התחלנו את הדרך בדור החדש עם תצורת זמני שהות של CL40 בתור ברירת המחדל, וכעת אנחנו כבר ב-CL28 – האם יש עוד הרבה פוטנציאל לשיפור מעבר לאופק?
היום בו זכרונות DDR5 יהיו ברירת המחדל המוחלטת עבור כל רוכבי המחשבים החדשים נראה עדיין די רחוק, אך מה שכן נראה בבירור כבר עתה הוא ציר ההתקדמות הטכנולוגי המובהק במוצרי התחום, אשר מתרחקים עוד ועוד מהבסיס הרשמי המוצהר של ארגון JEDEC בדרך לביצועים מוגדלים עבור אלו שיהיו מוכנים לבצע את ההשקעה הכספית הנדרשת.
לפני כמה חודשים ראינו את G.Skill הטאיוואנית תופסת כותרות עם השקה של מודולים ראשונים שנבחנו תחת תזמוני CL32 מקוצצים (והם כבר זמינים בחנויות ברחבי העולם – במחירים יוקרתיים בהתאם) – וכעת החברה שוברת פעם נוספת את השיא של עצמה עם הכרזה על מודולים ראשונים שנבחנו תחת תזמוני CL28, שכבר קרובים יותר לסטנדרט זמני השהות הרשמי עבור זכרונות DDR4 מתקדמים (עם מהירות אפקטיבית של 3,200MT/s ותזמוני CL22 על פי JEDEC) מאשר לסטנדרט הבסיס הנפוץ עבור זכרונות DDR5 שניצב על CL40 (עם מהירות אפקטיבית של 4,800MT/s).
מדובר בחדשות טובות מאוד, שכן מספר בדיקות והשוואות מעמיקות בין זכרונות DDR4 ו-DDR5 עבור אותן מערכות חומרה הוכיחו כי שילוב בין מהירות מעשית גבוהה לזמני שהות נמוכים ככל הניתן הוא המפתח לביצועים המיטביים עבור מירב השימושים הנפוצים, בעוד שפשרה על אחד משני הפרמטרים האלה תוכל להביא לביצועים טובים בחלק ממתארי השימוש ולהפסד בלתי מבוטל במצבים אחרים. במילים אחרות, ההתקדמות ההדרגתית של זכרונות DDR5 אל מהירויות מאומתות משופרות ואל זמני שהות נמוכים יותר מגדילה את הכדאיות המצטברת אל מול זכרונות ה-DDR4 הנפוצים ביותר – וכל שנותר הוא להמתין לנקודת האיזון ברמות המחיר בה הבחירה בדור החדש תהפוך להגיוניות יותר עבור מרבית המשתמשים, ולא רק לאלו שמוכנים להשקיע כל סכום עבור הביצועים הגדולים ביותר.
G.Skill תציע את המודולים החדשים תחת סדרות ה-Trident Z5 (עם או בלי הארת RGB מובנית) וה-Ripjaws S5 שלה במארזים כפולים עם נפח כולל של 16GB ו-32GB, כלומר הן במודולים של 8GB והן במודולים של 16GB, עם תזמוני 28-34-34-83 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) תחת מהירות בדוקה ומובטחת של 5,200MT/s או עם תזמוני 28-34-34-89 מילישניות תחת מהירות בדוקה של 5,600MT/s – החל מסוף החודש הנוכחי, במחירים מומלצים שטרם נחשפו אך ככל הנראה יחלו ביותר מ-200 דולר עבור קיטים של 16GB ויותר מ-400 דולר עבור קיטים של 32GB, אם להתבסס על ההשקות המתקדמות האחרות של היצרנית בקטגוריית ה-DDR5 מהחודשים האחרונים.
לשם ההמחשה, זכרונות 5,600MT/s עם נתון CL28 מאופיינים בזמני שהות של 10 ננושניות – שיפור של 40 אחוז לעומת ברירת המחדל של JEDEC ב-DDR5 ונתון מקביל לזכרונות DDR4 במהירות 3,200MT/s עם נתון CL16 או זכרונות DDR4 במהירות 3,600MT/s עם נתון של CL18, אשר מהווים את הבחירות הפופולריות והנפוצות ביותר בשוק בשנים האחרונות.
ההכרזה הנוכחית מגיעה מספר שבועות אחרי הכרזה על מודולים חדשים אחרים תחת סדרות Trident ו-Ripjaws – עם נפח 32GB לכל מודול, מהירות מובטחת גבוהה יותר של 6,000MT/s ותזמוני 30-40-40-96, כך שיהיה מעניין לקבל ביקורות שיעידו ויגלו לנו איזה שילוב בין זמני שהות נמוכים יחסית ומהירויות העברת מידע גבוהות מעניק את הביצועים האולטימטיביים עבור פלטפורמת ה-Alder Lake של אינטל (שממשיכה לבלוט בתמיכה הייחודית בשוק הביתי בטכנולוגיה).
האם זכרונות DDR5 עם תזמונים של מתחת ל-CL30 יהפכו בקרוב לנפוצים מאוד בשוק, לצד מהירויות מובטחות של מעל ל-6,000MT/s? נוכל רק להחזיק אצבעות לכך שזה אכן כיוון ההתקדמות של עולם ה-DRAM עבור 2022 ומעבר לה.