שחר של עידן חדש עבור אינטל
ההמתנה הארוכה מגיעה לקיצה ומעבדי Alder Lake הופכים לזמינים עבור כולם – האם אינטל הצליחה במשימתה להשיב את כתר הביצועים לחלקה? צללנו לבחינה מעמיקה של דגמי Core i5 ו-Core i9 החדשים!
היום באופן רשמי הופכים מעבדי Core בדור ה-12 של אינטל לזמינים עבור קהל משתמשים המחשב האישי. זאת, יחד עם לוחות אם חדשים ולראשונה גם זיכרון DDR5 עבור פלטפורמת המעבדים החדשה. קיבלנו לידנו את המעבדים החדשים יחד עם שאר מוצרי הפלטפורמה ובחנו את ביצועיהם.
בשנים האחרונות עבר עולם מעבדי המחשבים שינויים רבים. ראינו את עלייתם של מעבדי ה-ARM מצד אחד, והתחזקות של מעבדי X86 מהצד השני כאשר גם אינטל וגם AMD משתמשות בטכנולוגיות יצור מתקדמות בשביל להעניק למשתמשים כמה שיותר ביצועים.
אין ספק שאחת מהשחקניות הבולטות ביותר בשלוש השנים האחרונות היא דווקא יריבתה של אינטל, AMD אשר מאז שהציגה כמות מוגדלת של ליבות עיבוד ותוצאות ביצועים רעננות לשוק שהפך למעט רדום, הפכה לכוכבת של ממש.
אפשר להגיד שעבור אינטל בכל הנוגע לחדשנות בעולם המחשבים הנייחים, השנים האחרונות לא היו קלות במיוחד. ההבטחה למעבר לתהליך יצור חדש תמיד הייתה ברקע אבל למרות שכח העיבוד לרוב הוגבר, ניכר כי מעבר להליך יצור חדשני יחד עם ארכיטקטורה מתקדמת היא התשובה לקפיצה אמיתית בביצועים ולמתן תחרות.
מאז שאינטל עברה ליצר בתהליך 14 הננו-מטר שלה עם מעבדי Core בסדרה החמישית, היא נשארה בתהליך היצור הזה כשלרוב עבר שיפורים מתונים עד הדור ה-11 אותו ראינו בתחילת השנה. מנגד, ראינו את AMD עוברת לתהליכי יצור וארכיטקטורות מתקדמות בעצמה, כאשר חלק ניכר מתלות ההתקדמות שלה תלוי בטכנולוגיות שמחזיקה ענקית היצור TSMC בטאיוואן שם מיוצרים המעבדים.
לאחר דחיות רבות לתהליך יצור מתקדם במפעליה של אינטל, החלנו לראות את תהליך 10 הננומטר של אינטל צובר תאוצה. זה התחיל במעבדי Ice Lake בתדרים נמוכים לעולם המחשבים הניידים, משם האיץ למעבדי ה-Tiger Lake המוצלחים משמעותית וכעת סוף כל סוף משתמשי המחשבים השולחניים טועמים מאותו תהליך יצור שהפך במרוצת הזמן ל-"Intel 7", המיתוג והדרך של אינטל לספר לנו שהתהליך מקביל לזה של מפעלים אחרים הטוענים ליצור ב-7 ננו-מטר.
שינוי הגדרת מעבדים מהיסוד עם Alder Lake
לפני שנגיע לבשר ותפוחי האדמה של הביקורת, נתחיל בתזכיר טכני על אחד מהשינויים המהותיים ביותר בגישה אל מעבדי X86 בעידן המודרני.
באופן שאינו מסורתי כלל, מחליטה אינטל שהיא מעצבת מחדש את הרכב המעבד המודרני לכזה שכולל פיסות חומרה לא שגרתיות. מעבדי Alder Lake הם כאלה שעוצבו על מנת להכיל שמונה ליבות עיבוד גדולות לצד שמונה ליבות עיבוד קטנות בהרכב מלא של המעבד. זאת, לצד לוגיקה שאנחנו מכירים ממעבדים אחרים כמו זיכרון מטמון מרמה ראשונה, שניה ושלישית.
אם מפרקים מעבד שכזה לחלקים, אפשר לראות שליבות העיבוד הראשיות מתחלקות לקבוצת P-Core ו-E-Core כאשר P מסמל Performance ו-E מסמל Efficiency. מבחינת שטח בסיליקון, ניתן לראות שקומפלס המכיל ארבע ליבות E יחד עם זיכרון מטמון מרמה ראשונה לכל ליבה, ומרמה שניה לכל הארבע קטן מהרכב של ליבת P בודדת עם זיכרון המטמון שלה.
על פי אינטל, זה אחד המרכיבים העיקריים ברוטב הסודי שמאחורי המתכון להצלחת מעבדי Alder Lake, כולל במעבדים שולחניים אשר אינם מוגבלים לאותן מעטפות חום הדוקות שאנחנו מכירים מהמובייל. לצד זאת המעבד מכיל גם ליבה גרפית משופרת אותה הכרנו במעבדי הדור ה-11. ליבת Xe LP מגיעה בשתי קונפיגורציות, אחת למובייל ואחת למעבדים נייחים כאשר במעבדים הנייחים אנחנו מקבלים הרכב יחסית דל של 32 קבוצות עיבוד יחד על מנוע המדיה של אותה הליבה הגרפית. מנוע המדיה מטפל בקידודים והאצות של וידאו. מעבדי המובייל יקבלו גרסה יותר בשרנית שכוללת 96 קבוצות עיבוד.
ההרכב החזק ביותר למעבדים השולחניים כולל שמונה ליבות P, כאשר החזק ביותר למחשבים ניידים סטנדרטיים כולל שש מהן. קטגוריית ה-Ultra Mobile בדרך כלל כוללת אולטרא-בוקים ומחשבי טאבלט היברידיים קלים במיוחד. קטגוריה זאת מקבלת שתי ליבות P. כל פלחי השוק שאליהם יגיעו מעבדי Alder Lake יגיעו עם קונפיגורציה מירבית של שמונה ליבות E. חשוב לאינטל להדגיש כי לליבות היעילות האלה חשיבות גבוהה למדי בכל מקום.
ליבות קטנות למעבדים שולחניים? בשביל מה?
לא אחת עולה השאלה הזאת. עולם המחשבים הנייחים עד כה הסתדר בלי פתרונות היברידיים כאלה ואחרים, למה עכשיו? בשביל אנחנו מקבלים עכשיו את "הסיבוך" הזה?
ובכן, לאינטל הסבר מאוד פשוט לעיצוב היחודי. ההגיון שעומד מאחורי קבוצות הליבות הקטנות הוא שתפקידן לפטל בכל המטלות הקטנות אשר לא דורשות כח עיבוד רציני ובכך לפנות משאבים מהליבות הגדולות לצרכי חישוב רציניים.
מעבר לכן, חשוב לאינטל להבהיר שהליבות הקטנות הללו מכילות עוצמה מכובדת ושלא יהוו חוליה חלשה כלל. מדובר בהרכב של ליבות חזקות, לצד ליבות חזקות הרבה יותר.
הכל יחיה בהרמוניה בעיקר בזכות הרכיב הזה. ה-Thread Director של אינטל הוא רכיב שתפקידו להוות שוטר תנועה של תהליכים בין הליבות הקטנות לבין הגדולות. עוד ברמת החומרה ובשיתוף פעולה עם מערכת ההפעלה, ידעו מעבדי Alder Lake כיצד לחלק את העבודה בין הליבות השונות כדי להפיק את כח העיבוד המירבי לו אנו זקוקים בשורה התחתונה. דרך מקורית להסתכל על הליבות הקטנות הן כליבות גדולות בעלות ארבעה תהליכונים.
חשוב לזכור – ליבות P-Core פועלות עם טכנולוגיית HyperThreading המאפשרת שני נימים לכל ליבה בעוד ליבות E-Core לא לא מכילות טכנולוגיות ריבוי נימים. למשל, למעבד Core i9 12900K בעל 8 ליבות מכל סוג יש 24 נימים כאשר 16 מהם מגיעים מהליבות הגדולות ו-8 מהקטנות.
ערכת הסקירה של Alder Lake
לפניכם אוסף תמונות של ערכת הסקירה הרשמית של מעבדי Alder Lake החדשים של אינטל. הערכה הזאת מכילה גם ציוד המגיע אלינו ישירות מ-ASUS ו-Kingston בשביל רכיבים משלימים.
על אף שמופיע בו הרבה על פרודוקטיביות, המרקטינג סביב Alder Lake מתמקד בעיקר בגיימינג. כך נראית האריזה שמכילה את ערכת המעבדים, יחד עם תצלום מודפס של מעבד Core i9 12900K.
הצד השני של התמונה מראה את האגם על שמו קרויה הארכיטקטורה. אנו מזכירים, כל האגמים הללו הם אגמים אמיתיים אותם אתם יכולים לבקר. הידעתם? בעבר אינטל השתמשה בשמות גופי מים בארצנו כשם קוד לארכיטקטורות מעבדים, כמו דותן ובניאס. מי יודע, אם מעבדי אינטל ימשיכו להתחזק אל מול התחרות, אולי יהיה אפשר לקרוא לסדרה הבאה "ים המלח".
באריזה מגיעים צמד המעבדים שבכותרת. בדרך כלל ערכות השקה כוללות את מעבד ה-Core i5 הבכיר שמוצא את עצמו פופולרי בקרב גיימרים, יחד עם מעבד Core i9 הבכיר שמוצא את עצמו פופולרי בקרב יוצרי תוכן. באופן אישי, הייתי מעדיף גם לראות את דגם ה-Core i7 הבכיר מצטרף לאותן ערכות אך יכול להבין למה הוא לא כלול. בהזדמנות זאת אציין שיש בידינו גם את מעבד ה-Core i7 12700K וביקורתו תעלה בהמשך כחלק מספיישל כיסוי Alder Lake באתר שהחל לאחרונה.
בעקבות המעבר מתושבת LGA1151 לתושבת LGA1700 (והגדלת כמות המגעים בתחתית בהתאם), צורך מעבדי Alder Lake מזכירה לנו את מעבדי האקסטרים של אינטל דוגמת Core i9 10980XE למשל. אלו המעבדים הגדולים יותר שראינו לתושבת סטנדרטית של אינטל עד כה.
יחד עם המעבדים הגיעה ערכת השקה מהודרת ישירות מאסוס שכוללת לוח אם, קירור למעבד המתאים לתושבת LGA1700 ומוצרים משלימים.
אפילו יש הקדשה אישית מאסוס ישראל. ניכרת ההשקעה והאכפתיות של חברותיה של אינטל להשקת פלטפורמת המעבדים החדשה יחד עם כל הפריפריה.
באריזה נמצא לוח האם איתו אנחנו משתמשים לכל בחינות מעבדי ה-Alder Lake שלנו, גם כרגע וגם בעתיד הקרוב עם מעבדים נוספים. ה-ROG MAXIMUS Z690 HERO של אסוס הינו לוח אם מבוסס ערכת השבבים Z690 ובעל תמיכה ב-DDR5 מהיר במיוחד, וכמות אדירה של ממתקי אוברקלוקינג. נראה שהשימוש בספרות רומיות ללוחות ROG מגיע לקיצו כאשר בדור הקודם השתמשו במספר XIII שהוא 13.
כמובן שאין דרך לבחון פלטפורמה חדשה בלי כוכבי המשנה של הפלטפורמה, שהם זיכרון ואחסון.
ענקית האחסון והזיכרון Kingston העניקה לנו סיפתח לדור Alder Lake בשימות זיכרון DDR5 מסדרת Fury BEAST שלה, וגם כונן SSD מסדרת RENEGADE החדשה בתקן NVMe PCI-Express 4.0 ובנפח מכובד של 2TB.
ערכת זיכרון זו מכילה שני מקלות בנפח כולל של 32GB. מהירות הזיכרון היא DDR5-5200 CL40.
אחסון בתקן PCI-Express 4.0 הוא המהיר ביותר בו תומכת פלטפורמת Z690 של אינטל עם מעבדי Alder Lake עבור תושבות M.2.
תושבת LGA1700 מעט שונה פיזית מזאת שהכרנו עד כה בתושבות המיינסטרים של אינטל. מכסה המעבד נפתח מלמטה והידית עצמה גדולה משמעותית. שימו לב שהתושבת נמוכה יותר ואורך הפינים קצר יותר בהשוואה ל-LGA1151. כתוצאה מכך, גובה המעבד כאשר הוא מותקן בתושבת הינו נמוך יותר.
מכסה התושבת מחזיק את לשונות מכסה המעבד כפי שאתם רואים בתמונה. כמות הכח הנדרשת בשביל לסגור את מכסה התושבת גבוהה משמעותית מזאת בתושבת LGA1151. לאחר הושבת המעבד בזהירות עם סמל המשולש בפינה השמאלית-תחתונה, כל שיש לעשות הוא להוריד את הידית ולהכניסה לתוך הוו שדואג לאבטח את מיקומה.
בערכה של אסוס הגיע גם קירור ראוי לבדיקות ואוברקלוקינג של מעבדי אינטל החדשים. ה-Ryujin II 360 הוא ערכת קירור מים מושקעת שעושה שימוש ברדיאטור 360 מילימטרים, שלושה מאוררים תעשיתיים של Noctua ומשאבה חזקה שכוללת מעליה מאוורר לקירור איזור התושבת. הנה עובדה מעניינת – מדובר באחת הפעמים היחידות שבהן ראינו מוצר חדש של יצרן חומרה מקבל הוראות התקנה גם בעברית. קרדיט לאסוס ישראל בנושא.
מחברים הכל ביחד – ומגיעים תוצאה שאתם רואים בתמונה. מערכת הבחינה שלנו הפכה לזמינה ומוכנה עבור בחינות מעבדי Alder Lake אל מול הדור הקודם וגם מול התחרות הקשוחה.
מצב השוק – אינטל מול AMD
שניה לפני שאנו ניגשים למבחני הביצועים, כדאי לדון באספקט הכלכלי ומיקום השוק של מוצרי אינטל החדשים לעומת אלו המוצעים כיום מ-AMD. חברת AMD שהשיקה את מעבדי Ryzen 5000 שלה בשנה שעברה הספיקה לצבור ותק שוק יחסית גדול למוצרי תושבת AM4 שלה בשנים האחרונות, וכך למעשה מקבלת פור על אינטל בכל הנוגע לתקציב הדרוש בשביל להשלים רכיבים דרושים למערכת מחשב המבוססת עליהם.
אם מסתכלים על מחיר טיפוסי של מעבדי AMD לעומת זה של סדרת Core 12 החדשה המבוססת Alder Lake, ניתן לראות כי בכל נקודת מחיר אנחנו מוצאים מעבד אחר שתופס את איזור התקציב. אנחנו שומרים את שלב ההמלצות לסיכום בביקורת, אך חשוב להביט ולראות כיצד נראה שוק המעבדים של סוף שנת 2021 עם השקת המעבדים החדשים.
אינטל החליטה להשיק את Core i9 12900K החדש שלה בתג מחיר יחסית גבוה, בהחלט אחד הגבוהים בהסטוריה שראינו עבור מעבד Core i9 מסוג זה. נראה שכנראה שיקולי הביצועים שיחקו תפקיד בתמחור המעבדים החדשים.
מנגד, אנחנו רואים שמעבדי הדור החדש ביותר הזולים ביותר נשארים בטריטוריה של AMD עם סדרת Ryzen 5. תפקידנו הוא לבדוק האם ביצועי המעבדים החדשים יהיו שווים את תוספת המחיר, במיוחד כשמשכללים לוחות אם שרק מתחילים קרוב לאלף שקלים וזיכרון DDR5 עליו תשלמו הרבה יותר גם כן.
המעבדים שבביקורת – Core i5 12600K ו-Core i9 12900K
עם הרכב חדש של ליבות החליטה אינטל לבצע חלוקה חדשה שלהן בין דרגות המעבדים השונות כאשר נכון לעת זאת Core i5 הנה הדרגה בסיסית ומעליה Core i7 ו-Core i9.
- מעבדי Core i5 מקבלים 6 ליבות P-Core ו-4 ליבות E-Core
- מעבדי Core i7 מקבלים 8 ליבות P-Core ו-4 ליבות E-Core
- מעבדי Core i9 מקבלים 8 ליבות P-Core ו-8 ליבות E-Core
כמובן שאינטל לא תמיד אוהבת קונבנציות ולכן אפשרי שנראה בעתיד דגמים פשוטים יותר שמכילים פחות ליבות, אולי אפילו נטולי ליבות E-Core לחלוטין.
תדרי הפעולה של Core i5 12600K מגיעים ל-4.9GHz עבור ליבת P-Core בודדת ו-3.6GHz עבור ארבע ליבות ה-E-Core. למעבד זה 20MB של זיכרון מטמון מרמה שלישית.
תדרי הפעולה של Core i9 12900K מגיעים ל-5.2GHz עבור ליבת P-Core בודדת ו-3.9GHz עבור ארבע ליבות ה-E-Core. למעבד זה 30MB של זיכרון מטמון מרמה שלישית.
הגיע הזמן לרגע האמת. מערכת הבחינה ומבחני הביצועים בעמוד הבא!
שהחיינו !
חבר שאינטל לא חשבו על – 6C+16c
מה שבאמת חבל זה שאינטל לא באמת חידשו משהו.
איפה הם ואיפה M1 על שלל דגמיו …..
על מה אתה מדבר בדיוק? חוץ מהיעילות ה12900K אוכל את הM1 בלי מלח.
בכל מקרה הבשורה האמיתית בדור הזה היא הI5 שאשכרה מתחרה כמו שצריך ב5600X וה12400 כנראה יהיה המעבד המשתלם ביותר למשחקים שיצא, אלא אם AMD יתעוררו וסוף סוף ישחררו 5600 בלי X.
וזה בדיוק העניין ……
הדרך מהוא פחות יעיל, אבל יותר טוב בכל דבר ל"איפה הם ואיפה M1 על שלל דגמיו " ארוכה מאד.
לא כל כך ארוכה …
ביצירת תוכן, עם כל ההספק שצורכים מעבדי דור 12, בכלל לא בטוח שהם אוכלים את M1 בלי מלח ….
וחכה שיצא מק עם גרסת הM1 לנייחים, איך שלא יקראו לו, ואז באמת תחפש מלח ….
הפואנטה כאן, שאינטל לא באמת חידשו משהו, שלא כמו אפל.
אני לא מבין מה אתה רוצה, השיפור שאינטל הביאו בין דור 10 ל12 הוא מאד רציני(דור 11 לא היה צריך להתקיים כלל ואני לא מתחשב בו).
מה גם שאתה משווה בין תפוזים ותפוחים הM1 הוא מעבד ARM RISC והמעבדים של אינטל הם X86 CISC ובכל אפליקציה בה משתמשים בפקודות X86 הM1 לא יכול להתחרות בצורה רצינית וזה גם אם נתעלם מהעובדה שאתה בכלל לא מריץ את אותה מערכת הפעלה על שתי המערכות ושאתה לא יכול לקנות M1 ולחבר אותו איך שאתה רוצה אלא אתה תקוע עם המערכת שאפל תמכור לך עם כל הייקור שבה עם זה.
בקיצור ההשוואה פה צריכה להיות מול AMD ושם המעבד של אינטל מביא ביצועים דומים(ואפיעלו קצת טובים יותר) אבל יעיל הרבה פחות(לפחות תחת עומס מלא) ומצד שני אם\כשיצא ה12400 סוף סוף יהיה מעבד מידריינג' ברמה באמת גבוהה שאפשר לצמד אותו לכרטיס מסך עוצמתי בלי לאבד ביצועים גם ב1080P.
בקיצור, אינטל עשו ל – AMD את מה ש – AD שעתה לאינטל.
וחוזר חלילה.
בעצם לא ….
AMD עשו מעבדים שונים = חידשו ארכיטקטורה.
אינטל, כבר עשור דורכת במקום, ורק עולה יותר ויותר בהספקים המטורפים
שהמעבדים שלה צורכים, כולל דור 12.
חוכמה קטנה מאוד.
עכשיו, מה באמת ריב הבריונים הזה קשור למה שעשו אפל ?
ואם אינטל ו – AMD כאלה חכמים – למה לאעשו זאת הם ?
כי אפל אמנם לא המציאה שום דבר חדש, אבל לפחות הביאה לידי מעשה
מעבדים שגם נותנים תוצרת וגם לא מחייבים קירור נוזלי ותחנת כח.
באמת, מה קשור ….
אני לא מבין מה אתה רוצה ועל מה בדיוק אתה מדבר, דור 12 הוא ארכיטקטורה חדשה לחלוטין ועל ליטוגרפיה חדשה.
אני גם לא מבין מה אתה דוחף את אפל כל הזמן שהם לא נמצאים באותו הסקטור בכלל.
והI5 לא דורש שום תחנת כוח וגם קירור אוויר בינוני+ יספיק לו, רק הI9 צריך קירור מים.
אני לא דוחף אפל, בטח לא אני ( ואתה יודע טוב מאוד מה דעתי על אפל … ).
אבל … כל מה שאני בא לומר זה קצת פרופורציות.
יש שיפור ( וואו, ביג דיל …., לא הגיע הזמן ? ) ,
אבל שום דבר חדש.
ולא, להוסיף ליבות אטום לליבות רגילות זה לא חדש.
זו עדיין אותה ארכיטקטורת x86 מימי מי זוכר מתי,
ועל מה ההתלהבות בדיוק ? על מה ?
שעקפו את 5600x ב – 15 אחוזים ?
אם זה עושה לך את זה, שיהיה …
בסוף השנה הזו / תחילת הבאה AMD כבר יוציאו
גירסאות משודרגות של ליין המעבדים הנוכחי
וכמינימום ישתוו לדור 12. וואו ….
איך בצדק הייתה הכותרת של סקירת מעבדי M1 ?
הם בליגה משל עצמם.
ומעניין, למה אינטל מחכה עם דור 12 לניידים ……
בקיצור מצביעים ברגליים כמו גם לוינדוב 11 ונשארים עם AMD ווינדוס 10
לא מבין גדול בזה, אבל זה לא נראה משהו חדש
המעבד מתנהג כמו מעבדים מהדור הקודם
החום והספק גבוהים
בכל אופן אני חושב שאינטל בנו דווקא מעבד מתוחכם
לקחו את היתרונות של סוג של כל ליבה וצירפו אותם ביחד
וגם יצרו FABRIC שמנצל את זה בצורה טובה יותר מ CACHE של פעם
אינטל בחרו בליטוגרפיה שהיא כבדה על הספק כוח אבל הכוח העיבוד שהיא מביאה סוגרת על מעבדים ב7 NM
עם אפשרות ל OC נחמד לאנשים שממש צריכים את זה
אולי עוד דור\שניים אינטל תצא עם מעבד עם רעיון מבוסס – SOC, כמו אפל ותביא ביצועים והספק נמוך כמותם
לא יודע מה אתם רוצים, חוץ מהI9 בLoad מלא צריכת ההספק סבירה לחלוטין ובכל מקרה זאת הפעם הראשונה שאינטל משתמשים בליטוגרפיה הזאת למעבדים חדשים.
היא נקראה "10 NM" לפני, אבל זה חסר משמעות לחלוטין ועכשיו הם קוראים לזה "אינטל 7" שזה שם קוד חסר משמעות לחלוטין גם.
מצב הטורבו של אינטל i9 דור 12 צורך 125W ובמצב טורבו 240W
צריך לשנות משהו בהגדרות שזה יקרה? לעשות OC ? או שהטורבו מגיע אוטומטית?
זה תלוי בלוח אם, אבל בדור הזה ברובם ברירת המחדל היא ריצה בטורבו תמיד.
תהליך ייצור מתקדם 5 ננו, GPU בעוצמה TFLOPS10.4 שווה ערך לפלייסטיישן 5. לא מספיק למקצוענים בשנת 2021 ומה לגבי RAY TRACING ותמיכה בסטנדרטים של Vulkan, OpenGL' OpenCL, תאימות לאחור נגמרה כולל בוטקאמפ שאיפשר להריץ את ווינדוס נייטיב על המק, המון פלאג-אין שהלכו לאיבוד במיוחד מפתחים שאין להם יכולת כלכלית להתאים ל-M1.
אני לא רוצה לחשוב מה אינטל יכולים להשיג ב- 5 ננו כאשר ב-10 ננו הם מגיעים לביצועים מרשימים.
היתרון שאני אישית רואה במעבדי M1 למחשבים ניידים שחושב להם חיי סוללה! מעבר לזה הייפ מטורף.
גורדון יאנג מ-PCW מסכם את התופעה יפה מאוד, במיוחד לאנשי PC.
גורדון יאנג
דיי מאכזב מעבדים חדשים
הרבה חום מייצרים המעבדים
זולל חשמל
בעיות רגילות של OC גם קרור מים מרעיש קשה לקרור
מעניין מה יהיה ש- AMD יצאו עם 5NM
והאם מחיר אינטל ירד
DDR5 לא נותן כלום
PCI-E 5.0 לא נותן כלום , אין כלל כרטיסי מסך לרמה הזאת
אין כונן קשיח ל-PCI-E 5.0
תרשה לי ….
מר גורדון יאנג דמגוג / מברבר לא פחות מיחצני אפל, מסתבר ……
החופש לבחור, להחליף ראם או SSD וידה ידה ידה.
נו בסדר ….
כבר אמרתי שאפל לא גן של שושנים.
אבל גם קשה לגמד את ההישג שלהם.
והוא בטח יותר מרשים מה"עוד מאותו דבר" של אינטל בדור 12,
גם אם אינטל קישטו את זה במעבדי "עזר" ……
בסופו של דבר, כל אחד יבחר מה שמתאים לו, עם או ללא APPLE CARE.
אני לא אומר שהנקודות שהעלית, urib, לא חשובות.
אבל זה כמו להצטער שפריהנד כבר איננו או הרבה דברים אחרים …..
על מה אתה מדבר לעזאזל? הביצועי ליבה בודדת של הליבות בדור 12 הכי גבוהות בעולם, וזה גם עם הI5 שעולה כמו 5600X.
אני באמת לא יודע על מה הסתכלת שקבעת שאינטל לא עשו כלום בדור 12, אבל הם הביאו שיפור יפה לביצועים וארכיטקטורה חדשה לחלוטין ושהוכיחה שהיא גם נותנת הכי הרבה ביצועיי ליבה בודדת מכל שאר המעבדים בעולם.
יש מקום לבקר את אינטל על הרבה מאד דברים, אבל דור 12 הוא לא אחד מהם, זה דור שהביא שיפור משמעותי ועושה זאת במחיר שפוי לחלוטין(לפחות שיגיעו הלוחות הסבירים) ואף זול יותר מAMD(שוב כאשר יגיעו הלוחות השפויים).
ובפעם הלא יודע כמה, הM1 הוא לא באותה קטגוריה כמו הרייזן או הcore, הם לאנשים שונים ולשימושים שונים ולמחשב נייד לשימושים משרדיים mac הוא אחלה, מצד שני זה סתם יקר בצורה פסיכית לשימושים משרדיים ואפשר למצוא pc שייתן דברים דומים בהנחה משמעותית, מצד שני אם אתה רוצה מחשב עם איכות בנייה מאד גבוהה וזמן סוללה ארוך ולא אכפת לך להוציא הרבה זאת אופציה סבירה לחלוטין ליד הXPSים למיניהם.
מי שקונה אפל זה אנשים שרוצים אפל, רגילים לאפל וחלקם הקטן גם משתמשים באפל לעבודה(אני הולך לנחש שרוב המקבוקים לא עושים כמעט כלום חוץ משימושים משרדיים ונקנים רק כי זה "אפל").
כנראה אתה צודק, בקשר לאינטל ….
אני פשוט מתקשה לראות את כל ההישגים האלה מבעד
לענני קיטור ועשן של גופי קירור לאותם מעבדי דור 12 ….
אל תפתח את הבוז של אפליסטים כלפי משתמשי PC
בכיוון ההפוך …
יש דגם אחד שצריך קירור רציני, אחד, מתוך כל המעבדים יש רק אחד שצריך קירור רציני.
אני לא מבין למה אתה בוחר להתמקד במעבד הכי פחות מעניין בסדרה הזאת, הI5 12600KF הוא מעבד מצויין ל98% מהאנשים, ביצועים מצוינים, צריכת חשמל סבירה ו6+4 ליבות.
הבעיה היחידה עם המעבדים היא לוחות האם הראשונים שיצאו איתם, המעבדים עצמם הם מוצר נהדר לI5, סבבה לI7 והI9 כרגיל מוגזם לחלוטין.
לא.
הבעיה מבחינתי היא קפיאה על השמרים ובמקום זה חירטוטי יח"צ.
אז פעם זה גרוע ופעם אחרת גרוע פחות, ואולי ידי פעם לא כזה גרוע.
יאללה, אותה דייסה כבר 20 שנה.
או ששכחת את התנהלותאינטל לפני עידן רייזן ?
אז מה עכשיו ? להשתוות לרייזן הנוכחי זאת השאיפה והמטרה של אינטל ?
וואו, שומט לסטות !
אני באמת לא יודע על מה אתה מדבר, הליבות בדור 12 מהירות משמעותית מM1 שאתה לא מפסיק להלל ובכלליות דור 12 מראה ביצועים טובים יותר מליטרלי כל מעבד אחד ליבה מול ליבה.
אתה מקובע באיזשהו אנטי אינטל ואתה מסרב להתבונן במציאות, דור 12 הוא השקה טובה, לא מטורף, לא משנה סדרי עולם, אבל טוב מאד ביחס להשקות דומות וגם ביחס לM1 וטוב יותר מדור 5000 של AMD.
אני לא יודע מה יהיה עוד חודשיים שAMD יוציאו את הדור הבא שלהם, אבל בינתיים אם יגיע לוח אם במחיר סביר (500-700) אני לא אמליץ לאף אחד לקנות AMD.
פשוט עצוב שאינטל מוציאים קודם כל רק את הדברים שאי אפשר להמליץ על קנייה שלהם.
טוב.
איך אומרים ?
אין תלמיד גרוע, יש מורה גרוע !
אם לא הבנת על מה אני מדבר, זאת אשמתי הבלעדית.
אהה, אני ממש לא מהלל את M1.
מנגד, אין לי סיבה להלל את דור 12.
ואולי זאת בעצם הבעיה ….
אני לא חבר שלו ולא מכיר אותו אישית, אבל… הדעה שלו מקובלת עלי במיוחד שיש לי במשרד M1 אמנם לא ה-PRO /MAX.
הרגשה שלי שאפל מקבלת יותר מידי אור זרקורים על הבמה או הייפ לצורך העניין, אין ספק שהמעבד החדש שלהם מהיר ביחס להספק שלו.
השאלה מה המחיר שהמשתמש צריך לקחת בחשבון למשל… חוסר התמיכה בבוטקאמפ, חיסול כל התוכנות פלאג-אין ב-32 ביט כולל משחקים ישנים.
חבלי לידה מקובל עלי אבל הזליגת זיכרון שיש במעבדי M1 היא פשוט מטורפת, המון סוקרים ויוטיוברים מנסים ליצור מציאות שונה לצערי וחבל שהאמינות שלהם נפגעת, אולי הם מפחדים מאפל לא יודה מה הסיבה?
בקיצור, מה שאני מנסה לומר לחובבי PC גם בעולם המקצועי שמושקע חזק בתחנות עבודה מבוססות חלונות וגם לינוקס, המק החדש פחות מעניין אותם.
מדהים לחשוב שכל היוטיוברים מתפארים בהשוואות של DaVinci Resolve ואדובי פרמייר, אבל תכל'ס כל הסרטים והסדרות רובם מתבצעים על תחנות עבודה עם AVID הזקנה והותיקה.
לטעמי והבנתי, כל אחד מהמקצוענים / חובבנים מתקדמים צריך
לעשות בעד ונגד למה מתאים לו ספציפית.
מה שאני אומר, זה שהדברים הם דינמיים, ולהבדיל ממר גורדון הנכבד,
לא צריך ללכת בגישה של "אין למשתמשי PC מה להסתכל באפל" וכמובן להיפך.
האבל הגדול הוא עד כמה אותם מקצוענים וכו' בקיעים בחומרה ובכל המשמעויות
שנלוות למעבר בין הפלטפורמות.
מצורף לכם רשימה של משחקים שלא ניתן לשחק בשלב זה עם מעבד 12900
בווינדוס 11
בווינדוס 10
וכאשר יהיה ניתן , יהיה לזה כנראה מחיר במעבד
https://www.guru3d.com/news-story/intel-publishes-list-of-incompatible-games-with-alder-lake-(due-to-drm).html
על מה אתה מדבר לעזאזל? זה בסך הכל הDRM הדפוק ששמו על זה, אם תוריד משחק פרוץ הוא יעבוד מצוין.
לא תהיה לזה שום השפעה לטובה או לרעה על המעבד.
נראה לי שעל ההודעות החוזרות על עניין צריכת ההספק והחום זה פשוט מאינרציה וזה בסדר, לוקח זמן עד שדעה משתנה. אינטל פישלה יופי בשנים האחרונות בגלל חוסר בתחרות ושאננות. אם מסתכלים על משחקים לדוגמה, צריכת ההספק שווה או נמוכה מזו של AMD.
אם מסתכלים על צריכת הספק תחת עומס מירבי לכל הליבות (מה ש95% מאיתנו פה לא עושים) אז ה12900K צורך יותר מAMD בפער ניכר אם משווים ל5950 וכל זה משליך על עניין הקירור – אם אתה מריץ סינבנץ׳ כל היום אז כדאי קירור מתאים. אם אתה משחק אז ממש אין סיבה לקחת קירור מיוחד או את ה12900 בכלל. ה12600 מעולה למטרות אלה וחזק יותר מה5600 וה5800.
לגבי החדשנות – אין אף יצרנית בעולם שיצרה מעבד x86 בתצורת big.LITTLE. זו לא פחות מהפיכה ונשאר לנו לחכות ולראות איך שוק התוכנה יתעצב בעקבות השינוי הזה.
זאת הבעיה אינטל לא עשתה הפיכה !
היא פשוט התפשרה לאור 10NM במעבד 8 ליבות גדולות +8 ליבות אטום זעירות .
ועשתה מיקס .
הבעיה ששוק התוכנה לא מוכן למערכת הזאת ויקח שנים עד שיגיעו תוכנות ויפתחו תוכנות למעבד של אינטל
אל תשכח כל שנה אינטל יוצאת בלוח חדש ובציפ חדש
וזה לא מוסיף לכדאיות שווקית לתכנת עבור יצרן שלא יציב ,בשלב זה .
עד שאינטל יקבלו מעבדים של 5 או 3 NM
על מזגנים שמעת ?
קירר נוזלי ונגמר הסיפור, מי שקונה את גרסאות "K" שידאג לקירור נוזלי…
לא מבין למה כל FUD הזה.
זה פורום שבנוי להבאת בעיות של חומרה
אם אתה או אינטל מתלוננים שהמוצר שלכם בעייתי ויש תלונות
אני לא הכתובת
ומזגן לא פותר בעיית חום
אני לא צריך להקפיא את החדר 24/7
כדי שמעבד של אינטל יוכל לעבוד
מרגע לרגע התשובות גרועות יותר ויותר
קרור מים איכותי בביקורות רק מרעיש
וגם לא מקרר מספיק
ואחרי 3 חודשים מתחיל הצרות של קרור מים חלודה ורעש עולה
וטמפרטורה עולה ( זה מצריך פרוק של קרור זה והתמחות בניקוי של קורוזיה )
קרור מים זה רק לאנשים שאין להם ניסיון עד כמה זה קרור גרוע
ליאור קודם כל תודה לך על עוד סיקור מעניין וקולע.
כעת, לגבי מה יקרר טוב יותר – עד שיצרו מתאמים נורמלים עבור lga1700 לצערי אין הרבה קירור אוויר שיכולים להתאים למשימה.
למזלנו, נוקטואה CM ו-BQ כבר הוציאו מתאמים.
אני לא מאמין בקירורי מים, מרעש המשאבה והאוויר הלכוד ברדיאטור ועד למחיר ההזוי שקירור אוויר בשליש ועד חצי מחיר יכול לבצע בקלות.
כפיר, התגובות שלך לא נכונות, תסלח לי.
פרט ל12900K כל המעבדים בסדרה לא בזבזנים של אנרגיה (12600, 150וואט), צורכים *פחות* במשחקים מאשר AMD ובעלי ביצועים טובים יותר.
גם ה12900 במשחקים צורך פחות אנרגיה מה5900 וה5950 וקריר לגמרי!
אם בעבודה המעילה את כל הת׳רדים עסקינן אז קירור כמו הArctic liquid freezer 2 360 שעולה סביב ה500 שקלים יהיה מעולה וישמור על טמפ׳ במאמץ כזה סביב ה70-80 מעלות. תקרא קצת סקירות, לא אני אמרתי.
אם אתה חושב שחדשנות מסתכנת בהספק המעבד ותו לא, אז אין לנו על מה לדבר בכלל, אתה סתם ממחזר שטויות שקראת.
כחובב קירור אויר אני מסכים איתך, עד שמגיעים לקירור AIO של ארקטיק. הוא מעולה, הוא שקט והוא זול יחסית לשאר קירורי המים בשוק.
עד שמגיעים לקיץ מים שעוברים בצינור משנים טמפרטורה מה שמביא למהירות משאבה גבוהה יותר מה שמגביר את הרעש והחום בהתאמה
וכפיר היה בטוח שלא תגיע לניצול של 150+ וואט בגיימינג המעבד לא מיועד לזה בכלל אלא ליוצרי תוכן
נוקטואה שלחה Care Package.
אני עובר לשימוש בהם עבור כל תוכן LGA1700 העתידי
מצטער, לא שומע את זה אצלי, אני לא מצמיד את האוזן למארז.
יש שרגישים יותר ויש שרגישים פחות.
יש כאלו שמשחקים ועובדים עם אוזניות אז בוודאי שזה לא ישפיע עליהם.
יש כאלו שטלוויזיה עובדת אצלהם קבוע בחדר אושר עובדים בחלל שבו יש רעש יותר גבוה ממה שהמשאבה עושה, או שכנראה המשאבה לא עובדת על rpm גבוה בימים אלו בגלל שקר מספיק.
כבר מזה 7 שנים שאני מעדיף לא לעזוב את הקוך החם של הינשוף מאוסטריה. חוץ מהעובדה שהחלפת קירורים וההתקנה שלהם עם Noctua ממש נוחה לי, ושזאת חברה עם תודעת שירות מובילה בתחום המחשבים הנייחים בכל מה שקשור… להכל.
העניין הוא שזה קצת תלוי בארכיטקטורה ובהתמודדות של הטופוגרפיה התרמית של המעבד. אני יודע ש-ADL דחוסים יותר מתמיד והיחס בין שטח לבין פליטת חום שלהם גדול יחסית. הגיוני לי מאוד שבמעבד כמו שכזה הפאקטור של בלוק מים עם זרימה יחסית טובה לדחוף חום החוצה קצת יותר באפקטיביות מפלטה ומערכת אידוי יחסית פסיבית שיש לגופי Tower בסגנון אלו של נוקטואה.
אצלי הבעיה היא בעיקר במקום שקירורים תופסים, ובעובדה שכל כך רוצים לשפץ אותם בשופוני, שמחברים להם צגי LCD צבעוניים ושאלל קונקטורים שהופכים את זה לספגטי מחריד. משהו בפשטות של קירורי אוויר איכותיים יחד עם העובדה שהמאווררים "נותנים כיף" לגופי קירור של מערכות הספקת חשמל למעבד עובד אצלי מעולה.
כן חושב שבדור 13 כדאי מאוד שתחשוב איך אינטל עושה אופטימיזציות לפליטת חום של ספינת הדגל שלהם. בין אם זה לקחת קצת יותר זמן לכוון עקומת מתח ו-PL1 מירבי, ובין אם זה לחשוב על משהו בברזלים שמעל לסיליקון. קשה מאוד לקרר 12900K עם כל קירור שהוא לא ערכת מים של 280-360MM
הבעיה היא בTDP הכולל כרגע עם 12900 ולא עם Thermal density, אבל אם אתה מסתכל על ה12700 וה12600, מבחינה טרמית הם בסדר גמור, לא דחפו את התדר לעננים.
ממה ששמעת על המעבד הבא, אתה צריך להבין שאין שינוי בכמות הליבות הגדולות, רק בקטנות.
https://hothardware.com/news/intel-13th-gen-raptor-lake-s-cpu-family-leaks