שתי יצרניות המעבדים המובילות מכינות לנו דגמים חדשים עם כמות חסרת תקדים של ליבות עיבוד שיוכלו לשנות את סדרי העדיפויות בעולם המחשוב כולו
עם כל הכבוד לשמועות על כוונות להשיק מעבדים עם קצת יותר מעשר ליבות עיבוד בשוק הביצועים הביתי, עילית הטכנולוגיה של AMD, כמו גם זה של אינטל, ממשיכה להיות שמורה לעולם השרתים ולתחום העיבוד עתיר העוצמה – שם אנחנו נציין שנת 2017 הצורה רשמית בתור השנה בה עברנו ליחידות עיבוד מרכזיות עם יותר מ-30 (!!) ליבות עיבוד פיזיות.
AMD לא מתקמצנת
מפתחת השבבים האדומה זנחה את מותג ה-Opetron הוותיקה שלה עם המעבר לארכיטקטורת ה-Zen, ותציע את מעבדי השרתים והעיבוד העליונים שלה תחת השם Naples, החל מהרבעון השני של 2017 – כשאנחנו כבר יודעים שהדגם המתקדם ביותר בעידן החדש הזה יספק 32 ליבות Zen, אשר יהפכו ל-64 ליבות לוגיות באמצעות טכנולוגיית ה-SMT (ר"ת Simultaneous Multi-Threading) שלה.
מעבדי ה-Naples יורכבו מעד ארבע שבבים נפרדים אשר יורכבו יחד על מצע בודד ובתוך מארז בודד (כלומר ארבעה שבבים דומים מאוד לאלו הביתיים שישולבו יחד ליצירת מפלצת של 32 ליבות פעילות), והפלטפורמה החדשה של החברה תתמוך בשילוב של שני שרתים שכאלה בלוח בודד, עם קישור בטכנולוגיית ה-Infinity Fabric החדשה שיפעל ביניהם.
מעבדי ה-Naples יתמכו בזכרונות DDR4 במהירות 2,400MT/s, עם שמונה ערוצים ו-16 חריצי זכרונות עבור כל אחד משני המעבדים שאפשר לכלול בפלטפורמה – מה שיאפשר להעניק עד טרה-בייט או אפילו עד 2 טרה-בייט (!) של זכרון דינאמי בהתבסס על זכרונות בעלי נפח של 32 ג׳יגה-בייט ו-64 ג׳יגה-בייט כל אחד, בהתאמה. מפלצתי, כבר אמרנו?
ב-AMD מקווים לספק עליונות בהשוואה למערכות המבוססות על מעבדי ה-Xeon של אינטל תודות למספר גדול יותר של ליבות ושימוד בזכרונות DRAM מהירים – אבל זה משהו שניתן יהיה לבחון אותו בצורה אובייקטיבית רק בעוד זמן מה, כשלפני הכל יהיה צורך לזכות באמון של יצרניות ומרכיבות השרתים השונות. צפוי לנו כאן מאבק גדול מאוד, לא פחות מזה בשוק הביתי – זה בטוח.
שירת הברבור של Skylake
אולי בתור צעד מנע להגעתם של מעבדי ה-Naples אבל כנראה בעיקר בשל התפתחות טבעית שנועדה להתאים לדרישות השוק המשתנות ללא הרף, גם אינטל מכינה שבב שרתים בדור ה-Skylake-EP החדש שלה שיכלול 32 ליבות עיבוד פיזיות ו-64 ליבות לוגיות – לראשונה אי פעם (אם לא סופרים את מאיצי ה-Xeon Phi, שלהם ארכיטקטורה וייעוד שונים לגמרי).
את השמועות אודות דגם חדש וחסר תקדים קיבלנו לראשונה עוד בסוף שנת 2016, אבל כעת יש לנו את השם Xeon E5 2699 v5 ושלל תוצאות שלו מתוך מבחן הביצועים Geekbench שמציגות ניקוד אימתני של יותר מ-50,000 בבחינת יכולות ריבוי הליבות, לצד תדרי עבודה מיועדים של בין 2.1GHz ל-2.3GHz עבור כל ליבה וליבה – ואף הוכחה, לכאורה, לכך שבגוגל כבר עושים שימוש במוצר שטרם הוצג רשמית במסגרת שרתי הענן העוצמתיים שלהם.
אינטל אולי הצליחה להקדים את Naples בהגעה לשוק ואף קיבלה את התמיכה של אחת מהשחקניות הגדולות ביותר בעולם השרתים (ועולם הטכנולוגיה באופן כללי), אך בכל זאת יהיה זה מעניין לראות כיצד חזרתה המיוחלת של AMD לתחום היוקרתי הזה, לכאורה עם רמות מחיר שיקצצו את אלו של משפחות ה-Xeon, תשפיע על יחסי הכוחות ושיתופי הפעולה השונים.
הופעתם של מעבדי 32 ליבות לשרתים אמנם לא מועילה באופן ישיר לצרכן הביתי, אך בכל זאת ניתן לראות פוטנציאל במצב הזה. ככל שמספר גבוה יותר של ליבות יהפוך לברירת מחדל וסטנדרט בתחום, כך יהיה צ׳אנס מוגדל לכך שגם השוק הביתי יתקדם לכמות ליבות מוגדלת בהתאם, וזה ידרבן התאמה הדרגתית של התוכנות והיישומים לכך, ובסופו של דבר יקדם גם את היקף כח העיבוד אשר זמין לכולנו – וזה משהו שאנחנו אף פעם לא נתנגד לו.