Viiv – אינטל נכנסת לסלון שלכם
פלטפורמת ה-Viiv היא הניסיון השני של אינטל לשווק פלטפורמה שלמה, ולא רק שבב יחיד, ויש לציין שהניסיון הראשון הצליח הרבה מעל למצופה. באינטל זיהו כי השוק המתפתח הבא הוא שוק הבית הדיגיטלי, והם רוצים להיכנס אליו במטרה ברורה – לשלוט.
אבל מה זה למעשה בית דיגיטלי? כיום פזורים ברחבי הבית המודרני מספר לא מבוטל של מוצרי בידור אלקטרוניים, החל מהמחשב וחיבור האינטרנט שלכם, דרך מסך הטלוויזיה וקונסולת המשחק שלכם ועד למערכת האודיו המשוכללת והרב ערוצית המסוגלת להשמיע סאונד היקפי.
המטרה של פלטפורמת ה-Viiv היא לקשר בין כל אלו, כך שסרט אשר הגיע אל מחשבכם דרך האינטרנט יוכל לעבור בקלות אל מסך הטלוויזיה שלכם ולא תאלצו להסתפק במסך המחשב המצומק ובמערכת האודיו הדלה שלו.
עם טכנולוגיית אינטל Viiv, בני הבית יעבדו (כך על פי אינטל) עם המחשב האישי שלהם כאילו הפעילו מכשיר טלוויזיה – על ידי שימוש בשלט יחיד. הפלטפורמה של אינטל כוללת את מערכת ההפעלה Windows XP Media Center Edition 2005 של מיקרוסופט (שימו לב כי המוצרים יתמכו בצורה רשמית רק במערכת ההפעלה של מיקרוסופט) ותוכנת מדיה, בעזרתה ניתן לצפות בסרט או לשחק תוך הורדת מוסיקה עכשווית במקביל, הכול ממערכת משולבת אחת.
מבחינת חומרה, פלטפורמת ה-Viiv כוללת מבחר של מעבדים בעלי ליבה כפולה. חלק מהמערכות יבוססו על מעבדי ה-Pentium D וה-Pentium Processor Extreme Edition השולחניים, וחלק על מעבדי ה-Core Duo אשר יגיעו מהמחשבים הניידים. ערכות השבבים של הפלטפורמה יכללו את משפחות ה-945, 955 או 975Express Chipset וחיבורי הרשת שלה יהיו מסוגIntel PRO/1000PM או Intel PRO/100VE/VM.
מלבד טכנולוגיה, חומרה ותוכנה, אספקט חשוב לא פחות הוא עניין התוכן למערכת של אינטל. מחשב סלוני שנועד להחליף עבורנו את קונסולת המשחק, מכשיר ה-DVD והוידאו ואפילו את ממיר הכבלים או הלווין, יהיה רק עוד קוביית פלסטיק וסיליקון אם הוא לא יוזן בתוכן מלהיב מספקים כמו אולפני סרטים, חברות מוזיקה וכדומה.
לטענת אינטל, כבר היום יש בידה חוזים לאינספור שעות בידור של שירותים מקוונים עדכניים לפי דרישה (on-demand). אינטל הודיעה כי היא עובדת עם למעלה מ- 50 חברות גדולות ברחבי העולם, כדי להבטיח כי יישומים ושירותי תוכן מקוונים – החל בסרטים, מוסיקה, תוכניות טלוויזיה וכלה בספורט ובבידור – יהיו תואמים לטכנולוגיית אינטל Viiv. השירותים המיועדים לטכנולוגיית ה-Viiv יישאו סימן זיהוי עם הכיתוב "Enjoy with Intel Viiv technology" – כדי שהצרכן יוכל לאתרם בקלות.
אולם, הרצון לשיתוף פעולה עם ספקי תוכן הביא לזירה שאלה גורלית אחרת – זכויות היוצרים. רבים מיוצרי התוכן, אי שם בהוליווד, די מפחדים מטכנולוגיות חדשות, אשר מעצם הגדרתן מאפשרות העתקה קלה יותר ופירטיות רבה יותר. אינטל נאלצה להשקיע מאמצים רבים בשכנוע והבאת ספקי תוכן, ובין השאר בפיתוח הגנות וטכנולוגיות נגד שימוש לא חוקי בתוכן ונגד פירטיות.
ביחד עם מערכת ההפעלה Vista, פלטפורמת ה-Viiv תכלול מנגנון ניהול זכויות יוצרים דיגיטלי (DRM), אשר יאפשר (או ינסה לאפשר) לשלוט ולהגן על תוכן המוגן בזכויות יוצרים. המנגנון, אשר משולב גם בחומרה ולא רק בתוכנה, ינסה להבטיח שימוש חוקי בחומרים המוגנים על ידי זכויות יוצרים, ולא מן הנמנע שאינטל ו/או מיקרוסופט ידרשו שימוש גם במוצרי חומרה משלימים (כמו כוננים אופטיים) התומכים ב-DRM על מנת להנות מתכנים מוגנים.
ואיך כל זה יראה?
פלטפורמות ה-Viiv יגיעו אל השוק במספר תצורות PC, החל ממכשירי "all-in-one" המשלבים מסך טלוויזיה ומחשב, מחשבים במימדי מכשירים חשמליים וספרים, ועד לדגמי tower של מחשבים שולחניים. יצרני מחשבים ברחבי העולם יציגו למעלה מ-80 מערכות המבוססות על הפלטפורמה, החל מהיום ובמשך הרבעון הראשון של שנת 2006.
לפלטפורמה תמיכה מובטחת בתקן סראונד מינימלי של 5.1, והיא תאפשר אופציונלית תמיכה עד 7.1 ערוצים, לשמע באיכות קולנוע ביתי. בנוסף, ה-Viiv תתמוך כמובן בוידאו High-Definition ומקלט טלוויזיה (טיונר) אופציונלי, כך שמערכות כאלו מסוגלות להקליט, להשהות ולהריץ אחורה תוכניות חיות מהטלוויזיה, ולאחסן אותן בדיסק הקשיח לצפייה בשלב מאוחר יותר.
אפשרות נוספת ב-Viiv היא היכולת להדליק ולכבות את המערכת באופן מיידי (בדיוק כמו טלוויזיה או וידאו) בלחיצת כפתור.
יש לציין שגם AMD מכינה תשובה לשוק זה, אולי כנגררת אחרי אינטל אולי כמחקה, והוא יקרא !LIVE.