביבה מודרנית יותר שבה מיקרוסופט שולטת בצורה טובה הרבה יותר תאפשר למחשבים למצות את הפוטנציאל שלהם, וגם להיות מוגנים "בפני כל הנוזקות המוכרות". לא רע, עבור מערכת שאמורה להיות גם זולה מעט יותר מחלונות 10 המלאה.
עתה הגיע לו מועד ההשקה של מוצר הדגל עבור המערכת, ה-Surface Laptop היוקרתי – ובינתיים נראה שההבטחות וההצהרות של חברת הענק הן לא ממש מה שחשבנו: Windows 10 S לא בהכרח מהירה יותר מחלונות 10, וגם לא ממש חסינה באופן מושלם בהיבט האבטחתי שלה.
לאחר שכמה וכמה ביקורות העידו על כך שלא נצפתה מהירות פעולה ותגובה משופרת ב-Windows 10 S בהשוואה ל-Windows 10 Pro (אליה ניתן "לשדרג" את ה-Surface Laptop בעלות חד פעמית של 50 דולר), התברר כי הכוונה המעשית של מיקרוסופט הייתה לכך שהמערכת הסגורה תוכל להיות מהירה יותר בטווח הארוך, בשל האופן השונה בו מבוצעות התקנות יישומים מתוך חנות האפליקציות של מיקרוסופט בהשוואה להתקנות מקבצי הפעלה סטנדטיים.
הטענה היא שלאחר זמן מה והתקנת מספר גדול של תוכנות ויישומים עשויים להיווצר מספר גדול של תהליכים פעילים שיגזלו מזכרון ה-RAM הזמין במערכת וכמות גדולה של מידע מיותר שמור בכונני האחסון שיביא להאטה יחסית באופי הפעולה – מה שאמור להימנע ב-Windows 10 S תודות לבקרה המוגדלת. זה אולי יהיה נכון עבור חלק מהצרכנים, אך כנראה שאלו המנוסים ידעו להבטיח שהמערכת שלהם תעבוד "כמו חדשה" בכל מצב, ובכך נראה כי ההכרזה המקורית של מיקרוסופט הייתה בלתי מדוייקת, ואולי אפילו מטעה.
אם לא די בכך, באתר ZDnet החליטו לבחון את הטענה של מיקרוסופט לחסינותה של Windows 10 S הלכה למעשה, והסתייעו לשם כך במנכ"ל של חברת אבטחת מידע – אשר הוכיח בתוך כשלוש שעות בלבד כי ההגנה המשופרת של מערכת ההפעלה, שמגיעה בשל היעדר היכולת להריץ סקריפטים שונים מוגדרים מראש ויישומים כגון PowerShell שמאפשרים ליצור אותם, היא בהחלט לא מושלמת.
שימוש בפקודות המאקרו המתוכנתות של יישום ה-Word, בגירסתו הסטנדרטית שהורדה והופעלה מתוך חנות היישומים "המותרים", העניקה גישה לכל האיזורים הקריטיים במערכת, עם יכולת להריץ קודים זדוניים שהוכנו מראש, ולמרות שבמיקרוסופט כפרו בתוצאות וטענו שהן אינן סותרות את ההצהרה המקורית על כך שאין אף נוזקה "מוכרת כיום" שתפעל על Windows 10 S – ברור למדי שזה רק עניין של זמן עד שנראה נסיונות זדוניים אמיתיים לעשות שימוש במערכת, אולי רק כדי להיות הראשונים שהצליחו במשימה ו'ניצחו' את מיקרוסופט, ואולי מתוך הנחה שמדובר דווקא במטרה קלה ונוחה לפגיעה, כאשר משתמשי גירסה זו עשויים להיות מודעים פחות ושאננים יותר לסיכוני האבטחה השונים שנפוצים להם ברשת.
בשורה התחתונה, נראה כי היתרונות הבולטים של Windows 10 S מתקיימים רק בתנאים ספציפיים מאוד, ולא בטוח שהם מצדיקים את הפשרות שנדרשים הצרכנים לבצע על מנת להנות מהם – כמו היכולת לבחור את הדפדפן בו ישתמשו, למשל.
ל-Windows 10 S יש סיכוי לשרוד בשוק, כך נראה, אך בעיקר כמערכת עבור מוסדות חינוך ולימוד ומיקומים אחרים בהם צפוי שימוש ציבורי נרחב – אך בינתיים נראה שאין יותר מדי סיבות מוצדקות לשווק אותה עבור צרכני הקצה הביתיים הממוצעים, בתור אלטרנטיבה מעשית כלשהי לדבר האמיתי, בעיקר כשההפרש בין שתי האפשרויות הוא כ-50 דולר "בלבד", ולא יותר מכך.
מסכימים איתנו, או חושבים שדווקא יש כאן הזדמנות טובה מאוד להרחיב את הרלוונטיות של מערכת ההפעלה? זה הזמן להביע את דעתכם.