חברת Team Group מציעה מהירות גבוהה במיוחד עם תזמונים מרשימים – במחיר גבוה בהתאם
עברה מעט יותר משנה מאז שמודולים ראשונים בתקן ה-DDR5 הוצעו למכירה בחנויות, במחירים מבהילים של מאות דולרים עבור מהירות פעולה של 4,800MT/s ותזמוני CL40 בהתאם לתקן הבסיסי של ארגון ה-JEDEC – והיום לשמחתנו אנחנו נמצאים במצב שונה משמעותית בשוק, כשאותם מודולים בסיסיים הספיקו להשיל מעל ל-50 אחוז מהתמחור שלהם ובקצה העליון אלו שמוכנים להשקיע את המחירים המנופחים יוכלו לקבל כעת מהירויות פעולה של 6,800MT/s או 7,000MT/s, המגלמים שיפור של 40 אחוזים ויותר.
מספר יצרניות וספקיות של זכרונות דינאמיים כבר הציגו לעולם דגמים בכירים עם מהירויות העברת מידע מרשימות של 6,800MT/s (או 6,800GHz אם תעדיפו – אף על פי שהגדרה זו חוטאת למציאות כאשר נעשה שימוש בשתיים או ארבע פעולות בכל דופק שעון הלכה למעשה) – אבל עכשיו Team Group הטאיוואנית הופכת לראשונה שמציעה לרכישה מערך מודולים כפול עם מהירות של לא פחות מ-7,200MT/s, בתוספת לתזמוני CL34 איכותיים, עם פוטנציאל ממשי לספק את הביצועים הטובים ביותר בשוק לצד המעבדים החזקים ביותר שניתן לרכוש.
הזכרונות, בנפח 16GB לכל מודול ונפח 32GB כולל, משתייכים אל סדרת T-Force Delta ומגיעים עם גוף קירור מתכתית בצבע שחור ופס הארה צבעונית מובנה בחלק העליון שלהם – ולמרות שאין אזכור עבורם באתר הרשמי של החברה (שם המהירות המוצהרת המירבית לסדרה זו היא 6,800MT/s "בלבד") הם כן זמינים לרכישה מוקדמת עבור צרכנים אמריקאים בחנות המקוונת Newegg, ונותנים לנו תקווה לכך שספקיות זכרונות נוספות עשויות להשיק בקרוב מהירויות של מעל 7,000MT/s גם ללא הצהרה רשמית מסודרת.
בנוסף, ההצהרה על תזמוני CL34 מתייחסת רק לנתון ה-CAS (ר"ת Column Address Strobe) הנפוץ ביותר, ללא אזכור של זמני השהות עבור tRCD, tRP ו-tRAS שנדרשים לרוב בכדי לקבל את התמונה המלאה על פוטנציאל הביצועים של המודול – אך אם להתבסס על זכרונות CL34 אחרים במשפחת ה-DDR5 שזמינים לרכישה כיום ניתן להעריך כי הנתון השלם יהיה 34-40-40-105 לכל היותר, עם אפשרות לזמני שהות טובים יותר אשר ייחשבו להפתעה חיובית מבחינתנו.
המחיר המומלץ עבור צמד המודולים המתקדמים הוא 350 דולר, שהוא יותר מכפול ממחיר של מערכי DDR5 כפולים פשוטים בנפח 32GB כולל (וגבוה פי 4 ויותר ממחירם של מערכי זכרונות DDR4 כפולים לא רעים באותו נפח, לשם ההשוואה) – ובינתיים המוצר מוגדר כאינו זמין במלאי בפלטפורמה, על כן לא ברור מה תהיה רמת הביקוש מצד הצרכנים לטכנולוגיה המרשימה והיקרה הזו.
סדרת ה-T-Force של Team Group עשתה שימוש עד כה בשבבי DDR5 מבית Hynix הקוריאנית, כאשר המהירות המשופרת הנוכחית שנחשפת באופן בלתי רשמי מביאה לתהיות ברשת אודות האפשרות שמדובר בהופעת בכורה לסדרה חדשה של שבבים איכותיים ומתקדמים יותר עם פוטנציאל למהירויות העברה גבוהות עוד יותר מעבר לפינה – אחרי הכל, אנחנו עדיין די רחוקים מהחזון שמציב את זכרונות ה-DDR5 במהירויות פעולה של מעל 12,000MT/s שהוצג במספר הזדמנויות שונות בעבר. נמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ולעדכן אתכם.
עדכון: Team Group ביצעה הכרזה רשמית על המודולים במהירות 7,200MT/s מאומתת, לצד מודולים נוספים במהירות 7,000MT/s ובמהירות 6,800MT/s. כעת אנחנו יודעים כי הדגמים שמהווים שיא מהירות חדש בשוק (לעת עתה) מתבססים על מתח גבוה יחסית של 1.4 וולט, עם תזמוני 34-42-42-84 מלאים בדרך לרוחב פס כפול ערוצים אפקטיבי של 57.6GBps בינם לבין המעבד.
המודולים החדשים מיועדים באופן מוצהר למעבדי דור ה-13 העתידי של אינטל וללוחות האם מסדרה 700 שילוו אותם, אך יוכלו לפעול באופן טבעי גם עם מעבדי ה-Alder Lake הנוכחיים מהדור ה-12 ולוחות האם מסדרה 600 וכמו כן עם מעבדי ה-Ryzen 7000 הטריים של AMD – ולמרות שפרופילים מסוג XMP 3.0 עבור זכרונות דינאמיים מגיעים כיום רק עד מהירות של 6,600MT/s עם תזמוני CL34 או CL32, ניתן להניח כי בתוך זמן קצר יהיה שיפור נוסף במבחר הפרופילים המאומתים הזמין ומשתמשים שיחליטו להשקיע ברכש זכרונות 7,200MT/s יוכלו להיות מהראשונים שנהנים מכך.