מדינתנו הקטנטונת והמוקפת באויבים אחראית על כמה מהפיתוחים הטכנולוגיים החשובים ביותר בעולם. כעת נסקר כמה מהם
יש לנו ארץ נהדרת. זאת לא רק סיומת מאולצת של אייל קיציס בתוכנית הבידור הכי פופולארית במדינה – זה נכון. למרות שיש הרבה על מה להתלונן במדינה, עדיין יש לנו מדינה שהיא אור למזרח התיכון כולו בכל הנוגע לדמוקרטיה, טכנולוגיה ואורח חיים מודרני. נכון, יש לנו הרבה מה ללמוד מהשכנים האירופאים שלנו או אף משכנינו לכפר הגלובאלי הקטן ממעבר לים, אך בהרבה מקרים אלו אנחנו האחראים לטכנולוגיה שכולם ידברו עליה מחר.
אחת החברות הראשונות לזהות את הפוטנציאל ואת הכישרון של מהנדסים מארץ הקודש היא כמובן – אינטל. אינטל החלה לפעול בישראל בשנת 1974, והיה למרכז הפיתוח הראשון של החברה מחוץ לארצות הברית. נכון להיום, זה לא מרכז הפיתוח היחיד של אינטל מחוץ לארצות הברית ולמרות זאת – הגדול שבהם. מאז הפתיחה, עשתה אינטל ישראל חיל בכל הנוגע להצבת אינטל בחזית טכנולוגיית החומרה העולמית.
"… תסיים בהצלחה פה, תגיע לשם…" |
אחד מהתפקידים המקוריים של מרכז הפיתוח החדש, דאז (שנות השמונים, לכו תזכרו), של אינטל בחיפה היה שיפור ושדרוג מעבדי ה-8086 והתאמתו לפלחי שוק זולים ורחבים יותר. התוצאה, מעבד ה-8088, הייתה כל כך מוצלחת שה-PC המקורי של IBM התבסס עליה. במרכז הפיתוח של אינטל בחיפה גם פותחה טכנולוגיית ה-MMX, שעזרה למעבדי אינטל עם חישובי וקטורים מורכבים ומשומשת עד היום במעבדי החברה.
אך כל אלו מתגמדים לעומת פריצות הדרך שנעשו בתחום המחשוב הנייד. פלטפורמת ה-Centrino, שעד המעבר של אינטל להתמקד ב-Ultrabookים הייתה חוד החנית של המחשבים הניידים בעולם כולו. הכל התחיל מארכיטקטורת ה-Core הראשונה בשילוב עם כרטיס רשת אלחוטי וערכת שבבים מתקדמת לזמנה, שתוכננו מאפס לצרוך מעט חשמל ולהציג זמני סוללה גבוהים במיוחד לזמנו. על אותן פריצות הדרך התבסס גם דור ה-Core 2, שהשיב את הבכורה בביצועים לידיים של אינטל ושב-AMD עד היום לא הצליחו באמת להתגבר על המהפכה שהוא הביא.
מהפכה נוספת שניתן לזקוף לזכותה של אינטל ישראל היא ה-Sandy Bridge. מלבד הליבה הגראפית שהיא כעת חלק בלתי נפרד מהמעבד, הביאו איתם המעבדים רמות ביצועים יחסית לתדר שטרם נראו. למעשה, למרות שהם הושקו בתחילת 2011 הם עדיין אינם נחשבים מיושנים, שכן הביצועים אותם הם מציגים גבוהים עד לרמה שתוכנות מודרניות עדיין לא יודעות לנצל את כל כוח העיבוד הזמין בהם. מדובר בגאווה ישראלית אמיתית ועבדכם הנאמן גאה להיות בעלים של Core i5-2500K מבוסס Sandy Bridge (ומן הסתם, באוברקלוק).
לא רק אינטל נהנית מהיצירתיות של המהנדסים פה בארץ הקודש. גם בגוגל הרוויחו במרוצת השנים רבות מהעובדה שיש להם מרכזי מחקר ופיתוח פה בארץ, שבתורם הובילו לרווח של יותר מ-50 מיליון דולר בשנת 2007.
מבחינה טכנולוגית, הרוויחו בגוגל העולמית את המנגנון שחוסך לכולנו דקות יקרות ביום של חיפוש מידע ואוטומטית מציע לנו השלמה של המילים אותן אנחנו מקלידים לצורך חיפוש, מנגנון שנדד בהצלחה גם לאנדרואיד ושימושי במיוחד בעת הקלדת הודעות טקסט ארוכות. מנגנון זה גם יתקן באופן אוטומטי שגיאות כתיב ויחפש אוטומטית את הערך אותנו התכוונו לחפש מלכתחילה. גם שימושי וגם כחול לבן.
עוד חברה כחול לבן שראוי להזכיר היא Lucidlogix. בתמיכה ישירה של אינטל העולמית, טכנולוגיית ה-Virtu של החברה מסייעת לשלב בין היתרונות של ליבה גראפית מובנית במעבד: כלומר, חיסכון בחיי הסוללה, לבין כרטיס מסך נפרד ובעל עוצמה כשדרושים ביצועים גבוהים והחלפתם בזמן אמת תוך כיבוי והדלקה של כרטיס המסך הנפרד בהתאם לצורך. גם מושגים חיי סוללה טובים עוד יותר למחשבים ניידים התומכים בטכנולוגיה.
אם נחזור לנימה עמה התחלנו את הכתבה: יש לנו מדינה קטנה, הן בשטח הגאוגרפי והן בכמות הנפשות, אך עם שכל גדול ויוצר ועם יכולת מדהימה ויצירתית המסייעת להזיז את העולם קדימה ולהפוך אותו לכפר גלובלי קטן יותר ונגיש יותר לכולם. אנחנו שמחים להיות אלו המביאים לכם יום יום כתבות תוכן המחדשות את הנעשה בעולם המחשבים ומאחלים לכולם – חג עצמאות שמח!