היכולת לדחוס ארבעה ביטים של מידע בכל תא באחסון ה-NAND מגיעה סוף כל סוף אל מה שנראה כמו מיצוי הפוטנציאל שלה – באדיבות חברת הענק מקוריאה
סמסונג התייצבה בכנס ה-Flash Memory Summit בקליפורניה כשהיא מחומשת היטב בשלל תותחים כבדים – כולל כונן SSD עבור שרתים עם נפח פורץ דרך, כונני Gen 5 ראשונים שסוללים את הדרך גם אל ההצעות העתידיות עבור המשתמשים הביתיים וחזון להגיע לנפחים בסדרי גודל של פטה-בייט עבור כונן בודד בתוך מספר שנים.
הבשורה שתפסה את הכמות המירבית של כותרות ברשת הייתה זו שהבטיחה השקה של כונן SSD פורץ דרך עם נפח 256 טרה-בייט עבור עולם השרתים בטווח הזמן הקרוב – תודות לשבבי QLC (ר"ת Quad Level Cell) רבים וצפופים מאוד שישולבו יחדיו.
בחברה לא הראו את הכונן המסקרן ולא סיפקו מידע טכני נוסף אודותיו, פרט לכך שיהיה חסכוני פי שבע בהיבט צריכת ההספק בהשוואה להפעלת מערך של שמונה כונני SSD בנפח 32TB כל אחד על מנת להשיג את אותו נפח אפקטיבי – אך אם סמסונג תצליח לדחוס 256TB על גבי תצורת ה-NGSFF הייעודית שלה זו תהיה בשורה עצומה, שכן קיימת אפשרות לשלב עד 36 כוננים כאלו בשרת 1U סטנדרטי בדרך לנפח כולל של 9.2 פטה-בייט או יותר מפי 4 מהנפח המירבי שאפשר להשיג בשרת 1U כיום.
חברת Solidigm הציגה לאחרונה כונני QLC עבור שרתים עם נפח 61TB עבור תצורת E1.L סטנדרטית והתפארה בכך שניתן להשתמש בהם על מנת ליצור שרתי 1U עם נפח כולל עצום של 2 פטה-בייט – האם יתכן שסמסונג תנפץ את השיא הנוכחי בקלילות גדולה שכזו, או שאולי התצורה בה תעשה שימוש תהיה גדולה יותר ולכן הזינוק מעל המתחרה יהיה צנוע מעט יותר? נקווה לגלות את התשובה כמה שיותר מהר.
סמסונג אינה עוצרת במאות טרה-בייטים עבור כונן אחסון יחיד וכבר בונה כלים לעתיד שבו כל יחידת אחסון הבזק תהיה בנפח של כמה פטה-בייטים של מידע – שם אמורה להתחיל לפרוח טכנולוגיית ה-FDP (ר"ת Flexible Data Placement) שתארגן את המידע על גבי הבלוקים והשבבים השונים באופן נבון בהתבסס על השימוש הנפוץ החזוי של הצרכן.
כונני SSD של פטה-בייט ומעלה עשויה להישמע כמו פנטזיה רחוקה, אך אם סמסונג אכן תצליח להשיג נפח של 256 טרה-בייט בכונן שלא גדול בהרבה מ-M.2 ממוצע בתוך זמן קצר, ובהתחשב בכך שחלק מיצרניות השבבים כבר מפתחות אפשרות לדחוס חמישה ביטים, שישה ביטים ואפילו שבעה ביטים בכל תא אחסון – יתכן שהזינוק מטרה-בייטים לפטה-בייטים עוד יגיע מהר מהצפוי, לפחות לעולם השרתים שצמא למספרים הענקיים האלה.
לקינוח, בסמסונג הכריזו גם על דגם ה-PM9D3a שיהיה הראשון מהחברה שתומך בממשק NVMe תחת PCI-Express 5.0, עם הבטחה לשיפור של עד פי 2.3 בביצועים הרציפים ביחס לכונני ה-PM9A3 שהוצגו באמצע 2020 תחת ממשק PCI-Express 4.0 – לצד הבטחה לשיפור של עד פי 2 בביצועים האקראיים ושיפור של כ-60 אחוזים ביעילות (כאשר ההערכה שלנו היא כי מדובר ביעילות יחסית לאותה רמת ביצועים, ולא שיפור של 60 אחוזים ביעילות לצד תוספת הביצועים).
אם להסתכל על ביצועי דור כונני השרתים הקודם של החברה, נראה כי דור ה-PM9D3a אמור להגיע למהירויות רציפות של עד 15GBps שממצות את פוטנציאל התקן החדש כשמדובר בממשק סטנדרטי עם ארבעה עורקי תקשורת (ממש כמו בכונני Gen 5 הביתיים), לצד ביצועים אקראיים של בין 400,000IOPS ל-2,000,000IOPS עם עדיפות ליכולות הקריאה על פני יכולות הכתיבה בהתאם לשימושים הנפוצים יותר בקטגוריה זו.
החברה הקוריאנית מתכננת להתחיל להציע את הדגמים האלו במחצית הראשונה של 2024 עם נפחים שיגיעו עד 30TB בשלב הראשון, תחת תצורות U.2 ו-E1.S – מה שכנראה מצביע גם על כך שכונני Gen 5 עבור השוק הביתי לא יגיעו אלינו לפני איזור האמצע של השנה הבאה, אם לא תהיה הפתעה בלתי צפויה כלשהי בדרך.