ב-Valve הצהירו כי דור חדש של מערכת הגיימינג הניידת שלהם עדיין רחוק – אך מסתבר ששידרוגים קטנים וחשובים למוצר הקיים אינם כלולים תחת ההגדרה הזו
ה-Steam Deck הוכיח את עצמו כמוצר מהפכני עבור תחום ה-PC, אך בשנה וחצי שעברו מאז הושק בהפתעה קמו לו הרבה מתחרים אשר הציעו ביצועים עדיפים, תצוגה איכותית יותר או יכולות מתקדמות ומגוונות יותר – בעוד שיוצרי ה-Deck ממשיכים להתעקש בכל הזדמנות על כך שדור חדש של המכשיר שלהם יגיע רק בעוד מספר שנים, תוך דחייה של המגמות המוכרות בשוק שבהן אנו רואים דורות של מוצרים מתקדמים בקצב של אחת לשנה או אפילו מהר יותר.
ההשקות של מכשירים כמו ה-ROG Ally או ה-Lenovo Legion Go שמו את ה-Steam Deck בעמדת נחיתות טכנולוגית בלתי מבוטלת, אף שהאס שלו נותר מערכת ההפעלה הייעודית שמבוססת על לינוקס במקום על חלונות – ועכשיו מגיע אלינו ללא אזהרה מוקדמת ה-Steam Deck OLED שעוזר להבין קצת יותר טוב את התוכניות העסקיות של וואלב (Valve) במסגרת הנישה הצומחת אותה היא סייעה לבנות.
ה-Steam Deck OLED אינו מוגדר בתור דור חדש של מערכת הגיימינג הניידת, כאמור, אך מביא איתו כמות מכובדת של שיפורים שמסייעת להזניק את התחרותיות שלו מול כל הדגמים המודרניים שהוצגו בצלמו ובדמותו – עם תצוגה טובה יותר, חיי סוללה עדיפים, קישוריות זריזה יותר וגם שיפור של יחס התמורה למחיר.
ה-Steam Deck OLED כולל מסך 7.4 אינץ' מוגדל במעט עם אותה רזולוציית 1,280×800 פיקסלים צנועה, קצב רענון מירבי מוגדל של עד 90 הרץ, בהירות מירבית של בין 600 ניט ל-1,000 ניט שמהווה שיפור של בין פי 1.5 לפי 2.5 לעומת דגם ה-LCD המקורי, כיסוי של 110 אחוזים ממכלול הצבעים בתקן DCI-P3, יחס ניגודיות של מעל ל-1,000,000:1 וזמני תגובה ממוצעים של פחות מ-0.1 מילישניות – כל היתרונות המוכרים של טכנולוגיית ה-OLED במקום אחד, תוך שמירה על רזולוציה נמוכה יחסית שמסייעת להשיג ביצועים מכובדים גם בכותרים מודרניים עם דרישות גבוהות.
הדגם הטרי שומר על אותן יכולות עיבוד עקרוניות מבית AMD שמורכבות מארבע ליבות Zen 2 וליבת RDNA 2 גראפית מובנית בעלת 8 אשכולות עיבוד, אם כי כעת מדובר בתהליך ייצור יעיל מעט יותר של 6 ננומטר במקום ליטוגרפיית 7 ננומטר בגלגול הקודם – כך שלמרות שלא יהיה כאן זינוק ניכר ביכולות ולא השוואת יכולות מול מערכות שכוללות ליבות Zen 3 וליבות RDNA 3 ומציעות תמיכה במעטפות הספק מוגדלות של עד 25 וואט ואף 30 וואט, ב-Valve מכוונים לספק ביצועים יציבים יותר תוך צמצום צריכת ההספק היכן שניתן. הבחירה הזו, ביחד עם שילוב סוללת 50Wh מוגדלת ביחידה, מאפשרת ל-Steam Deck OLED לצאת בהצהרות על זמן פעולה של בין 3 שעות ל-12 שעות שהוא שיפור מאסיבי של כ-50 אחוזים לעומת הצהרות על זמן פעולה של בין שעתיים ל-8 שעות בגרסת ה-LCD.
את היקף השיפורים משלמים קישוריות Wi-Fi 6E מודרנית בשלושה תדרים מרכזיים כתחליף לתקשורת Wi-Fi 5, קישוריות Bluetooth 5.3 במקום Bluetooth 5.0, זכרון LPDDR5 של 16GB במהירות 6,400MT/s במקום 5,500MT/s, אחסון פנימי מוגדל של 512GB או 1TB וגם כבל טעינה ארוך יותר של 2.5 מטר במקום 1.5 מטר, אשר תומך באותם הספקים של עד 45 וואט תחת תקן ה-USB-PD 3.0 – כאשר עם כל אלו וכל מה שפורט בפסקאות הקודמות החברה הצליחה לשמור על אותם מימדים בדיוק ואפילו לצמצם את משקל היחידה בכ-30 גרם. פלא הנדסי אמיתי.
מערכת ה-Steam Deck OLED תחל להימכר במדינות בהן חנות החומרה המקוונת פעילה (כלומר, לא בישראל) החל מהשבוע הנוכחי, עם מחיר של בין 550 דולר לפני מס לגרסת 512GB ל-650 דולר לפני מס לגרסת 1TB – יקר יותר ממחירי גרסאות ה-LCD, אם כי אלו לא נעלמות בינתיים אלא זוכות לקיצוץ במחיר: גרסת ה-64GB הבסיסית ביותר של ה-Steam Deck (עם אחסון eMMC פנימי שאינו מומלץ בלשון המעטה) תעלה 350 דולר לפני מס, גרסת ה-256GB הבינונית תקבל את מחיר ההשקה המקורי של 400 דולר ואילו גרסת 512GB עם מסך LCD מתומחרת ב-450 דולר לפני מס.
עם היעלמות מלאי מכשירי ה-Steam Deck LCD אי-שם בעתיד ניתן יהיה לטעון כי הקונסולה של Valve הפכה ליקרה יותר הלכה למעשה, אך לא מן הנמנע כי בשלב זה נראה השקה של מהדורת OLED מוזלת שתתפוס חזרה את תג הבסיס של 400 דולר, או לכל הפחות תהיה קרובה אליו. עד אז, נחזיק אצבעות להשקה מהירה של הדגם המרוענן גם כאן בארץ, במחירים משתלמים ככל הניתן.