הרכבנו מחשב מתקדם במיוחד על בסיס לוח אם בעל מחברים בצידו האחורי – הנה אלבום התמונות של מחשב בעל כמות קטנה במיוחד של כבלים שאפשר לראות על בסיס מעבד מטורף וערכת צבעים אחידה
בשנה שעברה יצא לעולם החומרה לחוות משהו שונה משמעותית ממה שבדרך כלל יוצא לו לחוות כשמדובר בלוחות אם ונראות של מחשבים מורכבים. כל יצרנית של לוחות אם קוראת לזה בשם אחר וגם רשימות התאימות עבור מארזים משתנות.
לאחר מספר חודשים בהם השוק המשיך להתבשל עם הרעיון, נראה כי הגענו לנקודה בה יש מספיק חומרה כדי ללכת עד הסוף עם הרכבת מחשב שהעיקרון בו הוא אותו העיקרון של כבלים חבויים אך הפעם בעזרת מחברים שנמצאים דווקא בגב לוח האם.
הסקירה הזאת תהווה בעיקר אלבום תמונות עם הסברים קצרים על התהליך ועל התוצאות. אתם מוזמנים לסייר בין התמונות השונות ולהתרשם.
אספנו הכל, רכשנו לא מעט, זה לקח זמן

הרעיון לפרויקט הזה נולד כאשר קיבלנו את לוח האם B650E AORUS STEALTH ICE לביקורת. הבנו שאין מצב שאנחנו לא הולכים כמה צעדים קדימה ומרכיבים מערכת מחשב שלמה שמבוססת על עיקרון החיבוריות האחורית. לאט לאט התחלנו לאסוף ולרכוש רכיבים עבור הרכבת מערכת מחשב חדשה לשימושים רבים, גם עבור האתר.

הטריגר הגדול היה כשגילינו שישנו יבוא מסודר של רבים ממארזי Jonsbo לישראל. Jonsbo הוא יצרן ששם דגש גדול על אסתטיקה ואיכות בניה תוך שמירה על מחיר נמוך. המארז הזה, ה-TK-2 2.0 תומך רשמית בלוחות אם בעלי מחבר אחורי. מכאן, הדרך לרכישה הייתה מאוד מהירה.

GIGABYTE B650E STEALTH ICE לצד ה-TK-2. גרסת המארז החדשה הגיעה עם חורים באיזורים הדרושים לחיבוריות אחורית.

כשמדובר בתאימות למערכות AMD חיפשנו את הדרך למצוא זיכרון מהיר בנפח גבוה ו-XPG נתרמה עם ערכת זיכרון מסוג Lancer Blade עם פרופיל EXPO שמתאים למערכות AMD. שאלו את חנויות הגיימינג, נראה שזיכרונות XPG זוכים לאהדה בקרב תאימות למערכות AMD. צבע לבן היה הבחירה. אנו מודים ל-ADATA על הערכה ובעיקר על הסבלנות עם הפרויקט הזה.

לפני שניגשנו להרכבת לוח האם קודם הרכבנו את המעבד, הזיכרון ומתאם לקירור המעבד תחילה. המעבד הוא ה-Ryzen 9 9950X3D החדש. המתנה להשקתו של המעבד היא החלק האחרון בפאזל של ההרכבה הזאת. אחרי הכל, יש לנו מערכת מבוססת תושבת AM5 כאן.

היא לא חייבת לעשות זאת, והיא לא ידועה כיצרנית כונני SSD גדולה במיוחד, אך GIGABYTE דואגת בהשקות פלטפורמה להשיק גם כונני SSD מהירים במיוחד. בהרכבה זאת הכונן הראשי הוא GIGABYTE AORUS SSD Gen5 12000. מדובר בכונן מבוסס PCI-Express 5.0.

ערכת נושא לבנה וכסופה מזמנת כרטיס מסך לבן וכסוף. מותג AERO של GIGABYTE הוא בדיוק כזה, וזה GeForce RTX 5080 על בסיס עיצוב AERO. מדובר בכרטיס שגם עונה לדרישות תקן SFF (ר"ת Small Form Factor) של NVIDIA, תקן גודל שדואג שכרטיסי מסך יתאימו גם למארזים קטנים יותר. ישנה תוכנית SFF עם דוקומנטציה באתר NVIDIA לגבי מה מתאים למה.

GIGABYTE יצרה ערכת נושא מעניינת, ויש שימוש קבוע באותם הגוונים של לבן, אפור וכל דבר קרוב לכך. כאן יש שימוש של לוח אם בעל מיתוג ICE עם כרטיס מסך בעל מיתוג AERO. קיימים גם כרטיסי מסך בעלי מיתוג ICE בעלי ערכות צבע דומות.

ה-GeForce RTX 5080 AERO OC SFF 16G של GIGABYTE, מהקטנים שבדגמי RTX 5080.

חשבנו רבות על איזה קירור למעבד יהיה בהרכבה הזאת, ולבסוף החלטנו ללכת על קירור מים של Thermalright מדגם Frozen Edge 360. לפני הכל, ערכת הנושא הייתה חשובה. בנוסף לזה, כל הרעיון של להזמין חומרה בזול מאמאזון עובד טוב עבורנו. לא רצינו משהו מפוצץ בנורות עבור הבלוק עצמו, אלא בעיקר המשך של אותה ערכת נושא לבנה-כסופה. הקירור הזה מתאים.

חבל שלא כל הרכיבים בערכת הקירור מגיעים עם צבעים ניטרליים.

עם מערכת שמכילה Ryzen 9 9950X3D ו-GeForce RTX 5080 אפשר ללכת על ספק כח איכותי של 1000W אבל אנחנו מרבים לציין איך באופן יחסי ספקי כח חזקים נהיים זולים יותר ולכן הלכנו על אחד של 1200W. ספק הכח הזה מדגם EG1200G של Lian Li עולה פחות מ-800 שקלים ומגיע עם עיצוב שמתאים ספציפית למארזים בעלי תא כפול, זה הרי מה ש-Lian Li עצמה עושה עם מארזים כמו ה-O11 שלה. ספק הכח הזה בעל תצורה שמאפשרת חיבור קל כאשר הוא מותקן במארזים מהסוג הזה.

לפני התקנת כל חומרה אחרת, החלנו בהתקנת מאווררים. המאווררים האלה בהם בחרנו מתוצרת AsiaHorse בדגם AMICI-5GT ואיך להגיד, ההשראה ממאווררי ה-UNI Fan של Lian Li מאוד מובהקת. מדובר במאווררים לבנים בעלי נורות RGB רבות ומראות Infinity בצדדים ובמרכז. זוכרים שאנחנו אוהבים להזמין דברים בזול מחו"ל? תשעה מאווררים כאלו (שישה שמכניסים אוויר מצד אחד ושלושה מצד אחד) עלו לנו בערך 200 שקלים. לא נציין כמה מאווררי UNI Fan דומים יעלו, אך כן שווה לציין שהמוצר של Lian Li נחשב לאיכותי ובהחלט חוסך התעסקות עם כל כך הרבה כבילה.

בשביל להתקין את לוח האם הסרנו את השילדה הגדולה שלו וחשפנו את איזורי ההברגה השונים. גם החלקים העליונים של לוח האם אפשר להסיר כדי לגשת לאיזורי ההברגה. את חיבור המאווררים כמו שאר המערכת נבצע למחברי RGB בגב לוח האם.

הסרנו את המאווררים איתם הגיע גוף הקירור למעבד והתקנו שלושה מאווררי AsiaHorse שיוציאו את האוויר החם מגג המארז. רצינו להתקין את הרדיאטור בצד המארז, אך הוא פשוט גדול מדי בשביל להתאים שם. ה-TK-2 הוא לא מארז גדול במיוחד עבור מערכות בתצורת ATX ללוחות אם.

אחד היתרונות הגדולים בהרכבות מחשבים במארזי תא-כפול הוא שיש המון מקום לסידור קבלים. חשוב רק ליזכור שיש להשאיר את המאווררים השונים נושמים ולבצע חיווט נקי כמה שאפשר סביבם. את רוב הכבילה אזקנו לתחתית המארז, שם יש רשת שמאפשרת לעשות זאת בקלות.



הדבר האחרון שקרה בחיווט הוא להיות יצירתי עם כבלים ארוכים ביחס למרחקים הקצרים בין ספק הכח למחברים כמו 8PIN למעבד למעלה ו-24PIN ללוח האם בצד. ישנו גם חיבור מסוג 12V-2×6 לכרטיס המסך. דאגנו להשאיר מקום למאווררים לנשום.

אחרון חביב נכנס כרטיס המסך. מדובר ברכיב שיש בהתקנה ופירוק שלו חשיבות גבוהה עבורנו וזה לגמרי קשור לעובדה שיש ל-GeForce RTX 5080 עוד הרבה עבודה במערכת הבחינות שלנו במשחקים השונים ובתוכן שנפיק בעתיד.

תחתית המארז מכילה מסנן גדול שמתחבר מגנטית.

כך נראה גב המחשב לאחר התקנת החומרה. ישנה נישה עבור חיבור כבל החשמל לספק הכח ותא לוח האם מכיל את אותו סדר חיבורים שתמצאו בכל מארז סטנדרטי.

בדיקת שפיות ובדיקת נראות אחת אחרונה לפני שאנחנו מחברים את המחשב ומפעילים אותו בפעם הראשונה. למעט כבל 12V-2×6 לכרטיס המסך וכבילה עדינה מקירור המעבד, נראה שהשגנו את המטרה שלנו – מערכת מחשב שממעיטה בכבילה נראית.

כך יודעים שפרויקט הרכבת מחשב יכול לקחת זמן רב בכל הקשור לתכנון. התוכנית המקורית שלנו הייתה מתאם 180 מעלות עבור כרטיס מסך כדי שנראה הרבה פחות מהכבל הזה, אבל זה קרה הרבה לפני ש-RTX 5080 הושק והמתאם שנמצא כבר כמה חודשים אצלנו מתחבר בכיוון ההפוך לכיוון המחבר. נסתפק בהרכבה בלעדיו.

כך זה נראה לאחר הדלקה ובשימוש הצבע בו אנחנו מעוניינים – בעיקר לבן ותכלת. אתר ישראלי, אחרי הכל.

תוכנת ה-Control Center של GIGABYTE כוללת שליטה בתאורת לוח האם וכל מה שמחובר אליו, כולל ערכת הזיכרון של XPG.

אנחנו חושבים שעיצוב ה-Frozen Egde 360 תואם למה שניסינו ליצור כאן.

כל החצי התחתון של ה-B650E STEALTH ICE מכוסה בשילדה אחידה שמשמשת כגוף קירור של ממשקי M.2 לכונני SSD.

אפקט מראת Infinity בפעולה.

שלושת המאווררים בתחתית יכניסו אוויר טרי ישר אל איזור כרטיס המסך ויתרמו לזרימת האוויר במארז, כמובן על חשבון אבק ושאר דברים שיכולים להכנס דרך המסנן.

הדבר הראשון שעשינו לאחר עדכון גרסת BIOS הוא ניהול פרופיל מאווררים ב-BIOS עצמו של GIGABYTE. דרך כלי כיוונון המאווררים קבענו שכל עוד המעבד ישהה בפחות מ-55 מעלות צלזיוס, יהיו המאווררים חרישיים לחלוטין. מבחינתו כל עוד המעבד לא עובר את רף 70 מעלות צלזיוס אנחנו לא רוצים מאווררים במהירות של מעל ל-50%.


דברים שלמדנו בתהליך ודרך אגב
- רשימת המארזים הנתמכים בטכנולוגיות חיבור-אחורי עדיין אינה גבוהה במיוחד. השקה של מארז אלגנטי שתומך בטכנולוגיה היה הטריגר שלנו לרעיון
- אפשר להפוך הרבה מארזים שלא תומכים בטכנולוגיה לכאלה שתומכים, ה-TK-2 הושק לראשונה ללא תמיכה ולאחר מכן קיבל תמיכה בדמות יצירת חורים במקומות הנכונים
- כדאי מאוד לבדוק דברים כמו תאימות עגינה לקירורי מים. עגינה בגג המארז עובדת גם כן
- רשימת המארזים הנתמכים בחיבור אחורי לא מלאה באתרי היצרן. מדידות וסימולציות זה דבר מומלץ
- ספקי כח חדשים בהספקים גבוהים והטכנולוגיות החדשות ביותר נעשים מאוד זולים, בזרם הפוך מעליית המחירים הכללית של חומרה
- לפעמים שווה להקשיב לדוד ליאור כשהרעיון לנסות מאווררים ברבע מחיר על חשבון ספגטי של כבלים מצליח לעבוד, כל עוד אפשר לקבל שליטה מלאה על התאורה דרך תוכנה מאוחדת אחת
- יצרניות כרטיסי מסך צריכות להשקיע קצת יותר במציאת פתרון לחיווט קצר יותר ואלגנטי יותר של מחברי כח, למרות שראינו בעבר כרטיסי מסך שמאפשרים זאת כמו ה-RTX 4080 SUPER של GIGABYTE
- לוח מבוסס B650E בטכנולוגיית חיבור הפוכה זה נחמד, אפשר אחד מבוסס X870E?
- אפשר שכל החומרה הלבנה שמגיעה לשוק תגיע עם ברגים לבנים או כסופים? ברגים שחורים זו לא העדפה
מקווים שנהניתם מהתמונות, אנחנו יודעים שאנחנו נהנינו ממשהו קצת שונה. אנחנו בעיצומה של תקופת ביקורות רכיבי חומרה חדשים – אתם מוזמנים להתעדכן בכל מה שחדש.
יפה מאוד אבל לא בשבילי . כרגע המחשב תקוע עמוק מתחת לשולחן , אולי בסיבוב הבא המחשב יהיה על מדף גבוה נגיד מטר+ מעל המסך , אולי שם תהיה הצדקה להשקעה כזאת במראה.
יפה
הבעיה לאחר חודשים לנקות את המחשב זה בעיה , שזה מתלכלך רואים הכול
RGB לא מתאים לבתים התאורה מפריע לריכוז
חודש? לאחר שבוע במחשב שעובד 24/7, מלא אבק נראה לעין על גבי צבע לבן
מה עם איזה כמה מבחנים של משחקים על המחשב המפלצתי הזה